Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kazachstan/Kirgistan
#1 PostWysłany: 12 Lip 2015 01:47 

srebrny
Za nieco ponad miesiąc lecę do Ałmaty. Chciałbym też zahaczyć o Kirgistan. Póki co nie mam dokładnie sprecyzowanego pomysłu jak najrozsądniej rozplanować ten krótki wypad. 22. sierpnia rano lądujemy a Ałmaty. 30. sierpnia skoro świt lot powrotny. Pozostaje 8 dn na miejscu. Pytanie do osób znających rejon lub wybierających się. Jak polecacie rozłożyć ten nieco ponad tydzień? Zdaję sobie sprawę, że czasu nie ma dużo. Zależy mi na zobaczeniu przede wszystkim przyrody, żadnych muzeów. :)

Myślałem o jeziorach: Kaindy, Issyk Kul, na Song-Kul czy Ala-Kul (nie wiem, które z nich wybrać) pewnie będzie za mało czasu. Czy wiecie, w jaki sposób najlepiej przemieszczać się do danych miejsc i jak przebiega transport po tych dziewiczych terenach? Z tego co czytałem to podróż trwa 2x dłużej niż np. jeżdżąc po Polsce czy Ukrainie.

Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#2 PostWysłany: 16 Lip 2015 17:05 

Loty: 29
Kilometry: 41 921
To ja tak na szybko opiszę swoją marszrutę, bo właśnie dziś wróciłem z 7 dniowego pobytu w Azji Środk. I dzień- Ałmaty. II dzień- przyjazd i zwiedzanie Biszkeku. III dzień- zwiedzanie Tokmoku, wieża Burana, przyjazd do Czołpon Aty. IV dzień- plażowanie + przejazd do Karakolu. V dzień- Karakol + przekraczanie granicy w dolinie Karkara + przejazd do Almaty. VI dzien- gory: Medeu + kolajka na Szymbulak. VII dzien- Almaty c.d + wieczorem na lotnisko i powrot. Calosc byla poprzedzona 2.5 dniem we Lwowie. Ogolnie plan moze sie komus przyda. Sadze, ze na tak krotki czas jest niezly, aby duzo zobaczyc. W miare wolnego czasu bede odpowiadal na pytania lub podsune jakies porady.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 16 Lip 2015 17:23 

Loty: 228
Kilometry: 466 647
niebieski
Kama87 napisał(a):
To ja tak na szybko opiszę swoją marszrutę, bo właśnie dziś wróciłem z 7 dniowego pobytu w Azji Środk. I dzień- Ałmaty. II dzień- przyjazd i zwiedzanie Biszkeku. III dzień- zwiedzanie Tokmoku, wieża Burana, przyjazd do Czołpon Aty. IV dzień- plażowanie + przejazd do Karakolu. V dzień- Karakol + przekraczanie granicy w dolinie Karkara + przejazd do Almaty. VI dzien- gory: Medeu + kolajka na Szymbulak. VII dzien- Almaty c.d + wieczorem na lotnisko i powrot. Calosc byla poprzedzona 2.5 dniem we Lwowie. Ogolnie plan moze sie komus przyda. Sadze, ze na tak krotki czas jest niezly, aby duzo zobaczyc. W miare wolnego czasu bede odpowiadal na pytania lub podsune jakies porady.

Faktycznie sporo udało Ci się zobaczyć w tydzień. Jak się dostałeś z Przewalska do Ałmat? Jeździ marszrutka przez Karkarę?
Biszkek, Tokmok, wieża Burana się wydają mało ciekawe, warto było?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Lip 2015 17:55 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Akurat droga na trasie Ałmaty - Biszkek - Karakol jest w dość dobrym stanie i pokonuje się ją szybko. Do Biszkeku jazda to 4-5 godzin i około 6 z Biszkeku do Karakol ( dzieloną taksówką, tak w przypadku tylko tygodniowego pobytu polecałbym się przemieszczać). Osobiście zdecydowanie polecam odwiedzić i Song - Kul i Ała Kul, jest to zdecydowanie wykonalne.
22 dojazd nad Song Kul/ ew tylko do Koczkor i 23.08 rano do nad jezioro
23 Song Kul
24 powrót z Song Kul i dojazd późnym wieczorem/noce do Karakol
25 wyjscie do altyn arashan. 4-5 nie zbyt meczacego marszu. Nocleg i gorące źródła w Altyn Arashan
26 ala kul
27 powrot do Biszkeku/ nocleg
28 rano do Almaty i zostaje półtora dnia
29 ?
30 wylot
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 17 Lip 2015 19:11 

Loty: 29
Kilometry: 41 921
Jeżeli chodzi o przekraczanie granicy w dolinie karkary: na granice z przewalska dojechaliśmy taxi. Koszt 3000 somow. Marszrutki tam nie jeżdżą. Dojazd ok 2,5 godz. Taxi jedzie piękna droga, w pewnym miejscu asfaltu niet, jest szuterek. Po stronie kazachskiej przez dwie godz szlismy w pięknych okolicznościach przyrody do pierwszej wioski karkary. Żadna z kilku fur na stopa nas nie wziela. W sumie 12km. Dalej podrzutka płatnym stopem ok 20km do kegen. Stamtąd Marszrutki do almaty. Koszt to max 2000tenge. Czas jazdy ok 4,5godz.
Jeśli chodzi o Biszkek- lubię zobaczyć stolicę, a że była po drodze, to zwiedziliśmy. Podobnie tokmok i burana. Były na trasie nad jezioro stad je zwiedziliśmy. Początkowo byl plan jechać do burany specjalnie, ekstra płatnym transportem ala taxi. Zdecydowanie nie warto, jeśli już tylko względnie tanimi marszrutami i jeśli będzie to w pobliżu waszej trasy.
Na wyjeździe korzystaliśmy z przewodnika bezdroża Azja środkowa. Mogę polecić, szczególnie przydatne plany miast.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 08 Lut 2016 18:26 

srebrny
Z perspektywy czasu mogę stwierdzić, że chyba najpełniejszym zbiorem informacji jest przewodnik Lonely Planet. Jest bardzo dużo informacji, z czego masa aktualna.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości