Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Kwi 2015 20:39 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Też lecę z Lwowa do Ałmatów tylko 5 lipca. Najpierw wybieram się nad jezioro almatynskie, potem Kolsai Lakes i Kaindy, następnie Kanion Szaryński i w kierunku Karakol skąd planuję wyberać się nad jezioro Ala Kul. Potem pewnie Bishkek jako, że to będzie najszybsza droga do Osh. A z Osh do Pamiru -> Murghab, Khorog, Iskashem, Dushanbe i Uzbekistan. :)
Wizę tadżycką i permit na GBAO już mam, tzn. teoretycznie bo dziś przyszedł mail z ambasady z Wiednia.
Co do kazachskiej to na jednokrotną nie trzeba zaproszenia ani nic. Tylko zaświadczenie z pracy lub uczelni. Złożenie wniosku osobiście, odbiór można przez kogoś z papierkiem od notariusza.
W przypadku Uzbekistanu analogicznie + zaproszenie. Tutaj nie do końca wiem jak jest ze składaniem wniosku bo przez telefon dowiedziałem się, że skoro nie mieszkam w Warszawie to nie ma problemu jak ktoś to za mnie załatwi, a w mailu napisali, że muszę osobiście.

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#22 PostWysłany: 19 Kwi 2015 12:06 

Kefirm, zdobyłeś już zaproszenie? Czy będziesz robił to przez biuro podróży, jestem ciekaw jak z kosztem takiego zaproszenia, bo nie ukrywam, że szukam oszczędności tam gdzie się da i może znalazłeś coś taniej :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 19 Kwi 2015 12:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, zaproszenie do Tadżykistanu wyrabiałem, bo kosztowało mnie 50€, a obniża koszt wizy o 60€. Plus zezwolenie na GBAO 20€. Nie wiem czy na miejscu, gdzieś nie jest taniej, a sam nie wiem na ile je dostałem, czy na czas trwania wizy czy jakieś krótsze. Zresztą na ile wizę dostałem to też jeszcze nie wiem ale powinna być do 40 lub 45 dni.
Do Uzbekistanu też niebawem wyrobię zaproszenie bo jest i tak obowiązkowe.

#24 PostWysłany: 20 Kwi 2015 20:54 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
niebieski
Moja trasa jest taka:Almaty - Ozero Balkhash - Tamgaly -Ozero Bolshoe Almatinskoe - Ozero Kapshagay - Otrar - Mauzoleum Arystan-Bab - Turkistan - Ruiny Fortecy Saurana - Aisha Bibi k. Taraz
Bishkek - Ozero Issyk Kul - Burana - Karakol.
Czy w 16-18 dni sie wyrobie z ta trasa? Wie ktos gdzie sie dokladnie znajduja pozostalosci fortecy Saurona? Czy do Kazachstanu poza wiza dwukrotna potrzebne jest zaproszenie?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 22 Maj 2015 09:55 

Sauran znajduje się na trasie pomiędzy Turkestanem a Kyzyl Orda, w odległości 55km od Turkestanu.

-- 22 Maj 2015 10:00 --

swoją drogą swoją trasę mocno zmodyfikowałem i zastanawiam się cały czas mając 2tygodnie niezaplanowanej trasy. Z Osh w Kirgistanie czy ruszyć w stronę Turkestanu, przez Taraz i później Sauran, czy też skierować się w stronę Naryn i tam ogarnięcie Tash Rabat i przełęczy na granicy z Chinami na poziomie 4tys m.n.p.m. Był ktoś w tych miejscach i jest w stanie mi polecić co będzie ciekawsze?
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 26 Maj 2015 03:18 

Witam. Również lecę 5go do Astany, ja jednak z Wilna (ale przesiadka 19:25 KBP, więc pewnie wszyscy lecimy razem), wracam 31go z Taszkientu do WAW. Planuje trasę: Astana –Karaganda- Almaty - Karakol - Biszkek – Burana - Osh - Murghab - Duszanbe –Bukhara - Samarkanda - Taszkient. Mniej więcej po tydzień na każdy kraj. Czy ktoś już doświadczony w podróżowaniu tam mógłby mi podpowiedzieć, czy taka trasa jest do wykonania w dosyć normalnym, nie bardzo szybkim tempie? Według moich wyliczeń przy około 70km/h, co chyba jest w tamtych realiach odpowiednie, w większości miast mam około półtorej dnia, w niektórych zaś po kilka (za to stolice redukuje do jednego, bo wszyscy mówią, że nie warto). Zamierzam przejechać Kazachstan pociągiem, Kirgistan i Tadżykistan shared taxi, a Uzbekistan pociągami - orientuje się ktoś, którą z tras mógłbym dosyć nie drogo odbyć drogą lotniczą i w którym przypadku warto to zrobić (bo np. jest tam bardzo zła droga)? Z góry dzięki za wszelką pomoc.

#27 PostWysłany: 26 Maj 2015 06:36 
Awatar użytkownika

niebieski
To pewnie spotkamy się w Kijowie. Już Ci mówię, że nie wracasz póki co z Taszkientu do Warszawy bo UIA anulował to połączenie. Pisz do pośrednika o zwrot biletu. A co do lotów na miejscu to ja planuje Bishkek-Osh i ewentualnie Khorog-Duszanbe.
Nie wiem ile czasu zajmie mi dotarcie do Osh ale szacuje, że około dwóch tygodni, to możemy wspólnie poszukać jakiejś shared taxi do Pamiru.
Nie wiem także czy uda Ci się w tydzień objechać każdy kraj bo jeśli planujesz z Almatow do Karakol przez Kegen jechać (jak i ja) to tam nie ma publicznego transportu i trzeba kombinować. Tak samo Pamir to już około tygodnia, a co dopiero reszta kraju.
Generalnie poza odcinkiem i okolicami Astany w sporej części trasa i termin nam się pokrywa.

#28 PostWysłany: 27 Maj 2015 04:41 

No to ciekawe, co z moimi biletami, bo kupione po ewidentnym błędzie taryfowym jako DOJ na jednej rezerwacji za 1100zł - anulują całość? Bo rozumiem, że skoro informują wcześniej (chociaż mnie to poinformował kolega post wyżej, a nie ktokolwiek z linii/OTA :P), to nie przysługuje mi prawo do zapewnienia biletów na podobnej trasie?

#29 PostWysłany: 27 Maj 2015 06:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Rzecz w tym, że nie informują. Ja też te informacje wyczytałem sam i sam do nich się odezwałem. Ja miałem przelot tam i powrót na podobnych biletach więc tylko kupiłem ponownie powrót i szczęśliwie prawie taka sama cena wciąż.

#30 PostWysłany: 04 Lip 2015 14:06 

niebieski
Ktoś już wrócił? Szczęść Boże za wszelkie info. Autobus nocny Z Ałmaty do Kirgistanu działa?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 04 Lip 2015 15:54 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Pozdrawiam z hostelu w Ałmaty. Wracam we wtorek, mam nadzieję bez przygód. We Lwowie check-in klasa, Pani usunęła bebiki bez zbędnych/głupich/niepotrzebnych pytań. Nie wiem jak u innych, ja wziąłem lot LWO-KBP z przesiadką 1.15h, i ledwo zdążyłem, bo lot ze Lwowa się opóźnił o 30 minut.. A na locie do ALA nawet gorący posiłek dają, tego się nie spodziewałem :) relacja będzie jak wrócę, myślę że trochę przydatnego info dla każdego się znajdzie :)
Arekkk lubi ten post.

#32 PostWysłany: 04 Lip 2015 16:09 

srebrny
Czekamy! :) Pewnie sporo osób wybrało właśnie lipiec, sierpień w tej promocji.

#33 PostWysłany: 04 Lip 2015 16:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Osobiście uważam podróż tutaj w nasze wakacje za błąd, grzeje okropnie, dzień w dzień ok 33*C ! Ale niebo niebieskie, fotki super :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości