Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Cze 2015 10:13 

ostatnio przeglądałem swój transfer danych na stronie orange i taką sytuację mam:
widnieje pobranie 319 mb 16 czerwca o 1:23 w nocy - nie korzystałem na pewno z telefonu wtedy, ponieważ spałem. Mam wyłączone uaktualnienia aplikacji itp.

Ale to nic, przeglądam dalej:
- 6 maja - o 7:23 (wtedy to ja się budzę dopiero) transfer danych 235,26 mb.
- 29 kwietnia o 0:00 - 335,70 mb
- 17 kwiecień 23:56 - 375,05 mb
- 3 kwiecień 2:04 - 107,74 mb
- 29 marzec 0:00 - 77,10 mb
- 1 marzec 0:00 - 117,88 mb
- 25 luty 7:11 - 9,14 mb
- 10 styczeń 01:08 - 465,83 mb !!!!!!!!!!!!!

w pozostałe dni, albo nie ma wcale w wykazie korzystania z internetu w telefonie albo jest niewiele tego (do paru mb i o normalnych godzinach)

użytkownicy Orange - czy możecie zobaczyć jak to się u Was kształtuje w zakładce:
mój orange --> bieżące wykorzystanie --> pełny wykaz
???

mój abonament to smart plan multi II
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na Zanzibarze 🍹👙🏝️ 10 dni w ⭐⭐⭐⭐ hotelu przy plaży za 4585 PLN ⛱️👣🌊 All inclusive na Zanzibarze 🍹👙🏝️ 10 dni w ⭐⭐⭐⭐ hotelu przy plaży za 4585 PLN ⛱️👣🌊
Sylwester na Maderze 🥰🤗🥂 Bezpośrednie czarterowe loty z Polski za 499 PLN❗✈️🧳 Sylwester na Maderze 🥰🤗🥂 Bezpośrednie czarterowe loty z Polski za 499 PLN❗✈️🧳
#2 PostWysłany: 24 Cze 2015 10:15 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Dobrą metodą weryfikacji będzie całkowite wyłączanie transmisji danych w telefonie jak np kładziesz się spać - wtedy jeśli coś się pojawi, to złóż reklamację.

#3 PostWysłany: 24 Cze 2015 10:21 

Ok, ale i tak mi nie daje spokoju to co już było, po prostu jestem ciekawy jak to możliwe?

prosiłbym o weryfikację osoby które tez mają taki abonament, jak to u nich się kształtuje...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Cze 2015 10:25 
Awatar użytkownika

srebrny
U mnie takich akcji nie ma. Sprawdziłbym raczej czy nie masz jakiegoś programu, który odpala w tle transmisję danych. Nie sądzę by Orange bawiło się w takie zagrywki.

#5 PostWysłany: 24 Cze 2015 10:31 

Nie mam żadnych aplikacji które pobierałyby dużo, w Iphonie wskazuje że najwięcej pobrała przeglądarka internetowa Safari (5 gb - pewnie skumulowane od początku korzystania z telefonu - mam go już ponad rok). Pozostałe programy/aplikacje pobierają w porównaniu z tym znikome ilości danych.

za jaki okres sprawdziłeś? czyli nie masz nigdy nic pobierane w nocy?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 24 Cze 2015 10:33 

Loty: 40
Kilometry: 66 987
niebieski
Może to być zależne od telefonu, w htc jest opcja udostępniania mocy obliczeniowej telefonu jeśli jest nieużywany. Aplikacja to "power to give"
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Cze 2015 10:33 

Mam iphone 4s.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 24 Cze 2015 10:56 

Loty: 40
Kilometry: 104 012
Ja mam internet mobilny z Orange w domu. I ostatnio totalny zawał, wykupiony pakiet 35 Gb, przy czym jednej nocy ucieka 7 Gb... po przejrzeniu bilingu okazuje się, że w nocy uciekają jakieś kosmiczne wartości... nie wiem o co chodzi. fakt, że czasem kompa nie wyłączamy na noc, ale nigdy tak się nie działo, a teraz od ok kilku tygodni, w różnych odstępach znikają Gb, wygląda to na transfer nocny - bez limitu mamy niby od 24.00 do 6.00, ale pokazuje limit okrojony o te nocne Gb... trudno ogarnąć... a już podejrzenia na córkę były, że filmy na Youtube ogląda, ale nawet ona nie byłaby zdolna jednego wieczoru 7 Gb ściągnąć... chyba...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Cze 2015 11:18 

Warto pamiętać, że od paru lat służby mają ustawowe prawo inwigilować Polaków nawet bez zgody sądów, a każdy operator jak Orange jest zmuszony posiadać kancelarię tajną. W ten sposób co roku inwigilują prawie 2 miliony Polaków, a inwigilację najłatwiej jest wykryć porównując ilość zużytego transferu wg operatora z rzeczywistym zużyciem transferu danych GB.

Ja miałem tak z Play, umowę na 7 GB szybkiego Internetu miesięcznie, po czym nagle po zużyciu 3GB zostałem poinformowany o zużyciu całego pakietu. Złożyłem w Play reklamację, ale ponieważ inwigilacja jest tajna, operator upierał się, że zużyłem 7GB zamiast 3 GB. A ponieważ miałem dowody, wypowiedziałem mu umowę i zmieniłem operatora i to samo - czyli częstą zmianę operatorów - radzę wszystkim, którzy czują się inwigilowani, czyli 2 milionom polskich internautów, bo każda zmiana operatora to dla agentury informacyjny chaos.
 Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 24 Cze 2015 11:27 

srebrny
Cos w tym jest.
Mnie na IPadzie pokazuje (dokladnie?) ile zuzylem, a na profilu orange sporo wiecej, choc nie az podwojnie.
Ciekawostka jest natomiast, uzycie transferu w roamingu, choc przebywam kilkaset km.od granicy. Na szczescie, nie obciazaja mi rachunku za te wydumane transfery danych.
Czyzby sluzby innego kraju? :D
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Cze 2015 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 122 440
niebieski
U mnie wszystko ok, ale w nocy mam zawsze wyłączoną transmisję danych, abonament mam ten sam co autor tematu.

#12 PostWysłany: 25 Cze 2015 07:24 

Loty: 92
Kilometry: 187 561
srebrny
Jak to czytam to się cieszę że mam zwykły telefon do dzwonienia, bez internetu :P

Ale potwierdzam że Orange robi wałki i to nie małe. U mnie (4 telefony na firmę) standardem było włącznie dziwnych, niezamawianych usług, np dodatkowy pakiet 100 darmowych minut, granie na czekanie itp. Od mniej więcej roku czytam cały biling od deski do deski i reklamuję wszystko co się da. Tłumaczenia Orange że to po aktualizacji systemu się pakiet sam włączył jakoś do mnie nie przemawia. Od kilku miesięcy jest spokój. Podejrzewam że podziałała groźba zgłoszenia sprawy do UOKiK.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości