Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 72 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:05 

Zbanowany
Zgodnie z sugestia moderatora Abcn, mimo że nie uważałem aby dyskusja wymagała osobnego watku, natomiast z powodu moderowania bezwzglednego wszystkich postów wjakimkolwiek innym temacie, zakładam osobny temat dot. naszych określeń osób z innych rejonów świata.
Po angielsku pisze dlatego bo wiele określeń normalnych w j. angielskim - w j. polskim jest już obraźliwa. Np. Jewish-Żyd, żydowski.

A co sadzicie o określeniu ciapaty jeśli piegowaty jest ok?
Czy o Rumunach należy mówić zawsze Cyganie (inna grupa etniczna).
Podyskutujmy ;)

Ostatnio edytowany przez pomoc, 30 Cze 2015 12:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:09 

@pomoc

Na początek może warto by sprawdzić czy Żyd/żydowski po angielsku to Juwish czy Jewish.
Co do mieszkańców Rumunii to nie zawsze są oni Cyganami/Romami, w zasadzie większość nie jest.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:18 

@pomoc
Określenie "ciapaty" dla grupy etnicznej nie wzięło się przecież od ciapków. Chyba że chcemy stworzyć anty-tezę dla parodii określeń politycznie poprawnych. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:19 

Zbanowany
Niestety klawiatura poprawia mi słowa na swój oryginalny sposób i nie jestem w stanie wyłapać wszystkigo (pisze z telefonu, na kompie jest dużo sprawniej). W każdym razie 'jacek' wiecznie zmienia na 'marco'.
Co do określenia 'Cygan' - przecież napisałem że inna grupa. Ale wg. Polaków (wielu) to (a czasem oba) to określenia obraźliwe. I nie chodziło mi mieszkańców lecz o pochodzenie (np. czesto słyszymy o Rumunach w Rzymie)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:26 

niebieski
Okreslenie "ciapaty" wzielo sie od ich placka "ciapati" i jest rownie zrozumiale i obrazliwe w innych jezykach, nie tylko w polskim.

BTW. niezla trollerka;)

Ostatnio edytowany przez digger, 30 Cze 2015 12:29, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Anonim3 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:29 

niebieski
pomoc napisał(a):
Zgodnie z sugestia moderatora Po angielsku pisze dlatego bo wiele określeń normalnych w j. angielskim - w j. polskim jest już obraźliwa. Np. Jewish-Żyd, żydowski.

Po polsku to też normalne, neutralne słowa.
 Profil Relacje PM off
digger lubi ten post.

#7 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:34 

Myślę, że jeśli ktoś jest autentycznie zainteresowany tym, żeby kogoś nie urazić, zajrzy do słownika języka polskiego PWN i tzw. stylebooka renomowanej agencji prasowej lub organizacji medialnej.

"Na szybko" działa prosty test - czy do przedstawiciela władzy (np. policjanta czy strażnika Straży Granicznej) danej grupy powiedziałbyś "xyz".
 Profil Relacje PM off
pomoc lubi ten post.

#8 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:39 

niebieski
Co tu w ogóle dyskutować. Są oficjalne nazwy mieszkańców krajów / przedstawicieli narodowości i tego trzeba się trzymać. Wszelkie inne określenia lub zniekształcenia oficjalnych wersji prawie w 100% są obraźliwe.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:40 

Mnie ta wszechobecna poprawność (polityczna) po prostu drażni.
Czarny-źle ale biały-już dobrze?
Czarnoskóry-dobrze, białoskóry-brzmi co najmniej dziwnie, itd.

Image
 PM off
5 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 30 Cze 2015 12:52 

Akurat w Polsce jest bardziej nieobecna, bo najczęściej obserwowana forma dyskusji to jatka.

Natomiast te same słowa - zależnie od kontekstu - mogą być obraźliwe bądź nie. Niestety, wiele epitetów jest równie zasłużonych jak przekonanie, że - cytuję fragment piosenki "To my, Polacy" 52 Dębiec - "Polak Cię okradnie. Polak Cię dopadnie. Polak nie popuści.", które często słyszy się w kręgach polonijnych Niemiec, Belgii czy Wlk. Brytanii.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Cze 2015 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
singielka_1976 napisał(a):

10/10 :)
Sformułowania afropolak nie mam zamiaru używać. Murzyn to murzyn, ciapaty to ciapaty a muślim to muślim. W nosie mam czy ktoś to uważa za pogardliwe czy obraźliwe. Ja tego z taką intencją nie używam, ot po prostu określenie jak każde inne na pewną grupę ludzi.
 Profil Relacje PM off
pomoc lubi ten post.

#12 PostWysłany: 30 Cze 2015 13:10 

@Tomek Zien

Czy w ramach Twojej logiki mogę nazywać Cię "polaczkiem"?
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 30 Cze 2015 13:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja tez uważam, że w ramach tej "poprawności" niektórym to się już w tyłkach poprzewracało.
Gruby jest grubym, śmierdzący śmierdzi a murzyn jest murzynem.
Kara napisał(a):
Myślę, że jeśli ktoś jest autentycznie zainteresowany tym, żeby kogoś nie urazić, zajrzy do słownika języka polskiego PWN.
Zajrzałam: http://sjp.pwn.pl/slowniki/murzyn.html

Swoją drogą, gdyby ktoś nagrał "nocne Polaków rozmowy" (w miejsce Polaków wprowadźcie dowolne określenie narodowości) to by się okazało, że naprawdę nikt nie jest poprawny. Każda nacja ma swoje obraźliwe określenia na inne. Obracając się w międzynarodowym towarzystwie słyszę niejednokrotnie poza kulisami obelgi jednych na drugich. Ale ... oficjalnie wszyscy są poprawni. :lol:

#14 PostWysłany: 30 Cze 2015 13:14 
Awatar użytkownika

Loty: 167
Kilometry: 199 924
niebieski
Co to filozofować?
Dobrze: czarny, biały, żydowski.
Źle: ciapak, polaczek, Murzyn. To ostatnie słowo zwyczajnie straciło swoje neutralne znaczenie. Często jest źle odbierane. Język ewoluuje, to normalne.
Grzegorz40 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 30 Cze 2015 13:15 
Awatar użytkownika

srebrny
to ja ułatwię ciężką "prace" modów jaka jest kasowanie wszystkiego jak leci i sam sie ocenzuruje
kolor czarny- ########
kolor żółty- #####
kolor czerwony- #####
bliski wschód- #######
Indie-#######
bracia w wierze ###### ####
zwolennicy isis ####
co do których nic nie dociera #####
Tomek Zien napisał(a):

10/10 :)
Sformułowania afropolak nie mam zamiaru używać. Murzyn to murzyn, ciapaty to ciapaty a muślim to muślim. W nosie mam czy ktoś to uważa za pogardliwe czy obraźliwe. Ja tego z taką intencją nie używam, ot po prostu określenie jak każde inne na pewną grupę ludzi.

+10

kliknij pomógł

Ostatnio edytowany przez becek, 30 Cze 2015 13:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
pomoc uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 30 Cze 2015 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 290
Kilometry: 600 933
niebieski
Niektóre określenia, np Żyd, Murzyn są przez większość ludzi uznawane za neutralne. Moim zdaniem, jeśli przestaje się używać tych słów w normalnym języku, a zastępuje się je dziwnymi nowymi określeniami (które zwykle są niezbyt precyzyjne), to jest to poniekąd zgadzanie się na to, żeby te określenia były wykorzystywane jako obraźliwe.
 Profil Relacje PM off
pomoc lubi ten post.

#17 PostWysłany: 30 Cze 2015 13:15 

niebieski
Tomek Zien napisał(a):

ciapaty to ciapaty a muślim to muślim. W nosie mam czy ktoś to uważa za pogardliwe czy obraźliwe. Ja tego z taką intencją nie używam, ot po prostu określenie jak każde inne na pewną grupę ludzi.

To są określenia zdecydowanie obraźliwe. Sam zresztą masz tego świadomość. Myślę, że poprawność (polityczna) na jedno kopyto jest sztucznym tworem, jednak wypowiadać się w tych kwestiach trzeba rzeczywiście z dużą wrażliwością.

-- 30 Cze 2015 13:18 --

Donovaninho napisał(a):
Co to filozofować?
Dobrze: czarny, biały, żydowski.
Źle: ciapak, polaczek, Murzyn. To ostatnie słowo zwyczajnie straciło swoje neutralne znaczenie. Często jest źle odbierane. Język ewoluuje, to normalne.

Pełne poparcie. Dla mnie też Murzyn był zupełnie neutralny przez wiele lat, a teraz już sam się zaczynam zastanawiać ;-)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 30 Cze 2015 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
panlukasz napisał(a):
Czy w ramach Twojej logiki mogę nazywać Cię "polaczkiem"?

Jeśli Cię to uszczęśliwi to możesz. Nie mam cech przypisywanych "polaczkom" więc takim określeniem nie oddajesz rzeczywistości przez co nie jesteś w stanie mnie nim obrazić. Możesz również nazywać mnie kibolem, warchołem, ateuszem, czy POjebańcem bo z takimi określeniami też się już spotykałem i mam na to dokumentnie wywalone. Naprawdę mam tam gdzie słońce nie dochodzi co mówią o mnie obcy mi ludzie.

A dopiszę jeszcze coś - wczoraj wróciłem do pracy po urlopie w Grecji i kilka osób nazwało mnie murzynem :shock: :o Toż to skandal i chyba powinienem iść do sądu pracy :twisted:

@Grzegorz40
Co jest BARDZO obraźliwego w słowie muślim? Przecież to tylko kalka z angielskiego określenia muzułmanin. A jest słowem krótszym i łatwiejszym do wymówienia w mowie potocznej.
Co jest obraźliwego w słowie ciapaty? Nie znam lepszego zbiorowego określenia na mieszkańców Indii, Pakistanu, Bangladeszu i okolic czyli byłych kolonii angielskich w Azji. Angloazjaci czy Azjatoangole? Masz szansę mnie uświadomić i podać inne, lepsze. Ja kiedyś usłyszałem ciapaty i przyjąłem to dla siebie.

Ostatnio edytowany przez Tomek Zien 30 Cze 2015 13:32, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#19 PostWysłany: 30 Cze 2015 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 436
Kilometry: 496 738
srebrny
Donovaninho napisał(a):

Nic mi o tym nie wiadomo, zeby stracilo neutralne znaczenie. Ja jeszcze zrozumiem tego "ciapatego", ale Murzyn jest slowem bardzo trafnym i nieobrazliwym. Nie kazdy Murzyn jest Afrykaninem, nie kazdy Afrykanin jest Murzynem, nawet nie kazdy czarny jest Murzynem (Aborygeni).

Nie dajmy juz tak sobie wszystkiego wmawiac i zostawmy biednego Murzyna w spokoju. Pejoratywna wymowa tego slowa jest rownie zrozumiala i aktualna jak w przypadku slowa "Niemiec".
2 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 30 Cze 2015 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 273 201
Zbanowany
niebieski
Polityczna poprawność to droga donikąd... ja w elementarzu Falskiego miałem wierszyk Murzynek Bambo - dziś chyba jest na indeksie postępowców.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 72 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 15 gości