Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Jedna sztuka bagażu oznacza dokładnie jedną sztukę bagażu. Torebka damska, laptop lub futerał na aparat również klasyfikują się jako jedna sztuka bagażu.

Ryanair:
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... ch%20opcji

Każdy pasażer może bezpłatnie wnieść na pokład jedną sztukę bagażu o maksymalnych wymiarach 40 x 30 x 20 cm

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi "Pierwszeństwo oraz 2 Bagaże Pokładowe " (lub Plus / Flexi / Family ticket lub bilet lotniczy na łączone loty) pozwalającej na zabranie 1 dodatkowej torby/plecaka/walizki o wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm, która musi zmieścić się w koszu do mierzenia bagażu. Waga bagażu ma nie przekraczać 10 kg. Do sprzedaży dostępne jest 95 usług pierwszeństwa na lot.
- wykupienie „Torby do odprawy 10 kg”. Bagaż do odprawy 10 kg (80x120x120 cm) musi zostać oddany na stanowisku odprawiania bagażu przed przejściem przez kontrolę bezpieczeństwa. W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Wizzair:
https://www.wizzair.com/pl-pl/centrum-p ... -podreczny

Maksymalne wymiary torby podręcznej: 40 x 30 x 20 cm.
Maksymalna waga: 10 kg
Podane wymiary nie obejmują uchwytów/kółek bagażu; jednakże kółka mogą zwiększać wymiary bagażu maksymalnie o 5 cm.

Pasażerowie, którzy chcą zabrać w podróż dodatkowo duży bagaż podręczny mają do wyboru dwie opcje:
- wykupienie usługi WIZZ Priority (lub posiadania prawa do niej na podstawie pakietu WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO lub WIZZ Plus) daje prawo do wniesienia na pokład dodatkowej jednej sztuki bagażu (maks. wymiary: 55 x 40 x 23 cm, maks. waga 10 kg).
- wykupienie bagażu rejestrowanego 10 kg (maks. wymiary 171 x 149 x 119 cm). W tym bagażu podróżni mogą przewozić płyny powyżej 100 ml.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#861 PostWysłany: 11 Kwi 2015 11:41 

W Ryanair powinno być ok., bo jest zapas w metalowym wzorniku, a i ostatnio praktycznie tego nie sprawdzają
 PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#862 PostWysłany: 11 Kwi 2015 17:55 

niebieski
Zdarzyło mi się że na Hahn jakaś mendowata baba sprawdzała tuż przed gatem rozmiar podręcznych za pomocą kartonowego, nasadzanego na bagaż pudełka. Chyba to pudełko rzeczywiście było wg wymiarów FR i kogoś tam skasowali za bagaż. Mam nadzieję że już nie praktykują tego zwyczaju.
Zawsze pozostaje demontaż kółek. W niektórych walizkach robi się to stosunkowo prosto.

#863 PostWysłany: 11 Kwi 2015 17:59 

należy zażądać sprawdzenia w metalowym wzorniku i jak tu wystaje to wtedy nie ma zmiłuj, co za tym idzie opłata za niewymiarowy bagaż podręczny ( o ile do końca się upierają, bo często po chwili im przechodzi, ostatecznie demontaż kółek)
 PM off  

#864 PostWysłany: 15 Kwi 2015 10:49 

A czy gdzieś w Krakowie są kosze Wizzaira by móc sprawdzić czy walizka się mieści?
 Profil Relacje PM off  

#865 PostWysłany: 15 Kwi 2015 10:53 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Nie ma, najbliżej do Pyrzowic.
 Profil Relacje PM off  

#866 PostWysłany: 15 Kwi 2015 11:59 

Loty: 238
Kilometry: 450 739
niebieski
W Galerii Krakowskiej w którymś sklepie z walizkami jest kosz Ryana, więc może jakimś cudem Wizza też mają.
Pewności nie mam, mogę sprawdzić w piątek :)
 Profil Relacje PM off  

#867 PostWysłany: 17 Kwi 2015 19:53 

Rockriderr napisał(a):
W Galerii Krakowskiej w którymś sklepie z walizkami jest kosz Ryana, więc może jakimś cudem Wizza też mają.
Pewności nie mam, mogę sprawdzić w piątek :)

Nadal gdzieś kosz Ryanaira znajdę w Galerii Krakowskiej? ;)
 Profil Relacje PM off  

#868 PostWysłany: 17 Kwi 2015 21:30 

A ja mam bardzo specyficzne pytanie:
Jutro bliska osoba ma lot WMI- WRO FR i ma normalny bagaż podręczny, a jako drugi przedmiot chce zabrać tubę, w której ma projekt. Tuba ma ok. 80cm długości i jakieś <10cm średnicy. Czy taka tuba przejdzie jako druga sztuka podręczna, czy będą z tym problemy?
Nadanie tego jako rejestrowany oprócz absurdalnego kosztu (95zł) to także duże ryzyko uszkodzenia dość delikatnej zawartości. Jeśli ktokolwiek mógłby się podzielić jakimiś doświadczeniami lub czystą wiedzą w tej materii- będę bardzo wdzięczny, bo nie wiem co mam robić- dokupować jej ten bagaż rejestrowany, zdać się na łut szczęścia czy może coś mi podpowiecie...??

#869 PostWysłany: 17 Kwi 2015 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
niebieski
zdać się na łut szczęścia :)
w ostateczności powiedzieć że się wyjmie projekt i poskłada w kratkę a tubę do kosza ;)

Ryanair ma ostatnio ludzkie podejście do bagażu

edit: może w nogawkę spodni? ;)

#870 PostWysłany: 17 Kwi 2015 23:13 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Ja latałam kilkakrotnie z taką tubą ale tzw "normalnymi" liniami i tam nikt nie robił problemów, że przekracza wymiary podręcznego. Natomiast jak Ryanair do tego podejdzie to ciężko powiedzieć. Chyba rzeczywiście trzeba liczyć na szczęście, bo jako rejestrowany to nie ma co tego nadawać bo zniszczą, a jeszcze bardziej prawdopodobne, że zgubią.
 Profil Relacje PM off  

#871 PostWysłany: 17 Kwi 2015 23:36 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 347 466
Deltatrek napisał(a):
Pytanie:

Dostałem nową walizkę z kółkami i okazało się , że ma 56,5 wysokości (przez te kołka) a w Ryanie max to 55. Reszta wymiarów trzyma. Czy przy założeniu że lece tylko z Modlina na El Prat i z powrotem jest szansa na przepuszczenie czy nie??

Powiem Ci, że jest duża szansa, że Ci się upiecze, bo ta torba nie będzie wystawać ponad obramowanie (ja z taką dużo swego czasu latałam, bo nie byłam świadoma, że producent na etykiecie umieścił wymiary samej torby-bez kółek, a torba z kółkami miała dokładnie tyle, co Twoja...). Dopiero za x-lotem Pan mi zwrócił uwagę, że torba jest za duża pomimo, iż nie wystaje za obramowanie. Ale wcześniej leciałam z nią z 20 razy i każdy po włożeniu w metalową ramę mówił, że jest ok i wpuszczał mnie na pokład. Moim skromnym zdaniem będziesz miał dużego pecha, jeśli Cię z taką torbą nie przepuszczą, ale taka szansa istnieje...

#872 PostWysłany: 19 Kwi 2015 17:28 

http://allegro.pl/50-okazja-walizka-mala-kabinowa-bagaz-podreczny-i4830895523.html

Pytanko czy taka walizka weszła by mi do ryanair'a ? 55 x 40 x 20 cm teoretycznie o 2 cm ma za dużo ,ale z tego co słyszałem wejdzie spokojnie.
 Profil Relacje PM off  

#873 PostWysłany: 20 Kwi 2015 12:23 

niebieski
W Galerii Krakowskiej koszyk Ryanaira jest w sklepie VIP, poziom - 1.
 Profil Relacje PM off  

#874 PostWysłany: 28 Kwi 2015 10:19 

o, to warto podejść, może chociaż uda sie zobrazować koszyk wizza.
namieszał wizzair z tym małym bagażem :(
 Profil Relacje PM off  

#875 PostWysłany: 29 Kwi 2015 08:19 

Cześć, chcę kupić plecak około 40 litrów, który posłuży mi na wypady w góry, ale chciałbym aby również w razie potrzeby zmieścił się jako bagaż podręczny w liniach Ryanair. Wstępnie wybrałem plecak Deuter ACT Lite 40+10 ( http://www.deuter.com/DE/en/trekking/ac ... 15-45.html ), który według producenta ma wymiary 73 / 30 / 23 cm. Sprawdziłem jego "minimalną" wysokość (czyli bez wypchanej górnej części i okazało się, że ma 57-58 cm. Czy te dodatkowe 2-3 cm na wysokości będą problemem na lotnisku? I jeszcze jedno pytanie nie dające mi spokoju: plecak ma system nośny o nazwie Aritcontact System, czyli dwie metalowe szyny w plecach ( dobrze widać to na schemacie tutaj: http://www.deuter.com/DE/en/overview-of ... ms-27.html ). Czy taki plecak przejdzie przez kontrolę bezpieczeństwa, tzn. te metalowe szyny nie zostaną uznane za jakieś niebezpieczne narzędzie?
 Profil Relacje PM off  

#876 PostWysłany: 30 Kwi 2015 12:59 

niebieski
Na plecaki raczej nie zwracają szczególnej uwagi ;) tych 57cm nie jesteś w stanie w razie czego jeszcze uszczuplić? W razie spotkania mocno upierdliwej osoby można związać sznurkiem itp. Moim zdaniem plecak przejdzie bez zająknięcia. Ja latałem z 50l+20 komin i nikt się nie czepiał.
 Profil Relacje PM off  

#877 PostWysłany: 01 Maj 2015 19:48 

sebjag napisał(a):
tych 57cm nie jesteś w stanie w razie czego jeszcze uszczuplić? W razie spotkania mocno upierdliwej osoby można związać sznurkiem itp.

Niestety, wspomniane 57 cm ma stelaż, więc bardziej ścisnąć już nie da rady.
 Profil Relacje PM off  

#878 PostWysłany: 12 Maj 2015 08:16 

Lecę Wizzairem pierwszy raz tylko z bagażem podręcznym. W starszych postach czytałem że obowiązuje limit 10 kg na bagaż podręczny, ale na stronie Wizzaira nigdzie nie znalazłem tej informacji. Była tylko że w 2012 po wprowadzeniu dużego podręcznego wprowadzili promocję na "bez ograniczeń wagowych" dla podręcznych.
W potwierzeniu mailowm jest jedynie informacja "Na lotnisku bagaż będzie kontrolowany pod kątem rozmiaru i wagi. "

Jest więc limit 10 kg czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#879 PostWysłany: 12 Maj 2015 08:23 

niebieski
nie ma
 Profil Relacje PM off  

#880 PostWysłany: 12 Maj 2015 08:23 
Site Admin
Awatar użytkownika

Dla dużego bagażu podręcznego jest
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2139 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości