Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przelew do Grecji
#1 PostWysłany: 22 Maj 2015 09:48 

Zbanowany
Potrzebuję uregulować zaległy rachunek w Grecji, wysłali mi ostatnio przypomnienie z nr ich konta. Chodzi o stosunkowo niewielką sumę bo w przeliczeniu na złotówki będzie to jakieś 500 zł.
W jaki sposób najkorzystniej to będzie wysłać?
 Profil Relacje PM off  

Poczuj klimat Portugalii ☕😎 Loty i 4 noce w hotelu ibis w Lizbonie za 909 PLN Poczuj klimat Portugalii ☕😎 Loty i 4 noce w hotelu ibis w Lizbonie za 909 PLN
🌊 Turecki raj 🏝️ 5* hotel Limak Limra z all inclusive za 2181 PLN 🌊 Turecki raj 🏝️ 5* hotel Limak Limra z all inclusive za 2181 PLN
 Temat postu: Re: Przelew do Grecji
#2 PostWysłany: 22 Maj 2015 09:50 

niebieski
polecalbym kantor walutowy alior banku. przelewy zagraniczne sa za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Maj 2015 10:40 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
W razie czego może @Zeus ma jeszcze jakąś sztuczkę w zanadrzu ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Maj 2015 10:54 

Loty: 285
Kilometry: 460 659
złoty
benx napisał(a):
Jeżeli temat jest jeszcze aktualny to tanio mają w Easysend. Zdarzyło mi się przelać za ich pośrednictwem do krajów UE. Koszt przelewu kwoty do 2 tys zł to 19 zł, powyżej 2 tys zł to 9 zł.
Ty się łapiesz na ten pierwszy próg czyli 19 zł. Mają tam też "urynkowiony" przelicznik waluty ze zł na euro. Przelew dotrze na konto w greckim banku na kolejny dzień roboczy.

Przecież 19zl to bardzo drogo.
Wymieniony już kantor Aliora ma bezpłatne przelewy, w innych bankach przelew SEPA to 5-8zł, więc po co przepłacać? Przelewy SEPA też przychodzą następnego dnia roboczego.

#5 PostWysłany: 30 Maj 2015 18:58 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
Może spróbuj transferwise.com? Ja używam tego do przelewów EUR->GBP, oszczędzam więcej niż dużo, mimo, że mam konto w Aliorze.

#6 PostWysłany: 30 Maj 2015 19:14 

Alior, nie dość, że daje bezpłatne przelewy, to pozwala także zakupić waluty (m.in. Euro) w cenach niższych niż kantorowe, więc po co zawracać sobie głowę ww. firmami parającymi się zagranicznymi przelewami? Korzystanie z ich usług to anachronizm.
Kupujesz Euro i przelewasz Euro, nie zachodzą tu żadne dodatkowe przewalutowania.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Maj 2015 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
kazels napisał(a):
Alior, nie dość, że daje bezpłatne przelewy, to pozwala także zakupić waluty (m.in. Euro) w cenach niższych niż kantorowe, więc po co zawracać sobie głowę ww. firmami parającymi się zagranicznymi przelewami? Korzystanie z ich usług to anachronizm.
Kupujesz Euro i przelewasz Euro, nie zachodzą tu żadne dodatkowe przewalutowania.

Alior wcale nie jest taki fantastyczny. Mam u nich konto walutowe (niestety w EUR, dostałam wymóg odgórny). To w jaki sposób przeliczają euro na funty to rozbój w biały dzień. Nie reklamuję niczyich usług, transferwise poleciły mi osoby pracujące w Barclaysie, zaoszczędziłam prawie 100€ na transakcjach przez nich zamiast przelewu z konta Aliora na konto angielskie. Rozumiem, że autor ma trochę inna sytuację i że sam, @kazels, przytaczasz trochę inną sytuację, ale skoro to przelew jednorazowy to może tym bardziej warto jest rozeznać się w tego typu stronach.

#8 PostWysłany: 30 Maj 2015 21:27 

Wystarczy przecież posiadać darmowy rachunek walutowy w ramach kantoru alior w wybranej walucie (do wyboru euro, franki, FUNTY, dolary) w twoim wypadku w GBP, by przelewać za darmo bez żadnego przewalutowania (jak piszesz z euro) - po prostu kupujesz u nich GBP i przelewasz GBP, bez opłat, bez prowizji, po rozsądnym kursie. Nie myl kantoru walutowego z rachunkiem osobistym czy innym rachunkiem walutowym w aliorze.
To, że masz konto w euro, nie wyklucza możliwości założenia całkowioie bezpłatnego rachunku w GBP (wraz z kartą, choć to nie jest obligatoryjne) w alior kantorze walutowym, jeśli akurat tę walutę chcesz przelewać.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Maj 2015 22:19 

Może warto spytać w swoim banku o przelew zagraniczny. W ING w ramach UE prowizja to tylko 5 zł. Idzie z 3-4 dni. Nie sądzę by byli pionierami. :)
 PM off  

#10 PostWysłany: 30 Maj 2015 22:27 

srebrny
Ja ostatnio kupowałem w Deutsche Bahn bilety na BWE z Warszawy do Berlina.
Przelew z mBanku szedł kilka godzin, a prowizja wyniosła € 1,26.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: M_Karol oraz 6 gości