Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 25 Sty 2012 17:47 

opo napisał(a):
Koszty zagranicznego leczenia pokrywają jedynie do 1000euro w przypadku, gdy jest to leczenie ambulatoryjne, czyli trwające ponad 24h.

A czemu twierdzisz, że leczenie ambulatoryjne to jest leczenie trwające ponad 24h?
Cytuję:
Podstawowymi zadaniami ambulatoriów jest:
Ambulatorium chirurgiczne / urazowo - ortopedyczne: zaopatrywanie ran, zaopatrywanie chirurgiczne ran, unieruchamianie złamań nie wymagających cięć chirurgicznych, rozpoznawanie stanów zagrożenia życia pochodzenia, kierowanie do szpitala na ostry dyżur chirurgii ogólnej, chirurgii urazowo - ortopedycznej.
Ambulatorium internistyczne/ pediatryczne: podawanie iniekcji (wstrzyknięć), rozpoznawanie stanów zagrożenia życia, wstępna diagnostyka chorób w rozumieniu chorób wewnętrznych i dziecięcych, podaż leków.
 Profil Relacje PM off  

Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨ Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨
❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸 ❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸
#22 PostWysłany: 25 Sty 2012 17:59 

srebrny
mm0512 napisał(a):
A czemu twierdzisz, że leczenie ambulatoryjne to jest leczenie trwające ponad 24h?

paragraf 4, pkt. 6
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 25 Sty 2012 18:27 

Ściągnąłem OWU i wg mnie wygląda to tak: leczenie jest podzielone na szpitalne (czyli co najmniej 24h na oddziale szpitalnym) i ambulatoryjne (każde inne niż szpitalne). Ambulatoryjne jest ograniczone do 1000 euro. Więc nie jest tak źle jak piszesz, że każde leczenie dłuższe niż 24h jest ograniczone do 1000 euro. Niemniej warto mieć na uwadze, że jest wprowadzony limit 1000 euro na leczenie inne niż szpitalne.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 03 Lut 2012 11:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam pytanie w kontekście karty i ubezpieczenia EURO26 World.

W naszym kraju można ją wyrobić i korzystać z niej do 30go roku życia.

Idąć za http://euro26.pl/ :

Poniżej znajdziesz tabelę z górnymi limitami wieku dla posiadaczy Karty w poszczególnych krajach zrzeszonych w EYCA >> tabela z limitami wieku.
http://euro26.pl/public/filemanager/fil ... 3_2010.pdf

W tabeli np.
Austria - 26
Belgia -26
...

W takim razie czy kupując kartę w Polsce, zgodnie z zasadami (do 30 lat) i jadąc do Austri, Belgii, Turcji, ma się ubezpieczenie i zniżki, czy nie??

Jaka jest wasza interpretacja?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 03 Lut 2012 12:38 

@Viktor44:
Ubezpieczenie do polskiej karty Euro26 jest zawarte w Polsce, w warunkach ubezpieczenia wyraźnie jest napisane, że ubezpieczony to posiadacz karty, kartę możesz wyrobić do dnia 30 urodzin i jest ważna maksymalnie do 31 urodzin. Tabela z limitami wieku nie dotyczy ubezpieczenia, dotyczy zniżek w innych krajach.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 03 Lut 2012 12:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Czyli twierdzisz, że ubezpieczenie jest ważne, a zniżki nie?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 03 Lut 2012 13:13 

Tak, ubezpieczenie zawarte w Polsce jest ważne jeśli masz kartę i masz mniej niż 31 lat. Zniżki w poszczególnych krajach są zależne od konkretnego kraju.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 03 Lut 2012 13:31 

opo napisał(a):
mm0512 napisał(a):

paragraf 4, pkt. 6

W tym punkcie jest napisane: "leczenie ambulatoryjne - uważa się leczenie nie związane trwającym nieprzerwanie co najmniej 24 godziny pobytem w szpitalu lub innej placówce medycznej" Jak Ty to czytałeś że Ci wyszło że leczenie ambulatoryjne to trwając powyżej 24 godzin to ja nie wiem :)

Ale tak czy inaczej ten limit 1000EUR na leczenie ambulatoryjne wydaje się mały. Ktoś ma jakieś doświadczenie ile takie leczenie może kosztować? Np. typowy przypadek - złamanie ręki. Konsultacja, rentgen, ew. tomografia, nastawienie, znieczulenie, gips. W Polsce pewnie nawet prywatnie to nie wyjdzie powyżej 1500 zł ale domyślam się że za granicą może być dużo więcej.

#29 PostWysłany: 09 Lut 2012 15:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja do tej pory korzystałem z ubezpieczeń podróżnych AXY. Z czystym sumieniem mogę polecać, raz musieliśmy z niego skorzystać, w Londynie w ramach podstawowej pomocy stomatologicznej. Dziewczyny pod telefonem alarmowym w miarę kompetentne i szybko udało im się namierzyć klinikę, która nas przyjęła. Dodam, że prowadzoną przez Polaków. Klinika nie miała podpisanej Umowy z ubezpieczycielem, dlatego też musieliśmy zapłacić na miejscu (80 funtów), ale po powrocie do Polski Axa zwróciła nam całą sumę co do grosza, bez żadnego "ale".

Obecnie mam całoroczną kartę Coris, jeszcze nie musiałem z niej korzystać i oby tak zostało, ale ponieważ pracują z TU Europa myślę że też można im w miarę ufać. Cen niestety nie pamiętam, ja z racji pracy w turystyce za swoją płaciłem nieco mniej.

Co do EKUZ, szczerze powiem, że nie słyszałem pozytywnej opinii na ten temat... Raczej dominują opinie w stylu "wydaje nasz NFZ i za granicą też jesteś traktowany jak przez nasz NFZ".

Dodam jeszcze tylko, że ubezpieczenie podróżne warto posiadać podróżując indywidualnie, bo kupując podróż w polskim biurze podróży, organizator ma obowiązek ubezpieczyć swoich turystów w zakresie KL i NNW.

#30 PostWysłany: 25 Lip 2012 13:45 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
Kurcze, strasznie mało jest wątków na forum nt. ubezpieczeń. Przejrzałem wszystkie, nic konkretnego nie znalazłem ;(

Chciałbym coś kupić na wyjazdy, na wszelki wypadek. Ofert w necie jest ogrom, nie wiadomo co wybrać. Nie chciałbym ładować kasy w coś co ma milion punktów drobnym druczkiem, które w razie, odpukać, problemu okażą się wyłączać większość odpowiedzialności.

Słowem, możecie coś polecić co już zostało sprawdzone w praktyce?

#31 PostWysłany: 25 Lip 2012 13:50 
Awatar użytkownika

nrm napisał(a):
Kurcze, strasznie mało jest wątków na forum nt. ubezpieczeń. Przejrzałem wszystkie, nic konkretnego nie znalazłem ;(

Chciałbym coś kupić na wyjazdy, na wszelki wypadek. Ofert w necie jest ogrom, nie wiadomo co wybrać. Nie chciałbym ładować kasy w coś co ma milion punktów drobnym druczkiem, które w razie, odpukać, problemu okażą się wyłączać większość odpowiedzialności.

Słowem, możecie coś polecić co już zostało sprawdzone w praktyce?

Dobre, sprawdzone i bardzo tanie jest ubezpieczenie z kartą ISIC. Ubezpieczycielem jest Compensa. Minus jest taki, że trzeba być studentem i (chyba - nie jestem tego pewien) mieć mniej niż 26 lat.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 25 Lip 2012 13:57 
Awatar użytkownika

niebieski
^^^ehhh ;) Dlatego mówiłem, że mało na forum znalazłem, wątki o jakiśtam kartach studenckich się przewijały ale sorry, te lata są już daaaaaaleko za mną ;) Pytam o normalne ubezpieczenia.

#33 PostWysłany: 25 Lip 2012 14:05 

Awerik napisał(a):
Dobre, sprawdzone i bardzo tanie jest ubezpieczenie z kartą ISIC. Ubezpieczycielem jest Compensa. Minus jest taki, że trzeba być studentem i (chyba - nie jestem tego pewien) mieć mniej niż 26 lat.

trzeba być studentem - ale w PL może być i podyplomówka, choć po ang legitymacja zaświadcza, że jesteś "full-time student" ;) - ale wiek nie jest ograniczony

do 30 lat też można wyrobić euro26 - nie trzeba być studentem, ostatni raz można zrobić na dzień przed 30. urodzinami, legitymacja i tak będzie ważna przez rok
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 25 Lip 2012 14:15 
Awatar użytkownika

niebieski
geeez koledzy. i koleżanki. PLISS nic na temat przed 30tką bo tamte opcje zostały już szeroko omówione i DAWNO mnie nie obejmują :D Nie wiem jak to jeszcze napisać, żeby nie dostać kolejnej propozycji studencko-młodzieżowej :D

#35 PostWysłany: 25 Lip 2012 14:17 

więc sama siebie zacytuję raz jeszcze:

trzeba być studentem (ad. ISIC) - ale w PL może być i podyplomówka, choć po ang legitymacja zaświadcza, że jesteś "full-time student" - ale wiek nie jest ograniczony

info o euro26 było jako uzupełnienie, może się komuś przyda - wszak nie tylko Ty jesteś zainteresowany tym wątkiem
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 25 Lip 2012 14:52 

Bardzo rozwojowa dyskusja ;) Czyli sugerujesz że najlepszym wyjściem jest zapisanie się na fikcyjną/niepotrzebną dyplomówkę i kupienie ISICa? Bo jak dla mnie jasne jest że nrm szuka czegoś innego :)

#37 PostWysłany: 25 Lip 2012 15:12 

nic nie sugeruję, tylko wyjaśniam, bo nie to nie tylko prywatny wątek nrm-a ;)
jedni dokupują bilet dla niemowlaka, inni jadą przez całą Polskę na "tańsze" lotnisko, jeszcze następni robią coś całkiem innego, żeby było taniej, więc propozycja zainwestowania w jakiekolwiek studia - żeby mieć ubezpieczenie i nieraz pokaźne zniżki, jest wg mnie warta rozważenia - i tyle; wcale nie piszę, że to najlepsze wyjście
a przy okazji, może się spodoba kolejne studiowanie ;) - i wcale nie będzie "niepotrzebne" ani tym bardziej "fikcyjne" - jak w większości przypadków było z niemowlakami ;)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 25 Lip 2012 15:47 

nrm, jeśli masz kartę Citi (np. Wizz), to obejrzyj ceny ubezpieczeń tutaj:
http://www.citihandlowy.allianzdirect.pl/
Zawsze można obejrzeć kilka ofert ubezpieczeń tutaj:
https://ubezpieczenia-aliorbank.pl/
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 25 Lip 2012 15:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki, jak pisałem, ze znalezieniem ofert i to nawet dziesiątek problemu nie ma. Gorzej z opinią czy dany produkt w ogóle jest coś warty. Choćby tutaj wyskakuje mi tego, że hoho https://www.millennium-ubezpieczenia.pl ... lator.html
Dlatego liczyłem, że może ktoś już miał jakieś pozytywne przejścia, tudzież pochwali się co kupuje na wyjazdy.

#40 PostWysłany: 25 Lip 2012 16:09 

Tylko raz zgłaszałem szkodę z ubezpieczenia turystycznego. Kupiłem ubezpieczenie Allianz na podanej stronie, ze zniżką Citi. Zgłosiłem telefonicznie konieczność wizyty lekarskiej, wziąłem rachunek w przychodni i paragon w aptece. Po powrocie wysłałem papiery, po 30 dniach dostałem pieniądze na swój rachunek.
Na plus:
- zwrócili bez dyskusji,
- twierdzą, że nie trzeba płacić i wnosić o zwrot poniesionych kosztów, mogą bezpośrednio zapłacić przychodni/szpitalowi. Oczywiście działa to tylko wtedy, jeśli odbiorca się na to zgadza.
Na minus:
- czekałem 30 dni,
- przeliczyli euro na złotówki po fatalnym kursie (z 20 gr poniżej średniego),
- limit na usługi stomatologiczne to 100 euro, czyli bardzo mało.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości