Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Z dworca PKP Przemyśl Główny odchodzą busiki do przejścia w Medyce. Koszt biletu wynosi 5 zł, odjeżdzają po zapełnieniu. Częstotliwość odjazdów duża (chociaż w święta i dni wolne wyraźnie mniejsza), wyjazd spod wyjścia z tunelu przy dworcu PKS), droga powrotna podobna - start spod wjazdu na bazar w Medyce.
Zarówno przy przejściu granicznym Medyka, jak i w Przemyślu łatwo można znaleźć parkingi. Cena parkingu przy przejściu 6 zł/doba. Przekroczenie granicy samochodem może wiązać się z długim oczekiwaniem.
Przekraczanie granicy pieszo - w obydwie strony - najlepiej poprzez wyraźnie oznakowane przejścia tylko dla obywateli UE (praktycznie bez kolejek) (All passports wiąże się z długim oczekiwaniem).

Po drugiej stronie w Szegini oczekują marszrutki, aktualna cena 130 UAH płatne u kierowcy wyłącznie gotówką, które w ciągu 1,5-2h przewiozą nas do Lwowa, do dworca zachodniego (Городо́цька/Gródecka 359) gdzie potem tramwajem dojedziemy do centrum, część jedzie dalej, np. do miejsca zwanego Skrynia (dom towarowy naprzeciw głównego dworca kolejowego), a część jeszcze dalej.
Najlepiej usiąść z przodu (z tyłu trzęsie mocniej). Ruch odbywa się również w niedziele i święta (w obydwu krajach).
Istnieje również możliwość dojazdu pociagiem ukraińskim z przejścia granicznego po stronie ukraińskiej (do Lwowa i z powrotem) pociągiem w cenie ~30 UAH, chociaż są to często te same marszrutki, co spod granicy (inne jadą przez Mościska np. z Sambora, Dobromila, czy Truskawca). Jest to omówione tutaj: http://www.fly4free.pl/forum/mostiska-2-lwow,177,30489

Od niedawna do Lwowa kursuje tez pociąg międzynarodowy Przemyśl - Kijów. Więcej na ten temat (ceny i godziny odjazdów) na stronie PKP https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/ ... ijowa.html
Bilety kupimy tu: http://booking.uz.gov.ua/

Z Szeginii do Lwowa można też popytać o transport prywatnym autem [popularne tam] lub taxi. Ceny do negocjacji, minimum to 150-200 UAH i w górę, nawet do 670. Często przyjmowane jest też 100 zł polskich (bez wymiany na hrywny) za auto. Może to być opłacalne i o wiele szybsze, bo ok. 1h20m. Marszrutka wjeżdża do każdej wioski i trwa to ok 2 godzin + tłok przeważnie.

Część marszrutek na tej trasie jedzie z Szegini do odległych o 10 km Mościsk (Mostiska) i później na Lwów, oraz ze Lwowa do Mościsk i później na Szegini. Można to wykorzystać np łącząc dojazdy Lwów - Mościska i Mościska - Szegini. W Mościskach mały dworzec autobusowy otoczony sklepami.

Należy pamiętać, iż na Ukrainę podróżujemy z paszportem (dowód nie jest akceptowany) oraz o przesunięciu czasu na Ukrainie (+1 godzina do czasu polskiego).

Przejście Hrebenne/Rawa Ruska nie obsługuje ruchu pieszego.

Z Ukrainy można aktualnie przywieźć 1l wódki i 2 paczki papierosów na osobę/na dobę (przy przekraczaniu granicy samochodem, pieszo lub pociągiem). Samolotem jest to 10 paczek papierosów.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Lwów - dojazd
#61 PostWysłany: 11 Maj 2015 11:50 

Zeus napisał(a):
Myślę ze taksówka z Szehiny, to jedyny sposób o tej porze, żeby dojechać do Lwowa. Na 99% będą stać po drugiej stronie taksiarze
@ zeus
Właśnie że ostatnio nie stoją, tak licznie jak kiedyś, bo ruch na granicy zmalał.
Często nie ma żadnej taryfy. Zwłaszcza o północy. Trzeba by wcześniej coś zamówić, żeby czekała. Wtedy można zdążyć. Bo komunikacją publiczną nie ma szans.
 PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#62 PostWysłany: 11 Maj 2015 11:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wow, nawet nie wiedziałem. Dawno nie przekraczałem to przejście graniczne. Dobrze wiedzieć na przyszłość
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 11 Maj 2015 12:17 

Potwierdzam, taksiarzy mało jak przekraczałem popyt przewyższał podaż. Po 23 troszkę musiałem pobiegać i popytać zanim znalazłem kierowcę. Lecz nie ma co panikować.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 11 Maj 2015 14:08 

Dzięki za zainteresowanie pytaniem i odpowiedzi. Tak czułem, że nie będzie łatwo.
Ciągle zastanawiam się nad blablacarem, niby jest to jakiś wybór ale jak mnie ktoś wystawi to będzie duży kłopot bo rano mam wylot. No nic, czasu do września jeszcze sporo to przemyślę sobie wszystko niejeden raz.
 PM off  

#65 PostWysłany: 11 Maj 2015 14:17 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jeszcze jest opcje krajówki Lotu do RZE, i potem o 20:10 autobus do Lwowa i jesteś tam o 01:20 http://sale.euroticket.pl/start.php?pro ... pl&print=0

Wiem jest trochę na stik, ale oprócz Blabla i taksówki w Szegyni na razie nie ma nic
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 11 Maj 2015 14:43 

@Zeus, ewentualnie pociąg do KRK z WAW o 13:25 i tam wsiadam w ten Twój autobus. Do Rzeszowa widzę, że brak biletów w najtańszej taryfie LOT.
 PM off
Zeus lubi ten post.

#67 PostWysłany: 11 Maj 2015 14:59 

Loty: 12
Kilometry: 13 354
Luxexpress do Krakowa o 15:45? Jaki budżet masz na ten wyjazd? Też planuję jechać samochodem w któryś weekend do Lwowa i może udało by się dogadać i podzielić koszty? Z małopolski jestem.

majowka-w-slowenii,1510,94055
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 11 Maj 2015 15:02 

Ja muszę jechać 4 września do Lwowa (to jest piątek) bo w sobotę (5 września) mam rano lot do Kijowa, a stamtąd do Kazachstanu.
Jak widzisz ciężko u mnie z elastycznością:)
Co do budżetu to tutaj nie tyle chodzi o budżet (przy zachowaniu pewnego rozsądku), co o oszczędność urlopu, dlatego wolałbym w piątek iść do pracy a potem ruszyć. Ewentualnie zawsze zostaje mi wzięcie tego dnia wolnego i wtedy cały problem się rozwiązuje.
 PM off  

#69 PostWysłany: 01 Cze 2015 09:11 

Loty: 208
Kilometry: 359 823
Witam wszystkich!

Mam pytanie dot. podróży na trasie Warszawa - Lwów - Warszawa. Jedziemy do Lwowa PKS Polonus, chcemy wracać w sobotę (tego dnia nie kursują inni przewoźnicy - Visitor, ATE etc).
Na stronie https://partner.voyager.pl/portal/a_bus.html dostępne są bilety online na PKS Polonus na trasie Lwów - Warszawa (mimo, że sam PKS Polonus nie prowadzi sprzedaży internetowej oraz Pan na infolinii poinformował mnie, że bilety można kupić na własną odpowiedzialność). Czy ktoś korzystał z tej opcji? Czy korzystał ktoś z linku podrzuconego przez innego forumowicza w tym dziale?
internetowa-rezerwacja-biletow-na-autobusy-miedzynarodowe,1410,66124 (Www.ewe.pl.ua)

Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 08 Cze 2015 21:44 

Witam,
Pytanie do znawców realiów na granicy polsko-ukraińskiej. Mój plan zakłada przejazd samochodem na parking w Medyce, przejście granicy pieszo i dalej marszrutką/taksówką do Lwowa.

W związku z tym będę wdzięczny za odpowiedź na kilka pytań:
-parking w Medyce - jest jeden czy kilka? Może ktoś dysponuje jakąś mapką?
Sam znalazłem tylko to: http://olx.pl/oferta/medyka-parking-str ... 8prD7.html
Czy trzeba tam robić rezerwację czy można jechać w ciemno?

-transport z granicy do Lwowa - ile kosztuje marszrutka, ile taksówka? Będziemy w 5 osób, są jakieś duże taksówki?
-gdzie we Lwowie dojeżdżają marszrutki?

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

#71 PostWysłany: 08 Cze 2015 22:02 

niebieski
Może trochę najpierw poszukaj a potem popytaj. Niemal wszystko było omówione w tym wątku.
Jeśli chodzi o parking to masz telefon w ogłoszeniu więc po co kogoś pytać, lepiej zadzwonić. Tu jest dobra oferta, nagle taniej nie znajdziesz ... ja parkowałem niby na terenie tego targowiska za Biedronką. Ale cena nie była niższa i taki typowy parking jednak lepszy.

Marszrutka chyba 34 hrywny jeśli dobrze pamiętam. Zresztą w tym wątku podawana była cena nieraz.
Dojeżdża na Lwów Główny: https://www.google.com/maps?ll=49.83980 ... ,23.994517
I stamtąd odjeżdża, jak poczytasz posty to znajdziesz i numer stanowiska :)

Taxi nie widziałem ale były jakieś busiki, jakiś gość chciał naciągnąć i sam ludzi zabierać. Typowy tekst, że marszrutki nie jeżdżą bo paliwa czy czegoś nie ma. Marszrutką komfortu dużego nie ma bo może być duszno czy gorąco. Ale okazja zobaczyć trochę wiosek i zwykłego Ukraińca, który raczej biednie sobie żyje. 2h to nie tragedia jeśli ktoś nie ma wymagań wielkich ...
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 08 Cze 2015 22:48 

Loty: 10
Kilometry: 5 872
2 tygodnie temu płaciłem już 36-37 hrywien. Dokładnie nie pamiętam. Nad tymi naciągaczami czasami warto się zastanowić. Nasza grupka (4 osoby) w drodze powrotnej trafiła na gościa, który zaproponował nam kurs za 200 hrywien. Było niewiele drożej a zdecydowanie szybciej bo około 1h 15min pod samą granicę. A i klimat w naszej ładzie też można było poczuć dzięki ukraińskiemu disco-polo :D
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 21 Cze 2015 22:54 
Awatar użytkownika

Sprawdzone ostatnio.

Rozkład jazdy z Szegini do Lwowa

plus
Rozkład jazdy autobusu jadącego z Przemyśla do Medyki (na stronie MZK tego nie ma, bo to prywatny przewoźnik, mimo że linia ma nr 9 - taki, jak niegdyś linia miejska) oraz rozkład autobusu z Medyki do Przemyśla (oczywiście bez zmian jeżdżą jeszcze minibusy prywatne).
Najłatwiej ten autobus łapać z Jagiellońskiej (trzeba dodać jakieś 5-8 minut do godziny odjazdu z Wilsona)

Może komuś się przyda!

Załączniki:
IMG_4107.JPG
IMG_4107.JPG [ 252.52 KiB | Obejrzany 1310 razy ]
IMG_4104.JPG
IMG_4104.JPG [ 231.11 KiB | Obejrzany 1310 razy ]
 Profil Relacje PM off
Washington lubi ten post.

#74 PostWysłany: 11 Lip 2015 18:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Anonymous napisał(a):
Właśnie że ostatnio nie stoją, tak licznie jak kiedyś, bo ruch na granicy zmalał.
Często nie ma żadnej taryfy. Zwłaszcza o północy. Trzeba by wcześniej coś zamówić, żeby czekała. Wtedy można zdążyć. Bo komunikacją publiczną nie ma szans.

Potwierdzam. Przekraczałem po 23, taxi brak. Trzeba zatrzymywać i się dogadywać. Problemem są babuszki z granicy, chcą jechać za kilka hrywien do pobliskich wiosek i przez to mało ludzi się zatrzymuje. Ale prędzej czy później coś się uda złapać.

Co do marszrutki z Lwowa do granicy to mam najświeższe informacje ;) 39,10 hrywien, kupowane dzisiaj popołudniu.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 11 Lip 2015 19:37 

srebrny
A koszt taxi z granicy do Lwowa obecnie jaki by mniej więcej był?
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 11 Lip 2015 19:44 

niebieski
Zawsze mozna wczesniej zadzwonic i sie umowic:
https://plus.google.com/114142131117917 ... bout?hl=pl

#77 PostWysłany: 14 Lip 2015 13:08 

My z granicy w Rawie do Lwowa zapłaciliśmy 160 hr
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 20 Lip 2015 20:47 

Loty: 52
Kilometry: 69 877
Do Lwowa i z powrotem podróżowałem z Krakowa linią Shevabus. Koszt w jedną stronę to 60 zł (z Wrocławia 120 zł)

Autobusy wyjeżdżają z Wrocławia zatrzymują się w Krakowie (odjazd o 1:45) i kończą kurs w Lwowie.

https://www.facebook.com/shevabus
http://shevabus.com/

Załączniki:
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG [ 61.84 KiB | Obejrzany 2123 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 27 Lip 2015 10:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Samochód zostawiony na 3 doby (łącznie 18 zł) na parkingu strzeżonym przed Biedronką. Przed granicą zakupione hrywny po 0,17. Pieszo przekroczona granica bez żadnych kolejek i moment jesteśmy w Marszrutce. Naganiacze proponowali podwiezienie do Lwowa za 65-100 zł/4 osoby. Busik , który jechał na Dworzec Główny 2 godziny kosztował 34 hrywny, dzieci i bagaże GRATIS. Przed dworcem znajduje się pętla tramwajowa, 10 minut do miejsca noclegowego za 2 hrywny od dorosłego. Dzieci i bagaże gratis.

#80 PostWysłany: 04 Sie 2015 11:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Mogę polecić dojazd na trasie Kraków-Lwów za 70 zł (przy płatności on-line i rezerwacji z 3dniowym wyprzedzeniem): http://www.buskrk.pl/. Odjeżdżają spod dworca kolejowego Kraków Płaszów, dowożą pod dworzec kolejowy we Lwowie. Za dodatkowe 10 zł podwożą pod dowolny adres (z Krakowa chyba odbierają z wybranego miejsca). Mają możliwość jazdy dowolną trasą, więc po sprawdzeniu kolejek na granicy od razu kierowali się na Budomierz, bo w Korczowej była kolejka na 3 godziny stania. Dojechaliśmy do Lwowa ok północy.
 Profil Relacje PM off
JarekGdynia uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 666 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości