Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1582 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 80  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 02 Cze 2015 16:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Hmm, ja, choć nie wiedziałem, że to produkt wypożyczalni, byłem przekonany że rentalcarsa.
Zablokowali 200 EUR (w Bolonii).
 Profil Relacje PM off
gradziej lubi ten post.

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#142 PostWysłany: 02 Cze 2015 16:38 

Wypożyczałem w Goldcar w Bergamo.
Rzeczywiście strasznie naciągają na dodatkowe koszty, mówili że muszę wykupić ubezpieczenie, zrobili minę oburzonych i pokazali listę opłat np. uszkodzony silnik 2000 euro jak nie zrobiło to na mnie wrażenia pokazali, że za silniczek do szyby 200 euro itp.
Oczywiście mówiłem że mam ubezpieczenie wykupione w rentalcars ale ich to nie interesowało. depozyt blokują
Tydzień jeździłem nic się nie stało auto zwrócone koleś popatrzył i hajs z kaucji zwrócony po 3 dniach.
Ogólnie pilnuj się zasad czyli zaznacz na kartce wszystkie szkody, sprawdź czy jest trójkąt i koło zapasowe, kup ubezpieczenie z rentalcars albo i nie kupuj (ja jęździłem też bez w Chorwacji, zależy od ciebie) i tyle. u mnie zawsze jest wszystko ok :)
Goldcar ma zła opinie pewnie z tego powodu że rzeczywiście trochę chamówa i czekałem na auto z 40 minut bo jednego klienta robią z 20 minut.
ale auto świeże było
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 02 Cze 2015 20:43 

dmirstek napisał(a):
Hmm, ja, choć nie wiedziałem, że to produkt wypożyczalni, byłem przekonany że rentalcarsa.

dmirstek - Czy wtedy wynająłeś auto z dokładnie tą samą ofertą specjalną?
Zauważyłem, że takie oferty specjalne będące produktami wypożyczalni są przy ofertach tylko od Locauto i SicilyByCar. Przy innych wypożyczalniach nie ma żadnych ofert specjalnych. Jest to w sumie logiczne, że oferty specjalne są to produkty wypożyczalni a nie rentalcars, bo czasem ofertą specjalną jest darmowy GPS (to wypożyczalnia zapewnia nawigację, a nie pośrednik :) ). Produktem rentalcars według pana z infolinii jest tylko i wyłącznie zabezpieczenie wkładu własnego.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 03 Cze 2015 11:18 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 221 758
niebieski
Firefly, lotnisko Piza (PSA, Pisa). Rezerwacja przez Economycarrentals.

Samochód najmniejszy możliwy. Na karcie kredytowej blokują 1500€, nie ma zmiłuj. Jeśli nie masz takiego limitu, trzeba wziąć pełne ubezpieczenie, około 26€ na dzień. WAŻNA UWAGA: nie blokują przez terminal (nie posiadają terminalu kart płatniczych), pan przepisuje numer karty na komputer i blokuje kwotę przez transakcję internetową. Trzeba mieć więc odblokowane transakcje internetowe i odpowiedni limit udostępniony dla transakcji internetowych!

Ogólny plus był taki, że dostaliśmy bardzo obitą Lancię Ypsilon. Jeździła jak trzeba, wszystko działało. Ale dzięki temu, że była doszczętnie obita i podrapana, praktycznie na nic nie patrzyli przyjmując auto z powrotem (tylko na stan baku).
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 03 Cze 2015 12:05 
Moderator forum
Awatar użytkownika

gradziej napisał(a):
dmirstek napisał(a):

dmirstek - Czy wtedy wynająłeś auto z dokładnie tą samą ofertą specjalną?

Z nieco inną - napisane było chyba "pełne ubezpieczenie bez wkładu własnego" zamiast litanii różnych ubezpieczeń.
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 07 Cze 2015 21:33 

złoty
Potrzebowałem ostatnio auta na trzy dni we Włoszech. Na FT znalazłem kod AWD E027237 do Avisa. Można rezerwować na avis.it po włosku lub na avis.com po angielsku.
Kod należy do firmy Finmeccanica. Teoretycznie rzecz biorąc ktoś może zapytać o prawo posługiwania się kodem, ale ani mnie, ani nikomu innemu do tej pory nikt nie robił problemów. Dla przyzwoitości jednak informuje.
Podane taryfy są z pełnym ubezpieczeniem bez wkładu własnego.
Maciek78 lubi ten post.

#147 PostWysłany: 22 Cze 2015 16:03 

Loty: 2
Kilometry: 3 632
niebieski
czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć moje wątpliwości i pytania
chce wypozyczyc auto z niemieckojezycznej strony https://www.billiger-mietwagen.de/
z opcją Vollkasko ohne Selbstbeteiligung i
Diebstahl ohne Selbstbeteiligung

czy to jest opcja pełnego ubezpieczenia?
czy coś blokuja mi na koncie w momencie przyjazdu?
i czy trzeba każdą ryskę oglądać przy wypożyczaniu?

sorry ale przygłupiałam gdy poczytałam o tych wkładach własnych i blokadach na 1500E

#148 PostWysłany: 23 Cze 2015 01:17 

witajcie

jest wśród czytelników, ktoś kto wypożyczał samochód na lotnisku Fiumicino? Chciałbym wypożyczyć samochód w środę (24.06) na jeden dzień.

Interesuje mnie możliwie tania opcja ale z pełnym ubezbieczeniem bez blokady środków na koncie.
Na lotnisku będę o około 13:00 i zastanawiam się jak to jest z tą siestą i praca wypożyczalni :).

Miałem nie brac samochodu ale okazało się że easyjet odwołał mi nocny lot i przebukowałem bezpłatnie lot na rann, mam teraz więcej czasu i moge pojeździć po olkolicy ale został mi jeden dzień na załątwienie samochodu. Póxno już a ja nadal siedzę i szukam i się zastanawiam
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 24 Cze 2015 23:45 

Czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa przekraczania granicy w przypadku Nollegiare?
Na ich stronie nie mogę nic znaleźć.

Jest w stanie ktoś polecić wypożyczalnię, w której przekraczanie granicy (w obrębie Unii) jest darmowe lub wymaga małej opłaty (wynajmując przez ryanaira liczą sobie 80euro)
Na rentalcars jest jedynie napisane, że w takim wypadku należy się skontaktować z wypożyczalnią...

Pozdrawiam,
Łukasz
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 26 Cze 2015 11:54 

Przeczytałem cały temat, gdyż myślę nad wynajmem auta we Włoszech 10.09-19.09 Bergamo - Rzym, Ciampino. Wiem, że wcześnie, ale wyjeżdżam zaraz pracować do Norge no i czas poleci...

Niestety jak na złość mam 24 a nie 25 lat...Moja dziewczyna ma 25, ale nie chcę ryzykować kombinowania z przesiadaniem jakby coś się stało. To do rzeczy:

- Czy jest jakaś opcja obejść ten wiek, gdy mam prawo jazdy już ponad 6 lat (zdałem zaraz po 18)?

- Nie mam kredytu ani karty kredytowej. Czy zatem jestem "upupiony" i musiałbym wyrobić (brać kredyt?) tylko dlatego, bo taka jest polityka wypożyczalni z zamrażaniem kasy na czas wynajmu? Mam debetówkę, te ich limity też nie będą problemem, ale jednak karta musi być kredytowa z tego co piszecie.

- Załóżmy, że mam kartę kredytową, biorę auto z opłatą za "młodego kierowcę" i zaczynam zabawę na polecanej w temacie wyszukiwarce ERC. Zaznaczają, że cena tę opcję jest wliczona w cenę pokazującą się po wyszukiwaniu
Image
no i przechodzimy do wyboru aut. Dla mnie ceny są jakieś podejrzliwie niskie po tym co tu napisali poprzednicy. Niemniej jednak, ta cena jest super.
Image
Gdy kliknę na "Car Rental Tips" widzę coś takiego:
Image
Z czego jasno wynika, że muszę mieć na karcie 1510 Euro w momencie odbierania samochodu.

ERC oferuję 7 Euro za dzienne ubezpieczenie "Theft & Damage Excess Protection", lecz z tego co też przeczytałem na forum to i tak guzik daje, bo firma, w której będę wypożyczał auto (zakładam że ERC to pośrednik) i tak ściągnie ze mnie to 1510 Euro. Jeśli wybrał bym opcję ubezpieczenia u pośrednika to płacę prawie 270-290 Euro, jeśli nie to 200-200 Euro zależnie od samochodu.

Jednak gdybym wybrał taką opcje w ubezpieczalni to wtedy faktycznie mógłbym się od tego depozytu ochronić płacąc im ubezpieczenie? Niestety nie widzę tam żadnej nazwy wypożyczalni, z której dostarczają auto, co m się lekko kłóci (skoro nie widzę żadnej ubezpieczalni to możliwa zapłata jest tylko tam?) Tego chyba nie do końca rozumiem.

- Jakich innych opłat można się jeszcze spodziewać we Włoszech? Chcemy szukać noclegów na airbnb, ale tam nie ma opcji parking za bardzo. Wiadomo, że te tańsze pokoje są tam z dala od centrum i może szanse na darmowy parking wzrastają, ale jednak w ofertach opcja "Darmowe miejsce parkingowe" jest przekreślona. Do tego opłaty na autostradach. Już sprawdziłem, że przejazd z Mediolanu do Wenecji to jest ok. 10 Euro.

- Oczywiście wiem, że dochodzi koszt paliwa.

- To wszystko sprowadza mnie do rozważenia opcji kolejowej. Minus jest taki, że pociągiem jadę z miasta A do B i koniec. Samochodem jednak na przykładowej trasie Mediolan - Wenecja mogę wstąpić do Brescii, Werony i Padwy. Jednak inne opłaty mogą spowodować, że to auto to bardzo kosztowna sprawa...

Proszę o odpowiedzi, wskazanie błędów i podzielenie się swoim zdaniem na temat podróżowania po Włoszech pod kątem "Auto vs. Pociąg" Już teraz bardzo dziękuję za wskazówki.
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 26 Cze 2015 12:39 
Moderator forum
Awatar użytkownika

1) większość wypożyczalni ma brak dopłaty za wiek od 25 lat, ale np. Sicily By Car ma 24 właśnie i często brak opłaty one way. Długość posiadania prawa jazdy nie ma znaczenia (tzn. ma jak masz krócej niż 1-2 lata), wiek jest ważniejszy
2) tak, jest to ubezpieczenie zewnętrzne, wtedy blokują na karcie i tak 1510 EUR i ECR teoretycznie oddaje Ci to, co pobierze wypożyczalnie. W praktyce podobno nie jest to takie proste
3) mniejszy depozyt 200 EUR jest gdy weźmiesz ubezpieczenie wypożyczalni, ale to koszt ok. 20 EUR/dzień
4) karta kredytowa jest i tak obowiazkowa
5) ceny na autostrady sprawdzasz wpisując w pola po lewej stronie nazwy miast: https://www.autostrade.it/autostrade-gis/percorso.do#
Mediolan-Wenecja to 18,90 EUR
Bergamo-Wenecja 15,70 EUR
6) jazda zwykłymi drogami po Włoszech to ogromna strata czasu, średnia prędkość bardzo niska
7) jeżdżąc pociągami (zwłaszcza regionalnymi lub kupując z wyprzedzeniem bilety po 9 EUR na szybsze pociągi) można oszczędzić pieniądze i nerwy - parkowanie we Włoszech to dramat, a dworce są w centrach miast, ale wtedy noclegi też musisz mniej więcej tam lokalizować
8) włoskie paliwo jest i tak mocno drogie. W sytuacji jednak, gdy dużo się przemieszczacie auto może być wygodniejsze, ale koszty autostrad + parkingi utrudniają jazdę.
9) pamiętaj, że włosi lubią parkować na grubość włosa, więc bardzo łatwo przytrzeć samochód
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 26 Cze 2015 13:21 

Ad.1. Analizowałem w SicilyByCar różne opcje i była wyszczególniona opłata za inne lotnisko oraz przeprowadziłem 2 próby zakupu auta, wpisując 26 lat i 24 lata i przy pierwszej opcji było taniej.

Ad.2./Ad.3. Rozumiem mechanizm, ale czemu to nie jest takie proste? i kiedy dowiaduje się co to za wypożyczalnia? Na lotnisku? W trakcie rezerwacji nie widziałem nic...

To mają być wakacje, stąd auto skreślam, lecz lekcja cenna. Szkoda stresów, najwyżej troszkę więcej stracimy na komunikację czy to publiczną czy między miastami. Dziękuję za Twoją pomoc dmirstek

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 26 Cze 2015 13:37, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 26 Cze 2015 13:42 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie takie proste, gdyż "ponoć" (nie próbowałem na własnej skórze) wzbraniają się przed wypłatą. Nazwę wypożyczalni poznajesz gdy dostajesz voucher, ale można zgadnąć zawczasu:
na innych porównywarkach firma A ma wkład własny 1510 EUR, firma B ma 1450, firma C ma 1800
Jak na ECR masz "tajemniczą wypożyczalnię" z wkładem własnym 1510 EUR, to od razu wiesz, że to ta A ;)

Auta oczywiście nie ma co skreślać na tym etapie - we Włoszech można spędzić świetny czas zarówno z autem, jak i bez niego. Daj znać tutaj lub na PW jakiś plan podróży, coś się wymyśli, ale ogólnie we Włoszech do większości fajnych miejsc można bez problemu dotrzeć koleją.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 26 Cze 2015 14:30 

niebieski
jaajbu napisał(a):
- To wszystko sprowadza mnie do rozważenia opcji kolejowej. Minus jest taki, że pociągiem jadę z miasta A do B i koniec. Samochodem jednak na przykładowej trasie Mediolan - Wenecja mogę wstąpić do Brescii, Werony i Padwy.

Skromnie tylko dopiszę, że pociąg Milano - Venezia ma m. in. takie przystanki:
MILANO CENTRALE
BRESCIA
PESCHIERA DEL GARDA
VERONA PORTA NUOVA
VICENZA
PADOVA
VENEZIA MESTRE
VENEZIA SANTA LUCIA

W związku z czym podróż koleją nie zamyka się tylko w A oraz B ;)
 Profil Relacje PM off
dmirstek lubi ten post.

#155 PostWysłany: 14 Lip 2015 11:38 

Witam.
Zarezerwowałem sobie auto przez rentalcars w Pizie (centrum) na jeden dzień w firmie Europcar. jest to najmniejsze możliwe auto. Wykupiłem zabezpieczenie wkładu własnego. I teraz pojawia się pytanie czy orientujecie się może ile w przybliżeniu lub maksymalnie mogą zablokować mi na karcie? Myślicie, że może to być nawet powyżej 2000 euro?
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 14 Lip 2015 11:56 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Sprawdź swój wkład własny w regulaminie wypożyczalni (na którego warunki się zgodziłeś rezerwując) i dodaj do tego 100 EUR na paliwo.
Ogólnie zazwyczaj ok. 1000-1200 EUR.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 14 Lip 2015 12:13 

Oto co jest napisane w regulaminie:

"Depozyt/wysokość wkładu własnego

Samochód zawiera wkład własny w razie uszkodzenia w wysokości 900,00 € wyłączając VAT.
Samochód zawiera wkład własny w razie uszkodzenia w wysokości 1700,00 € wyłączając VAT.
Ze względu na wahania kursów walutowych oraz innych ewentualnych opłat bankowych, wypożyczalnia wynajmu samochodu nie może być pociągnięty do odpowiedzialności za różnicę między kwotą zapłaconą a kwotą zwróconą.Firma wypożyczająca wymagać będzie pozostawienia depozytu w wysokości przybliżonej kwoty za wynajem oraz kwoty minimum 300,00 €wyłączając VAT. Kwota depozytu zostanie odblokowana po zdaniu pojazdu, pod warunkiem spełnienia wszystkich wymogów.Firma wypożyczająca wymagać będzie pozostawienia depozytu w momencie odbioru, który zależny będzie od: •Klasy samochodu.
•Długości wynajmu
•Ceny za paliwo
•Długości posiadania prawa jazdy.
•Kwoty za wynajem"

już zgłupiałem...o co chodzi z tymi kwotami 900 i 1700??
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 15 Lip 2015 16:03 

pewnie sa bledy w tlumaczeniu, czasami sa rozne wklady wlasne w zaleznosci od uszkodzenia lub kradziezy samochodu. We Wloszech polecalbym Budget albo AVIS'a, SicilybyCar to taka amtorszczyzna, ze szkoda gadac. Wypozyczylem raz i nigdy wiecej. Ogolnie radze uwazac, na 'wloskie' wypozyczalnie, bo nie przykladaja do niczego uwagi, i moga Ci oddac uszkodzony samochod, wmawiajac Ci, ze jest w 100% sprawny. Wiec kontrolowac, sprawdzac i jeszcze raz kontrolowac.

Z Avisa bralem kabriolet we Florencji, bez CDW, z mozliwym wkladem wlasnym do 3000€. Dostalem nowego Audi A3 kabriolet, z bardzo mocnym porysowanym bokiem. Pracownik AVISa poinformowal mnie wczesniej, ze auto jest nowiutkie, po zgloszeniu wady powiedzial, ze 'musial ja przeoczyc'.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 15 Lip 2015 16:26 
Awatar użytkownika

Loty: 118
Kilometry: 205 856
Atmosphere napisał(a):
Czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa przekraczania granicy w przypadku Nollegiare?
Na ich stronie nie mogę nic znaleźć.

Jest w stanie ktoś polecić wypożyczalnię, w której przekraczanie granicy (w obrębie Unii) jest darmowe lub wymaga małej opłaty (wynajmując przez ryanaira liczą sobie 80euro)
Na rentalcars jest jedynie napisane, że w takim wypadku należy się skontaktować z wypożyczalnią...

Pozdrawiam,
Łukasz

Ja brałem Nollegiare z EconomyCarRentals w Bergamo.
Byliśmy w Szwajcarii, Liechtenstein, Austrii, Niemczech, Francji.

Zaznaczone było że: "We give you for FREE (must be ADDed in OPTIONS): Cross Border Card (check terms)"

Wybrałem Clio (wiadomo - lub podobny) - dostaliśmy niespełna rocznego Peugota 208 - szybko (po 4 dniach) zwrócili blokadę - polecam
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 24 Sie 2015 18:11 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
niebieski
brał ktoś autko w Pizie? Szukam wypożyczalni godnej polecenia.
Na ECR pokazuje mi wrześniowy weekend 140zł więc chyba przyzwoita cena ale nie wiem jaka wypożyczalnia - a nie chciałbym się władować np. w Godlcara...
opinie ma niby ok - 7,65
Chyba,że ma ktoś coś ciekawego bezpośrednio?

no i ten fotelik....cena to jakaś rzeźnia :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1582 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 80  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości