Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 692 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 04 Kwi 2015 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Dziwne ja tam nigdy nie miałem problemów z autobusami na Majorce, nawet całą komunikację uważam za bardzo dobrą.
 Profil Relacje PM off  

🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍
Greckie wczasy z widokiem na Morze Egejskie ☀️ 4* hotel na Kos od 2218 PLN 🇬🇷 Greckie wczasy z widokiem na Morze Egejskie ☀️ 4* hotel na Kos od 2218 PLN 🇬🇷
#322 PostWysłany: 06 Kwi 2015 20:05 

srebrny
Ja bym powiedział, że jak na kraj południowy całkiem niezłą, ale szukanie w takim kraju rozkładów na przystankach to niezbyt dobry pomysł. Zdarzały się dwa sprzeczne, w tym jeden z siwą brodą, z czasów gdy daną linię obsługiwał przewoźnik, którego nikt już nie pamięta. Do tego niefunkcjonalne i dla przeciętnego człowieka niezrozumiałe, jak to na południu. Czasem dziwi mnie, ile wysiłku w tych krajach wkładają w to, by powiesić coś dziwnego, co tylko stwarza problem przewoźnikowi i pasażerom, zamiast rzucić najprostszy możliwy rozkład.
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 06 Kwi 2015 22:08 

Na głównym dworcu w Palmie rozkłady na pewno sa aktualne i autobusy jeżdżą zgodnie z nimi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

#324 PostWysłany: 06 Kwi 2015 22:18 

srebrny
Rzekłbym, że to nie na temat, bo na dworcu głównym to i z reguły w najdzikszych krajach są aktualne, zresztą tam nadzoruje to organizator.
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 06 Kwi 2015 22:42 

Loty: 96
Kilometry: 128 611
Byłem w październiku 2014. Korzystałem głownie z komunikacji miejskiej. Rozkład jazdy brałem z poniższej strony i było OK.
http://www.tib.org/portal/en/web/ctm/inici
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 06 Kwi 2015 23:12 

srebrny
No tak, o to właśnie chodzi - w internecie ok, ale lepiej nie szukać na przystankach. Przy miejskiej ta strona przekierowuje na TMB.
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 07 Kwi 2015 15:36 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Ja korzystałem z rozkładów przystankowych i nie miałem żadnych problemów i autobusy też zgodnie z rozkładem mi jeździły, może pan wyżej miał po prostu zwykłego pecha :)
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 07 Kwi 2015 18:24 

srebrny
Ale na jakich liniach?
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 17 Kwi 2015 15:32 

Mam pytanie- dla tych co byli.
Czy może nocował ktoś na 2 końcu wyspy: S'illot i okolice?
Jak się tam najszybciej dostać zacząwszy od wylądowania na lotnisku? :)
Czyli: jak z lotniska na główny Palmy i z Palmy jak dalej czym itd aby było najtaniej i szybko.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 17 Kwi 2015 15:39 

JeannYine napisał(a):
Jak się tam najszybciej dostać zacząwszy od wylądowania na lotnisku? :)
Czyli: jak z lotniska na główny Palmy i z Palmy jak dalej czym itd aby było najtaniej i szybko.

Co prawda do Alcudia ale zamówiłem transfer z lotniska oraz powrotny na lotnisko tutaj: http://pl.resorthoppa.com/

Za 4 osoby w dwie strony zapłaciłem 191 PLN (wraz ze zniżką).

Kody zniżkowe są tutaj: viewtopic.php?f=35&t=56294&p=564752#p564752

Do S'illot bez problemu dojedziesz ;-)
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 18 Kwi 2015 12:49 

A jak wyglada komunikacja np. autobusy...?
 Profil Relacje PM off  

#332 PostWysłany: 21 Kwi 2015 00:15 

Właśnie wróciłam z tygodniowego pobytu na Majorce. Bardzo dziękuję OniO17 za swoją relację, bo oprócz przewodnika czytałam na forum co warto zobaczyć i niektóre wskazówki bardzo się przydały :) Faktycznie bez samochodu na pewno nie zwiedzilibyśmy tyle miejsc ile nam się udało. Piękna wyspa, wspaniałe widoki, mnóstwo klimatycznych zatoczek i urzekające miasteczka. Pierwsze 3 noclegi mieliśmy w Can Pastilla (blisko lotniska i Palmy). W tym czasie zwiedziliśmy stolicę wyspy i byliśmy w Palma Aquarium (1 dzień) oraz zrobiliśmy sobie wycieczkę do Soller i Port de Soller pociągiem (WARTO, jedne z ładniejszych miasteczek). Z Soller wybraliśmy się na krótką pieszą wędrówkę do miejscowości Binibassi (niestety, nie starczyło nam czasu żeby dotrzeć do Fornalutx z racji odjazdu ostatniego pociągu do Palmy, a szkoda, bo podobno warto). Jeśli chodzi o atrakcje trochę dalej od centrum Palmy, to na pewno warto wybrać się do Castell de Bellver (super widok z góry na całą Palmę).
Następnego dnia wypożyczyliśmy już samochód na 4 dni i ruszyliśmy do Andratx i Port d'Andratx, po czym krętymi drogami przemierzyliśmy północne wybrzeże Majorki aż do Port d'Alcudia. I tutaj widoki chyba najpiękniejsze, a sam przejazd serpentynami górskimi dostarczał mega wrażeń :) Warto zatrzymać się przy wieży obronnej Torres del Verger (można wejść po metalowej drabinie na punkt widokowy na szczycie tejże wieży). Bardzo chcieliśmy zatrzymać się w miejscowościach Deia, Valdemossa, ale zrobiło się już bardzo późno, a zależało nam na tym, aby zjechać do Sa Calobry. Żadne zdjęcia ani filmy nie oddadzą chyba w pełni drogi do Sa Calobry (a widziałam ich sporo)... Mogę tylko podpowiedzieć, że fajnie wybrać się tam pod wieczór, byliśmy tam przed zachodem słońca i oprócz naszej czwórki zero ludzi :) Gorzej było wracać pod górę po ciemku, ale daliśmy radę :)
W Port d'Alcudia mieliśmy kolejne 2 noclegi i stamtąd zwiedziliśmy Cap de Formentor (cudowne widoki i również niesamowite serpentyny, dużo rowerzystów), miejscowość Pollenca (baaardzo ładne miasteczko z ciekawą drogą krzyżową), a pod wieczór jeszcze wybraliśmy się na spacer do Alcudii - też polecam :) Następny dzień to podróż do Arty i Capdepery oraz jaskinie Coves del Drach - na każdym z nas zrobiły wrażenie, a krótki koncert muzyki klasycznej wywołał gęsią
skórkę :)
Po zameldowaniu się w ostatnim hotelu w Cala d'Or (ostatnie dwie nocki) przejechaliśmy się zobaczyć Park Przyrodniczy Cala Mondrago (bardzo przyjemne wyznaczone ścieżki piesze, śliczne zatoki z klifami). Przedostatni dzień przeznaczyliśmy na Botanicatus, prawie jak w Meksyku :) Bardzo nam się tam podobało, teren olbrzymi, a roślin o takich wymiarach i w takiej ilości nigdy nie widziałam. Oprócz kaktusów były też olbrzymie Yuki, Draceny, Aloesy. Tego samego dnia zahaczyliśmy o Cala Figuera (piękne klify i zatoka).
Ostatniego dnia rano powrót do Palmy, oddanie samochodu i krótki wypad do Palmy na spacer przed popołudniowym odlotem do zimnej Polski :)
Podsumowując: tygodnowy wyjazd, 7 noclegów w trzech miejscach (Can Pastilla, Port d'Alcudia i Cala d'Or), samochód na 4 dni i mnóstwo zwiedzonych atrakcji. Wszyscy wróciliśmy zakochani w Majorce i chcemy lecieć jeszcze raz... Jedyny minus wyjazdu w kwietniu - morze dość chłodne i tylko jedno z nas odważyło się do niego wskoczyć :)
Oprócz szeroko rozwiniętej turystyki rowerowej (chociaż jak dla mnie trasy w większości dla nie-amatorów), na Majorce jest sporo szlaków pieszych... może następnym razem ;)
Jestem świeżo po powrocie, więc jak by co, służę pomocą :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Washington uważa post za pomocny.

#333 PostWysłany: 21 Kwi 2015 11:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Uwielbiam wrażenia 'na świeżo', zważywszy, że wszyscy wróciliście zauroczeni Majorką i tym bardziej nie mogę się już doczekać swojego wyjazdu. :) Mam pytanko o Cala d'Or, ponieważ też planuję tam 2 nocki, jak oceniacie to miejsce, jest urokliwe? Zamienilibyście na jakieś inne? Ile czasu spędziliście w parku Mondrago?

#334 PostWysłany: 21 Kwi 2015 12:05 

Cala d'Or na pewno wyróżnia się mocno architekturą. Na całej Majorce przeważa pomarańczowy kolor piaskowca, natomiast Cala d'Or jest całe białe. Dziwnie to wygląda, trochę jak w Grecji :) Jest tam sporo ładnych, małych, urokliwych plaż z klifami dookoła. W Parku Mondrago spędziliśmy ok. 2 godz, były 4 szlaki, natomiast zwiedziliśmy 3 z nich. Nie zamieniłabym tych noclegów z racji tego, że blisko było właśnie do tego Parku (widoki cudowne), do Botanicactus (jechaliśmy tam niecałe pół godz.) i Cala Figuera. Można też udać się stamtąd do uroczej miejscowości Santanyi.
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 21 Kwi 2015 12:37 

niebieski
odżałuj trochę kasy na auto, jeśli nie jesteś sam to z pewnością wyjdzie taniej nie mówiąc o komforcie i dostępności wielu miejsc, najbardziej polecam Formentor
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 21 Kwi 2015 12:39 
Awatar użytkownika

Cytuj:

Nocował i znów w tym roku będzie nocował.
Cytuj:
Jak się tam najszybciej dostać zacząwszy od wylądowania na lotnisku?

1.Wypożyczonym samochodem.
2. Transferem z lotniska np. wspomnianym wyżej resorthoppa (podwozi pod drzwi hotelu).
Cytuj:
Czyli: jak z lotniska na główny Palmy i z Palmy jak dalej czym itd aby było najtaniej i szybko

Linią L1 na główny dworzec a potem bodajże 412 do S'illot. I to moim zdaniem jest najgorsze i najdroższe rozwiązanie. Link do strony TIB jest kilka postów wyżej.

Cytuj:
A jak wyglada komunikacja np. autobusy...?

Kwestia subiektywna. Jedne autobusy wyglądają ładniej a inne nieco mniej. :D
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 21 Kwi 2015 20:37 

Lece w niedziele 26.04-3.05 na 8 dni do Cales de Mallorca w opcji AI i ustalilem sobie takie oto trasy:
1. Manacor->Alcudia->Formentor
http://skroc.pl/2fd8a
2. Jaskinie + Safari zoo
http://skroc.pl/c7429
3. parc mondrago -> cala figuera -> cala lombards i gdzies tutaj rejs statkiem ze szklanym dnem
http://skroc.pl/1b1df

4. Wylot o 18 wiec rano Palma katedra + Castell de Bellver

Co o tym myslicie? dodać cos? ;) 4dni na plazowaniu, lezeniu i drinkach ;)
 Profil Relacje PM off
marcello uważa post za pomocny.

#338 PostWysłany: 21 Kwi 2015 22:14 

Myślę, że bardzo fajne wycieczki. Z rzeczy, które bym jeszcze gdzieś dodała to Sa Calobra oraz przejażdżka zabytkowym pociągiem do Soller i dalej tramwajem do Port de Soller.
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 21 Kwi 2015 22:31 

właśnie sa calobra nie po drodze niestety kompletnie :/
a z opowiesci i zdjęć siostry to pociag bez szału więc odpuszczamy bo do palmy chcemy jechac w dzien wylotu zaraz po sniadanku w hotelu ;)
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 22 Kwi 2015 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 137
Kilometry: 321 121
niebieski
lecimy grupą 7 osób +2infant. będziemy na Majorce 3 pełne dni. wylot o6.30 rano z lotniska w Palma.
chyba wynajmujemy auto bo krótki pobyt i chcąc coś zobaczyć to szkoda czasu na czekanie na autobusy. co byście polecili jako must see na Majorce? krótki wypad wiec musimy się skupić na podstawowych rzeczach. dzieci są małe 9mies i 5 mies.
szukam hotelu i firmy do wynajmu auta. może tutaj tez moglibyście polecić coś ciekawego taniego?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 692 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość