Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Kreta
#281 PostWysłany: 11 Lip 2015 12:10 

srebrny
Termin bardzo dobry, woda powinna być ciepła, a jednocześnie bez nadmiernej żarówy.
Ja lecę na początku września i raczej zostanę na zachodzie (choć dwa pierwsze dni w Ηράκλειο i chodzi mi po głowie Βάι), ale zastanawiam się nad wodospadem w Αργυρούπολη. W sumie to jedyny powód, dla którego rozważam wynajęcie samochodu na jeden dzień.
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#282 PostWysłany: 15 Lip 2015 16:11 

niebieski
Zdecydowałem się na podzielenie pobytu 14 dniowego 25.09-09.10 na dwie części 7/7.
Północ - rejon Hersonissos lub Agios Nikolaos.
Południe - rejon Matala, Agia Galini lub Plakias.
Jak lepiej rozplanować pobyt, gdzie najpierw, północ czy południe? Gdzie wcześniej robi się chłodniej i wietrzniej? Czytałem, że w pażdzierniku może mocno wiać.
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 15 Lip 2015 16:36 

Loty: 12
Kilometry: 17 872
Dwa lata temu byłam na Krecie od 11 do 18 października. Pogoda na zachodzie wyspy była bardzo dobra, typowo letnio-plażowa. W centrum wyspy widać było, że jesiennie się robi (liście na drzewach się żółciły).

W każdym razie, gdyby nie to, że słońce dość szybko zachodziło, to nikt by się nie domyślił, że to połowa października.

Jeśli chodzi o planowanie tras wycieczek, trzeba wziąć pod uwagę, że niestety zwykle jeździ się po krętych górskich drogach, na których mija się inne samochody i stada kóz ;) Trwa to zwykle dłużej niż pokazuje google.maps :)
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 15 Lip 2015 17:55 

srebrny
A jeśli z naprzeciwka słychać klakson, to znaczy że zza zakrętu za chwilę wyskoczy autobus, który nie zdąży wyhamować i raczej się we dwóch nie zmieścimy.
 Profil Relacje PM off
frymburg lubi ten post.

#285 PostWysłany: 15 Lip 2015 18:06 

Zdzislaw422 napisał(a):
Zdecydowałem się na podzielenie pobytu 14 dniowego 25.09-09.10 na dwie części 7/7.
Północ - rejon Hersonissos lub Agios Nikolaos.
Południe - rejon Matala, Agia Galini lub Plakias.
Jak lepiej rozplanować pobyt, gdzie najpierw, północ czy południe? Gdzie wcześniej robi się chłodniej i wietrzniej? Czytałem, że w pażdzierniku może mocno wiać.

Jeśli lądujesz w Chanii ,to najpierw z tych trzech najlepiej rejon Plakias a potem Agios Nikolaos.
Patrząc na daty ,to lecisz z Wrocłąwia i lepiej Ci będzie z powrotem w ciągu dnia drogą expresową dotrzeć z Agios na lotnisko w Chanii. Już bez zwiedzania przelecisz w 3 godziny i jeszcze można odpocząć przed lotem. Natomiast po przylocie wieczorem też dobre 2 godziny jazdy po zakrętach,ale na pewno do północy dotrzesz na nocleg i rano można już zwiedzać. Na pierwszy dzień proponuję przejazd drogą wzdłuż południowego wybrzerz aż do Agios Ioanis przez Frangokastelo, Sfakię i Aradenę.
 PM off  

#286 PostWysłany: 15 Lip 2015 18:35 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
Byłem tydzień na Krecie / odbiór i zwrot samochodu na lotnisku w Chanii / i podzieliłem noclegi na :3 w o okolicach Kissamos - zwiedzanie zachodniej części / 3 pod Heraklionem - wschód wyspy i ostatni w Chanii ze względu na poranny wylot , po drodze w jedna stronę kilka godzin w Rethymonn i plaża w Bali a z powrotem 3 postoje na plażowanie w jakiś małych miejscowościach z typowym greckim klimatem i prawdziwych tawernach bez typowych turystów by wieczorem dojechac do centrum Chanii :P
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 15 Lip 2015 19:21 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Jeśli lądujesz w Chanii ,to najpierw z tych trzech najlepiej rejon Plakias a potem Agios Nikolaos.
Patrząc na daty ,to lecisz z Wrocłąwia i lepiej Ci będzie z powrotem w ciągu dnia drogą expresową dotrzeć z Agios na lotnisko w Chanii. Już bez zwiedzania przelecisz w 3 godziny i jeszcze można odpocząć przed lotem. Natomiast po przylocie wieczorem też dobre 2 godziny jazdy po zakrętach,ale na pewno do północy dotrzesz na nocleg i rano można już zwiedzać. Na pierwszy dzień proponuję przejazd drogą wzdłuż południowego wybrzerz aż do Agios Ioanis przez Frangokastelo, Sfakię i Aradenę.

Tak ląduję w Chanii. Nie napisałem, że 1 nocleg zarezerwowałem w Chanii. Rano śniadanko, powłóczymy się po mieście i jedziemy do hotelu np. Plakias. Dokładnie to będzie pobyt 1/7/6 lub 1/6/7 :) . Zachód zwiedziliśmy rok temu. Teraz kolej na centrum i wschód.
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 18 Lip 2015 19:33 

Mam pytanie odnośnie Wąwozu Samaria: jak najlepiej go zwiedzać?
Czytałem, że są dwie opcje:
- przejść cały w jedną stronę (wyjazd autobusami)
- przejść część i wrócić (własne auto)

Podobno początek jest fajny, a potem jest już bardziej dojście do morza.
Co polecacie?
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 19 Lip 2015 00:13 

W tym roku jedna i druga opcja jest możliwa. Jeśli jedziesz własnym autem i zostawiasz go w Omalos to po pokonaniu całej trasy i tak czeka Cię prom. Nie ma sensu z połowy drogi zawracać. Od tego roku jest autobus powrotny do Omalos za jedyne 4,2e
http://bus-service-crete.com/timetabled ... ine=3&lg=2
Autobus o 18,30 czeka w Sougii na prom z Ag.Rumeli i nie sposób się spóźnić.
Wracasz autobusem do miejsca wyjścia i "odpalasz"auto.
 PM off  

#290 PostWysłany: 19 Lip 2015 10:06 

Witam, mam dokładnie takie samo pytanie

autobusem czy autem? szkoda nam kasy na autobusy bo i tak auto na tydzien

czyli... :D zostawiam auto gdzies tam koło wąwozu u góry, przechodze go, potemm promem.. i autobusem się gdzieś dostane koło mojego auta jak dobrze zrozumiałam?

-- 19 Lip 2015 10:09 --

Anonymous napisał(a):
W tym roku jedna i druga opcja jest możliwa. Jeśli jedziesz własnym autem i zostawiasz go w Omalos to po pokonaniu całej trasy i tak czeka Cię prom. Nie ma sensu z połowy drogi zawracać. Od tego roku jest autobus powrotny do Omalos za jedyne 4,2e
Autobus o 18,30 czeka w Sougii na prom z Ag.Rumeli i nie sposób się spóźnić.
Wracasz autobusem do miejsca wyjścia i "odpalasz"auto.

który to autobus spowrotem do Omalos?

chyba nie mogę się połapać z tym powrotem z wyjścia wąwozu..
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 19 Lip 2015 12:23 
Awatar użytkownika

niebieski

Udając się promem z Agia Roumeli do Sougii, za €4,20, autobusem, wracasz do Omalos (tak gdzie wejście do wąwozu, oraz gdzie samochód).

Image
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 19 Lip 2015 12:30 

Czy mógłbyś jeszcze zaznaczyć na mapie gdzie się startuje (zostawia auto), a gdzie jest płynie prom ;)
Nie widzę po prostu jak prom może po lądzie :P
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 19 Lip 2015 12:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Jasne (P.S. trasy przejścia, przepłynięcia, przejazdu mają charakter poglądowy):

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#294 PostWysłany: 19 Lip 2015 12:57 

kszychooo napisał(a):
Nie widzę po prostu jak prom może po lądzie :P

Ufff,Jak pomylisz promy to po lądzie czeka Cię długa droga następnego dnia przez Chanię.
 PM off  

#295 PostWysłany: 19 Lip 2015 15:41 

swietnie rozrysowane i wyjaśnione! przyda się kazdemu :)

18.30 ostatni autobus do góry po auto..
to o której musze wejsc , ile płynie prom? kurde zeby zdąrzyć bo potem kicha będzie.. jakis obiad trzeba jeszcze zjeść jak się wyjdzie stamtąd.. przed promem czy po promie :D
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 19 Lip 2015 23:45 

Po promie to na pewno nie zdążysz coś na miejscu zjeść. Cały wąwóz Samaria najpóżniej trzeba zacząć ok 9 czyli po przyjeżdzie autobusu z Chanii. Można też być własnym autem ok 8 i jest dosłownie pusto. Po 9 zaczynają zjeżdżać się wszystkie autokary i robi się tłok przed kasą i na szlaku. Polecam wejście przed 9, dla posiadaczy własnego transportu i spokojnie do 15 dotrzecie do plaży w Ag.Rumeli. Promy są o 17,30 i przez 2 godz spokojnie można zjeść i jeszcze poplażować.
Sam wychodząc o 9 dotarłem na plażę o 14,30 Szedłem chyba normalnym krokiem z 1/2 godzinnym postojem na posiłek. Pozostał czas na zwiedzenie mieściny,posiłek w knajpce i jeszcze nudziłem się na plaży mocząc nogi w zimnej majowej wodzie.
Plaża jest obok portu i wystarczy 10 min na zwinięcie rzeczy i wejście na prom.
 PM off  

#297 PostWysłany: 20 Lip 2015 17:39 

jedziemy autem, myslalam aby wyjechac z Chani o 7. myślałam, aby wejsc tam najpozniej po 8.
jak przejde trase to na koncu jest to miasteczko knajpy itp ?:D
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 20 Lip 2015 18:31 

srebrny
Jest. Szamałem tam obiadek. Ale nie od razu, bo po wąwozowym wycisku, jedyne co ratowało mi życie, to był świeżo - nomen omen wyciskany - sok pomarańczowy.
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 27 Lip 2015 23:18 

Prom wypływa w obie strony o 17:30. My wystartowaliśmy z Chanii o 8:45 i zaczęliśmy równo o 10:00. Na plaży byliśmy koło 15:00 przy czym zrobiliśmy sobie trochę przerw :)
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 28 Lip 2015 21:09 

Czy ktoś z Was jednego dnia był na Balos i Elafonisi? Będę w środkowo-południowej części krety więc to dosyć kawałek drogi... A chciałbym zobaczyć oba miejsca ;-)

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 471 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość