Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 01 Kwi 2015 09:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
Wszystko zależy od zakresu zmiany godziny lotu:

- do 2 godzin np. tak jak u mnie 20 minut wcześniej poza akceptacją praktycznie nic nie jest do ugrania, bo Ryanair nic zgodnie z prawem nie musi (telefon lub fax do Ryanair i siła argumentów może zmienić podejście Ryanair np. co do zmiany na lot późniejszy)

Ja ze swojego doświadczenia powiem, że ze zmianami po stronie LCC (W6 i FR) jest wcale nie tak ciężko jakby się wydawało o ile nie chcemy zmieniać lotu na Lufę czy coś innego.
Mi np FR zmienił wylot z BVA do BCN o kilkanaście minut, bez problemu zmieniłem na SVQ, innym razem W6 zmienił KTW-FRL, zmieniłem na WAW-FCO. I jeszcze jedno, jeżeli u jednego konsultanta nie załatwimy sprawy, dzwońmy ponownie do innego to też działa :D I może ja miał takie szczęście, ale więcej załatwiłem z nimi po dobroci i grzecznie niż straszeniem i krzykiem, są dość dobrze wyszkoleni i całkiem dobrze sobie radzą.
 Profil Relacje PM off  

Cypr na przedłużony weekend za 589 PLN 🏝️🌞 Loty do Pafos + ⭐⭐⭐ noclegi Cypr na przedłużony weekend za 589 PLN 🏝️🌞 Loty do Pafos + ⭐⭐⭐ noclegi
Zimowa ucieczka do słonecznej Hiszpanii 🌞🏨 Benidorm z all inclusive za 1979 PLN Zimowa ucieczka do słonecznej Hiszpanii 🌞🏨 Benidorm z all inclusive za 1979 PLN
#42 PostWysłany: 01 Kwi 2015 09:39 

Loty: 96
Kilometry: 101 069
niebieski
Mam ten drugi przypadek (zmiana poniżej 2h), ale powoduje to że mam na przesiadkę w Stansted tylko 1:15 i zacząłem się martwić.
Dzięki za odpowiedź.
A kwestia akceptacji / braku akceptacji przeze mnie o której pisałem? Ma to jakikolwiek wpływ na cokolwiek?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 01 Kwi 2015 09:42 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Może spróbuj zmienić na wcześniejszy przylot do Stansted (o ile nie jest to pierwszy poranny...)
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 01 Kwi 2015 09:44 

Spróbuj na czat Ryanair, jak ci się uda połączyć poproś pisząc po przetłumaczeniu na angielski np. tłumacz google, argumentując jak wyżej, że nawet ta drobna zmiana czyni przesiadkę na Stansted niemożliwą i prosisz o pomoc, tym bardziej że drugi lot też Ryanair
 PM off  

#45 PostWysłany: 01 Kwi 2015 09:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Intchy napisał(a):
A kwestia akceptacji / braku akceptacji przeze mnie o której pisałem? Ma to jakikolwiek wpływ na cokolwiek?

Nie akceptuj, nie zgadzasz się i szukasz innego rozwiązania, zaakceptować zawsze zdążysz.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 02 Cze 2015 09:44 

niebieski
Dzień dobry,
Mam serdeczną prośbę do anglojęzycznych uzytkowników forum. Niestety jestem germanistką. Zmuszona jestem anulowac bilety więc próbuję wysłać pismo do Ryanaira. Przeczytałam, że ma być przetłumaczone na angielski. Nie chcę "kaleczyć" go tłumaczeniem z google, więc zamieszczam pismo tutaj i serdecznie proszę o pomoc w przetłumaczeniu

Nazywam się …..
Wraz z mężem i dziećmi miałam lecieć w dniach 16-24 czerwca do Maroka. Numery rezerwacji:

Niestety, moja najstarsza córka wraz z 7-tygodniowym niemowlęciem od miesiąca leży w szpitalu na oddziale kardiologii. Dziecko ma ciężką wadę serca i czeka je ryzykowna operacja. Opiekuję się dzieckiem na zmianę z córką. Przed nami jeszcze bardzo długi pobyt w szpitalu.
W tak dramatycznej sytuacji nie możemy lecieć do Maroka.
Bardzo proszę o możliwość anulowania biletów i zwrot pieniędzy na kartę, którą opłaciłam bilety.
W załączeniu przesyłam zaświadczenie o pobycie dziecka w szpitalu. W związku z tym, że córka po ślubie inne nazwisko niż ja, by wykazać pokrewieństwo przesyłam akt zawarcia małżeństwa oraz akt urodzenia dziecka.

Serdecznie liczę na Państwa wyrozumiałość i życzliwość. Dramatyczna sytuacja zmusiła mnie do anulowania lotów.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 02 Cze 2015 10:12 

Wystarczy proste tłumaczenie przez google tłumacz (pod tekstem przetłumaczonym na angielskie w nawiasie zamieszczasz w/w tekst po polsku), ja przynajmniej kilka razy tak pisałem i zero problemów co do odpowiedzi oraz zrozumienia wysłanego im tekstu
Koniecznie musisz uzyskać jakiś druk ze szpitala, że faktycznie dziecko jest hospitalizowane i wymaga stałej opieki rodziców i co najważniejsze choroba jest przeciwskazaniem do podróży lotniczych dziecka przez dłuższy czas
Najlepiej wyśłij pismo wraz z pismem ze szpitala na ich fax:
nr. fax 00353 1 8121213 (kilka dni temu po raz kolejny sprawdzałem, nadal działa)

Ostatnio edytowany przez mashacra, 02 Cze 2015 10:52, edytowano w sumie 1 raz
wytłuszczenie
 PM off  

#48 PostWysłany: 02 Cze 2015 10:19 

Dear Sir or Madame,

Together with my husband and children I was supposed to fly to Morocco on the 16th June and return on the 24th June (reservation no. XXX under the name of Mr/ Mrs <Imię NAZWISKO>). However, this is impossible due to a medical emergency.

My oldest daughter's 7-week baby is about to have a major cardiac surgery, and his/ her mother and I take turns to take care of him/ her. He/ She has a severe congenital heart defect and the surgery poses a great risk. Under these circumstances no-one from my family imagines taking a holiday.

Therefore, I kindly request you to cancel my reservation with no additional cost and return the funds to my credit card.

Please find attached a medical certificate confirming the baby's admission to the hospital. In order to document the family links I also enclose the baby's birth certificate and my daughter's marriage certificate because she has assumed her husband's surname as her married name.

Thank you very much in advance for your understanding and goodwill.

Faithfully yours,

<podpis>

Mr - Pan
Mrs - Pani
He/ him - dla chłopca
She/ her - dla dziewczynki

PS Ciut skompresowałam tekst.
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#49 PostWysłany: 02 Cze 2015 12:50 

niebieski
Nawet nie wiesz Kara, jak bardzo jestem Ci wdzięczna za tak szybka pomoc
Jeszcze raz serdecznie Ci z całego serca dziękuję

Ewa
 Profil Relacje PM off
Anonim3 lubi ten post.

#50 PostWysłany: 02 Cze 2015 12:54 

Nie ma za co. Dużo zdrowia dla maluszka i całej rodziny. Trzymam kciuki!
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#51 PostWysłany: 02 Cze 2015 13:08 

yaris21 napisał(a):
Nawet nie wiesz Kara, jak bardzo jestem Ci wdzięczna za tak szybka pomoc
Jeszcze raz serdecznie Ci z całego serca dziękuję

Ewa

Pamiętaj, że w sumie zapewne jakąś tam wagę dla nich stanowi, czy piszesz do nich literackim angielskim (duży plus dla Kara za pomoc), czy też prostym tłumaczeniem z angielskiego (byle było czytelne, a i jak pisałem nie zaszkodzi pod spodem zamieścić treść po polsku), ISTOTA TO: DOŁĄCZENIE PISM, WYPISÓW ZE SZPITALA itp. UWIARYGADNIAJĄCYCH TREŚĆ PROŚBY O ANULACJĘ! (pamiętaj o tym, bo to jest najważniejsze!)

Również powodzenia i zdrówka życzę
 PM off
Anonim3 lubi ten post.

#52 PostWysłany: 09 Cze 2015 09:51 

niebieski
Dziekuję wszystkim za pomoc i zyczliwość.

Zdobyłam zaświadczenie o pobycie dziecka w szpitalu. Za moment będę wysyłać to faxem do Ryanair.

Czy oprócz faxa powinnam także zeskanowac dokumenty i wysłac całośc meilem? jeśli tak, to na jaki adres meilowy?

W jaki sposób ryanair odpowiada na takie prośby? Przysyła meila? Faxem zwrotnym czy po prostu po kilku dniach przelewa pieniądze na kartę?
Z góry dziękuję

Ewa
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 09 Cze 2015 10:00 

oprócz pisma przewodniego (w lewym górnym z danymi osobowymi dane adresu e-mail do kontaktu), jako kolejne strony przesyłąsz faxem dokumenty, zaświadczenia które otrzymałaś/eś i je w ramach jednego faxu przesyłasz (ja bym dodał w treści pisma przewodniego prośbę o zwrot pieniędzy na konto karty którą rezerwację opłacono lub wskazał konto bankowe do zwrotu gdyż np. pieniądze będą ci potrzebne na rehabilitację itp.)
Po kilku, kilkunastu dniach powinniście otrzymać odpowiedź na wskazany w piśmie adres e-mail
 PM off  

#54 PostWysłany: 09 Cze 2015 10:23 

niebieski
Bardzo dziękuję za wskazówki

Wysłałam całośc faxem wraz z adresem meilowym, tak jak sugerowałeś

Po ilu dniach mogę spodziewać sie odpowiedzi?
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 09 Cze 2015 10:27 

różnie kilka, kilkanaście dni (co najwyżej po tygodniu się przypomnisz wysyłając faxem ponownie pismo przewodnie), ważne by w piśmie mieli nr. rezerwacji Ryanair
 PM off  

#56 PostWysłany: 09 Cze 2015 12:00 

niebieski
Może dodatkowo wysłac całośc meilem?

Praktykował to ktoś? Znacie może jakiś skuteczny adres meilowy?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 15 Cze 2015 08:59 

niebieski
Do dzisiaj niestety (a jutro termin wylotu do Maroka) nie otrzymałam odpowiedzi od ryanair. Dostałam na meila jedynie wiadomośc, że moje zapytanie ma taki...numer referencyjny i że odpowiedzą w najbliższym czasie, ponieważ mają b. dużo pracy i muszą szczegółowo zapoznać się z prośbą :-(
Dzieciątko jest nadal w szpitalu, i pozostanie w nim na pewno przez najbliższym miesiąc lub dwa.
Zważywszy na to, że raczej nie ma szans na refundację biletów podjęliśmy z mężem decyzję, że poleci on sam z dziećmi a ja zostanę z córką w szpitalu.
Jutro wylot. Ryanair milczy. Co mam robić? Odprawić męża i dzieci? Dzwonic do ryanair?
Boję sie sytuacji, że mąż z dziećmi będzie już na lotnisku i nagle okaże się, że nie mogą lecieć, bo ryanair anulował im bilety.
Znacie tani telefon do ryanair?
Ciekawe, czy jest szansa porozmawiać i uzyskać od ryanair jakieś wiążące informacje?
Jestem germanistką - czy jest szansa rozmowy po niemiecku lub po polsku?

Z góry dziękuję za podpowiedzi
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 15 Cze 2015 10:07 

Tani numer chyba nie istnieje, ale jest darmowy czat - https://www.ryanair.com/pl/pytania/czat ... z-ryanair/. W razie konieczności rozmowy po angielsku, zawsze można skorzystać z Google Translate.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 15 Cze 2015 10:11 

srebrny
Korzystałem z tego czatu. Wszystko spokoju i załatwione od ręki.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 15 Cze 2015 11:14 

niebieski
Chciałabym jeszcze raz serdecznie podziekowac wszystkim za udzielone wsparcie, zyczliwość i pomoc (szczególnie Kara)

Zadzwoniłam do ryanair. Okazało się, że anulował mi wszystkie loty i utworzył kredyt do wykorzystania na następne rezerwacje.

Tak więc nie poniosłam żadnych strat.

Teraz mogę spokojnie opiekować się 8-tygodniowym maleństwem w szpitalu i cierpliwie czekać na operację jego serduszka.

Bardzo dziękuję
Ewa
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bulusia, dampie oraz 0 gości