Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Lip 2015 14:20 

Ahoj,

Czy ktos przerabiał w goldcarze wypożyczenie auta w polityce paliwowej FULL/FULL?

Piszą że przy pobraniu auta obciążą mnie kosztami pełnego baku paliwa (które zwrócą przy oddaniu auta) i odsyłają do https://www.goldcar.es/en/SDR/ gdzie poza ceną za pełny bak paliwa jest też fantastyczny "Cost of service".

Czy za "Cost of service" też będe musiał zapłacić....? Zastanawiam sie czy to sie aby tak napewno opłaca....

Pytałem o to na info@goldcar.com, ale nie potrafią mi odpowiedzieć, wyrzucając wyciąg z FAQ nt Flex Fuel (czyli Full-Empty) - albo ja taki nie pisaty, albo oni tacy nie czytaci....
 Profil Relacje PM off  

🌊 Zimowa ucieczka na Dżerbę 🏖️ All inclusive w 4* hotelu przy plaży za 1951 PLN 🌊 Zimowa ucieczka na Dżerbę 🏖️ All inclusive w 4* hotelu przy plaży za 1951 PLN
❗Luksus (z weekendem) w magicznym Marrakeszu 🧞‍♂️🌴 Loty i ⭐⭐⭐⭐⭐ riad za 969 PLN 🇲🇦 ❗Luksus (z weekendem) w magicznym Marrakeszu 🧞‍♂️🌴 Loty i ⭐⭐⭐⭐⭐ riad za 969 PLN 🇲🇦
#2 PostWysłany: 20 Lip 2015 14:25 
Awatar użytkownika

HON fly4free
jesli nie musisz to nie dotykaj ich nawet kijem ;)

uwaga-na-goldcar,1425,61096&p=601614&hilit=goldcar#p601614

i wiele wiele innych rownie pozytywnych ;)
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 20 Lip 2015 14:34 
Awatar użytkownika

niebieski
rayy napisał(a):

Czy ktos przerabiał w goldcarze wypożyczenie auta w polityce paliwowej FULL/FULL?

raz od nich wypożyczałem we Włoszech...
najpierw każą sobie zapłacić za pełny bak wg ich cennika, a jak oddasz pełny to Ci oddadzą na kartę po kilku-kilkunastu dniach tę kwotę bez 20-30E które policzą sobie za usługę "sprawdzenia" poziomu paliwa... ;)
 Profil Relacje PM off
rayy uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 20 Lip 2015 14:55 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Dodatkowo w moim przypadku z automatu przeliczyli EUR po kursie banku (nie MC), nawet jesli nie wybralem tej opcji na terminalu :D
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Lip 2015 15:12 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
jest to jedna z najgorszych wypożyczali z jakich korzystałem.
niby tani ale:
- zmuszają do zakupu pełnego baku paliwa po ich cenach
- w przypadku braku chęci do zakupu pełnego ubezpieczenia pobierają horrendalne kaucje rzędu 1500 euro przy czym domagają sie obciążenia jednej karty.
Pożyczając auto nie byłem gotowy na taką kaucje (brak takiego limitu). Zapytałem czy mogę zapłacić jedną za najem a inną dokonać blokady na karcie - NIE musi być jedna. 1wszy raz z takim czymś sie spotykam. W każdej innej wypożyczalni nie ma to znaczenia zero problemu a tu trzeba było zwiększać limit.

- Mimo tego ze na lotnisku (majorka)biuro było czynne po 22:00 musiałem dopłacić 40 Euro za godziny nocne .. ten koszt był prawie taki jak wypożyczenie auta.

Serdecznie odradzam.
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 26 Lip 2015 17:33 

Powiem tak ... jeśli chcesz mieć do czynienia z bandytami z Goldcar , oddaj pieniądze na biedne dzieci . Potrafią chcieć 3000 euro depozytu , a ich polityka kasowania za paliwo - to złodziejstwo w najczystszej formie . Na Malcie kosztowali mnie dodatkowo ponad 300 euro i 3 miesiące użerania się o zwrot kilkunastu euro za paliwo . Następnym razem wolałbym kupić hulajnogę , niż mieć do czynienia z tą "firmą" .
 Profil Relacje PM off
jobi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 26 Lip 2015 18:37 

Loty: 118
Kilometry: 218 127
niebieski
A ja sie z Wami do konca zgodzic nie moge - z goldcar bralem kilka razy auto (bo pomimo doliczenia oplaty serwisowej za paliwo o ktorej notabene kazdy wie i latwo jest sprawdzic ile ona wynosi to ich oferta byla najtansza i to o wiele tansza niz nastepni w kolejce) i nigdy nie bylo problemow.
Po prostu trzeba pamietac ze:
1 do ceny doliczamy cene oplaty serwisowej za paliwo (ktora jestlatwa do sprawdzenia)
2 autko dokladnie okladamy i spisujemy na kartach zniszczenia
3 powinnismy miec karte z duzym limitem (i to najlepiej w euro zeby nie bylo przewalutowan)
4 trzeba liczyc sie z tym ze czasem troche czeka sie na odblokowanie kwoty (wiec to nie oferta dla studentow :)
5 poza godzinami otwarcia dodaja spore kwoty (ale to tez jest rzeciez z gory wiadome)
Podsumowujac jak roznica w cenie jest duza to wezme w goldcarze jak jest nieduza to stawiam na pewniakow ktorym nie trzeba patrzec na rece :))
Pozdro
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Lip 2015 08:04 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Gdzie sprawdzić (jak) kwote za paliwo w danej lokalizacji na dany typ samochodu? Chetnie sie dowiem.
Ps. Ta kwota za paliwo wieksza niz na stacji notabene zawsze jest jeszcze powiekszo a o paliwo ktore zostaje w baku. Nigdy tak nie jest ze wracasz na oparach na a przecież za 3-5l nie bedzies prosil o zwrot za paliwo.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

#9 PostWysłany: 01 Wrz 2015 10:06 

Witajcie.

Czytam Wasze opinie na temat wypożyczalni Goldcar, ale zaglądam na ich stronę i chciałbym wybrać opcję :

Classic Pack:

Your reservation includes:
Collect your car with a full tank and return it full
Cancel without charges
Car passenger insurance
Partial Damage Cover with excess (CDW)
Unlimited mileage
VAT included
Booking always guaranteed

Your reservation doesn´t include Fuel
The vehicle is always handed over with a full tank, so the fuel must be prepaid. Any unused fuel will be refunded at the end of the rental period. The service includes a handling charge‭ (non-refundable)‬.‭ Payment is to be made on collecting your vehicle. ‬You can consult prices at www.goldcar.es/en/sdr.
Fuel: 51€ / 63€ (refundable).
Refuelling costs: 17€ / 21€
Total: 68€ / 84€

ale z opcją Super Relax Cover, która zawiera :

Hire the full comprehensive coverage. Without excess and without blocking any deposit on your card. Possible damages are covered and you have 24/7 free roadside assistance throughout your car rental. Only 16.03 €/day

Czy mogę wypożyczyć takie auto mając spokój?
W opcji jest napisane : Collect your car with a full tank and return it full, ale poniżej ta informacja o prepaid fuel.
No i ten Super Relax Cover, który niby nawet zwalnia mnie od depozytu. Więc jaki może być haczyk, skoro nie pobierają depozytu i nie będą mieli skąd ściągnąć kasy? No chyba że drogą sądową?
Byłbym wdzięczny za podpowiedź. Jutro rano jesteśmy na lotnisku w Lizbonie i będziemy się rozglądać za jakimś autem (bez depozytu, z pełnym ubezpieczeniem - chcę mieć święty spokój na urlopie, a nie martwić się czy mi ktoś auta nie zarysuje).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 01 Wrz 2015 10:26 

srebrny
Cytuj:
Czy mogę wypożyczyć takie auto mając spokój?

Co masz dokładnie na myśli? Ubezpieczenie nigdy nie obejmuje wszystkich zdarzeń.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 01 Wrz 2015 10:46 

Miałem na myśli to, że nie będę się musiał martwić czy mi ktoś auto ukradnie (lub część auta), zarysuje czy uszkodzi podczas jazdy (z czyjejś winy).
Bo ten zapis w opcji :

Super Relax Cover

Hire the full comprehensive coverage. Without excess and without blocking any deposit on your card. Possible damages are covered and you have 24/7 free roadside assistance throughout your car rental. Only 16.03 €/day

brzmi dosyć obiecująco.
Zwłaszcza ten brak blokady na karcie o której wszyscy piszą że wypożyczalnia robi wszystko, żeby jej nie oddawać (lub jej części).
Ta opcja kosztuje dodatkowo 144euro na ten czas który mnie interesuje, ale czy to rzeczywiście daje full spokój...
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 01 Wrz 2015 10:57 

srebrny
Cytuj:
Miałem na myśli to, że nie będę się musiał martwić czy mi ktoś auto ukradnie (lub część auta), zarysuje czy uszkodzi podczas jazdy (z czyjejś winy).

Nie będziesz.
 Profil Relacje PM off
martinez07 uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 01 Wrz 2015 11:17 

I o to mi właśnie chodziło.
Co prawda nie wiem czy tradycyjnie wyłączone są szyby, opony i podwozie, ale skoro piszą że nie biorą depozytu, to chyba tak, bo inaczej ciężej byłoby im ściągnąć kasę (?)

No i ta opcja paliwowa Full - Full - trochę nie rozumiem. Bo w najtańszej jest napisane Flex Fuel, i rozumiem że musiałbym zapłacić za paliwo. Ale w tej opcji calssic jest opisane F-F ale i tak opisują koszt zatankowanego baku.
O co chodzi?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 01 Wrz 2015 11:24 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Flex Fuel obejmuje zwrot za niewykorzystane paliwo, ale wez pod uwage potracenie za oplate serwisowa (ok. 20EUR).

Ostatnio edytowany przez Pawel_T, 01 Wrz 2015 11:24, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#15 PostWysłany: 01 Wrz 2015 11:24 

srebrny
Daj link do tej oferty.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 01 Wrz 2015 11:25 

martinez07 napisał(a):
I o to mi właśnie chodziło.
Co prawda nie wiem czy tradycyjnie wyłączone są szyby, opony i podwozie, ale skoro piszą że nie biorą depozytu, to chyba tak, bo inaczej ciężej byłoby im ściągnąć kasę (?)

Musisz zapłacić kartą kredytową, wiec jak będzie potrzeba to i tak ściągną..... np. za mandat....
martinez07 napisał(a):
No i ta opcja paliwowa Full - Full - trochę nie rozumiem. Bo w najtańszej jest napisane Flex Fuel, i rozumiem że musiałbym zapłacić za paliwo. Ale w tej opcji calssic jest opisane F-F ale i tak opisują koszt zatankowanego baku.
O co chodzi?

Full full polega na tym że bierzesz auto z pełnym bakiem i oddajesz z pełnym. Oni tak czy tak obciążają sie Cie na koszt pełnego baku - jednak kwotę tą zwracają po oddaniu auta z pełnym bakiem. Jak nie oddasz z pełnym to jeszcze doliczą Ci jakąś kare...

Flex Fuel polega na tym że bierzesz auto z pełnym i oddajesz z pusty. Płacisz w goldcarze za paliwo + opłate "serwisową"...

https://www.goldcar.es/en/SDR/ - tu masz kwoty za paliwo.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 01 Wrz 2015 11:59 

Link do tej oferty to :
https://www.goldcar.es/en/reservas/extras/index.html
ale nie wiem czy po wklejeniu wyświetli się Wam to samo co mnie.
W każdym razie wybieram :
Take advantage of the benefits of our packs - Classic Pack
oraz dołączam :
Choose any extras - Super Relax Cover

Przyznam, że już nic nie rozumiem - bo robiąc depozyt na karcie to umożliwiam im swobodne ściągniecie kosztów.
Jeśli nie robią depozytu, a płacę kartą, to i tak mogę mi ściągnąć jakieś płatności (z tego co piszesz tak zrozumiałem)
Chyba że zaraz po transakcji ustawiłbym 0zł za transakcje internetowe (?)
Nie chodzi mi o to, żeby nie zapłacić np za mandat, czy jak coś sam uszkodzę - chodzi mi o to, żeby ustrzec się przed niektórymi nieuczciwymi praktykami, a z tego co czytam Goldcar z tego słynie...

Rozumiem już tą operację paliwową, tylko zastanawiam się kiedy oddają mi kasę za paliwo - tzn. jak pobieram z pełnym bakiem i płacę wg. tabelki z linka, a jak oddaję z pełnym bakiem to oni mi oddają za to kasę. W formie zwrotu na kartę którą dokonałem płatności? I kiedy? Czy rezerwują sobie tą kwotę na właśnie np. koszt mandatu?

Bardzo dziękuję za porady.
Kurcze, wynajmowałem auto na Krecie, to Grek poczęstował Ouzo, dał auto, skasował gotówkę, wpisał w umowę full insurance, a przy zwrocie nawet go nie oglądał, tylko machnął ręką żeby go zostawić...
A tu takie numery...
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 01 Wrz 2015 13:27 
Awatar użytkownika

platynowy
Goldcar i w ogole wypozyczanie samochodu w Hiszpanii to nie to sam co Grecja (fajny numer z Ouzo przed wejsciem do samochodu :-) )
A na powaznie, to naprawde trzeba Goldcar uwazac, raz jak nie wzialem full insurance (nawet zewnetrznego - to facet przez 10 minut ogladal samochod przy zwrocie, aby tylko cos znalezc - mial pecha, autko bylo nietkniete :-)
Jak masz blokade na koncie, to tak calkiem swobodnie sciagnac nie moga. Robia to tylko jesli trzeba: pokryc koszty autostrady (niezaplacone), mandatow, ew. niezaplaconych parkingow lub uszkodzen jesli nie miales wykupionego excess fee/waiver.
Goldcar slynie z prakty ABSOLUTNIE NIE prokonsumenckich - w sumie takie cos jak Ryanair kiedys zanim sie troche ucywilizowal. Ale jednak dzialaja zgodnie z prawem. Np. maja oplaty za zatankowanie pelnego baku diesla - jesli masz opcje Full/Empty ok. 120EUR. A caly bak kosztuje realnie okolo 50-60EUR. Ale to jest na ich stronach i to mozna wyszukac jeszcze przed pozyczaniem. Ja tez sie u nich kiedys nacialem na to i teraz biore gdzie indziej, albo opcje.
Zerknij sobie na taki przyklad na wrzesien:
http://www.skyscanner.pl/wynajem-samoch ... T10:00/30/

https://www.arguscarhire.com/book?retur ... #/vehicles

http://cars.atlaschoice.com/Atlaschoice ... N2sPHNaZ_w

Ceny zakupu paliwa beda drozsze niz wynajecia saamochodu. Mozna zrobic tez tak, ze poszukac opcji full/full - wtedy Ty musisz uzupelnic paliwo do pelnego baku przed zwrotem i nie masz oplat. Ale wynajecie jest przewaznie o 200-300PLN drozsze.
jesli ja czegos nie pokrecilem / albo goldcar to do tej pory mialem zawsze tak ze full/full - ja sie martwie o paliwo (w Hiszpani i na poludniu Europy drozsze wypozyczenie) full/empty - wypozyczalnia sprzedaje Ci bak paliwa - w przypadku Goldcara w bardzo nieoplacalnej cenie.

Ale z drugiej srony wynajecie samochodu jest prawie za bezcen - jesli dobrze widze 13EUR za tydzien w Maladze we wrzesniu, wtedy i ubezpiecznie (excess) i paliwo jest drozsze niz samochod.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 01 Wrz 2015 15:10 

Bardzo dziękuję za informacje.
Zaczyna mi się powoli już przejaśniać w głowie :)

Co do tej opcji Full - Full, to wybierając w Goldcar opcję Classic Pack, jedną z opcji jest :
Collect your car with a full tank and return it full
Tylko nadal nie wiem, czy kasują mnie za ten pełen bak i potem jak oddaję im auto z pełnym bakiem to oddają mi jakąś kasę (bez kosztów serwisowych), czy po prostu dostaję pełen bak i zwracam pełen bak.

Druga rzecz która mnie jeszcze interesuje to opcja w Classic Pack :
Cancel without charges
a do tego wybrałbym :
Pay on collection
Book now and don´t pay a penny until you pick up your vehicle!

To czy wtedy po przylocie, gdybym znalazł lepszą ofertę na miejscu to mogę spokojnie zrezygnować z auta?
W sumie żadnej mojej kasy by nie mieli, bo nie daję im numeru karty, tylko swoje dane.
Tylko jeśliby się okazało że anulowałem rezerwację za późno czy mogą dochodzić jakoś (sąd?) opłat za nieterminowe anulowanie?

Czy te "excess fee/waiver" o którym piszesz, to jest to samo co w Goldcar osobny wariant (który chcę wykupić) Super Relax Cover?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 01 Wrz 2015 16:42 
Awatar użytkownika

platynowy
Nie analizowalemm cennikow i terms&conditions GOldcara bo z zalozenia nie rezerwuje samochodu bezposrednio w wypozyczalniach tylko w multiwyszukiwarkach. ZAWSZE wyychodzi taniej - bynajmniej mi jak pamietam w 99,88% przypadkow wyszlo taniej i lepiej.
W "cywilizowanym" (czytaj: zachodnim) swiecie opcja full/full zawsze znaczy ze dostaje pelny i musisz przed zewrotem uzupelnic paliwo do pelnego bo jak nie to Ci policza uzupelnienie za jakies 120% ceny paliwa. W sumie to okolo 20% wiecej niz normalnie wiec bolu nie ma. Ale Goldcar i te super tanie pomysly z polwyspu iberyjskiego zrobily model biznesowy polegajacy na "naciaganiu" klienta. Kiedys o czyms takim jak opcja full/empty (i doplata w momencie wypozyczenia w postaci 200% ceny baku paliwa) nie byla znana. Nie znam sie ale to chyba wlasnie gdzies na poludniu Europu wymyslono ten patent... :-)
Jeszcze nie liczylem czy bardziej sie oplaca doplacic 200-300PLN do full/full, czy tez przeplacac aza paliwo w full/empty. Ale pewnie jest tak, ze na cos podobnego wyjdzie. To chyba taki model biznesowy, gdzie do super taniego wynajmu musza dolozy jakies koszty dla klienta, aby jakos zarobi (jak za tydzien wynajmu auta placi sie 13UER to wiadomo dlaczego kombinuja).
Warto policzyc laczne koszty wynajmu - ogolnie ja kupuje jesli cena auta jest w okolicach 50-100PLN /dobe w zaleznosci od lokalizacji i sezonu. Czasami jest jeszcze taniej a czasami trzeba troche przeplacic, np. w NYC.
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości