Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 25 Lip 2015 01:28 

Owszem w Abisko pewnie było by lepiej upolować zorzę-jednak pociąg do Kiruny z Sztokholmu jest strasznie drogi,o noclegach nie wspomne-bardzo mały wybór na Airbnb a chyba każdemu zależy aby koszt podróży był jak najmniejszy.
W Tromso również są świetne warunki do obserwacji zorzy-takim miejscem jest Kaldfjord..
Nie wiem jak jest w Kirunie czy Abisko,ale w Tromso mozemy kupic bilet na autobusy miejskie na 7dni za 125zł..Dzięki temu można zobaczyć wszystkie "ciekawsze" miejsca czy atrakcje.
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙 Wycieczka na egzotyczny Mauritius za 2981 PLN ☀️🌴 Loty + 11 noclegów niedaleko plaży 😎💙
All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎 All inclusive na greckiej wyspie Korfu za 1806 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu przy plaży 🏝️😎
#22 PostWysłany: 25 Lip 2015 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
W Kirunie jest troche miejsc do zwiedzenia i mozna dostac sie do nich na piechote na miejscu albo podjechac autobusem do Ice Hotel. W Abisko to za bardzo nic nie ma, poza parkiem narodowym niedaleko schroniska. Mozna przejsc sie po sciezce narciarskiej. Oczywiscie mozna wypozyczyc narty biegowe w Abisko, ale nie wiem ile to kosztuje. W Kirunie sa fajne szlaki narciarskie biegowe i mozna wypozyczyc narty w hotelu Camp Ripan, ceny nie byly zabojcze. Jest tez jedna mala gorka do zjazdow, nie wiem czy mozna cos tam wypozyczyc.

Ah, no mam te fanaberie, ze chce odbicia zorzy w wodzie :-) Lubie zdjecia obiektow odbijajacy sie w wodzie i uwazam, ze to urozmaicenie.

Jak ktos nie byl w Tromso, to wydaje mi sie, ze daje ono wieksze mozliwosci i jest ladniejsze. Kiruna to miasto gornicze, w zimie bez samochodu nie ma zbyt wielu mozliwosci zwiedzania i swiatla kopalni ograniczaja miejsca skad mozna robic zdjecia zorzy.

#23 PostWysłany: 27 Lip 2015 17:50 

Witam! Bardzo ciekawy pomysl czy jest juz jakis wstepny termin?
chetnie dolaczylbym do wyjazdu tylko musialbym wiedziec na kiedy urlop wstawic :) pozdr
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 27 Lip 2015 22:41 

Jeszcze chyba nic konkretnego nie zostało ustalone. Na razie trwa wybór miejsca:D Ja mimo wszystko skłaniam się w stronę Tromso, ewentualnie Bodo

Ostatnio edytowany przez Roku, 27 Lip 2015 23:17, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 27 Lip 2015 22:47 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 50 890
Jestem za Tromsø :-)
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 27 Lip 2015 22:54 

A może Murmańsk + opcja na zwiedzanie części bazy floty północnej (jak się uda)? W Tromso można spokojnie spać w namiocie zimą, tam jest ciepło.
 PM off  

#27 PostWysłany: 27 Lip 2015 23:04 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
W Tromso można spokojnie spać w namiocie zimą, tam jest ciepło.

He, he, fajna propozycja ale "ciepło" to jednak pojęcie bardzo względne :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 27 Lip 2015 23:40 

@maczala1, w namiocie masz jakieś od 4 do 6 stopni więcej niż na zewnątrz. Termoaktywne ciuchy, śpiwór na T.Komf. przynajmniej 0 i da się radę bez problemu. Zawsze można dogrzać się polarem i skarpetami. Warto zainwestować nawet ten 1k PLN w lepszy śpiwór, zawsze on potem zostanie na inne wyprawy. Inwestowanie w hotelowe noclegi gdy planem i tak jest gapienie się w niebo poza miastem jest takie sobie. W mojej propozycji trzeba troszkę wyjść poza strefę komfortu (bywa, że cieplnego ;) ) ale utratą życia to nie grozi.
 PM off  

#29 PostWysłany: 28 Lip 2015 02:50 

Loty: 27
Kilometry: 41 527
niebieski
Zastanaiwam sie nad zapolowaniem zorzy w terminie 16-20 wrzesień z przelotem do Szwecji Skelleftea. Przerabiał ktoś gdzie z tego lotniska najlepiej sie udać? Biore pod uwage wynajem auta lub pociągiem. Myslalem o Rovaniemi ale ktoś wcześniej pisał że marne tam szanse na zorze.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 28 Lip 2015 08:09 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 315 989
platynowy
Przy polowaniu na zorze warto uwzględnić fazy Księżyca, zwłaszcza okolice nowiu, kiedy niebo jest najciemniejsze.
http://www.kalendarz-365.pl/ksiezyca/fazy-ksiezyca.html
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 28 Lip 2015 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 50 890
Anonymous napisał(a):
W Tromso można spokojnie spać w namiocie zimą, tam jest ciepło.

Ja by się tego nie podjęła :) ostatnio było ok -15C i wiał duży wiatr. Przy oglądaniu zorzy po 3-4h, miło było się gdzieś ogrzać :) (popitka zamarza) :P
Carollayna.pl
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 28 Lip 2015 09:28 
Awatar użytkownika

srebrny
uzi89 napisał(a):
Myslalem o Rovaniemi ale ktoś wcześniej pisał że marne tam szanse na zorze.

Bez przesady, Rovaniemi jest trochę bardziej na południe od Tromso i Abisko ale zorza występuje tam jednak dosyć często. Jest to jak najbardziej jeden z rejonów gdzie spokojnie można planować polowanie na zorzę, np. w taki sposób :)
finlandia-w-pigulce-czyli-jak-zapewnic-sobie-zorze-polarna,1507,69803
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 29 Lip 2015 11:55 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
Cena biletu kolejowego z Kiruny do Abisko zaczyna się od 25 zł w jedną stronę. Tak jak już napisałem - z wyprzedzeniem trzeba trafić Norwegiana ze Sztokholmu do Kiruny i Sztokholm z Wawy w Szalonej. W zeszłym roku całość podróży w obie strony wyszła mi 550 zł (z bagażem rejestrowanym w Norwegianie).
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 29 Lip 2015 19:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja dzisiaj spedzilam troche czasu na szukaniu biletow i na razie wychodzi mi najtaniej do Kiruny, ale to we wrzesniu. Wszystkie inne miejsca w Norwegii maja zawyzone ceny, bo z jakiegos powodu ceny biletow powrotnych z Oslo sa bardzo wysokie. Nie wiem co jest w ten konkretny weekend w Oslo, ale we wszystkich liniach jest drogo.

Niestety nie wiem co robic przez tydzien w Kirunie, gdy nie ma sniegu. Nie wiem czy nie bedzie mi sie tam nudzilo.

#35 PostWysłany: 29 Lip 2015 20:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Najlepiej jak już tam będziesz, to podróż szlakiem królewskim - Kungsleden - z Abisko do Nikkaluokty :)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 16 Sie 2015 20:42, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 30 Lip 2015 14:12 

Aga_podrozniczka napisał(a):
Ja dzisiaj spedzilam troche czasu na szukaniu biletow i na razie wychodzi mi najtaniej do Kiruny, ale to we wrzesniu. Wszystkie inne miejsca w Norwegii maja zawyzone ceny, bo z jakiegos powodu ceny biletow powrotnych z Oslo sa bardzo wysokie. Nie wiem co jest w ten konkretny weekend w Oslo, ale we wszystkich liniach jest drogo.

Niestety nie wiem co robic przez tydzien w Kirunie, gdy nie ma sniegu. Nie wiem czy nie bedzie mi sie tam nudzilo.

Moglabys podac jaka cena Ci wyszla za dwie strony oraz przykladowy rozklad lotow.

Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 30 Lip 2015 14:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Sztokholm (ARN) - Kiruna, ceny pokazywalo mi za 19 funtow bez bagazu i 29 z bagazem. Nie wiem jak w zlotowkach, ja robie wyszukiwanie w funtach. Wyjatkowo tanio jak na Kirune. Oba loty w niedziele - 20-27 wrzesnia.

Loty z Oslo do Tromso wychodza mi po 140 funtow w obie strony. Rowniez wrzesien. Inne miejsca w Norwegii na polnocy podobnie albo drozej: Bardufoss, Harstad, Alta, itp. Ale ja zawsze sprawdzalam od weekendu do weekendu. Widzialam, ze w piatki poniedzialki bylo drozej, tam gdzie sa loty w te dni.

Wszystkie powyzsze ceny z Norwegiana, bo jak mam do wyboru Norwegian i SAS za podobna cene, to wole Norwegian.

Ja chyba polece do Kanady, ktora oczywiscie nie jest w ogole niskobudzetowa (nawet za mile lotnicze) .... ale w Norwegii bylam juz w tylu miejscach. A nie jestem pewna czy Kiruna zajmie mnie przez tydzien, bylam tam juz dwa razy zima. Parki Narodowe w Kanadzie powinny zapewnic mi cos do zwiedzania i ogladania w ciagu dnia, a zorza bedzie nocnym dodatkiem. W przypadku Kiruny, zorza bylaby glowna atrakcja.

#38 PostWysłany: 16 Sie 2015 11:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Moi drodzy, zaczal sie sezon na zorze polarna w Europie, Finlandia:
http://spaceweathergallery.com/indiv_up ... e0ocr1a1g0

Na Alasce i w Albercie maja jeszcze lepsze widoki. http://spaceweathergallery.com/indiv_up ... e0ocr1a1g0

Info dla tych, ktorzy uwazaja, ze zorza to tylko zima. Szczerze polecam okres rownonocy jesiennej (equinox), w trzecim tygodniu wrzesnia. Jest duzo cieplej i mozna zrobic zdjecia zorzy z zielonymi/jesiennymi krajobrazami.
marcino123 lubi ten post.

#39 PostWysłany: 18 Sie 2015 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 700
Kilometry: 785 190
Ja sie pisze i to na powaznie na poczatek przyszlego roku? Czy równiez ktos chcialby sie wybrac ze mna?
Jesli tak napiszcie mi maila: arpadusz@gmail.com

Doswiadczednie w podrózy mam. ;)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 23 Sie 2015 15:20 
Awatar użytkownika

ja i kolega też szukaliśmy, tylko bardziej chcieliśmy użyć Couchsurfingu ;-;
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 50 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Sogou [Spider] oraz 0 gości