Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wizz czy Ryan?
Ankieta zakończyła się 16 Lut 2012 11:26
WIZZ 70%  70%  [ 69 ]
RYAN 30%  30%  [ 29 ]
Razem głosów : 98
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 11 Lut 2012 20:30 

juror napisał(a):
ale jak inaczej nazwać:
- brak jakiejkolwiek rekompensaty za kilkugodzinne opóźnienie (Wizzair);
- nie przyjęcie walizki na pokład, bo kółka wystawały o jakieś 1-2 cm;
- zamykanie checkinu przed nosem, bo ktoś się spóźnił 30 sekund.

- to akurat niezgodne z prawem chyba, ULC pewnie by się tym zajął :)
- wystawały kółka? wina pasażera
- spóźnił się - wina pasażera, choć jeśli widać na horyzoncie biegnącą i krzyczącą osobę ze leci do tego gate'u to trochę niefajne z ich strony;-)
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN Luksusowy 5* hotel z prywatną plażą na Dżerbie 🏝️🧖‍♀️ All inclusive za 2369 PLN
Tydzień all inclusive w słonecznej Albanii 🏖️ 4* hotel przy plaży za 2589 PLN 😍 Tydzień all inclusive w słonecznej Albanii 🏖️ 4* hotel przy plaży za 2589 PLN 😍
#22 PostWysłany: 11 Lut 2012 21:05 

niebieski
Co prawda FR nigdy nie leciałem, ale do Wizza mam ogromny sentyment, stąd mój głos na WIZZ, bo... :

- od tego zaczęła się moja przygoda z lataniem (wtedy jeszcze nawet nie chodziło o sam fakt taniego latania, tylko o to by być w Szwecji, a bilet za 160zł w dwie strony wydawał się być tani... teraz za tyle do Szwecji W6 w życiu bym nie poleciał, chyba że na prawdę bym musiał ;] )
- do tej pory leciałem Wizzem jakieś 18 razy, bez żadnych problemów, większych opóźnień (największe opóźnienie to jakieś 20-30 minut lecąc z Warszawy ale to spowodowane było zbyt dużymi bagażami podręcznymi, więc nie ich wina), częste lądowanie przed czasem
- na najbardziej interesujących mnie trasach (Polska - Szwecja) ceny Wizza są zdecydowanie lepsze i siatka połączeń również

Ryan nigdy mnie nie zachęcał, z wielu powodów, choć w końcu udało mu się mnie skusić na wybór ich linii ceną (Budapeszt of course). Zobaczymy! :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 11 Lut 2012 21:13 

ad 1 - Nie każdy ma czas i ochotę, pisać odwołania, skanować boarding pass'y i pisać listy. I właśnie na to liczy taki Wizzair.
ad 2 - Wina pasażera, hehehehe. Dobre. Mówię o klasycznej, sztywnej walizce, małej. Takiej typowej co się bierze na pokład. Nikt, nigdy nie robił problemu. Zresztą, 1-2 cm to chyba też przesada, takie 5mm. Walizka zresztą wchodzi do tej kratki w Wizzairze, a w Ryanie już nie. Czy tam na odwrót.
ad 3 - Wina pasażera, fakt. I właśnie to mnie u nich denerwuje. Pasażer się spóźni 30 sekund, bilet przepada. Oni się spóźnią godzinę - no problem;)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 11 Lut 2012 22:03 
Awatar użytkownika

niebieski
juror napisał(a):
Wracając do meritum to Wizz po przemyśleniu sprawy jednak tak 4:0.

- nie sprzedają losów na pokładzie;
- nie włączają fanfarów z głośników jak wylądują na czas, jakby to było nie wiadomo jakie osiągnięcie;
- odnoszę wrażenie, że jest więcej miejsca na kolana;
- nie mają CEO, który gada o robieniu laski na konferencjach prasowych.

- uczepili sie niektorzy tych losow.. sluchawki na uszy i jest spokoj ;)
- mi tam zawsze fanfary poprawiaja humor, choc ostatnio ich wcale nie slyszalem tak czesto (aczkolwiek opoznienia rzedu 5-15min wiec nic specjalnego, raczej z winy lotnisk: wlochy, hiszpania..)
- no to odnosisz zle wrazanie. W ryanairze jest zdecydowanie wiecej miejsca, ostatnio nawet lecialem pod rzad wizzem i ryanairem i specjalnie zwrocilem na to uwage by sie upewnic. FR jest wygodniejszy, jesli chodzi o ilosc miejsca na nogi.
- i to jest chyba ich problem.. FR robi zysk rzedu kilkudziesieciu milionow euro rocznie, a wizzair chyba nie specjalnie wychodzi na plus. CEO ryanaira to jedna z bardziej inteligentnych, pomyslowych i kreatywnych osób na tym swiecie. Porownalbym go troche do Jobsa. Polecam przeczytac historie ryanaira i to, jak z małej firmy, ktora generuje straty, stali sie jedna z najwiekszych linii na swiecie. A sposoby reklamy owszem, są nietypowe, ale dzieki temu firma nie wydaje ani centa, a jest o niej glosno.. Chyba o to chodzi w biznesie.. ;)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 11 Lut 2012 22:16 
Awatar użytkownika

to gdzie jest w końcu więcej miejsca dla pasażera? w WZZ czy RYR? Ryanairem jeszcze nie leciałem ale mam w końcu zamiar wybrać się do Dublina. Kilkanaście razy leciałem za to wizzair'em i za wiele miejsca to tam nie ma, a jeszcze jak ktoś Ci się położy przed tobą... W tych nowych airbusach już nie można rozłożyć na szczęście siedzeń
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 11 Lut 2012 22:23 
Awatar użytkownika

niebieski
adwak napisał(a):
to gdzie jest w końcu więcej miejsca dla pasażera? w WZZ czy RYR? Ryanairem jeszcze nie leciałem ale mam w końcu zamiar wybrać się do Dublina. Kilkanaście razy leciałem za to wizzair'em i za wiele miejsca to tam nie ma, a jeszcze jak ktoś Ci się położy przed tobą... W tych nowych airbusach już nie można rozłożyć na szczęście siedzeń

w ryanie, wiecej miejsca na nogi.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 11 Lut 2012 22:25 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
niebieski
adwak napisał(a):

W WizzAirze jest mniej miejsca na nogi. Ostatnio podczas niespełna 3 godzinnego lotu już nie wiedziałam jak siedzieć.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 11 Lut 2012 22:50 

mam 193 cm. wzrostu - ja osobiście większy komfort podróży mam lecąc wizzem. Przestrzeń na nogi jest większa-chociaż pewnie różnica jest mierzona w mm. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 11 Lut 2012 22:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja mam 202 cm i muszę powiedzieć, że ostatnio leciałem najnowszym wypustem A320 Wizz i tam dopiero cholernie ciężko jest się zmieścić. Oczywiście zgadzam się z poprzednikami, że ciut więcej miejsca na nogi jest w Ryanie.

Z pozdrowieniami!
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 11 Lut 2012 23:19 

Blackall napisał(a):
juror napisał(a):
(...)
- i to jest chyba ich problem.. FR robi zysk rzedu kilkudziesieciu milionow euro rocznie, a wizzair chyba nie specjalnie wychodzi na plus. CEO ryanaira to jedna z bardziej inteligentnych, pomyslowych i kreatywnych osób na tym swiecie. Porownalbym go troche do Jobsa. Polecam przeczytac historie ryanaira i to, jak z małej firmy, ktora generuje straty, stali sie jedna z najwiekszych linii na swiecie. A sposoby reklamy owszem, są nietypowe, ale dzieki temu firma nie wydaje ani centa, a jest o niej glosno.. Chyba o to chodzi w biznesie.. ;)

Nie wiemy tego czy Wizzair jest na plusie czy nie. W przeciwieństwie do Francy, Wizz nie chwali się swoimi wynikami (co nie oznacza że są na minusie).
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Lut 2012 21:39 
Awatar użytkownika

srebrny
co do miejsca na nogi to wiem, ze obie linie maja go za malo [mam 190 cm - w pasie ! ] a roznice jesli sa to pewnie rzedu setnych milimetra

ogolnie od kiedy ryan wprowadzil dodatkowa oplate na miejscach przy wyjsciach awaryjnych to jest naprawde kieeeepsko [u wizza bylo to od dawna ale wizzem rzadko latam wiec rybka]

a co do tego kogo lubie bardziej to ciezko stwierdzic, w wizzie o wiele fajniejsze laski, w ryanie o wiele lepszy rozklad lotow, zwlaszcza z mojej wiochy
poza tym w sumie to mam w nosie czym lece

wiec w sumie to remis po 0.5 ze wskazaniem na wizza !
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 12 Lut 2012 22:02 
Awatar użytkownika

niebieski
ostatnio leciałam i miejsca na nogi tak samo mało na obu rejsach.
strona wizza jest o niebo łatwiejsza w obsłudze, sprawdzednie lotów na cały miesiąc trwa sekundę, można znaleźć najtańsze loty ze wszystkich destynacji. nie widzę tego w rayanie, szata graficzna oczopląsogenna. w6: ceny całkowite widoczne bez szukania czy gdzieś może nie doliczą opłat (fr), no i niższe w wizz, loty z wawy. siatka oczywiście na korzyść fr.

zdecydowanie wizz.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 12 Lut 2012 22:04 
Awatar użytkownika

niebieski
świetny pomysł z ankietą.
trzeba by ją udostępnić temu panu.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 12 Lut 2012 22:05 
Awatar użytkownika

Blackall napisał(a):
- i to jest chyba ich problem.. FR robi zysk rzedu kilkudziesieciu milionow euro rocznie, a wizzair chyba nie specjalnie wychodzi na plus.

Pytałem już o to w innym temacie, ale nie odpowiedziałeś, więc zapytam ponownie. Skąd masz takie informacje? :>

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 12 Lut 2012 22:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Awerik napisał(a):
Blackall napisał(a):
- i to jest chyba ich problem.. FR robi zysk rzedu kilkudziesieciu milionow euro rocznie, a wizzair chyba nie specjalnie wychodzi na plus.

Pytałem już o to w innym temacie, ale nie odpowiedziałeś, więc zapytam ponownie. Skąd masz takie informacje? :>

tak jak wielu - nie mam zadnych oficjalnych informacji, bo wizz ich nie publikuje, ale troche tego w sieci jest, np:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wizz_Air#F ... erformance
http://airclicks.net/2009/11/en-news-al ... s-in-2009/

po prostu strzelam, obym sie mylil i niech radzą sobie jak najlepiej ;)
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 12 Lut 2012 22:28 

niebieski
Wizzair nie jest na giełdzie, wobec czego w przeciwieństwie do Ryana nie musi publikować sprawozdań finansowych. Z tego co pamiętam, to jakieś dwa lata temu węgierska gazeta podała, że Wizz miał ponad 70 mln E straty operacyjnej (chyba w 2009 roku) i w żadnym okresie działalności nie wyszedł na plus. Oni częściowo to zdementowali mówiąc, że tylko oddział bułgarski i ukraiński przynosi straty.
Jaka jest prawda? Tego się pewnie nie dowiemy.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 13 Lut 2012 21:09 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
Mój głos został oddany na Wizzair.

Nie leciałem Ryanairem, bo nie ma go w WAW i nie żałuję ani trochę jak na razie. Mi się udawało nie raz znaleźć fajne okazje w Wizz i zawsze było na pokładzie bardzo miło i nie odczuwa się za bardzo że się leci LCC jak już się zajmie swoje miejsce. Nie jestem wysoki, więc nie mam też problemu z miejscem na nogi w Landrynie, pewnie w RYR też bym nie narzekał. Poza tym nie trawię MOL-ego. Jego sposób prowadzenia biznesu jest dla mnie okropny i na skraju etyki.

BTW A gdyby jeszcze istniały to bym zagłosował na SkyEurope :)

#38 PostWysłany: 13 Lut 2012 22:45 
Awatar użytkownika

Loty: 267
Kilometry: 755 176
Ja też Wizzair, może też trochę i dlatego, że mam go na miejscu w Warszawie :)

#39 PostWysłany: 14 Lut 2012 11:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Ryanair zdecydowanie!
Z Wizzem mam bardzo zle doswiadczenia, 3 razy odwolal mi loty, bo wycofywal sie z danego kierunku po miesiacu (sic!) latania. Np trasa Piza - Katowice, lecialam pierwszym samolotem i ok, byl zapelniony tylko w polowie, ale moze tak dac szanse ludziom na zorientowanie sie ze jest nowy kierunek? Nie, po co, za miesiac juz go nie bylo, a ja kombinowalam na co przebookowac bilet.
Ryan ma duzo lepsza siatke a przede wszystkim pozwala mi latac z Brukseli do Wroclawia srednio 1 raz w miesiacu za ok 15-20e RTN:) Wkurza mnie tylko ten ich jarmark na pokladzie, ciezko sie zdrzemnac, bo non stop chca mi cos wcisnac przez glosniki, ale jak sobie pomysle ze lotem czy lufa placilabym ok 200e za lot z przesiadka, to nerwy mi przechodza ;) Dodam jeszcze punktualnosc, jedyne opoznienia wynikaja zawsze z powodu warunkow atmosferycznych, nigdy z winy ryana (a mam juz na koncie duzo lotow, w tym sporo laczonych)

#40 PostWysłany: 22 Lut 2012 11:20 

niebieski
Czas podsumować, choć wynik każdy widzi.
Ogłaszam więc, że zdecydowanie większą sympatię wśród forumowiczów wzbudza:
Image

7 na 10 głosujących wskazało Wizza jako linię, do której czuje więcej sympatii. Zapewne wpływ na to ma personel pokładowy (damski, ale też i męski ;) - ładne chłopaki też latają ). Z kolei wynik Ryana nieco podbiły słynne już kody captcha, do których słabość czuje kilka osób, bez tej innowacji wynik zapewne byłby jeszcze bardziej na korzyść Madziarów.

Dziękuję za udział w zabawie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości