Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 05 Wrz 2012 18:55 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Z początkiem listopada 2012 roku easyJet wprowadzi system przydziału miejsc na wszystkich trasach. Od kwietnia 2012 roku system przetestowano podczas 6 tysięcy lotów próbnych. W tym czasie skorzystało z niego ponad 800 tysięcy pasażerów. Testy odbywały się w sezonie letnim, czyli w okresie największego ruchu pasażerskiego, aby sprawdzić system i procedury w warunkach największego obciążenia. Rozwiązanie zostanie wprowadzone na stałe na wszystkich trasach w sezonie zimowym, gdy podróżuje mniej osób, aby zapewnić sprawne przejście ze starego systemu na nowy.

W tym czasie przeprowadzono badania opinii wśród pasażerów w celu poznania ich opinii na temat nowego rozwiązania. Wyniki pokazały, że ponad 70% podróżujących uważa system przydziału miejsc za lepszy od systemu obecnie wykorzystywanego przez linię, ze względu na ułatwienia związane z wchodzeniem na pokład samolotu. Ponad 60% respondentów przyznało, że po wprowadzeniu nowego rozwiązania chętniej skorzysta z usług easyJet.

Jeżeli po wprowadzeniu systemu przydziału miejsc na wszystkich lotach pasażerowie nie będą chcieli skorzystać z płatnej możliwość dokonania wyboru miejsca, easyJet bezpłatnie dokona przydziału za nich. Pasażerowie podróżujący w ramach jednej rezerwacji zostaną usadzeni obok siebie, jeśli taki wybór miejsc będzie nadal dostępny na dany lot. System wykorzystywany przez easyJet to najbardziej zaawansowany na świecie system przydziału miejsc wykorzystywany w lotnictwie.

Komentarz easyJet Carolyn McCall, Dyrektor Generalnej easyJet:

- „Wprowadzenie systemu przydziału miejsc to dowód na to, że easyJet zawsze dokłada wszelkich starań, aby nasi pasażerowie odczuwali komfort podczas podróży. To właśnie oni zwrócili się do nas z prośbą o wprowadzenie takiego rozwiązania. Dlatego też, jako linia jesteśmy bardzo zadowoleni z pozytywnych opinii podróżujących. Udowodniliśmy, że jesteśmy w stanie wprowadzić nowy system zachowując jednocześnie wiodącą na rynku punktualność – najważniejszy element zadowolenia pasażera. System przydziału miejsc zapewnia wszystkim podróżującym sprawniejsze wchodzenie na pokład, oferując możliwość wyboru miejsca tym, którzy sobie tego życzą. Najlepiej sprzedającymi się miejscami były te z przodu samolotu, wybierane przez pasażerów chcących szybko wysiąść po dotarciu do celu oraz miejsca przy wyjściach – zapewniające więcej miejsca na nogi. Jesteśmy pewni, że dzięki tej inicjatywie pasażerowie będą chętniej korzystać z usług easyJet, a nowi klienci przekonają się do korzystania z naszych usług w przyszłości.”

Statystyki wyboru miejsc:

Statystyki wyboru miejsc podczas testowania nowego systemu:
· miejsce 6A sprzedawało się najlepiej w przypadku krótkich przelotów. Natomiast w przypadku długich lotów największą popularnością cieszyło się miejsce 1A.

· miejsce 16B cieszyło się najmniejszą popularnością w przypadku krótkich przelotów. Natomiast w przypadku długich lotów było to miejsce 19B.

· Pasażerowie wybierali miejsca po lewej stronie samolotu – miejsca A, B i C sprzedawały się lepiej niż D, E i F.

Podczas rezerwacji obowiązują trzy wysokości opłat w zależności od wybranego miejsca:
· 12 GBP za miejsce z dodatkową przestrzenią na nogi (pierwszy rząd i rzędy przy wyjściach)

· 8 GBP za miejsce z przodu samolotu (rzędy 2–5 w samolocie A319 i 2–6 w A320)

· 3 GBP za pozostałe miejsca

Harmonogram wdrożenia systemu przydziału miejsc:

Harmonogram wdrożenia systemu przydziału miejsc:

Loty do/ z
Data wyprowadzenia
Gatwick South, Londyn-Luton, Londyn-Stansted, Londyn-Southend,
Bristol i Glasgow
13 listopada
Gatwick North, Mediolan-Malpensa, Rzym-Fiumicino i Paryż CDG
20 listopada
Belfast, Edynburg, Liverpool, Manchester, Bazylea, Newcastle, Genewa,
Lyon, Nicea, Tuluza, Paryż-Orly, Madryt, Berlin Schoenefeld i Lizbona
27 listopada

Stanowiska odprawy Speedy Boarding (odprawy przyspieszone):

· Właściciele rocznej karty easyJet Plus oraz klienci korzystający z taryfy Flexi Fare są uprawnieni do nieodpłatnego wyboru miejsc oraz korzystania ze stanowisk odpraw przyspieszonych.

· Pasażerowie którzy wykupią miejsce z przodu samolotu lub miejsce z większą przestrzenią na nogi są uprawnieni do odprawy przy stanowisku Speedy Boarding.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 29 Sty 2017 00:51, edytowano w sumie 1 raz
Tytuł bardziej ogólny
 Profil Relacje PM off  

Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis Mikołajki w Dubaju za 2948 PLN 🎅🌤️🏖️ Loty Turkish Airlines z Warszawy i 8 nocy w hotelu Ibis
Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN Jesienny relaks na Krecie 🇬🇷🍹 All inclusive w 4* hotelu z miniaquaparkiem za 1959 PLN
#2 PostWysłany: 05 Wrz 2012 20:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Hubert napisał(a):
Pasażerowie podróżujący w ramach jednej rezerwacji zostaną usadzeni obok siebie, jeśli taki wybór miejsc będzie nadal dostępny na dany lot.
Ciekawe co jeżeli np. leci matka z dwójką małych dzieci (ponad 2 lata) a nie ma już miejsc obok siebie? Dwuletnie dzieci porozrzucają po samolocie?

#3 PostWysłany: 05 Wrz 2012 20:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Chaykin napisał(a):
Hubert napisał(a):
Pasażerowie podróżujący w ramach jednej rezerwacji zostaną usadzeni obok siebie, jeśli taki wybór miejsc będzie nadal dostępny na dany lot.
Ciekawe co jeżeli np. leci matka z dwójką małych dzieci (ponad 2 lata) a nie ma już miejsc obok siebie? Dwuletnie dzieci porozrzucają po samolocie?

Wówczas podczas check-in tej matki z dziećmi agent handlingowy zmieni miejsce komuś już odprawionemu tak by ta matka mogła usiąść razem z dziećmi, a ów szczęśliwiec o swoim nowym miejscu zostanie poinformowany w czasie boardingu.
W najgorszym wypadku gdy podczas check-in matka i dzieci dostaną różne miejsca to już na samym pokładzie samolotu personel pokładowy odpowiednio poprzesadza paxów.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Wrz 2012 00:54 

mnie zastanawia co innego: caly czas wszyscy mowia, ze brak numerowanych miejsc w low costach to oszczednosc czasu podczas boardingu, tymczasem przypadek Easy Jeta temu przeczy...samoloty tej linii spedzaja podobny czas na lotnisku co np Ryanaira i teraz wszyscy beda mieli numerowane miejsca...
czyzby to twierdzenie( o szybkosci boardingu w przypadku braku numerowanych miejsc) bylo tylko sposobem low costow na wyludzenie kasy za pierwszenstwo wejscia na poklad i za miejsce z wieksza przestrzenia na nogi?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Wrz 2012 11:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Cytuj:
czyzby to twierdzenie( o szybkosci boardingu w przypadku braku numerowanych miejsc) bylo tylko sposobem low costow na wyludzenie kasy za pierwszenstwo wejscia na poklad i za miejsce z wieksza przestrzenia na nogi?

Tak na chlopski rozum, poki co w lowcostach kazdy spieszy sie by zajac "najlepsze" miejsce, grupy nie wybrzydzaja tylko biora pierwszy z brzegu wolny rzad itp. A teraz wyobrazmy sobie jak by wygladal boarding, gdyby miejsca byly numerowane. Ludzie lazacy z przodu do tylu samolotu, powolne sprawdzanie na karcie swojego miejsca (poprzedzone wyciaganiem okularow z torby, szukaniem karty boardingowej), dyskusje czy miejsce F jest pod oknem czy przy przejsciu, przeciskanie sie miedzy ludzmi, pomylki i przesadzanie osob ktore zajely nie swoje miejsce... Przy lowcostach, gdzie samolot zwykle wypelniony jest w 95% (przynajmniej na trasach na ktorych latam), biorac pod uwage szerokosc korytarza w np boeingu 737, dla mnie jawi sie to jak jakis koszmar. Ale z easyjeta zrezygnowalam, gdy wprowadzil dodatkowa oplate, ktora jest a) nie do ominiecia b) nie uwzgledniona w cenie na dany dzien, wiec niech sobie tam robia co chca.
Swoja droga zaciekawilo mnie to zdanie:
Cytuj:
System wykorzystywany przez easyJet to najbardziej zaawansowany na świecie system przydziału miejsc wykorzystywany w lotnictwie.

Jak bardzo zawansowanego technologicznie systemu trzeba uzyc aby przydzielic +-180 osobom miejsca...? W accessie moznaby taka formule w 10min napisac. Marketingowy belkot jest czasami przezabawny :D

#6 PostWysłany: 06 Wrz 2012 12:22 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 92 349
niebieski
Magaa napisał(a):
Marketingowy belkot jest czasami przezabawny :D

Oj jest, np. ten fragment.

Cytuj:
W tym czasie przeprowadzono badania opinii wśród pasażerów w celu poznania ich opinii na temat nowego rozwiązania. Wyniki pokazały, że ponad 70% podróżujących uważa system przydziału miejsc za lepszy od systemu obecnie wykorzystywanego przez linię, ze względu na ułatwienia związane z wchodzeniem na pokład samolotu. Ponad 60% respondentów przyznało, że po wprowadzeniu nowego rozwiązania chętniej skorzysta z usług easyJet.

easyJet zawsze dokłada wszelkich starań, aby nasi pasażerowie odczuwali komfort podczas podróży. To właśnie oni zwrócili się do nas z prośbą o wprowadzenie takiego rozwiązania. Dlatego też, jako linia jesteśmy bardzo zadowoleni z pozytywnych opinii podróżujących.

Tak samo tłumaczył sie Wizzair pogarszając warunki przewozu bagażu podręcznego. Jestem dziwnie przekonany że gdyby jakaś linia wprowadziła opłatę typu 20 euro za powietrze w samolocie to też wyskoczyliby z "badaniami opinii publicznej" gdzie 60% ludzi popierałoby zmianę :D
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Kwi 2013 13:02 

poszukuję przelotów easyjetem dla 2 osób dorosłych i 2 dzieci, z tego co wiem, od pewnego czasu linia wskazuje miejsca- do wyboru albo płatnie albo z automatu przy odprawie.
Czy zna ktoś może zasady przydzielania miejsc automatycznego?- czy łączny bilet na 4 osoby powoduje, że przy odprawie są posadowione razem, czy jednak lepiej zdecydować się na opłacenie wyboru miejsc? Nie chciałbym, żeby dzieci były gdzieś rozsadzone osobno.
pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Kwi 2013 13:08 

niebieski
działa to tak, a przynajmniej działało w moim przypadku, że jeśli na jednej rezerwacji były 4 osoby, to dostaliśmy 4 miejsca obok siebie, tzn. np. 15 ABCD z tym, że ABC są po jednej stronie od przejścia, a D po drugiej.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Kwi 2013 13:18 

dzięki, mam nadzieję, że też się tak uda
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 13 Kwi 2013 13:23 

niebieski
ponadto ze strony easyjeta:
"Czy członkowie rodzin będą rozdzielani, jeśli nie będą chcieli zapłacić za przydział miejsc?

Nie. easyJet dołoży wszelki starań, aby rodziny siedziały razem. Jeżeli w grupie pasażerów są dzieci, należy zaznaczyć to w trakcie dokonywania rezerwacji, aby system mógł im przydzielić odpowiednie miejsca wraz z pozostałymi członkami grupy (niektóre miejsca nie są dostępne dla dzieci poniżej 16 roku życia). Dokonując rezerwacji dla całej rodziny, należy przekazać informację dotyczącą liczby dzieci. Wystarczy podać liczbę dzieci w polu „Dzieci (<16)” na stronie głównej easyJet a następnie wskazać wiek każdego z nich, aby system mógł zidentyfikować dzieci na rezerwacji."
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Kwi 2013 13:25 

platynowy
jest dokladnie tak, jak wspomnieli przedmowcy.
W przypadku lecacych wiekszych grup, warto tez odprawic sie online jak najwczesniej, wtedy miejsca na pewno beda obok siebie. Odprawiajac sie w ostatniej chwili istnieje ryzyko, ze pozostana tylko pojedyncze miejsca rozsiane w roznych rzedach i wtedy system niestety nie bedzie mial wyjscia i bedzie musial je wybrac.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Kwi 2013 14:11 

niebieski
tak jest jak napisał karpik / leciałem w 6 osób wszyscy w jednym rzędzie 8-)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 16 Cze 2014 23:13 

niebieski
Jest jakis "myk" pozwalajacy na usadzenie 2os na osobnych rezerwacjach obok siebie? Zrobienie odprawy zaraz po sobie jest jakims wyjsciem, czy easyjet przydziela miejsca losowo?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 16 Cze 2014 23:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie tak dawno temu odprawiałem 2 osoby z osobnymi rezerwacjami na 4 różne loty. Mimo, że zaraz po sobie i w niepopularnych godzinach, to zawsze wypadały miejsca w innych wierszach i kolumnach, ani razu obok siebie. Przydzielanie wygląda więc na losowe.

W przypadku jednej rezerwacji oczywiście razem.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 17 Cze 2014 19:32 

Robiłam ostatnio kilka odpraw na loty Easyjetem i nie ma żadnej logiki więc albo system jest całkowicie losowy, albo dużo osób wykupuje sobie miejsce.
 PM off  

#16 PostWysłany: 18 Cze 2014 14:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Jakąś logikę ten system ma i chyba nie jest czysto losowy, z tego co zaobserwowałem na podstawie rezerwacji swoich i rodziny (co jest tylko moim wnioskiem z kilkunastu lotów) najpierw w części samolotu rozsadza po oknach i korytarzu, a dopiero później zapycha środek i resztę, dlatego ciężko trafić miejsca obok siebie dla dwóch osobnych.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 04 Gru 2014 20:11 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
niebieski
A czy ktoś wie w jakiej kolejności przydzielane są miejsca? Od przodu samolotu, od tyłu, losowo? Narzeczona nie lubi latać i woli z przodu. Zakładamy sytuację, w której odprawa się jeszcze nie zaczęła i będę się odprawiał od razu pierwszego dnia, kiedy jest możliwa.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 04 Gru 2014 20:26 

Standardowo od środka, przynajmniej ja tak miałem przy pełnym obłożeniu lotów zaraz po uruchomieniu możliwości odpraw (4 osoby podróżujące razem, a i trzeba pamiętać że w tej bogatszej cześći Europy znacznie większa liczba osób wykupuje miejsca)

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 04 Gru 2014 20:45, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
PawelGa uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 04 Gru 2014 20:27 

niebieski
PawelGa napisał(a):
A czy ktoś wie w jakiej kolejności przydzielane są miejsca? Od przodu samolotu, od tyłu, losowo? Narzeczona nie lubi latać i woli z przodu. Zakładamy sytuację, w której odprawa się jeszcze nie zaczęła i będę się odprawiał od razu pierwszego dnia, kiedy jest możliwa.

a moim zdaniem losowo - ja odprawialem sie teraz na 4 loty easyjetem, sa dzien po dniu 11-14 grudnia, odprawa przez aplikacje, chyba trzeciego dnia po otwarciu odprawy - mam miejsca: 8F, 26A, 16C, 9B
 Profil Relacje PM off

#20 PostWysłany: 04 Gru 2014 20:51 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Ja też ostatnio jak leciałem odprawiałem się w sumie w ostatniej chwili i dostałem 2E.

Ale myślę, że to dlatego, że podróżowałem sam, tzn. system wtedy pewnie losowo wypełnia luki w samolocie. Może jak odprawiasz dwie osoby to jest jakaś prawidłowość od której strony zaczyna się przydzielanie miejsc...
 Profil Relacje PM off

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości