Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Z dworca PKP Przemyśl Główny odchodzą busiki do przejścia w Medyce. Koszt biletu wynosi 5 zł, odjeżdzają po zapełnieniu. Częstotliwość odjazdów duża (chociaż w święta i dni wolne wyraźnie mniejsza), wyjazd spod wyjścia z tunelu przy dworcu PKS), droga powrotna podobna - start spod wjazdu na bazar w Medyce.
Zarówno przy przejściu granicznym Medyka, jak i w Przemyślu łatwo można znaleźć parkingi. Cena parkingu przy przejściu 6 zł/doba. Przekroczenie granicy samochodem może wiązać się z długim oczekiwaniem.
Przekraczanie granicy pieszo - w obydwie strony - najlepiej poprzez wyraźnie oznakowane przejścia tylko dla obywateli UE (praktycznie bez kolejek) (All passports wiąże się z długim oczekiwaniem).

Po drugiej stronie w Szegini oczekują marszrutki, aktualna cena 130 UAH płatne u kierowcy wyłącznie gotówką, które w ciągu 1,5-2h przewiozą nas do Lwowa, do dworca zachodniego (Городо́цька/Gródecka 359) gdzie potem tramwajem dojedziemy do centrum, część jedzie dalej, np. do miejsca zwanego Skrynia (dom towarowy naprzeciw głównego dworca kolejowego), a część jeszcze dalej.
Najlepiej usiąść z przodu (z tyłu trzęsie mocniej). Ruch odbywa się również w niedziele i święta (w obydwu krajach).
Istnieje również możliwość dojazdu pociagiem ukraińskim z przejścia granicznego po stronie ukraińskiej (do Lwowa i z powrotem) pociągiem w cenie ~30 UAH, chociaż są to często te same marszrutki, co spod granicy (inne jadą przez Mościska np. z Sambora, Dobromila, czy Truskawca). Jest to omówione tutaj: http://www.fly4free.pl/forum/mostiska-2-lwow,177,30489

Od niedawna do Lwowa kursuje tez pociąg międzynarodowy Przemyśl - Kijów. Więcej na ten temat (ceny i godziny odjazdów) na stronie PKP https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/ ... ijowa.html
Bilety kupimy tu: http://booking.uz.gov.ua/

Z Szeginii do Lwowa można też popytać o transport prywatnym autem [popularne tam] lub taxi. Ceny do negocjacji, minimum to 150-200 UAH i w górę, nawet do 670. Często przyjmowane jest też 100 zł polskich (bez wymiany na hrywny) za auto. Może to być opłacalne i o wiele szybsze, bo ok. 1h20m. Marszrutka wjeżdża do każdej wioski i trwa to ok 2 godzin + tłok przeważnie.

Część marszrutek na tej trasie jedzie z Szegini do odległych o 10 km Mościsk (Mostiska) i później na Lwów, oraz ze Lwowa do Mościsk i później na Szegini. Można to wykorzystać np łącząc dojazdy Lwów - Mościska i Mościska - Szegini. W Mościskach mały dworzec autobusowy otoczony sklepami.

Należy pamiętać, iż na Ukrainę podróżujemy z paszportem (dowód nie jest akceptowany) oraz o przesunięciu czasu na Ukrainie (+1 godzina do czasu polskiego).

Przejście Hrebenne/Rawa Ruska nie obsługuje ruchu pieszego.

Z Ukrainy można aktualnie przywieźć 1l wódki i 2 paczki papierosów na osobę/na dobę (przy przekraczaniu granicy samochodem, pieszo lub pociągiem). Samolotem jest to 10 paczek papierosów.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lwów - dojazd
#81 PostWysłany: 30 Sie 2015 12:03 

Loty: 80
Kilometry: 146 945
Witam,
ja dostałem się do Lwowa w następujący sposób:
Dojazd PKP do Przemyśla. Na Dworcu PKS stało kilka ukraińskich autobusów jadących do Lwowa. Ja pojechałem autobusem o godzinie 15:30, wiem że kolejne miały odjeżdzać w godzinnych odstępach. Koszt 25 złotych, kurs do dworca kolejowego we Lwowie.

W drodze powrotnej wyruszyłem z Dworca Stryjskiego we Lwowie o godzinie 7:20. Koszt przejazdu do Przemyśla to 150 UAH (około 25 złotych). Bilety kupiłem w dniu wyjazdu w kasie, załączam rozkład jazdy z tego dworca.

Powiem szczerze, że ze względu na złe moim zzdaniem skomunikowanie Przemyśla z resztą kraju (szczególnie przy kursowaniu zastępcznej komunikacji autobussowej na odcinku Kraków-Przemyśl), myślę że najlepszą opcją są polecane tutaj połączenia autobusowe do Lwowa z różnych miast Polski (Kraków, Warszawa), a nie z Przemyśla.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Rozkład
20150824_121449.jpg
20150824_121449.jpg [ 239.77 KiB | Obejrzany 4518 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞 Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞
Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
#82 PostWysłany: 30 Sie 2015 12:32 

Napisz jeszcze, jak dľugo jedzie ten ukraiński autobus z dworca w Przemyślu do Lwowa. To samo, ile trwa powrót. Bo jak stoją parę godzin na granicy to słabe rozwiązanie.
Ale jak szybko przejeżdżają to by była dobra alternatywa dla bardzo powolnych i zatłoczonych marszrutek, z Szegini do miasta, których staram się unikać.
 PM off  

#83 PostWysłany: 30 Sie 2015 14:17 

Loty: 80
Kilometry: 146 945
W każdą ze stron podróż trwała równo 3 godziny, z czego na granicy spędziliśmy około 1,5 godziny. W każdą stronę zapełnione było około 1/3 autobusu (nie znam się, ale może gdyby było więcej pasażerów to stalibyśmy dłużej).
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 31 Sie 2015 11:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli opcja byłaby bardzo ciekawa gdyby nie ten postój na granicy...

#85 PostWysłany: 01 Wrz 2015 14:39 

Nie wiem, czy to dobre miejsce na pytanie o to, ale... czy ktoś ostatnio przekraczał granicę na piechotę? Busem do granicy, przejście na piechotę, potem bus do Lwowa? Nie mam wiele czasu i niezbyt mi się uśmiecha tyle stać na granicy... Chciałbym pojechać na jeden dzień i zrobić jak najwięcej, jestem obecnie niedaleko Przemyśla więc dotrzeć do tego miasteczka do nie problem.

Z tym wiąże się oczywiście też kwestia, o której powinienem się zebrać, żeby zdążyć na jakiś bus na granicę, potem do Przemyśla i do siebie. Czy ludzie na granicy stoją godzinami, jakich czasów się spodziewać? Trudno to gdzieś znaleźć w sieci.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 01 Wrz 2015 14:48 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Ja przekraczałem granicę w Medyce w ten sposób jakieś dwa tygodnie temu. Nie było żadnych kolejek, wszystko szło sprawnie.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 01 Wrz 2015 14:59 

Loty: 29
Kilometry: 41 921
W lipcu czekaliśmy na przejście na stronę ukraińską około 30-40minut, była sobota około 17:00. Dużo czasu zmarnowaliśmy nie wiedząc, że w środku jest podział na obywateli UE i spoza, żaden ze wschodnich towarzyszy nie uraczył nas tą wiedzą. Radzę nie stawać na końcu kolejki lecz wbijać się do budyneczku, to pozwoli zaoszczędzić czasu w drodze tam. Z kolei przy powrocie: wracając marszrutką ze Lwowa, mieliśmy mało czasu, by dotrzeć do Przemyśla, była godz 19:00, środek tygodnia. Uratowało nas to, że zrobiliśmy sprinterski bieg od marszrutki do pierwszej kontroli, wyprzedzając dziesiątki ludzi zmierzających w kierunku Polszy.
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 01 Wrz 2015 18:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Na ukraińską stronę w piątek o 8-ej rano 3 osoby , odprawa zajęła 5 minut. Powrót w niedzielę o 16-ej jakieś 7-8 osób, staliśmy może z 10 minut.

Sprawnie przez wejście dla UE.

#89 PostWysłany: 07 Wrz 2015 16:26 

W piątek z dwoma kolegami wymyśliliśmy - w sobotę jedziemy do Lwowa. Zero ogarnięcia. Niestety nie mam możliwości wyrobienia zielonej karty, auto mieliśmy zostawić na granicy. Pojechaliśmy na przejście do Korczowej, nigdzie po drodze nie było parkingów, zajeżdzamy pod granice, kolejka mega, kolega wogooglał, że tu nie ma pieszego przejścia :D Więc zawrotka do Medyki, ciekawe co ludzie pomyśleli jak nagle opuszczamy kolejkę bo dość dziwnie się patrzyli :D

W Medyce zostawiamy auto na parkingu w sobotę o 14, płynne przejście przez granicę, ledwie dwa kroki w Ukrainie miły Pan pyta się gdzie jedziemy - do Lwowa! odpowiadamy.

100zł/600 hrywien. Jako, że jesteśmy wygodni bez wahania się zgodziliśmy - autem VW Sharanem - to dużo czy mało za taki środek transportu?
Postój na stacje po piwko, na uboczu na potrzebę bez problemu. Kierowca miły sympatyczny, b. dobrze rozmawiał po polsku.

Odstawił nas w centrum. Rozpoczęły się poszukiwania hotelu - akurat tego dnia był mecz we Lwowie - Ukraina - Białoruś - wszystko zajęte, taksówkarz nam pomógł, za 70 hrywien zawiózł nas dość daleko od centrum (8km) ale akurat w tym hotelu był wolny 3 osobowy pokój za 270 hrywien.
Taksówki od 50-70 hrywien za dość duże odległości, z centrum na cmentarz Łyczakowski 60 hrywien.

Niedziela z rana zwiedzanie. Ogólnie bardzo udany wypad na spontanie, za miesiąc jedziemy znowu :)

Jedynie co mi się nie podobało to wszechobecne flagi i tatuaże UPA - przykry incydent na cmentarzu Łyczakowskim z Polskiej kwatery widać świeże groby Ukraińskie z flagami UPA....
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 07 Wrz 2015 16:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
100zł za 3 osoby czy za 1?
Jeśli za jedną osobę to cena kosmos, a jeśli za trzy to bez szału ale dramatu też nie ma ;)
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 07 Wrz 2015 16:33 

100zł za całe auto - nieważne ile osób - miejsc w sumie z kierowcą 7
Pan Mikołaj mówił, że jakby co ma jeszcze busa, cena ta sama.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 07 Wrz 2015 16:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Jak za całe auto to spoko cena, jakby Was było 5 to wyszło by po 20zł także całkiem przyzwoicie.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 07 Wrz 2015 17:10 

Za busy co lapia na poczatku tak chca 20-25 od osoby. Marszrutka 36 hrywien pare metrow na lewo. Ogolnie sprawnie 12 osob zajelo nam 2-2,5 godz z przejscia od parkingu w Polsce przez przejscie dla pieszych i dojazd do Lwowa, marszrutke zapelnilismy i jechala odrazu.

#94 PostWysłany: 07 Wrz 2015 17:20 

Kama87 napisał(a):
W lipcu czekaliśmy na przejście na stronę ukraińską około 30-40minut, była sobota około 17:00. Dużo czasu zmarnowaliśmy nie wiedząc, że w środku jest podział na obywateli UE i spoza, żaden ze wschodnich towarzyszy nie uraczył nas tą wiedzą. Radzę nie stawać na końcu kolejki lecz wbijać się do budyneczku, to pozwoli zaoszczędzić czasu w drodze tam. Z kolei przy powrocie: wracając marszrutką ze Lwowa, mieliśmy mało czasu, by dotrzeć do Przemyśla, była godz 19:00, środek tygodnia. Uratowało nas to, że zrobiliśmy sprinterski bieg od marszrutki do pierwszej kontroli, wyprzedzając dziesiątki ludzi zmierzających w kierunku Polszy.

Staram się być wyrozumiały, i zrozumieć logikę Waszego postępowania, ale ciężko mi to idzie. :mrgreen:

Na forum jesteś od b.dawna. Przed wyjazdem wystarczyło przejrzeć ten w sumie dosyć krótki wątek o dojeżdzie do Lwowa. Np mój post z kwietnia 2015.

http://www.fly4free.pl/forum/lwow-dojazd,1410,52408?start=40

Piszę tam wyrażnie o osobnym przejściu dla obywateli UE. Więc również dla Was. :D
Po drugie. Jaki interes mieliby Ukraińcy [ z którymi bezsensownie staliście w kolejce] w informowaniu Was o możliwości bezproblemowego i szybkiego przekroczenia granicy ?
Są dostatecznie wściekli na Polaków , że sobie przechodzimy "z marszu", a oni stoją godzinami.
To samo z tym "szaleńczym" biegiem przy powrocie. Po co było omijać te kilkadziesiąt osób??
Spokojnie podejść do DOBRZE I WYRAZNIE oznaczonego przejścia dla UE i ..tyle.
 PM off  

#95 PostWysłany: 07 Wrz 2015 20:12 

Myśleliśmy, że po stronie ukraińskiej nie ma przejścia dla unitów? Jest takie?
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 07 Wrz 2015 20:16 

Jest.
Polecam jednak przeczytać polecany link.
Jak jest w jedną stronę, to można przypuszczać , że w drugą jest tak samo. ;)
 PM off
Abcn lubi ten post.

#97 PostWysłany: 07 Wrz 2015 22:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Jest i to bardzo wyraźnie oznakowane. W przejściu dla Ukraińców kłębi się tłum ludzi a nasze jest przeważnie puste.

#98 PostWysłany: 07 Wrz 2015 23:06 

Przejście dla unitow jest po obu stronach wydzielone. :)

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 07 Wrz 2015 23:13 

Kończąc już ten podtemacik: zarówno na kontroli polskiej, jak i ukraińskiej są osobne stanowiska dla EU? Bo ja widziałem tylko na polskiej kontroli takowe. I skorzystaliśmy z nich w obie strony.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 07 Wrz 2015 23:30 

z obu stron granicy są oznakowane osobne stanowiska do odprawy obywateli EU. Tyle, że celnicy mają to w rowie, zarówno nasi jak i Ukraińcy, więc kolejki ustawiają się mieszane. Sama odprawa to też jakaś kpina bo możesz przeskakiwać pomiędzy kioskami z jednej czy drugiej kolejki więc robi się chaos i ludzie wzajemnie się blokują w tym szaleństwie. A jak trafisz na zmianę warty u naszych rodaków to... my czekaliśmy 10 minut aż pan spóźnialski przyjdzie zmienić koleżankę na stanowisku odpraw, bo ona choć nie mogła zejść do jego przyjścia to przestała odprawiać (to była chyba o równej 19:00). Na wyjazd z kraju straciliśmy niewiele bo niespełna godzinę ale niedzielny powrót to były już ponad trzy godziny stania mimo, że ruch nie był jakiś wielki (byłem 27 samochodem w kolejce kiedy dojechałem do granicy Korczowa-Krakowiec).

ps. tankować polecam za granicą, na wylocie ze Lwowa są dwie duże stacje, w tym Shell. lałem po 3.17 zł kiedy na Śląsku było po 4.39 zł
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość