Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: SAS łączony lot
#1 PostWysłany: 12 Wrz 2015 16:59 

Cześć,

chciałabym zarezerwować lot z Poznania do Tokio. Na stronie SAS znalazłam połączenie z przesiadką w Kopenhadze. Między dwoma lotami jest tylko 1h różnicy, czy w takim przypadku nie będzie problemu ze zdążeniem na drugi lot? Jak to wygląda z bagażem, czy jest automatycznie kierowany do drugiego samolotu? Co się dzieje w przypadku opóźnienia pierwszego lotu? Czy przewoźnik musi zapewnić inne połączenie?

Chciałam również się dowiedzieć, czy w maju za 2 osoby tam i z powrotem łączna cena w wysokości 4,5 tys jest ok czy powinnam szukać czegoś lepszego?
Z góry dzięki za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
 Temat postu: Re: SAS łączony lot
#2 PostWysłany: 12 Wrz 2015 17:12 

Loty: 280
Kilometry: 372 147
złoty
Skoro przewoźnik sprzedaje taki bilet, to znaczy że wedle jego wyliczeń dasz radę się przesiąść. Bagaż nadajesz w Poznaniu i odbierasz w Tokio, w Kopenhadze "przełoży go" obsługa. Jeśli nie zdążysz na przesiadkę SAS będzie musiał wysłać Cię innym samolotem bez dodatkowych opłat (a nawet w pewnych warunkach możesz uzyskać odszkodowanie).

Co do ceny, jeśli zależy Ci na wylocie z Poznania, to cena jest dobra. Może udałoby się znaleźć w późniejszym terminie coś tańszego np. z Warszawy lub Berlina, ale na dwoje babka wróżyła ;)

edycja
Nie wiem na ile masz elastyczny termin, ale w maju widzę kilka dat LOT-em z Poznania do Tokio za 1960 zł za osobę.
mad_marta uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 12 Wrz 2015 17:26 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
W 2014 roku leciałam SAS-em z Warszawy do Aalborga w Dani, z przesiadką w Kopenhadze. W jedną stronę na przesiadkę miałam 45 minut. Jest to wystarczający czas by zmienić samolot. Lotnisko w Kopenhadze jest duże, ale posiada liczne ruchome chodniki, które przyspieszają czas przejścia między terminalami. A z bagażem rejestrowanym zajmie się obsługa portu, dokładnie tak jak napisał to J29.
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 12 Wrz 2015 17:50 
Awatar użytkownika

J29 napisał(a):
Skoro przewoźnik sprzedaje taki bilet, to znaczy że wedle jego wyliczeń dasz radę się przesiąść. Bagaż nadajesz w Poznaniu i odbierasz w Tokio, w Kopenhadze "przełoży go" obsługa. Jeśli nie zdążysz na przesiadkę SAS będzie musiał wysłać Cię innym samolotem bez dodatkowych opłat (a nawet w pewnych warunkach możesz uzyskać odszkodowanie).

Warto dodać, że takie luksusy obowiązują pod warunkiem, że lot Poznań-Kopenhaga i Kopenhaga-Tokio są na jednej rezerwacji. Jeśli byłyby kupione oddzielnie, to w razie spóźnienia się na lot do Tokio, np. przez opóźnienie pierwszego samolotu, jest to nasz problem, nie przewoźnika. ;)
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 12 Wrz 2015 21:38 

SAS jest bardzo punktualny, czym się zresztą sami szczycą ;) a lotnisko w Kopenhadze jest bardzo przyjazne, jak ktoś wskazał powyzej :)
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 13 Wrz 2015 21:02 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, bilety kupione:) Na początku czaiłam się na LOT, ale bilety na wybrane dni podrożały i przez kilka dni, w tym jeszcze wczoraj były ok. 1 tys. droższe niż w SASie.
Niestety ze względu na pracę jesteśmy ograniczeni terminowo. Wybrany lot z Poznania jest dla nas idealny, no i sprawdzimy punktualność w SASie:)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Paź 2015 09:56 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 50 890
shoegaze napisał(a):
SAS jest bardzo punktualny, czym się zresztą sami szczycą ;) a lotnisko w Kopenhadze jest bardzo przyjazne, jak ktoś wskazał powyzej :)

Prawie zawsze punktualny :)
Jeśli jest bilet łączony i na przesiadkę ok 1h (w Kopenhadze) to 99% gate będzie obok - zawsze tak miałam. Raz się tylko zdarzyło, że zmienili gate 30 min przed odlotem na drugi koniec lotniska. Wszyscy biegli jak na maratonie ale i tak poczekali na zabłąkanych :)
O bagaż nie ma się co martwić, wyjątkowo dbają, mając plecak sami mi zastretchowali :)
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Paź 2015 10:12 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
Przy locie do Tokio obstawiałabym, że na 99% nie będzie to gate obok gatu z WAW, trzeba przejść kontrolę paszportową

#9 PostWysłany: 08 Paź 2015 10:25 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 50 890
Hmm to "biegiem" na drugi terminal. Lepsze to i tak niż siedzenie 6h
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 08 Paź 2015 10:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Z WAW zazwyczaj przylatuje na T3, do Tokio tez jest z T3, ale na 100% jest kontrola paszportowa

Wiele razy robiłem trasę przez CPH tyle, że z GDN a nie z WAW i przeważnie jednak trzeba się przemieścić między gatami albo nawet terminalami.
To, że jest krótka przesiadka nie ma żadnego wpływu na bliskość gate
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości