Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Lip 2015 11:36 
Awatar użytkownika

Hej,

dzięki f4f lecimy do Sao Paulo i mam pytanie o Wasze doświadczenia z bagażem podręcznym w Air China. Mianowicie na stronie przewoźnika znalazłam informację, że bagaż podręczny ma dosyć standardowe wymiary (55cm x 40cm x 20cm), ale w klasie ekonomicznej ma też limit wagowy do 5 kg. I tu moje pytanie - czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? Czy rzeczywiście sprawdzają wagę, czy jak rozmiar jest ok to nie powinno być problemu?

Nie lubimy latać z bagażem rejestrowanym i chcielibyśmy tego uniknąć, ale w 5 kg się nijak nie dam rady spakować na 3 tygodnie...

Z góry dziękuję za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#2 PostWysłany: 21 Lip 2015 17:09 

srebrny
Raz leciałem CA z Frankfurtu i nikt nie patrzył na podręczny. Niemniej obawiam się , że nikt Ci nie da jednoznacznej odpowiedzi, bo to jest kwestia zależna od konkretnego lotniska i konkretnej osoby.
W regularnych liniach nie ma zwyczaju ważenia podręcznego bagażu, przynajmniej do czasu do kiedy ewidentnie nie wygląda na za duży.

Osobiście mimo wszystko zalecałbym nadanie bagażu, bo głupio byłoby z powodu tak banalnej sprawy nie polecieć ;-)
jejq uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 21 Lip 2015 17:14 

Loty: 554
Kilometry: 896 619
niebieski
Leciałem Air China na Filipiny i nikt nie zwracał uwagi na wielkość ani na wagę bagażu podręcznego Nie powinno być żadnego problemu
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 21 Lip 2015 17:24 
Awatar użytkownika

srebrny
a mnie z pekinu chcieli skroić na 50 ojro
za duży,za ciężki

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 21 Lip 2015 18:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja mialem 10kg plecak, wiekszy niz dopuszczalne wymiary i na zadnym z 4 odcinkow, nikt sie doczepil;) (Trasa CDG-PEK-SIN i SYD-PEK-LHR)

#6 PostWysłany: 21 Lip 2015 19:05 
Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedzi. Ja wiem, że nikt mi gwarancji nie da, ale zawsze będę trochę mądrzejsza :)

A nadawać nie lubię, bo nigdy nie wiesz, w jakim stanie dostaniesz później plecak, z którym później przez 3 tygodnie chcesz dalej jeździć (poza tym przestali sprzedawać już stary, dobry forclaz 40 i bardzo bym płakała, gdyby mojemu się coś stało).

Pewnie przypomnę się jeszcze z tematem jak pierwsi forumowicze polecą do Sao Paulo tym Air China.

-- 21 Lip 2015 19:07 --

becek napisał(a):
a mnie z pekinu chcieli skroić na 50 ojro
za duży,za ciężki

Za za duży podręczny? Jak się skończyło?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Lip 2015 19:27 
Awatar użytkownika

srebrny
bylem z kumplem i do niego cześć rzeczy przepakowałem
a ponieważ zakładałem ze tak będzie to odprawiałem się sam

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Wrz 2015 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 5 374
niebieski
jejq napisał(a):
... Mianowicie na stronie przewoźnika znalazłam informację, że bagaż podręczny ma dosyć standardowe wymiary (55cm x 40cm x 20cm), ale w klasie ekonomicznej ma też limit wagowy do 5 kg. I tu moje pytanie - czy macie jakieś doświadczenia w tym zakresie? Czy rzeczywiście sprawdzają wagę, czy jak rozmiar jest ok to nie powinno być problemu?
...

Mieliśmy ostatnio parę lotów Air China i chyba tylko raz nam sprawdzali podręczne plecaki, na lotnisku w Sztokholmie.
Jeden miał ponad 8 kg i zdaje się to było problemem. Z kontekstu zrozumiałem, że do 8 kg by przymknęli oko (8kg jest limitem dla wyższych klas). Ale jako, że drugi miał tylko ciut ponad 4 kg i zaczęliśmy mówić, że poprzekładamy, wyjmiemy niedopitą wodę itp. to ostatecznie gość z obsługi machnął ręką i nic nie dopłacaliśmy i nie przepakowywaliśmy.
z.

#9 PostWysłany: 20 Paź 2015 18:51 

A czy ktoś się orientuje czy mogą być dwie sztuki? Chodzi mi o np mały plecak na plecach + jakaś torebka z jedzeniem/aparatem w ręce?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Paź 2015 19:09 

srebrny
Z formalnego punktu widzenia w klasie ekonomicznej można wziąć 1 sztukę do 5kg o wymiarach max 55cm (21”long) x 40cm (15”wide) x 20cm (7”high). Na moje 5 ostatnich lotów CA nikt na bagaż podręczny nie zwracał uwagi, niemniej jest to bardziej kwestia konkretnego agenta obsługującego bramkę i nikt Ci nie da gwarancji że się uda.

#11 PostWysłany: 05 Lut 2016 11:58 
Awatar użytkownika

Teraz już mogę sama odpowiedzieć na swoje pytanie - ani w Madrycie, ani w Sao Paulo nikt bagażu nie ważył.
Przy check-in w obu przypadkach tylko pytanie, czy mamy coś do nadania. Przy bramkach już nikt na nic nie zwracał uwagi.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Lut 2016 12:10 
Awatar użytkownika

niebieski
SPLDER napisał(a):
W regularnych liniach nie ma zwyczaju ważenia podręcznego bagażu, przynajmniej do czasu do kiedy ewidentnie nie wygląda na za duży.

W Lufthansie ważyli mi bagaż podręczny. Wymiary były normalne, miałem 1kg tylko nadwagi(czy nawet 0.9). Mimo tego koleś się przyczepił...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Lut 2016 16:55 

srebrny
Przy bramce ? Na jakim lotnisku ?

#14 PostWysłany: 07 Kwi 2016 10:11 

Kupiliśmy u pośrednika budgetair.com bilety AirChina na trasie Wiedeń-Barcelona. Mam pytanie do osób, które leciały albo będą lecieć tymi liniami. Mamy taryfę EconomyFlex, czy przysługuje nam bagaż rejestrowany do Economy? Będziemy lecieć z 2-letnim dzieckiem więc gratów się nazbiera, a najbardziej nie wiem co z wózkiem. Proszę o pomoc. To, że możemy zabrać bagaż podręczny 5kg na osobę doczytałem.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 07 Kwi 2016 10:13 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

http://www.airchina.com/mn/en/travel_in ... ked7.shtml
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości