Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Oslo Pass
#1 PostWysłany: 28 Maj 2014 23:43 

Czy warto korzystać z Oslo Pass podczas pobytu w stolicy Norwegii?
 PM off  

Madryt w dobrej cenie 🌆🥘 Tanie loty (również na wakacje) od 220 PLN ✈️🇪🇸 Madryt w dobrej cenie 🌆🥘 Tanie loty (również na wakacje) od 220 PLN ✈️🇪🇸
Ostatni w tym sezonie🚨 Leć na Inter Miediolan za 391 PLN ✈️ +🎟️⚽ Ostatni w tym sezonie🚨 Leć na Inter Miediolan za 391 PLN ✈️ +🎟️⚽
 Temat postu: Re: Oslo Pass
#2 PostWysłany: 29 Maj 2014 00:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Wszystko zależy od tego ile tam będziesz i co chcesz zobaczyć. W Oslo jest parę darmowych atrakcji między którymi można się poruszać pieszo, ale większość niestety kosztuje dużo. Najlepiej zrób sobie listę tego co chcesz zobaczyć i sobie skalkuluj. Jeżeli jesteś dłużej to może opłaca się najbardziej kupić 24 h kartę i w te 24 h odwiedzić wszystkie najdroższe atrakcje? Ciężko jednoznacznie odpowiedź na pytanie, czy się opłaca, wszystko zależy od okoliczności, na pewno da się z niej zrobić dobry użytek, jak również można się obejść bez niej.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Maj 2014 07:43 

platynowy
Takie karty zasadniczo opłaca się kupować w większości miast, jeżeli faktycznie z nich będziemy intensywnie korzystać i wszystko sobie poukładamy,
maksymalizując obejrzenie jak największej ilości atrakcji (a wszystkiego z taką kartą na pewno i tak nie uda nam się zobaczyć).
Wg mnie zdecydowanie się opłaca szczególnie w tak drogim kraju jak Norwegia.
W Oslo korzystałem 2 razy raz miałem 1-dniową na szybko na najważniejsze atrakcje.
Podczas drugiego pobytu kupiłem dwudniową na spokojne i gruntowne zwiedzanie większości atrakcji stolicy.
Fakt do tanich nie należy ale biorąc pod uwagę, że dochodzi do tego jeszcze transport to oszczędności są już mocno zauważalne.
Jak przedmówca, ściągnij sobie książeczkę w pdf-ie pozaznaczaj rzeczy które chciałbyś zobaczyć a które ominąć i sobie to skalkuluj,
nie każdy w końcu lubi chodzić po muzeach oglądać obrazy Munka, łodzie wikingów czy statki polarników itd.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Maj 2014 09:32 

A jak jest ze zniżkami dla uczniów/studentów? Uznają też polskie legitymacje?
 PM off  

#5 PostWysłany: 29 Maj 2014 10:15 

platynowy
The 20 % student discount is only given at the Tourist Information Centre and only to holders of a valid student ID card with photo and semester card or a valid ISIC card.

Wszystko o karcie masz tutaj:
http://www.visitoslo.com/en/activities-and-attractions/oslo-pass/conditions-of-use/
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 29 Maj 2014 11:36 

Próbowałeś może osobiście?
 PM off  

#7 PostWysłany: 29 Maj 2014 12:15 

platynowy
Ale co zniżkę studencką??
Ja już studentem nie jestem z 12 lat:-)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Maj 2014 12:30 

Anonymous napisał(a):
Próbowałeś może osobiście?

Używałem Oslo Pass podczas pobytu 2 lata temu. Zdecydowanie polecam. Nie wiem jak teraz, ale wtedy różnica w cenie między biletem weekendowym na komunikację publiczną, a Oslo Pass nie byłą duża.
Sam transport jest drogi, więc kupując Oslo Pass wystarczy, że wejdziesz do jednego muzeum i przejedziesz się komunikacją miejsą i naprawdę oszczędzasz, jedną z ciekawszych rzeczy było to, że w ramach transportu publicznego masz około 1h rejsy statkami.
Wybór muzeów, który był za free w ramach Oslo Pass był naprawdę szeroki i interesujący.
Dodatkowo karta dawała zniżki w dość dużej ilości knajpek i restauracji. Przy norweskim poziomie cen każde 5% oszczędności cieszyło.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Maj 2014 12:50 

Tak zniżkę studencką.
 PM off  

#10 PostWysłany: 29 Maj 2014 14:45 

jeśli chcesz zwiedzac a nie tylko spacerowac po mieście to zdecydowanie się opłaca. Wstępy w Oslo są drogie i biorąc pod uwagę darmową komunikację Z Oslo Pass to już przy skorzystaniu z 2-3 wejść się opłaca a da się zobaczyć dużo więcej. W ogóle to te karty miejskie dla turystów w Skandynawii są super.
 PM off  

#11 PostWysłany: 04 Sie 2014 22:24 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
niebieski
[quote="kacper451"]The 20 % student discount is only given at the Tourist Information Centre and only to holders of a valid student ID card with photo and semester card or a valid ISIC card.

Wszystko o karcie masz tutaj:
http://www.visitoslo.com/en/activities-and-attractions/oslo-pass/conditions-of-use/[/quote
Moje osobiste zdanie jest takie, ze warto kupic Oslo Pass 48 lub 72. Po jednym dniu juz sie zwraca. Jest tak na ogol w kazdym miescie. Oslo Pass 72 zawiera dodatkowo wycieczke na fiordy (90 min), ktora osobno kosztuje +/-30 USD.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 11 Maj 2015 15:12 

Hej, na F4F jest taka informacja:
Cytuj:
Warto pamiętać, że w maju biura turystyczne organizują akcję pod hasłem „Turysta w Twoim mieście”. Podczas niej każdy w Oslo ma szansę otrzymać za darmo całodniową kartę – Oslo Pass. Upoważnia ona do bezpłatnego wejścia do muzeów, atrakcji turystycznych i do korzystania z darmowych przejazdów środkami transportu miejskiego. Aby taką kartę otrzymać wystarczy przyjść do Ratusza między godziną 10.00 a 16.00.

Tyle że sprzed czterech lat, więc może ktoś z Was wie, czy nadal jest aktualna. I czy w soboty też można się po nią zgłaszać?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Maj 2015 16:01 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
@carcoma niestety ta majowa akcja już raczej nieaktualna. Byłam w Oslo w ten weekend więc szukałam informacji nt. tego free passa i chyba jesteśmy spóźnieni o miesiąc http://www.barnekunst.no/en/tourist-in- ... city-2015/ http://www.visitoslo.com/en/whats-on/to ... -own-city/
 Profil Relacje PM off
carcoma uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości