Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 04 Gru 2014 21:31 

niebieski
Lecieliśmy ostatnio w grupie 4+1(dziecko). Dostaliśmy miejsca w jednym rzędzie. Odpraw się jak najszybciej wówczas usiądziecie razem. W wakacje leciało nas 8 osób dorosłych, 6 dostało miejsca razem, dwie osoby obok siebie 2 rzędy dalej. Myślę, że nie ma co przepłacać za wybór miejsc.
 Profil Relacje PM off  

🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍
Greckie wczasy z widokiem na Morze Egejskie ☀️ 4* hotel na Kos od 2218 PLN 🇬🇷 Greckie wczasy z widokiem na Morze Egejskie ☀️ 4* hotel na Kos od 2218 PLN 🇬🇷
#22 PostWysłany: 04 Gru 2014 21:50 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
niebieski
Właśnie nie martwię się, żeby siedzieć razem, bo z tym nie powinno być problemu przy wczesnej odprawie, ale o to żeby nie siedzieć z tyłu. Z Waszych wypowiedzi wynika jednak, że może być to losowe, a na logikę pewnie system jest tak skonstruowany, żeby zapewnić rozłożenie ludzi w samolocie może dawać: przód - tył i znowu przód - tył, albo przód - środek - tył. Więc wychodzi 50%/33% szans na tył. Spore ryzyko.

Lecimy Berlin - Marakesz (4h), wiec dla kogoś nie lubiącego latać, może być to średnia przygoda siedząc z tyłu. (Dzięki F4F za fajną wrzutkę kiedyś z zimowymi lotami EasyJet; szkoda, że nie było takiej na wiosnę i lato :-), bo samemu mi się nie udało trafić.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 04 Gru 2014 22:08 

A jakie to ma znaczenie, czy się siedzi z tyłu, czy z przodu? Jak ktoś nie lubi latać to ani tu, ani tu nie będzie się czuł komfortowo.
 PM off  

#24 PostWysłany: 04 Gru 2014 22:28 

PawelGa napisał(a):
Więc wychodzi 50%/33% szans na tył. Spore ryzyko.

Jak się odprawisz zaraz po otwarciu bezpłatnej odprawy jak dla mnie jest prawie na 99% pewny, że przydzielą ci miejsce w okolicy środka oczywiście obok siebie (jak chcesz na pw to można drobny zakład w tej sprawie ;) )
radzio666: z doświadczenia wiem, że lecący sami są przy dużym lub pełnym obłożeniu loty klasyczną "zapchaj dziurą" w rozdysponowaniu miejsc (a i pamiętajmy, że mówimy o samolocie i wymaganiach jaki ten środek transportu ma)
Kod:
Najlepszą metodą "sprawdzenia" jest kontrola rozłożenia ładunku. Linie lotnicze używają do tego celu dwóch dokumentów (czasem połączonych ze sobą):
- loadsheet czyli arkusz wyważenia samolotu
- loading instruction/report (LIR).
W loadsheet'cie wyważa się samolot "na sucho" mając do dyspozycji wiedzę o wadze samego samolotu, paliwa, wyposażenia, załogi oraz ładunku. Właśnie ładunek jest najistotniejszy, więc w momencie przygotowania loadsheet'u decyduje się ile bagażu i ile cargo powinno pójść do danego bagażnika oraz jak rozsadzić pasażerów. LIR jest instrukcją załadunku - pokazuje osobom ładującym samolot gdzie włożyć bagaż i cargo. Rozmieszczeniu pasażerów sprzyja przydzielanie miejsc przy odprawie (czasem, jak samolot "nie chce" się wyważyć trzeba ich przesadzić), a czy pasażerowie zajmują miejsca zgodnie z przydziałem sprawdzają stewardessy.
 PM off
PawelGa uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 04 Gru 2014 22:43 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
niebieski
Anonymous napisał(a):
A jakie to ma znaczenie, czy się siedzi z tyłu, czy z przodu? Jak ktoś nie lubi latać to ani tu, ani tu nie będzie się czuł komfortowo.

Z tyłu bardziej trzepie/trzęsie, przynajmniej takie jest zadanie Moniki. I może powinienem pisać nie "nie lubi", ale po prostu boi się latać.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 04 Gru 2014 23:49 

Loty: 19
Kilometry: 23 746
Anonymous napisał(a):

Niektórzy lubią siedzieć tylko z przodu samochodu, albo tylko z tyłu, więc podobnie w samolocie - jakieś to ma znaczenie.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 20 Lut 2015 10:05 

niebieski
Odkopuję - znany jest algorytm przydziału miejsc? Czy coś jak w Ryanair, od środka samolotu? Chcę siedzieć przy oknie (AB lub EF) i z przodu lub z tyłu (nie na skrzydle). Lecimy w 2 osoby. Odprawiać się jak najszybciej czy wyczekać kontrolując żeby nie zostały tylko pojedyncze miejsca?

#28 PostWysłany: 20 Lut 2015 11:13 

podam przykład ostatniego lotu, niestety nie mam starych kart pokładowych, a coś można by było z nich odczytać, bo jeszcze do niedawna odprawiałem się dokładnie m-c przed odlotem,i to na jednej rezerwacji, od razu jak system na to pozwolił:

może coś CI podpowie: lot 30 stycznia, odprawa równa m-c przed, zaraz po tym jak pokazała się możliwość, 3 osobne rezerwacje i dość dziwne dla mnie rozmieszczenie przez system:
1. 23A
2. 23C
3. 23D

gdzie 23B zostało wolne i przydzielone później,

jeśli lot za jakiś czas to może popatrz po prostu na jakiś lot, któremu dopiero co "otwierają wolną odprawę" powinno coś na kierunkować.
 Profil Relacje PM off
shiver lubi ten post.

#29 PostWysłany: 20 Lut 2015 11:29 

niebieski
W sumie chyba tak po prostu zrobię, będę obserwował jak się miejsca wypełniają w miarę upływu czasu. Dzięki.

#30 PostWysłany: 21 Lut 2015 09:37 

Albo ten przydział jest przypadkowy albo dużo osób wykupuje miejsca. Zawsze doprawiam sie jak tylko odprawa zostaje otwarta i rozrzut miejsc od rzędu 12 do 24, kompletny brak logiki :) wczoraj odprawialam sie na 2 marcowe loty, 30 i 32 dni przed, w obu przypadkach miejsce 20A

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości