Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: loty code-share
#1 PostWysłany: 09 Lut 2012 00:11 

Mam takie pytanie odnośnie lotów code-share.
Interesuje mnie lot na trasie Rzym-Paryż. Cena w liniach Vueling to ok 29 euro. ale szukając na porównywarkach cen biletów lotniczych znalazłem bilet linii Iberia o nieco wyższej cenie jednak jest dopisek w szczegółach lotu że operowane przez Vueling. Jak wiadomo Vueling to tanie linie lotnicze i bagaż rejestrowany jest płatny (nie wiem jak z odprawą, czy na lotnisku jest płatna?). Iberia jak mi się zdaję są liniami tradycyjnymi w których i bagaż do luku i check-in na lotnisku jest w cenie biletu. I tu moje pytanie jeżeli kupie bilet Iberii, z numer lotu Iberii, to czy będę miał takie prawa jak bezpłatny bagaż i check-in czy jednak kiedy wiem że lot jest operowany przez Vueling muszę dostosować się do tego przewoźnika. różnica w cenie to ok 30 zł więc nie wiele, a sam bagaż w Vueling to ok 12euro.

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
 Temat postu: Re: loty code-share
#2 PostWysłany: 09 Lut 2012 00:52 

Loty: 424
Kilometry: 507 296
niebieski
Kupujesz lot w Iberia, i podpisujesz umowę z Iberia. Dla ciebie Vueling nie jest stroną umowy. Obowiązują Cię warunki Iberia.
Z ciekawości sprawdziłem loty Rzym-Paryż (Operated by Vueling Airlines) na na iberia.com:
Allowance:
Hand baggage - 1 item / 10 kg
Baggage in hold- Free baggage:1 standard item
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Lut 2012 13:54 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Analogiczna sytuacja jest z kupowaniem biletów na numerach Alitalia na przeloty, których fizycznym operatorem jest Air One.

Niestety mimo prób nie udało mi się jednoznacznie ustalić czy kupując takie bilety mamy zapewniony nieodpłatny przewóz bagażu rejestrowanego czy też nie...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Lut 2012 14:27 

niebieski
kemot napisał(a):
Analogiczna sytuacja jest z kupowaniem biletów na numerach Alitalia na przeloty, których fizycznym operatorem jest Air One.
Niestety mimo prób nie udało mi się jednoznacznie ustalić czy kupując takie bilety mamy zapewniony nieodpłatny przewóz bagażu rejestrowanego czy też nie...

Wszedłem na stronę Alitalia; wybrałem taki lot, np. Mediolan-Tunis, wybrałem jakieś daty i przed zakupem mam informację na stronie:
"Cena biletu zawiera przewóz w luku bagażowym"; w szczegółach można przeczytać, że: "1 sztuka bagażu x 23 kg".
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Lut 2012 14:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Zgadza się, tylko co w sytuacji kupowania tych samych biletów na numerach AZ nie przez stronę Alitalii tylko przez pośrednika (bo taniej)?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Lut 2012 14:57 

niebieski
Daj namiary na stronkę i trasę ... looknę co i jak.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Lut 2012 16:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Konkretnie WAW-VCE-WAW kupowane przez tripstę.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Lut 2012 18:27 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jakbyś miał możliwość zorientowania się w miarę szybko to będę wdzięczny bo jeżeli odpowiedź byłaby po mojej myśli to chciałbym zdążyć z dokonaniem rezerwacji dzisiaj do północy ze względu na możliwość skorzystania z kodu rabatowego, który o północy właśnie wygasa.

P.S. Sorki za post pod postem.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Lut 2012 21:30 

niebieski
W sumie dziwna jest ta tripsta; dochodzę do kroku z płatnością i nie widzę pełnych informacji o tym, co kupuję.
Ale - warunki są niezmienne niezależnie od miejsca kupowania biletu. Jak dla mnie na 99,99% masz bagaż w cenie.
Zresztą na tripsta - krok "Opcje dodatkowe" jest pomijany (a tam pewnie kupuje się bagaż, priority boarding, itp.)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Mar 2012 02:21 
Awatar użytkownika

Mam podobną sytuację - kupiłam poprzez Tripstę lot WAW - MXP niby w Alitali ale operatorem jest Airone. Na potwierdzeniu rezerwacji nie było słowa o bagażu i zwątpiłam. Dopiero jak dostałam mój bilet i zerknęłam na checkmytrip.com w szczegóły lotu to zauważyłam info Bagaż: Liczba sztuk na podróżnego: 1 szt.
Pytanie tylko ile kg - Alitalia ma limit 23 a Airone 20 kg :shock: Na szczęście lecę na krótko, więc nie potrzebuję aż 23 kg bagażu (choć nie obraziłabym się ;)

Bardziej mnie zastanawia mała adnotacja na dole, w zakładce RÓŻNE - dla jasności wrzucę screena: Image
Ktoś wie o co chodzi z tymi Atenami? Ja rozumiem, że Tripsta to greckie biuro, ale dziwi mnie ta data wyjazdu: 29.01.2013 ??!!

A przy okazji - ktoś orientuje się, czy jest możliwość wybrania sobie miejsca, tak jak np w LOT?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości