Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kosmetyki a podręczny
#1 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:12 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
W sumie trochę pytanie laika mimo sporego doświadczenia w lataniu.
Jak potraktują tego typu kosmetyk? Przejdzie kontrolę w normalnej kosmetyczce (nie tej z płynami)?
Przydałaby się taka lista kosmetykowa - co przejdzie/co nie przejdzie a co jest dyskusyjne: np. masełko do ust na jednym lotnisku przeszło normalnie, na innym kazali mi przepakować do tej z płynami...

Załączniki:
00038955.jpg
00038955.jpg [ 18.62 KiB | Obejrzany 32884 razy ]

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja nigdy z antyperspirantem w kulce nie miałam problemów, a zawsze lata luzem.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:19 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Nie widać, ile ma pojemności.

Jeśli max 100 ml - to przejdzie, jeśli więcej - to na 90+ % nie przejdzie.

#4 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:21 
Awatar użytkownika

Loty: 646
Kilometry: 831 725
niebieski
Cytuj:
Antyperspiranty w postaci stałej lub proszkowej w bagażu kabinowym nie podlegają ograniczeniom.
http://www.ulc.gov.pl/pl/prawa-pasazera-i-ulatwenia/119-poradnik-dla-pasazerow/999-lista-przedmiotow-zabronionych-i-dozwolonych#przybory_toaletowe

#5 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ju wielokrotnie się przekonałam, że wszystko jest w geście celników. Jedni przymykają oko, a inni nie.
Mnie dezodoranty w kulce i w sztyfcie zawsze przechodziły w odprawie bez żadnych pytań. Ale sparzyłam się na innych rzeczach. W Londynie na STN koleś wiskał mi szminki i błyszczyki.

#6 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:32 
Awatar użytkownika

srebrny
pewnie jakiś zboczeniec
sztyft to nie płyn ani aerozol wiec nie powinno byc problem ale patrz casus pasztetu

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:39 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
swego czasu latalam z dokladnie takim 'sztyftem' jak ten ze zdjecia i nigdy na zadnym lotnisku nie bylo problemu. W ogole przerzucilam sie na deo w sztyfcie wlasnie ze wgledu ma brak koniecznosci zaliczania ich do plynow ;-)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:39 
Awatar użytkownika

niebieski
becek napisał(a):
casus pasztetu
:lol:

Przepisy przepisami, ale wszystko zależy od lotniska. Mogę potwierdzić, że na Stansed są wyjątkowo skrupulatni, informacja o włożeniu aerozoli, szminek i błyszczyków do woreczka jest puszczana non stop w różnych językach w kolejce do kontroli. Potrafią też liczyć, czy nie przekroczyło się dozwolonych w sumie 1000 ml, albo doczepić się, że torebka się nie domyka.

#9 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie o to mi chodzi - wydaje mi się, że sztyft przejdzie wszędzie jak najbardziej, ale właśnie na kochanym STN pomadka ochronna poleciała do przezroczystego ;o - a że mam maraton lotów pod koniec miesiąca (2 tygodnie latania, 10 lotnisk, chcę dobrze sobie dobrać kosmetyki i jak najwięcej ugrać :D), to chciałabym wiedzieć, czy to raczej upierdliwość STN czy zdarza się w większej liczbie miejsc (np. kolejny, kochany, DTM) :)

#10 PostWysłany: 07 Sie 2015 15:59 

niebieski
mieszkam w Londynie wiec na STN tez bywam czasem... i nie bylo problemu nigdy :) nawet tego sztyftu nie wyjmuje z bagazu.
Tez nie przyczepiono mi sie nigdy na STN czy LTN o taka kosmetyczke http://www.ebay.co.uk/itm/like/25197752 ... ue&ff13=80

(w Norwegii- OSL i na LHR byl juz problem i prosba o przepakowanie- ale to tylko 2 razy na kilkadziesiat kontroli/lotow z innych lotnisk ;-))
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 07 Sie 2015 16:19 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Ja mam wrażenie, że ostatnio w ogóle coraz restrykcyjniej podchodzą do kwestii płynów w podręcznym. Przez ładnych kilka lat przezroczysty woreczek miałam zawsze w bocznej kieszonce kosmetyczki i nie zdarzyło mi się go użyć, a było to kilkadziesiąt lotów (oprócz wspomnianego Stansted, ale tam to chyba wszyscy wiedzą jak jest). Kosmetyki zawsze miałam w zwykłej kosmetyczce, często nawet jej nie musiałam wyciągać do kontroli. A w ciągu ostatniego roku ciągle chcą, żeby kosmetyki były zapakowane w woreczek, zamknięty koniecznie, zdarzało się, że sprawdzali pojemność niektórych rzeczy. Lotniska które teraz pamiętam to na pewno Berlin TXL, Dortmund, Oslo Rygge, Faro, Porto i pewnie kilka innych, które pominęłam.
Natomiast jeśli chodzi o rzeczy płynopodobne to zawsze mam w bocznej kieszonce torebki/plecaka błyszczyk i taki zwykły krem Nivea i nie zdarzyło się, żeby ktoś w ogóle o nim wspomniał. Czasem też krem do twarzy wrzucam luzem do torebki jak mi się nie zmieści w kosmetyczce i też nigdy nie został wykryty. Myślę, że jak się nie pokaże, że coś takiego mamy to jest raczej mała szansa, że wykryją. Ale oczywiście trzeba mieć świadomość, że wszystko może się zdarzyć.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Sie 2015 08:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie o kosmetyki z transparentnej i ich "zamienniki", które mogą przejść w torbie luzem, chodzi.
czyli np.
pomadka z pędzelkiem/błyszczyk NIE, pomadka ochronna TAK
dezodorant NIE, antyperspirant w sztyfcie TAK
balsam NIE, krem o zwartej konsystencji TAK
etc.

jeśli macie jeszcze pomysł na substytuty, dawajcie śmiało :)

#13 PostWysłany: 08 Sie 2015 15:25 

niebieski
zamiast zmywacza do paznokci polecam specjalne płatki kosmetyczne nasączone zmywaczem- np.
https://www.google.pl/search?q=p%C5%82a ... FM&dpr=2.5
na kilka(naście) podróży nie zdarzyło mi się żeby ktoś miał z tym problem ;-)
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 28 Paź 2015 11:08 

niebieski
jakie macie doświadczenia odnośnie atomizerów do perfum?
Czy przechodzą w podręcznym? z tego co widzę to nie mają one oznaczonej pojemności ale wiadomo, że nie ma możliwości żeby weszło tam więcej niż 100.
Właśnie zastanawiam się nad zakupem. Do wyboru są jakieś markowe Travalo od 20zł (coś takiego) i ich budżetowe odpowiedniki za ok. 7zł (jak tu)
Warto dopłacić za firmę (bo np nie przecieka) czy nie ma różnicy i można brać te tańsze?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Paź 2015 11:35 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Ja kiedyś zamówiłam jakiś tani na allegro i niestety wyrzuciłam go po kilku dniach - było bardzo ciężko go napełnić, a później i tak przeciekał... :/ Nie wiem jak Travalo.
szeptana uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 30 Paź 2015 17:48 

Co do atomizera z allegro to kupiłam kiedyś ten sam na alieexpress za dolara i po 2 czy 3 podróżach nie nadawał się do użytku, gdyż przeciekał, więc nie polecam.

Niektóre moje "patenty" kosmetyczne;
- kosmetyki do makijażu (podkłady, korektory) można zastąpić minerałami, więc nic się nie wyleje i nie zajmują miejsca w woreczku na płyny
- do demakijażu czy zmywania paznokci nasączone płatki kosmetyczne, chusteczki nawilżone
- szampony tez występują w wersji stałej np. kostka Lush
- zamiast perfum np. chusteczka perfumowana (często dają jako gratis w Yves Rocher)
- kosmetyki wielofunkcyjne np. masło shea służy jednocześnie jako balsam i masło ochronne do ust, oliwka jako balsam i jednocześnie nadaje się do demakijażu itp.
- kremy z ozdobnych i niepraktycznych opakowań warto przełożyć do najprostszych np. po kremie nivea, nie traci się wtedy cennego miejsca w woreczku
- zamiast szamponu suchego w aerozolu sprawdza się zasypka dla dzieci
 Profil Relacje PM off

#17 PostWysłany: 30 Paź 2015 18:01 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Kilka dni temu leciałem ze znajomymi do Barcelony. W tamtą stronę mieliśmy 2 kontrole - WRO oraz WMI. Dopiero w łazience zauważyłem u kolegi w kosmetyczce balsam do opalania oraz żel p/prysznic - oba 250 ml. Więc jak to jest z tymi kontrolami?? Oczywiście w drodze powrotnej na El Prat wszystko poszło do kosza.

#18 PostWysłany: 30 Paź 2015 18:31 

Jak to z kontrolami, kontrola kontroli nierówna. Są lotniska typu Stansted gdzie są bardzo szczegółowe i wylatując stamtąd ciężko przewieźć coś poza przepisowym woreczkiem 1lirowym, w którym kosmetyki są do pojemności 100 ml. Podsumowując jak bierzesz płyny powyżej 100 ml to musisz się liczyć z tym, że mogą wylądować w koszu.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 30 Paź 2015 18:41 

niebieski
@livien i @wenka - dzięki, odpuszczam zakup tanich atomizerów. A czy ktoś miał może te niby lepsze i oczywiście droższe Travalo? Jak się sprawują? i czy raczej przechodzą na kontroli czy nie ma szans.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 10 Lis 2015 12:32 

niebieski
@szeptana

od niedawna używam atomizera travalo (jak ten z aukcji allegro, którą zalinkowalas) i póki co nic nie przecieka- nosze go w torebce. Lecieć z nim nie miałam jeszcze okazji, ale nie widzę żadnego powodu, dla którego miałby nie przejść kontroli bezpieczeństwa- to wielkość błyszczyka do ust wiec uważam, ze ryzyko zerowe.

dla osób z UK->http://www.ebay.co.uk/itm/Travalo-Pure-Easy-Fill-Refill-Perfume-Travel-Atomizer-Spray-AIRSAFE-NEW-in-BOX-/141630001662?var=&hash=item20f9ce51fe:m:meQIEnjcGQDldlOY3Oz_XhQ Kolorow 'silver' za £1.99 z wysyłką (wcześniej był różowy w tej cenie)
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości