Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1404 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 71  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 29 Lip 2015 22:45 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 347 466
Myślę, że każdy ma swoje mniejsze in większe tęsknoty... Jeden tęskni za widokiem ukochanego domu, inny za Włochami ;) Ją np tesknie za Azja... Ciągnie mnie tam jak cholera, ale uświadomiła to sobie dopiero w tym roku-moze dlatego, że tegoroczny plan nie zakłada wypraw w te rejony. Ta myśl sprawia, że czuje się nieswojo i cni mi sie za tymi orientalnymi klimatami jak nie wiem... Z jednej strony cięzej sie z takimi uczuciami żyje, ale z drugiej strony kiedy w końcu tam pojade to będzie niesamowicie radosne przeżycie :)

Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊 Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊
Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️ Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️
#262 PostWysłany: 29 Lip 2015 22:53 

@Hetman, mam podobnie tylko uśmiecham się już na Okęciu słysząc język polski. Ostatnio w dzień powrotu po tylko dwóch tygodniach poza Polską, idąc z przystanku do mieszkania pomyślałem sobie "ale tu dużo Polaków". Dopiero po chwili dotarło do mnie, że już jestem u siebie :)
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#263 PostWysłany: 29 Lip 2015 22:58 

srebrny
chaleanthite napisał(a):
Myślę, że każdy ma swoje mniejsze in większe tęsknoty... Jeden tęskni za widokiem ukochanego domu, inny za Włochami ;) Ją np tesknie za Azja... Ciągnie mnie tam jak cholera, ale uświadomiła to sobie dopiero w tym roku-moze dlatego, że tegoroczny plan nie zakłada wypraw w te rejony.

Ja zrobiłem sobie rok przerwy od Cypru i... to nie jest łatwe.

Anonymous napisał(a):
@Hetman, mam podobnie tylko uśmiecham się już na Okęciu słysząc język polski. Ostatnio w dzień powrotu po tylko dwóch tygodniach poza Polską, idąc z przystanku do mieszkania pomyślałem sobie "ale tu dużo Polaków". Dopiero po chwili dotarło do mnie, że już jestem u siebie :)

Dla mnie to nie jest takie miłe odczucie. Ale przede wszystkim trudno mi sobie przypomnieć miejsce, gdzie co czwarta napotkana osoba nie mówiła po polsku.
 Profil Relacje PM off  

#264 PostWysłany: 29 Lip 2015 23:05 

@obibok
Polecam Oceanię. A w szczególności państwa wyspiarskie. Dziwnie się czułam słysząc język polski wyłącznie przez Skype... :-)
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#265 PostWysłany: 29 Lip 2015 23:39 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
MaPS napisał(a):
A tak w ogóle to dziwię się, że nie padła jeszcze propozycja zamiany papierosów na tytoń i gilzy, lub rzucenia palenia całkowicie.
Przecież to lekko licząc z 5 koła puszczone z dymem rocznie :mrgreen:

Podbijam przed pójściem w kimę: laptopy i telefony ładujemy w pracy, a na chacie jedziemy z baterii :mrgreen:
michcioj lubi ten post.

#266 PostWysłany: 29 Lip 2015 23:42 

srebrny
MaPS napisał(a):
MaPS napisał(a):
A tak w ogóle to dziwię się, że nie padła jeszcze propozycja zamiany papierosów na tytoń i gilzy, lub rzucenia palenia całkowicie.
Przecież to lekko licząc z 5 koła puszczone z dymem rocznie :mrgreen:

Podbijam przed pójściem w kimę: laptopy i telefony ładujemy w pracy, a na chacie jedziemy z baterii :mrgreen:

hahaha dobre :-)
1 PLN na miesiac droga nie chodzi :-)
 Profil Relacje PM off  

#267 PostWysłany: 29 Lip 2015 23:57 

srebrny
dobra, pojdzmy dalej ta droga - po co sie kompac w domu ? przeciez mozna wyjsc do pracy te 15 minut wczesniej, wziac do plecaka laptopa zasilacz itd...
no i recznik i rzeczy do kapieli i prysznic wziac w pracy, no bo co przeciez za darmo ;-) a ciepla woda to i w dzisiejszych czasach Panie kosztuje te 18 zlotych za
1000 litrow, wiec przez rok oszczednosci na czynszu to co niemiara hahha :)
 Profil Relacje PM off  

#268 PostWysłany: 29 Lip 2015 23:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
michcioj napisał(a):
dobra, pojdzmy dalej ta droga - po co sie kompac w domu ...

a po co dom?
na placu zabaw w nocy dzieci nie ma... :lol:
6 ludzi lubi ten post.

#269 PostWysłany: 30 Lip 2015 07:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Anonymous napisał(a):
Ja to chyba kupię sobie mapę i będę po każdej podróży szpilkę wsadzał :D

Ja tak robie, przyklejam karteczki do map zawieszomych na ścianie:D
Żółte tam gdzie byłem z żoną, niebieskie tam gdzie któreś z nas było samo.
Fajna sprawa, polecam :)
Co do tematu to jestem korpoludkiem, ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza. Praca nie jest ciężka, zero problemów z urlopami, fajni ludzie. Nie jest tak źle jak niektórzy piszą, ale pewnie zależy na jaką firme się trafi. Jedynym dużym ograniczeniem jest urlop, 26 dni ale doliczając weekendy można sobie na trochę pozwolić. Ne narzekam.
Dla mnie podróże to hobby, czekam z niecierpliwością na kolejny wyjazd, ale nie mam przesycenia podróżami jak niektórzy pisali. Nie mógłbym żyć w ciągłych podróżach. Moje mieszkanie to miejsce gdzie moge odpocząć nabrać sił spędzając czas z moją ukochaną żoną :D
Rodzina jest dla mnie zawsze na pierwszym miejscu.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#270 PostWysłany: 30 Lip 2015 09:13 

srebrny
JarekGdynia napisał(a):
Żółte tam gdzie byłem z żoną, niebieskie tam gdzie któreś z nas było samo.

Był kiedyś taki dowcip: święty Piotr pokazuje Panu Bogu mapę świata, że jak gdzieś mąż zdradza żonę, to świeci się czerwona lampka. Najwyższy pyta:
- A co to za czerwona łuna nad tym miastem?
- Aaaa, nie, nic; to Ciechocinek...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#271 PostWysłany: 30 Lip 2015 09:57 

srebrny
JarekGdynia napisał(a):
Co do tematu to jestem korpoludkiem, ale jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza. Praca nie jest ciężka, zero problemów z urlopami, fajni ludzie. Nie jest tak źle jak niektórzy piszą, ale pewnie zależy na jaką firme się trafi. Jedynym dużym ograniczeniem jest urlop, 26 dni ale doliczając weekendy można sobie na trochę pozwolić. Ne narzekam.

ja tam za cholere nie rozumiem tej nagonki na korporacji i steku wyzwisk w stylu leming, korpo koles, itd...
co jest zlego w pracy w duzej firmie ?
 Profil Relacje PM off  

#272 PostWysłany: 30 Lip 2015 10:06 
Awatar użytkownika

srebrny
nic, wielu by chciało...

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#273 PostWysłany: 30 Lip 2015 10:23 

@michcioj
Często używam słowa "korpoludek", bo sama nim kiedyś byłam i - moim zdaniem - oddaje istotę zjawiska. Do reszty mam stosunek w myśl powiedzenia "psy szczekają, karawana idzie dalej".

W pracy w dużej firmie nie ma, oczywiście, nic złego, ale w tym, jak Polacy podchodzą do samych siebie i innych, można czasem natknąć się na coś nieciekawego.

Wydaje mi się, że bogacenie się narodu przez ostatnie 25 lat nie znalazło odbicia w niektórych dziedzinach życia. A staje się to szczególnie widoczne po spędzeniu kilku lat w kraju/ krajach, w których pewne rzeczy nie uchodzą i które jednocześnie chwalone są za to, że żyje się tam lżej, a ludzie są bardziej przyjaźni. Nie tracę więc nadziei w slogan "podróże kształcą".

Ostatnio edytowany przez Anonim3, 30 Lip 2015 10:34, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#274 PostWysłany: 30 Lip 2015 10:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
becek napisał(a):
nic, wielu by chciało...

ich chcenie opiera się wyłącznie na jakimś stereotypie a nie na warunkach rzeczywistych. coś jak cycata blondyna.

#275 PostWysłany: 30 Lip 2015 10:31 

Tak samo, śmieją się z Lemingradu, a sami by tam chcieli mieszkać.
 PM off
Anonim3 uważa post za pomocny.

#276 PostWysłany: 30 Lip 2015 10:36 

Kara napisał(a):
[...] jak Polacy podchodzą do samych siebie i innych, można czasem natknąć się na coś nieciekawego.

Wydaje mi się, że bogacenie się narodu przez ostatnie 25 lat nie znalazło odbicia w niektórych dziedzinach życia. A staje się to szczególnie widoczne po spędzeniu kilku lat w kraju/ krajach, w których pewne rzeczy nie uchodzą i które jednocześnie chwalone są za to, że żyje się tam lżej, a ludzie są bardziej przyjaźni. Nie tracę więc nadziei w slogan "podróże kształcą".

Znowu wstałaś lewą nogą? My się przez 25 lat bogaciliśmy, a Zachód co robił? Biedniał? Znów widzisz jeden koniec kija?

Śmiało, napisz teraz jak to Polacy podchodzą do siebie i innych? Ja na przykład uważam, że podchodzą tak jak powinni - z pewnym zdrowym dystansem. O wiele bardziej odpowiada mi ta szczera rezerwa niż nieszczera otwartość, wyuczone uśmiechy i nieustanny shitty talk, z jakim się spotkałem na Zachodzie (ale już nie na Południu).
Nie zapomnij, proszę, rozwinąć wypowiedzi o jakieś przykłady co to konkretnie w innych krajach nie uchodzi, a w Polsce uchodzi.

@michcioj, jak "leming" jest fe, to i "moher" :)
 PM off  

#277 PostWysłany: 30 Lip 2015 10:42 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Anonymous napisał(a):

Ja mam tak za kazdym razem jak odwiedzam Polske, wszystko rozumiem i przeszkadza mi to. Moge wyciszyc rozne jezyki, ale nie polski.

Korporacje nie sa zle, trzeba sie tylko dobrze ustawic i wykorzystac na wlasne potrzeby. Osobiscie nie biore prac w firmach, ktore nie sa duze i znane. Kazdy rekruter, ktory widzi moje CV, ma od razu rozpoznac wszystkie nazwy firm.

#278 PostWysłany: 30 Lip 2015 10:43 
Awatar użytkownika

srebrny
taaa, tam się żyje lżej i pewne rzeczy nie przechodzą , ale jeszcze do lat 60 XX w te kraje masakrowały miejscowa ludność w swoich koloniach
a my jesteśmy krajem robotniczo/chłopskim w większości
do wszystkiego trzeba mieć dystans

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#279 PostWysłany: 30 Lip 2015 10:54 

@Aga_podrozniczka, ale mi to nie przeszkadza, że słyszę język polski :)
 PM off  

#280 PostWysłany: 30 Lip 2015 11:13 

@Don_Bartoss
Nie wstałam lewą nogą (bo nawet się nie da). :-)

Mam wrażenie, że nie dość jasno przekazałam myśl, że "kasa to nie klasa".

A jak Polacy podchodzą do siebie i innych można się łatwo dowiedzieć, np. z lektury tego forum. Co do przykładów - uderzyłeś w sedno - uprzejmość. Z krajów, w których jej brak nie uchodzi - kojarzę na szybko: np. Austria, Niemcy, Belgia, Holandia, Luksemburg, Wlk. Brytania czy Irlandia, ale z pewnością nie jest to pełna lista, bo np. w Norwegii czy Islandii jeszcze nie byłam. Jeśli uznasz za stosowne kontynuowanie tej dyskusji, proponuję przejście na PW lub do "Luźnych Gatek".

@becek
Na postkolonializm nie oślepłam wybiórczo. Chodziło mi o to, jak ludzie odnoszą się do siebie w ogóle - np. przy przypadkowym kontakcie na ulicy czy na rzeczonym forum.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1404 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 71  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości