Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Do Chin bez wizy:
- BJS i PVG 144h
- nie można opuszczać miasta transferowego
- na lotnisku trzeba udokumentować swoją dalszą podróż do kraju trzeciego
- możemy zmieniać lotniska w obrębie danego miasta
- podróż nie musi być na jednym bilecie
Wyjątki:
- możemy opuścić miasto tranzytowe np. koleją (potwierdzone wcześniej na bilecie) ale w ciągu 24h od lądowania musimy opuścić granicę Chin np udać się do HKG.
- możliwy jest transfer bez wizy tylko w jednym mieście w Chinach przykład:
Po przylocie do PVG w ciągu 144h wylatujemy BEZPOŚREDNIO poza granicę Chin do kraju trzeciego, nie ma możliwości żeby po odbytym stopoverze polecieć sobie do NRT przez np. BJS.
- możliwy jest transfer przez kilka lotnisk w Chinach ale wtedy musimy opuścić kraj w ciągu 24h
Przykład: WAW-(BJS-PVG)-NRT od przylotu do BJS i wylotu z PVG nie może minąć więcej niż 24h gdyż oba lotniska są w Chinach
- transfer bez wizy jest możliwy w dwie strony np. WAW-PVG 144h- NRT - PVG 144h - WAW
Chińczycy znajdą dobrze te przepisy. Nie ma możliwości wydłużenia tranzytu nawet o godz. Umieją liczyć i jeżeli przekroczycie czas tranzytu będziecie zmuszeni opuścić Chiny. Najczęściej każą kupić bilet do HKG. Błagania nie pomogą.

Krótka instrukcja jak zdobyć wizę
bezwizowy-tranzyt-w-chinach-72-144h-bez-wizy,1135,32620?start=500#p1067859

Dzięki @macq91 @apocalipse

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 51  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 24 Wrz 2014 18:30 

Cześć,

Pisał do mnie Rudy z pytaniem, czy podróż już odbyłem (Warszawa, Amsterdam, Pekin, Manila), ale nie mogę mu odpisać na pw. Nie odbyłem. Co więcej, co prawda nie mam żadnego info na bilecie o międzylądowaniu w Xiamen, ale sprawa jest podejrzana:

Pekin - Manila, 2:50h lotu
Wylot (PEK): 16:15
Przylot (MNL): 22:30

To daje jak w mordę strzelił ponad 6 godzin. W drodze powrotnej występuje podobna luka czasowa, a różnic w strefie czasowej między Manilą a Pekinem nie ma. Jutro będę dzwonił by spytać o co chodzi, ale międzylądowanie jest prawdopodobne. Ktoś wie co to może oznaczać?

Szymura, którego wylatujesz?
 Profil Relacje PM off  

Włoski dublet 🇮🇹 Triest i Wenecja w jednej podróży (z weekendem) za 296 PLN (✈️+🚆) Włoski dublet 🇮🇹 Triest i Wenecja w jednej podróży (z weekendem) za 296 PLN (✈️+🚆)
Rzuć wszystko i leć na Maderę lub Kanary 😍✈️🔥 Bezpośrednie loty od 582 PLN Rzuć wszystko i leć na Maderę lub Kanary 😍✈️🔥 Bezpośrednie loty od 582 PLN
#42 PostWysłany: 24 Wrz 2014 18:45 

ja to mialem, samolot laduje, w trakcie wychodzenia pani stoi z kartka i zbiera osoby co leca do Manili - idziesz za nia osobnym korytarzem i za 30 minut jestes znow w tym samym samolocie tylko ze z innymi ludzmi ;)

u mnie tez to bylo na bilecie nazwane jakos "technical stop" czy cos w ten desen

ogolnie jest tak ze jak kupiles wszytsko na jednym bielecie (bez wprowadzania dodatkowych przystankow recznie) - nie bedziesz musial miec wizy

----

ja lecialem tak:
Paryz -> Guangzhou -> Pekin -> Xiamen -> Manila
i gdybym nie wydluzal sobie przystanku w Pekinie o dodatkowe 48h to nie musialbym aplikowac o wize ;)

Z czego Gaunagzhou i Pekin byly na bilecie widoczne normalnie a Xiamen gdzies w nawiasie wspomniany na trasie PEK-MNL ;) zasada jest taka ze jak wyladujesz w pierwszy miescie w Chinach o godz 11:00 to mozesz bez wizy opuscic Chiny (cale, ilebadz ladowan) do nastepnego dnia do 11:00 (tu aczkolwiek sa przypadki ze jednak chodzi do konca tego dnia.. czyli 23:59 - ale to jest ciezko gdziekolwiek potwierdzic)

W Chinach masz darmowe 2 typy wiz tranzytowych:
a) cale Chiny do 24h opisane powyzej
b) tylko i wylacznie jedno miasto - do 72h
 PM off  

#43 PostWysłany: 24 Wrz 2014 22:10 

Bardzo przydatna wiadomość. Piękne dzięki, bo sporo mi wyjaśniłeś. W końcu jasno napisane i nie budzące wątpliwości ;).
Jutro będę jeszcze dzwonił, by upewnić się co do tego międzylądowania - na moim bilecie nie ma o tym słowa.

A tymczasem jeśli ktoś wylatuje z Warszawy do Manili 30 września, to poproszę o PW albo odpowiedź tutaj. Zawsze raźniej i pewniej na nogach.

Pozdrawiam,
Mathoff
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 01 Paź 2014 20:47 
Awatar użytkownika

Loty: 137
Kilometry: 128 105
Witajcie! Niestety mam podobny problem z wizą. Bilet jest na trasie IST - URC - CAN - AKL. Do tego odcinek AKL - CHC. Jest to najkrotszy mozliwy lot z China Southern Airlines. Ale niestety calkowity pobyt w Chinach wynosi 24h 45min! A dokladnie ladowanie w Urumqui 13:45 19.11. Pozniej 19:15 wylot to Kantonu, ladowanie o 23:50. Nastepnie o 14:30 20.11 wylot do Auckland.

Rozumiem, ze na to polaczenie wiza jest niestety wymagana? Czy aplikuje zasada 72h w momencie ladowanie w CAN i ten czas bedzie wydluzony? Poza tym jest to naprawde najkrotsze polaczenie i to tylko 45min. Ale przepisy to przepisy. Jednak widzialam, ze niektorzy z Was pisali, ze mozna zostac w Chinach do dnia nastepnego do 23:59. Poza tym na pieczatce nie ma tez godziny, jest tylko data dzienna.

W takim wypadku na lotnisku wizy sie nie dostanie? Czyli nie mozna odczekac i liczyc na milego urzednika? :)

#45 PostWysłany: 15 Sty 2015 21:57 

Witam :)
W drodze powrotnej z Manili do Warszawy chciałabym zwiedzić Pekin, planuję tam 70 godz stop-over. W czasie lotu z Manili do Pekinu przewidziany jest postój techniczny w Xiamen. Czy ma to znaczenie przy wydawaniu wizy tranzytowej w Pekinie? Czy nadal mogę liczyć na możliwość 72 godz. pobytu ?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 16 Sty 2015 04:08 
Awatar użytkownika

niebieski
MałBa napisał(a):
W czasie lotu z Manili do Pekinu przewidziany jest postój techniczny w Xiamen. Czy ma to znaczenie przy wydawaniu wizy tranzytowej w Pekinie?

Tak, ma.

Lot Xiamen-Pekin to już odcinek krajowy i przez to w Pekinie wylądujesz już w części krajowej terminala (będą nowi pasażerowie, którzy wsiądą w XMN). Tak więc to w XMN razem z wszystkimi pasażerami wysiadasz z samolotu i tam przechodzisz kontrolę imigracyjną i wracasz do samolotu. W świetle tego nie pozostajesz tylko na terenie jednego miasta (mimo, że tam tylko przekraczasz granicę) - co jest warunkiem do 72-godzinnego tranzytu bez wizy i otrzymasz pozwolenie na wjazd tylko na 24 godziny (de facto jest to do końca dnia następnego).
Miałam identyczną sytuację przy locie z Hiroszimy do Pekinu z postojem technicznym w Dalian, ale akurat dla mnie to nie był problem bo w dalszą podróż leciałam po 18 godzinach.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 19 Sty 2015 22:58 

billabong napisał(a):
Lot Xiamen-Pekin to już odcinek krajowy i przez to w Pekinie wylądujesz już w części krajowej terminala (będą nowi pasażerowie, którzy wsiądą w XMN). Tak więc to w XMN razem z wszystkimi pasażerami wysiadasz z samolotu i tam przechodzisz kontrolę imigracyjną i wracasz do samolotu.

ale sprawa ma się chyba inaczej przy postoju technicznym ok. 1h- wtedy chyba nie wychodzi się na lotnisko i nie przechodzi odprawy paszportowej tylko pozostaje jakby na tzw. ziemi niczyjej i jak to opisał wcześniej ktoś tutaj grupa podróżnych, którzy lecą dalej wychodzą za jakąś panią z kartką na pól godziny i zaraz potem wracają do samolotu. W tym przypadku chyba jako pierwsze lądowanie i odprawę paszportową będą uznawać dopiero lądowanie w Pekinie i można liczyć na 72h wizę tranzytową .
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 19 Sty 2015 23:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie Nygus, jest tak jak billabong pisała

Miałem podobnie wracając z PNH do PEK z postojem technicznym w CAN. Wszyscy wysiadają w CAN, i musiałem przejść kontrolę graniczną, dostałem wizę na 36 godzin na teren Chin, i potem poleciałem tym samym samolotem do PEK
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 19 Sty 2015 23:15 

i jedna godz. wystarczyła na taką operację ??- bo wydaje mi się ,ze aby wszyscy pasażerowie wyszli na lotnisko , przeszli przez kontrole imigracyjną i mieli wstemplowaną wizę,a następnie wrócili do samolotu to trzeba by więcej czasu :)

Ostatnio edytowany przez Zeus, 19 Sty 2015 23:16, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 19 Sty 2015 23:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Uwierz mi, ze da się

Załączniki:
cz.GIF
cz.GIF [ 11.24 KiB | Obejrzany 1929 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 19 Sty 2015 23:29 

czyli raczej nie powinienem planować w tym przypadku 72h postoju i zwiedzania Pekinu :(
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 19 Sty 2015 23:34 

Lot Xiamen-Pekin to już odcinek krajowy i przez to w Pekinie wylądujesz już w części krajowej terminala .[/quote]

Dzięki za odpowiedź. Sprawdziłam na stronie lotniska wg nr lotu, mój samolot przylatuje do części międzynarodowej. Czy w tym wypadku nie będę jednak mogła opuścić lotniska na 72 godz?

Załączniki:
lot.jpg
lot.jpg [ 25.81 KiB | Obejrzany 1917 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 20 Sty 2015 02:11 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 16 000
Jeżeli lecisz trasą Manila-Beijing-Warszawa(czy inne miasto poza Chinami-Warszawa
ważne, żebyś nie miała poza Beijing żadnego tranzytu na terenie Chin)
To możesz liczyć na pozwolenie opuszczenia lotniska na 72h.
Postój techniczny nie zmienia sytuacji. Całkiem możliwe, że wizę wstemplują Ci już w Xiamen
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 20 Sty 2015 04:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Nygus napisał(a):
i jedna godz. wystarczyła na taką operację ??- bo wydaje mi się ,ze aby wszyscy pasażerowie wyszli na lotnisko , przeszli przez kontrole imigracyjną i mieli wstemplowaną wizę,a następnie wrócili do samolotu to trzeba by więcej czasu :)

Byłam jedną z ostatnich pasażerek przechodzących przez kontrolę, zajęło to około 40 minut.
shiro503 napisał(a):
ważne, żebyś nie miała poza Beijing żadnego tranzytu na terenie Chin
To możesz liczyć na pozwolenie opuszczenia lotniska na 72h. Całkiem możliwe, że wizę wstemplują Ci już w Xiamen

Postój techniczny w Xiamen JEST dodatkowym tranzytem poza Pekinem i przekroczenie tam granicy powoduje, że obowiązują Cię przepisy tranzytu bezwizowego ale 24-godzinnego, a nie 72-godzinnego.
Poniżej masz wklejony jeden z warunków TWOV na 72 godz:

Your inbound and outbound flights must not additionally transit through any other Chinese airports on their way to/from one of the accepted airports.

Dla jasności "accepted airports" to te miasta gdzie można dostać TWOV na 72 godziny: Pekin, Szanghaj, etc...
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 02 Mar 2015 19:23 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Moi znajomi mają w pekinie 75 godzinną przesiadkę. Lądują o godzinie 10 rano i po 3 dniach wylatują o godzinie 13. Wszystko na jednym bilecie. I teraz jest pytanie czy muszą wyrabiać wizę tranzytową/turystyczną, czy uda im się załapać na tranzyt 72 godzinny?
Najważniejsze czy linie lotnicza (wylatują ze sztokholmu do Pekinu) wpuści ich na pokład?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 02 Mar 2015 19:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Myślę ze bez wizy nie ujdzie.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 02 Mar 2015 19:43 

niebieski
No właśnie też obawiam się, że mogą mieć problem, a dodatkowo wylot mają w piątek, więc nie zdążą wyrobić wizy i teraz pytanie co zrobić.
Dodatkowo znalazłem jeszcze taką informacje:
1. The confirmed seat onward ticket and valid visa to a third country or region (if required) are needed for entry. Based on the latest information, the 72 hours starts from 00:00 the day following the entry date in all the airports except Beijing. The 72 hours are counted from the flights’ schedule arrival time to the departure time in Beijing Capital International Airport.

W tym przypadku najważniejsze, aby wpuścili ich do samolotu - tutaj można to łatwo obejść robiąc rezerwację na inny lot z Pekinu poza Chin w czasie krótszym niż 72 h po przylocie.
Tylko czy po wylądowaniu jak już będą przechodzić przez kontrolę graniczną to muszą pokazać tylko bilet, kiedy będą opuszczać Chiny, czy też pogranicznik będzie patrzył na czas o której przybył ich samolot (chyba nie powinien)? Po wylądowaniu mogą zaczekać te 3 brakujące godziny.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 12 Mar 2015 17:11 

niebieski
Sam sobie odpowiem na pytanie:
znajomi nie mieli problemów z dostaniem 72-godzinnej wizy pomimo, że zostawali 76 godzin. Obyło się bez pokazywania fałszywych rezerwacji. Przy kontroli w Pekinie nikt o nic nie pytał, tak samo jak przy wejściu do samolotu w Sztokholmie.
Oczwiście mogli mieć po prostu szczęście.
 Profil Relacje PM off
madziaro uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 08 Cze 2015 20:04 

Loty: 372
Kilometry: 907 939
niebieski
witam ,
mam trochę skomplikowaną trasę i chciałbym by ktoś mnie uspokoił ,że moja trasa nie wymaga wyrabiania wizy i mogę przebywać w Chinach na 72h lub 24 h bez wizy .
Wszystko mam na jednym bilecie z Warszawy do Papeete przez Chiny i Auckland (bilet *A za mile )
Trochę jest skomplikowany początek .Lecę LOT-em do Pekinu (tam 13 h przerwy ) i lot Air China do Shaghaju (PVG) , gdzie mam również stop (15h) i dalej lecę do Auckland z Air New Zealand .
Czy mogę mieć kłopoty w Warszawie przy odprawie . Konsultant w LOT skierował mnie do Urzędu Celnego ...a ci nie wiedzieli co i jak .
Pozdraw
Wojtek

1 16.30 06.35 LO091 WAW WARSZAWA PEK PEKIN
2 20.15 22.25 CA1883 PEK PEKIN PVG SHANGHAJ
3 14.15 05.45 NZ288 PVG SHANGHAJ AKL AUCKLAND
4 10.00 17.15 NZ040 AKL AUCKLAND PPT PAPETE
5 18.30 22.40 NZ041 PPT PAPETE AKL AUCKLAND
6 09.25 11.30 NZ782 AKL AUCKLAND NOU NOUMEA
7 12.30 16.10 NZ783 NOU NOUMEA AKL AUCKLAND
8 23.00 07.30 NZ289 AKL AUCKLAND PVG SHANGHAJ
9 16.15 18.40 CA1884 PVG SHANGHAJ PEK PEKIN
10 17.40 22.20 CA941 PEK PEKIN DXB DUBAJ
11 20.45 00.40 W62498 DWC DUBAJ BUD BUDAPESZT

Ostatnio edytowany przez savoj, 08 Cze 2015 20:11, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 08 Cze 2015 20:10 

złoty
Wg mnie sprawa jest prosta - musisz mieć wizę
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1019 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości