Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Sty 2012 20:41 

Zgodnie z sugestią Kamila w wątku o promocji hotels4u o przeniesieniu dyskusji o uczciwości - zakładam go.

Proszę, nie obrzucajcie mnie błotem, ale jeszcze raz napiszę, że szkoda mi tego, że mimo jasnych reguł promocji, wielu jednak chciało "więcej"... Myślę, że organizator tej promocji (nie przewidział cwaniactwa) już więcej jej nie powtórzy, a jeśli już to ograniczy ją np. wykluczając Polaków (stosując odpowiedzialność zbiorową).

Najbardziej zaskoczyły mnie te wpisy w dzień promocji i po, w których niektórzy chwalili się, jak to przechytrzono organizatora...

☀️Komfortowo na ☀️Komfortowo na "Kanarach" za 1339 PLN 🌴 Loty i ⭐⭐⭐⭐ hotel na Gran Canarii🚨😎
All inclusive w greckim raju 🏝️ ⭐⭐⭐ hotel przy plaży na Lesbos za 2779 PLN All inclusive w greckim raju 🏝️ ⭐⭐⭐ hotel przy plaży na Lesbos za 2779 PLN
#2 PostWysłany: 15 Sty 2012 20:44 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Dzięki dyzu, że ten wątek założyłeś. Będzie platforma do wymiany zdań na ten temat, a jednocześnie wątek o H4U pozostanie merytoryczny.

#3 PostWysłany: 15 Sty 2012 21:18 

Myślę, że ten temat powinien być stale podbijany. Może chociaż częśc z tych, co to ...wręcz muszą podróżowac i zrobią wszystko, żeby jak najwięcej podróżowac, zmienią literkę w imieniu, a potem w nazwisku, potem w drugim imieniu, i wszystko jeszcze pomnożą przez pięc itd itd... zrozumieją, że tak po prostu jest bardzo źle czynić. Źle dla każdego normalnego podróżnika, który ma jakieś zasady i plany na rozwój swojej pasji, dla reputacji Polaków na świecie, a także, co celnie zauważył Dyzu dla powodzenia przyszłych tego typu promocji. Proszę, przemyślcie czy naprawdę warto było grac nie fair.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Sty 2012 22:20 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
Witam,
mimo, że nie jestem aktywnym forumowiczem postanowiłem wyrazić swoje zdanie.

Niestety podczas tej promocji spora część osób próbowała delikatnie to ujmując obejść warunki uczestnictwa. Osoby te bez skrępowania chwaliły się swoim oszustwem co było dla mnie szokujące. Nie pochwalam kombinatorstwa ale jeśli ktoś się na to decyduje to powinien mieć na tyle klasy by się tym nie chwalić.

Druga sprawa to pewne kroki poczynione przez organizatora. Niewątpliwie popełnił on błąd nie doceniając siły zachowań opisanych powyżej oraz nie precyzując jednoznacznie warunków uczestnictwa. I za jego błąd powinien odpowiadać osobiście. Niestety za błąd ten bardzo często płacą osoby uczciwe, którym anulowano rezerwacje bo np. żona z mężem mają wspólnego laptopa, itp. Hotels4u.com jako przedsiębiorca powinien tego typu ryzyko skalkulować przed promocją.

Reasumując promocje powinny być dobrze przygotowane i nie powinny się opierać na dobrej woli i uczciwości (niestety) ogółu a także sama promocja nie może nigdy być darmowa i powinna uczestnika coś kosztować (żeby nie napisać powinna uczestnika trochę zaboleć - idealny przykład to polskibus, gdzie spora grupa biletów za 1zł wraca na forum lub wcale nie jest wykorzystywana).

pozdrawiam

#5 PostWysłany: 15 Sty 2012 22:33 

Wiem, zabrzmi to kontrowersyjnie, ale...popularność takich serwisów jak fly4free ciągnie poziom do dołu. Oczywiście, w żaden sposób to nie wina twórców portalu, absolutnie nie. Ale poprzez to, że portal śledzi coraz większa liczba osób, rozkład ludzi coraz bardziej przypomina przeciętny rozkład w społeczeństwie, czytaj: coraz więcej jest cwaniaków.

Cytuj:
Reasumując promocje powinny być dobrze przygotowane i nie powinny się opierać na dobrej woli i uczciwości (niestety) ogółu a także sama promocja nie może nigdy być darmowa i powinna uczestnika coś kosztować (żeby nie napisać powinna uczestnika trochę zaboleć - idealny przykład to polskibus, gdzie spora grupa biletów za 1zł wraca na forum lub wcale nie jest wykorzystywana).

Przy czym coś kosztować nie musi oznaczać "pieniędzy". Może oznaczać też wysiłek. Teraz wystarczy mieć fly4 free na fejsie, a bilety z polskiego busa same się pokażą. Mało to ludzi na forum chwaliło się, że kupiło 15 czy 20 biletów? Mała bariera wejścia i taki efekt.

Albo wpisy typu: "hejka, jestem maturzystką, nudzę się w lutym, znajdźcie mi loty za darmo do ciepłego kraju, buziaczki".

Niestety, wszystko załamuje sie w obliczu masowości... Powtórnie zaznaczam, że to nie wina fly4free, ale po prostu tak to już bywa w życiu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Sty 2012 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 154 406
niebieski
Nie jestem w temacie.
Przy jakim promo zaczęły się kombinacje?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Sty 2012 23:44 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
Vojtas napisał(a):
Nie jestem w temacie.
Przy jakim promo zaczęły się kombinacje?

viewtopic.php?f=81&t=7752
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Sty 2012 23:56 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Popieram przedmówców Piccolo i wro71. Niektóre posty było aż przykro czytać. Oszukiwanie, a co gorsza, chwalenie się tym faktem. A potem jeszcze odgryzanie się na organizatorze promocji, jakby to rzekomo była jego wina.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Sty 2012 00:36 

@Vojtas: Przy jakim promo? Hotels4u.com to tylko jeden z wielu przykładów. Mi od razu przypomniał się ostatni wątek darmowego promu Kilonia-Oslo-Kilonia. Dziesiątki osób zarezerwowały termin a po dwóch dniach widzę wpisy: "Wiecie co, przemyślałem/-am sprawę. Za dużo zachodu. A to tylko rejs. Nie płynę...". Ręce opadają.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Sty 2012 02:05 

HON fly4free
Ja a propos hostel4you: trzeba rozróżnić kwestię jasności zasad tej promocji od kwestii samej organizacji promocji: co do pierwszego wątku, nie bardzo rozumiem tych, ktorzy piszą, że istota promocji była niejsana : wyraźnie przecież było powiedziane ; 1 OSOBA = 1 REZERWCJA i nie trzeba to nic doprecyzowywać
Natomiast to że źle przygotowali sobie cała to akcję i w efekcie pogubili sie, to inny temat.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Sty 2012 02:32 

Kombinować można no ale wszystko musi mieć swe granice.

Jeżeli chodzi o promocje H4U to niektórzy cwaniacy( Ci co porobili dla siebie po 10 rezerwacji, zmieniając nazwiska karty itd i zeby było jasne nie mówię tu o sytuacji w której jedna osoba robiła rezerwacje dla siebie,dziewczyny czy znajomych bo oni nie mieli jak czy coś) psioczyli na H4U za to że im rezerwacje usuwa i zostawia im jedna ta najdroższą a to jest już szczyt chamstwa :lol:

No i przez niektórych cwaniaków mogą się zapewne czuć poszkodowane osoby które zrobiły rezerwacje dla siebie i dziewczyny płacąc jedną kartą bo być może gdyby nie tamci H4U by patrzał przychylniej na takie rzeczy.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Sty 2012 07:40 

Zbanowany
niebieski
A mnie ciekawi jak zapatrujecie się na kwestię wykorzystania promocji z Hotels4u (co prawda zgodnie z regulaminem) na hotele w miejscu swojego zamieszkania? Też w wątku o H4U pojawiła się taka osoba, która jeszcze chwali się tym i namiętnie reklamuje te swoje relacje z pobytów.

Dla mnie jest to osobiście dość przykre, że ktoś, kto zupełnie tych noclegów nie potrzebował, wykorzystał vouchery, bo przecież dawali ponad 250 zł za darmo... I później dziwić się, że są takie, a nie inne opinie o Polakach...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 16 Sty 2012 08:20 

miejsce na zakonczenie (romantycznej) kolacji z druga polowka? ot takie pierwsze z brzegu ;)

#14 PostWysłany: 16 Sty 2012 09:03 

Zbanowany
niebieski
gwzd napisał(a):
miejsce na zakonczenie (romantycznej) kolacji z druga polowka? ot takie pierwsze z brzegu ;)

Cóż, może jestem człowiekiem starej daty, bo do mnie jakoś ten powód nie przemawia. ;) Co innego, to zakończenie romantycznej kolacji w dobrym hotelu dzięki H4U, ale przy podróży do innego miasta/kraju.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 16 Sty 2012 10:07 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
Ja nie widze nic nieetycznego w wykupieniu hotelu w miejscu zamieszkania. Nawet zaluje, ze mi to nie przyszlo na czas do glowy i nie skorzystalam. W koncu bylaby to jedyna dla mnie mozliwosc "zakosztowania" spania w paro gwiazdkowym hotelu. Mila odmiana po budzetowych noclegach w roznych czesciach swiata. Plus wypad bez dzieci.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 16 Sty 2012 10:58 

niebieski
Dziwi mnie pobłażliwość, z jaką traktowane były (i nadal są) posty osób bezczelnie przyznających się do oszustwa czy wręcz chelpiacych się nim. Nie rozumiem tego, bo na przykład łamanie regulaminu Polskiego Busa jest na forum zabronione i nie jest dopuszczana sprzedaż biletów. Skąd w takim razie inne kryteria wobec osób otwarcie przyznających się do kradzieży w wątku H4U?

Szczególnie zapadł mi w pamięć użytkownik, który zrobił ogromną ilość rezerwacji, chwalił się tym na prawo i lewo, po czym w momencie wykrycia zrobił chargeback (sic!). Takich ludzi bym banowal.

#17 PostWysłany: 16 Sty 2012 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
No to ja chcialem byc uczciwy i nie zrobilem 2 rezerwacji ale chyba nie do konca warto. Zrobilem rezerwacje, zablokowalo srodki na karcie, ale zamiast nr rezerwacji wyskoczyl blad (cos na serwerze h4u). Zapytalem na fb Adama z h4u czy robic nowa rezerwacje, na co mi odpisal zebym wyslal maila do nich. Maila wyslalem, po czym zwrocili zablokowana kwote i odpisali ze byl blad i rezerwacja nie zostala dokonana.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 16 Sty 2012 12:11 
Awatar użytkownika

alav napisał(a):
Dziwi mnie pobłażliwość, z jaką traktowane były (i nadal są) posty osób bezczelnie przyznających się do oszustwa czy wręcz chelpiacych się nim. Nie rozumiem tego, bo na przykład łamanie regulaminu Polskiego Busa jest na forum zabronione i nie jest dopuszczana sprzedaż biletów. Skąd w takim razie inne kryteria wobec osób otwarcie przyznających się do kradzieży w wątku H4U?

Taka postsowiecka natura, umiejętność kreatywnego oszukiwania i bezduszne cwaniactwo jest przez wielu nadal postrzegane jako cecha pozytywna i pożądana, dowód życiowej zaradności.

Ekstremalny przykład - udziela się na tym forum osoba, która oszukała wielu użytkowników forum lotnictwo.net.pl i pasażera na łącznie kilka (a może i kilkanaście) tysięcy złotych. W zdrowym społeczeństwie taki śmieć skazany byłby na społeczną śmierć, o dziwo na obu forach użytkownik ma oddaną (choć dość hermetyczną) rzeszę fanów i obrońców.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Sty 2012 12:33 

Awerik napisał(a):
... Ekstremalny przykład - udziela się na tym forum osoba, która oszukała wielu użytkowników forum lotnictwo.net.pl i pasażera na łącznie kilka (a może i kilkanaście) tysięcy złotych. W zdrowym społeczeństwie taki śmieć skazany byłby na społeczną śmierć, o dziwo na obu forach użytkownik ma oddaną (choć dość hermetyczną) rzeszę fanów i obrońców.

Awerik - nie każ się domyślać, a jednocześnie ostrzeż innych jeśli Twoje podejrzenia są podparte faktami
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 16 Sty 2012 12:39 
Awatar użytkownika

Chodzi oczywiście o Marcina J., znanego w internecie jako stenus / humbak - uczciwie przestrzegam przed jakimikolwiek kontaktami z tym człowiekiem.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 76 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości