Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Cze 2015 14:21 

Cześć wszystkim:)

Od dawien dawna korzystam z fly4free (juz wiele miejsc odwiedzonych dzięki Wam), jednak dopiero teraz się zdecydowałem zarejestrować, gdyż mam do Was drodzy forumowicze prośbę.

Właściwie to nie jest nawet prośba, a bezczelna i jawna autopromocja połączona z crash-testem z Wami w roli krytyków :)

Do sedna jednak. Otóż wraz z moją dziewczyną jesteśmy zapalonymi podróżnikami (i nie mam tu na myśli all inclusive w Egipcie) i w czasie jednej z naszych wypraw wpadliśmy na pewien pomysł, który usprawniłby te podróże. Stwierdziliśmy że już na pewno ktoś to wymyślił, więc po prostu to kupimy i problem będzie z głowy.

Ku naszemu zdziwieniu, byliśmy chyba pierwsi, bo nie znaleźliśmy tego czego szukaliśmy, więc stwierdziliśmy że sami sobie to zorganizujemy. Po mniej więcej kilku miesiącach udało nam się zrobić projekt, znaleźć producenta (spod Częstochowy - a jak, wspieramy polski biznes), przetestować prototypy, ulepszyć itd. itd.

Teraz mniej więcej mija rok od kiedy pomysł się narodził i chcemy go udostępnić szerszej publiczności. Od początku pomysł był realizowany po godzinach i przez nas samych, nie mamy wielkiego zaplecza finansowego czy bogatych wujków polityków :)

Wkrótce będziemy też chcieli zrobić mini kampanie promocyjną, jednak zanim się za to weźmiemy musimy dopracować naszą stronę do perfekcji.

Na ten moment mamy finalną (chyba) wersję strony, którą zrobiłem sam (humanista z wykształcenia, więc wiecie że nie było łatwo :)).

"Cool story bro, ale o co Ci chodzi?"

Tak jak wspomniałem, zanim wyłożymy pieniądze na promocję, chcemy zebrać opinię o samym produkcie,stronie jak i całym procesie itp. Znajomi znajomymi, nie powiedzą nam w twarz wszystkiego, więc podrzuciłem dziewczynie pomysł, że może "obcy" na forum nam pomogą, jako że cechują się wysokim poziomem konstruktywności i kultury opinii :D :) Stwierdziła że i tak pewnie się nie uda (w czym pewnie mogła mieć rację), ale ja lubię być uparty, a kto nie próbuje ten szampana nie pije, więc właśnie kleje ten tekst :)

Prośba moja (nasza) więc jest taka, żebyście poświęcili chwilę wolnego czasu i obejrzeli co wymyśliliśmy, a potem podzielili się z nami Waszą opinią.

Disclaimer:
tak, wiem, nadużywam przecinków.
Za drogo? Mogłoby być taniej, ale wtedy musiałyby to robić małe chińskie rączki.
tak, wkrótce będzie promo video i więcej zdjęć "w plenerze"

Konstruktywna krytyka bardzo mile widziana.
Mniej konstruktywna krytyka nadal mile widziana.
Osobiste wycieczki i obrażanie - jakoś to przeżyjemy :)
Pomysły i sugestie - za każdy wykorzystany pomysł przekażemy skromny datek na PAH :)

TL;DR
Wymyśliliśmy z dziewczyną gadżet(?) dla ludzi lubiących podróże i prosimy o Wasze opinie, zanim włożymy nasze ciężko zarobione pieniądze (bo niestety do ministerstwa nas nie przyjęli i musimy pracować) na promocję.
Wszystko robimy sami i po godzinach, także wyrozumiałość mile widziana :)

No i na koniec najważniejsze:
http://rollpack.pl

@moderator: przepraszam jeżeli pomyliłem działy, ale wydawało mi się, że to najlepszy. Jak coś, to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce.

Z góry dzięki za opinię i czas!
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 03 Cze 2015 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
Ok, to ja Ci odpowiem z mojego, babskiego, czesto podrozujacego punktu widzenia, ktory moze byc zgola odmienny od Twojego/Waszych :) Prosze Cie przyjmij to nie jako hejt ale chec pomocy?

Pomysl jest fajny, ale...

1. Wychodze z zalozenia, ze jak ktos nie umie sie spakowac, to cos takiego tez mu nie pomoze. Nie bedzie to funkcjonalne w walizkach, w ktorych najlepiej rolowac poszczegolne rzeczy by uzyskac jak najwiecej miejsca. A jak ktos bierze plecak, to albo umie sie niemal perfekcyjnie spakowac, albo wrzuca wszystko jak leci i nie dba o wyglad tych rzeczy - z takimi przypadkami spotykalam sie podczas moich lotow. Ludzie nierzadko otwierali plecaki siedzac i czekajac na ogloszenie gate'a etc. - byl tam albo mega porzadek (rzadko spotykany), albo rzecz na rzeczy. Dodatkowo, podreczny Wizzairowy plecak jest malenki, taki roll up to kolejne miejsce mimo wszystko. Poza tym, wracajac do tego, ze jesli nie umiesz sie spakowac to Ci cos takiego nie pomoze (a stawiam, ze wiekszosc spolecznosci fly4free wie jak spakowac sie w najlepszy sposob) - w tych malych kieszonkach tez wszystko moze sie gniesc, nie zabezpieczaja one przez zagnieceniami.

2. Podobnego rodzaju organizery mozna zakupic na aliexpress za grosze, moze nie tak rozbudowane, ale tez pomagajace zorganizowac przestrzen w plecaku. Widzialam cos podobnego, byla to wersja do powieszenia, ale takze z takimi kieszonkami, wiec mozna byloby to wykorzystywac w podobny sposob. Oczywiscie rozumiem jakosc wykonania etc., to musi kosztowac, ale...

To taka moja wstepna opinia. Wydaje mi sie, ze troche stworzyliscie taka potrzebe na sile. Ale zycze powodzenia, cokolwiek postanowicie ;)

#3 PostWysłany: 03 Cze 2015 15:27 

O, prowadzicie już sprzedaż. Czy planujecie nowy produkt albo ulepszenie istniejącego?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Cze 2015 15:46 

@lillymy
Cytuj:
Wychodze z zalozenia, ze jak ktos nie umie sie spakowac, to cos takiego tez mu nie pomoze. Nie bedzie to funkcjonalne w walizkach, w ktorych najlepiej rolowac poszczegolne rzeczy by uzyskac jak najwiecej miejsca.

Trochę się zgodzę, jednak sami to też sprawdzaliśmy w walizkach i mimo, że bez rollpacka możnaby "upchać" może i więcej, to jednak wygodniej jest (a przynajmniej w niektórych wypadkach) wyjąc rollpacka, rozwinąc i zabrać daną rzecz niż grzebać do dna, zwłascza że tak jak mówisz, większość ludzi ma tam bałagan.

Cytuj:
Dodatkowo, podreczny Wizzairowy plecak jest malenki, taki roll up to kolejne miejsce mimo wszystko.

Faktycznie, biorąc tylko podręczny wizzowy plecak rollpack troche mija się z celem, ale naszym następnym krokiem jest wprowadznie "pokrowca" z szelkami, tak żeby rollpack mógł w pełni zastąpić plecak pokładowy. Plusem jest to, że można różnie się pakować i wtedy można dostosowywac romiar rollpacka do wymagań linii.

Cytuj:
Poza tym, wracajac do tego, ze jesli nie umiesz sie spakowac to Ci cos takiego nie pomoze (a stawiam, ze wiekszosc spolecznosci fly4free wie jak spakowac sie w najlepszy sposob) - w tych malych kieszonkach tez wszystko moze sie gniesc, nie zabezpieczaja one przez zagnieceniami..

Wydaje mi się, że jednak może coś pomóc, bo łatwiej porozkładać po kieszonkach i z głowy, niż składać w plecaku, a potem i tak przy pierwszej wyjętej rzeczy reszta już sobie swawoli :), a przy odpowiednim rozłożeniu rzeczy, naprawdę widać różnicę w stanie w jakim potem są wyciągniete rzeczy :)

Cytuj:
To taka moja wstepna opinia. Wydaje mi sie, ze troche stworzyliscie taka potrzebe na sile. Ale zycze powodzenia, cokolwiek postanowicie

Jak wszystkie potrzeby poza tymi z piramidy Maslowa :) to że teraz bez telefonu w kieszeni czujemy się jak bez ręki, też jest wykreowane. Całą idea polega na nieustannym dążeniu do wygody :) Dzięki za opinię i czas! :)

@Kara
Cytuj:
O, prowadzicie już sprzedaż. Czy planujecie nowy produkt albo ulepszenie istniejącego?

Tak, uruchomiliśmy już sprzedaż przez stronę i allegro, ale tak jak pisałem, na pełną skalę ruszymy pewnie w sierpniu (bo nie długo ruszamy na 1,5 miesiąca szwędania się po Bałkanach). Narazie naszym najbliższym planem jest wprowadzenie swego rodzaju pokrowca z szelkami, tak aby rollpacka można było wygodnie nosić zamiast np. wspomnianego wcześniej małego plecaka wizzowego. Dużo też zależy od feedbacku jaki dostaniemy od ludzi, dlatego też już sprzedajemy produkt, mimo iż nie prowadzimy promocji. Zależy nam na opinii z zewnątrz, stąd też ten wątek :)

Również dzięki za czas! :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Cze 2015 15:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Pokazcie plany na produkt i ewentualnie udoskonalenia, ten pseudo-wizzairowy plecak brzmi calkiem ok ;)
Moze i sie czepialam w niektorych momentach, ale to jedynie dla Waszego "dobra" - zero dogryzania czy cos, po prostu pisalam z perspektywy osoby, ktora prawdopodobnie doszla do perfekcji w pakowaniu ;p

#6 PostWysłany: 03 Cze 2015 16:04 

Cytuj:
Pokazcie plany na produkt i ewentualnie udoskonalenia, ten pseudo-wizzairowy plecak brzmi calkiem ok ;)
Moze i sie czepialam w niektorych momentach, ale to jedynie dla Waszego "dobra" - zero dogryzania czy cos, po prostu pisalam z perspektywy osoby, ktora prawdopodobnie doszla do perfekcji w pakowaniu ;p

Plany są ściśle chronione :twisted:, a tak poważnie to nic specjalnego, myślimy o takim powiedzmy worku z szelkami, który będzie stricte przystosowany do pomieszczenia max. 2 rollpack'ow wyładowanych do pełna, ale i tak, że w razie gdy nosisz tylko jeden, to też będzie można go "skompresować" aby nie nosić wielkiego wora na plecach.

Ale tak jak pisałem, to w życie wejdzie najwcześniej w sierpniu, jak wrocimy z tripa. Na razie sprzedaliśmy kilka sztuk i kupujący zostali poinformowani, o naszych dalszych planach.
Docelowo będziemy chcieli zgłosić się do pierwszych 20-30 osób, które kupiły rollpacka i w zamian za symboliczne np. fotki z rollpackiem lub konstruktywny feedback, podarować im nowy dodatek bezpłatnie. Powiedzmy, że w ramach podziękowania za to że kupili, co by nie było, nieznany na rynku produkt.

I nie odczuwam żadnego hejtu, po to ten wątek stworzyłem, chodzi o crash-test pomysłu :)
 Profil Relacje PM off
lillymy lubi ten post.

#7 PostWysłany: 03 Cze 2015 16:52 

Dzięki za wyjaśnienia. Nie jestem w stanie wypowiedzieć się o Twoim produkcie na podstawie zdjęcia, ale jedna rzecz przyszła mi do głowy - w większości obiektów noclegowych, w których spałam, w pokojach nie ma haków/ haczyków na wysokości ok. 165+ cm od podłogi w innych miejscach niż łazienka (większość hosteli i niektóre pensjonaty ma dzielone). Z reguły są za to szafy - z prętem na wysokości ok. 120 cm. Za to wieszanie czegoś np. na ich drzwiach wydaje mi się ryzykowne.

Co do samej koncepcji pakowania - ja swoje ubrania na 4-30 dni roluję w dużo lżejsze pareo, a inne drobiazgi grupuję albo w siateczkach do prania delikatnych tkanin, albo w plastikowych torbach ściąganych sznurkiem (reklamówki pewnej firmy odzieżowej), albo stylonowym worku znanym z czasów podstawówki i WF. A potem wrzucam to albo do plecaka z wytrzymałej tkaniny (ostatnio: legendarnego ;-) Forclaza 40), albo ultralekkiej kabinówki wraz 1-2 workami na śmieci.

Na 1-3 dni wystarcza mi torba po laptopie, tzw. "shopper", plecak 20l (chyba) albo - na "bale i gale" - pokrowiec na ubranie z kieszenią na buty.

Jeśli chciałbyś mnie "przeciągnąć na Waszą stronę", to Wasze docelowe rozwiązanie musiałoby pobić moje obecne "patenty" w kategorii lekkości, poręczności/ modułowości (np. żeby mieć w czym zabrać rzeczy do wspólnej łazienki albo uprać w jednej pralce z przyjaciółką bez późniejszego losowania bielizny) lub wytrzymałości i jakości (w tym designu) zewnętrznej powłoki.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Cze 2015 18:40 
Awatar użytkownika

niebieski
To ja tez dołożę swoje 3 grosze.
Moim zdaniem projekt ma szanse, jeśli zadbacie o jego konstrukcję. Ja postawiłbym na różnorakie moduły o jednej szerokości i różnych długościach. Najlepiej, by były łączone ze sobą zamkiem lub rzepem.
Pomysłów na moduły znajdzie się mnóstwo: z siatką, z wieloma małymi kieszonkami, nieprzemakalny, z dmuchaną poduszką, z panelem słonecznym zakończonym gniazdem USB do ładowania smartfona na słońcu(copyright) itd.
Takie moduły można by łączyć i rolować bez końca, docelowo dając nabywcy "zmontowania" plecaka szytego na miarę

#9 PostWysłany: 03 Cze 2015 18:54 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Zgadzam się w większości z tym co piszą @lillymy i @Kara pierwszy problem to "znikająca" przestrzeń w plecaku/walizce. Do walizki w ogóle bym tego nie pakował, a w plecaku stosuję różnego rodzaju siatki/worki (wygrywają wagą i przestrzenią). Ubranie i tak się w tym rollpacku wygniecie porównywalnie co w dobrze zapakowanej walizce/plecaku.

Drugi problem to dodatkowa waga, trzeci wymiary po rozłożeniu.

Traktowałbym to jako wyrób niszowy, bałaganiarzom i tak pewnie nie pomoże, a zorganizowanym odbierze atut prostoty najlepszych rozwiązań jak torebka foliowa/worek.

Już prędzej bym to widział jako organizer do bagażnika samochodowego, na motor/rower.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 03 Cze 2015 19:26 
Awatar użytkownika

niebieski
A jak się uprzesz to i to może być Twój rollpack :D
(btw wyobraziłam sobie złożenie tego w walizce.. oj wcale to nie jest oszczędność miejsca..):

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70223097/

Image
zulu lubi ten post.

#11 PostWysłany: 04 Cze 2015 15:25 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
niebieski
A gdyby taki RollPack mogł słóżyć jako karimata? Myślę, że jakoś to jest do rozwiązania technologicznie - choć kompletnie się na tym nie znam. Ogólnie pomysł ciekawy, gdyby były moduły, o których czytamy wyżej to było by to jeszcze lepsze! :)

Powodzenia i Pozdrawiam ;)

#12 PostWysłany: 04 Cze 2015 16:57 
Awatar użytkownika

niebieski
hipeq69 napisał(a):
A gdyby taki RollPack mogł słóżyć jako karimata? Myślę, że jakoś to jest do rozwiązania technologicznie - choć kompletnie się na tym nie znam. Ogólnie pomysł ciekawy, gdyby były moduły, o których czytamy wyżej to było by to jeszcze lepsze! :)

Powodzenia i Pozdrawiam ;)

Tak, ale jesli bedzie to karimata, to co wtedy z tymi rzeczami, ktore beda w owym RollPacku spakowane? :mrgreen: rollPack straci swoje pierwotne przeznaczenie :D

Predzej zajelabym sie tymi modulami i zrobieniem malego organizera dla podroznika. Maly organizer na dokumenty + doczepiane moduly typu ta ladowarka z panelem slonecznym etc.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości