Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lip 2015 12:57 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 028
niebieski
30 czerwca anno domini 2015 w trójkę wybraliśmy się na jednodniową wycieczkę do Kopenhagi. Start z Modlina nastąpił z godzinnym opóźnieniem, ale samolot w trakcie lotu nadrobił prawie 30 min spóźnienia. Mimo środka nocy, na północnym niebie widać było wyraźną łunę czarno-niebiesko-czerwoną - efekt bliskości koła podbiegunowego :) Fantastyczny widok. Po wylądowaniu w Kopenhadze z terminala F (lowcostowy) udaliśmy się na wycieczkę do terminala A. W tymże terminalu - w dużej hali ze sporą galerią handlową, zajęliśmy strategiczne miejsca do kimania - na placyku zabaw dla dzieciaków. Po kolacji w stylu polskim (piwko, wódka, rybka z puszki) na 3h poszliśmy spać. Plac zabaw w term. A polecam szczególnie ze względu na okrągłe duże gąbki, na których się rewelacyjnie śpi jak na materacu z IKEA :) Rano obudził nas wrzask dzieciaków - pora więc wstać i zacząć właściwą wycieczkę.

Image
Na górnej galerii tuż obok placu zabaw można spokojnie zjeść, naładować telefon i wypocząć.

Image

A to plac zabaw - miejsce naszego noclegu.
Image

Po wyjściu z terminala na ogólnodostępną część lotniska pierwsze kroki skierowaliśmy do automatów biletowych - jest ich dużo. Kupiliśmy bilety 24h na 4 strefy w cenie 80 koron / szt (ok 45 zł). To bardzo opłacalny zakup, ale o tym później. Odwiedziliśmy też punkt informacji turystycznej - darmowa mapka to podstawa. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że zakupione bilety działają też na miejscowe pociągi - nie tylko na metro - w związku z tym udaliśmy się na dworzec. Uwaga - do Kopenhagi pociągi odchodzą z peronu nr 2.
Image

Po jakiś 20 minutach byliśmy na dworcu głównym. Po spacerze wokoło parku rozrywki Tivoli rozpoczęliśmy łazikowanie.
Image

Tuż przed głównym placem miasta Kongens Nytorv, można w jednym z wielu kanałków natknąć się na rzeźby "utopione" w nim. Swoją drogą - woda przejrzysta jak w Hurghadzie :) aż nie chce się wierzyć, że to cały czas nasz Bałtyk.
Image

Z placu warto się udać na nadbrzeże (Nyhavn) - ładne widoki, mnóstwo turystów i ... fajna atmosfera.
Image

Tą drogą doszliśmy do przystanku tramwajów wodnych - wybraliśmy 992 - ma długą trasę.
Image

Wycieczka tramwajem jest w cenie biletu 24h, a pełna 'pętla' to jakaś godzina z minutami. Warto! Ku przestrodze - z punktualnością u nich na bakier, a gdy tramwaj przybije do przystanku błyskawicznie odpływa ... więc lepiej czekać blisko. Tak wygląda tramwaj 'od kuchni'.
Image

Stąd startowaliśmy:
Image

Z tramwaju jest bardzo fajny widok na Christianie - dzielnicę 'inną niż wszystko'. Bardzo też spodobał nam się budynek opery.
Image

Po powrocie na wybrzeże Nyhavn pochodziliśmy jeszcze troszkę wzdłuż tego nadbrzeża.
Image

Następnie w drodze na stację metra Kongens Nytorv udaliśmy się do miejscowego McDonalds na coś ciepłego. Ceny są przystępne - sami oceńcie:
Image

Chessburger to koszt 10 koron, podobnie kawa. Da się przeżyć :)

Metro w tym miejscu Kopenhagi jest bardzo głębokie. Po zejściu na dół pojechaliśmy w kierunku Christianii. Jednak widok z przodu wagonu spowodował, że nastąpiła zmiana planów, zamiast jednej stacji przejechaliśmy kilka więcej. Ponoć Wiedeń za 2 lata też tak będzie miał :)
Image

Po wyjściu z metra na stacji Christiania rozpoczeliśmy eksplorację tej dzielnicy.
Image
Image
Image

Potem szybkie zakupy w sklepie. Piwo raczej nie wychodzi tanio ...
Image

W końcu nasza wycieczka doszła do nadbrzeża - na trawnikach mnóstwo opalających się ludzi, a na wodzie ... baseny !!! Szybka decyzja - idziemy! Wprawdzie nie mieliśmy zmiany bielizny, ani ręczników, ale nogi pomoczyliśmy. Polecam :)
Image

Jest też platforma umożliwiająca skoki do wody z prawie 5 metrów. Czad!
Image

Z basenów mamy też fajny widok na jedną z atrakcji Tivoli.
Image

Po relaxie nad wodą wracamy do metra, po drodze mijając urokliwy park.
Image

Około 19:00 zmęczeni ale szczęśliwi wsiadamy do metra na stacji Christiania. Uwaga - na lotnisko prowadzi inna linia metra - patrzcie na komunikaty na wyświetlaczu przy peronie. My oczywiście wsiedliśmy do złej linii - i mieliśmy 15 minut w plecy :) Komunikat powinien pokazywać lufthavn czyli lotnisko :) Metrem jedzie się jakieś 15-20 minut. Po wyjściu ze stacji oddaliśmy nasze bilety (były ważne jeszcze do 7:15 rano) turystom z Wysp Owczych - byli szczęśliwsi o 140 koron :)

Na samolot oczywiście zdążyliśmy - trzeba brać pod uwagę, że z security na terminal F idzie się dobre ... 15 minut. Nasze Okęcie to pikuś przy tym molochu :) Po zajęciu wygodnych miejsc pozostało tylko zrobić pożegnalne zdjęcie i liczyć na kolejną fajną podróż do Kopenhagi.
Image

Garść przydatnych informacji.
1) Przetestowałem to już na wielu lotniskach - jeśli w butelce 1,5 - 2,0 litrowej będzie 1/5 wody - skaner tego nie wykryje. W Kopenhadze babka na 4 sposoby prześwietlała mój bagaż (widziałem to osobiście) i woda "nie wyszła".
2) Wszędzie w całym mieście można płacić naszymi kartami. Nie mieliśmy ani razu korony w ręku.
3) Miasto jest pełne rowerzystów, ale kultura jazdy przewyższa wszystko co znamy z Polski :)
4) Podróż metrem - tylko z przodu wagonu !
5) Internet - sporo hot-spotów (wymagają logowania się), na lotnisku szybki i bezpłatny internet. W razie konieczności można w PLAY'u kupić pakiet 25 mb za 9 zł albo 100 mb za 29 zł. OD 2017 w końcu roaming w EU mają znieść :)
6) Lotnisko sleep-friendly, ale też bardzo rozległe - od check-in do F dojście trwa 15 min.

That's all folks. Jeśli relacja się spodobała, daj plusa że pomogłem :)

Wish to be on the road again ... next step is ...
don't know yet :)

Wybierasz się do Warszawy i potrzebujesz pomocy? Wal śmiało :)

Ostatnio edytowany przez cieplix, 02 Lip 2015 17:30, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#2 PostWysłany: 02 Lip 2015 15:28 

niebieski
Fajna relacja... Niedawno też przerabiałem jednodniówkę i "kultowy" plac zabaw... Dodam, iż jedyny problem to płatność kartą w budach sprzedających ichniejsze hot-dogi. Niestety ale płatność w nich jest tylko gotówką (nie spotkałem się z możliwością płatnosci kartą a pytałem w pięciu). W każdym innym miejscu nie było problemu z Mastercardem Wizza...

Załączniki:
7-SAV100-Danish-Hot-Dogs-1200x800.jpg
7-SAV100-Danish-Hot-Dogs-1200x800.jpg [ 236.2 KiB | Obejrzany 3329 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Lip 2015 19:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak podaje gazeta.pl ryanair nie dogadał się z lotniskiem kopenhaskim i zawiesza bezterminowo loty ... Kurcze, miałem szczęście!

Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Lip 2015 19:52 

Miales szczescie, ale wina lezy po stornie Ryanaira, ktory nie porozumial sie z dunskimi zwiazkami zawodowymi. Wiec anuluje te loty, gdzie stacjonowaly jego samoloty. :(
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Lip 2015 09:33 
Awatar użytkownika

niebieski
mkobyszewski napisał(a):
Miales szczescie, ale wina lezy po stornie Ryanaira, ktory nie porozumial sie z dunskimi zwiazkami zawodowymi. Wiec anuluje te loty, gdzie stacjonowaly jego samoloty. :(

Wiem, wiem, czytałem. Szkoda tylko, że ucierpią na tym low-costerzy :) Teraz po zakończeniu lotów, pozostaje podróż do MMX i stamtąd podróż pociągiem, co powiększa koszty ...

Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Lip 2015 09:48 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
mkobyszewski napisał(a):

Możnaby się spierać, czyja wina:
04patryk12 napisał(a):
Skandynawski socjalizm...ludziom będzie się żyło lepiej gdy będą latać droższymi liniami
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Lip 2015 09:56 

Może mieli dość kimajacych Polakow na placu zabaw pijących wódkę i jedzacych rybki z puszki
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 09 Lip 2015 10:07 

niebieski
Jeszcze nic nie jest przesadzona, a sytuacja jest bardzo dynamiczna.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Lip 2015 10:40 

cieplix napisał(a):
mkobyszewski napisał(a):

Wiem, wiem, czytałem. Szkoda tylko, że ucierpią na tym low-costerzy :) Teraz po zakończeniu lotów, pozostaje podróż do MMX i stamtąd podróż pociągiem, co powiększa koszty ...

czemu pociagiem? masz przeciez Neptunbusa https://www.neptunbus.dk/pl, polecam, gdyz jest to najtansza mozliwa opcja z MMX do centrum Kopenhagi (badz CPH-MMX) 100 - 120 DKK. Opcja przejazdu MMX-centrum Malmö-Kopenhaga jest zdecydowanie drozsza ok 165 DKK(105 SEK - bus + 107 SEK - pociag).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 12 Lip 2015 22:07 
Awatar użytkownika

niebieski
mkobyszewski - dobry tip, nie znałem tej metody :) Mam jednak szczerą nadzieję (a ta umiera ostania) że Ryan dogada się z pracownikami lotniska i w cenie 58 zł nadal będzie można pofruwać to tego pięknego miasta, bo na prawdę warto!

Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości