Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kazachstan ze Lwowa
#1 PostWysłany: 12 Lut 2015 17:08 

Witam,

wybieram się do Kazachstanu na tydzień w połowie września. Wiem, że nie tylko ja skorzystałem z promocyjnych cena UA. Może założymy wątek by się wzajemnie inspirować?
Mnie po głowie wstępnie chodzi tylko jeden pewniak: przejazd z Almaty do Biszkeku, stamtąd do Przewalsk i dwudniowy trekking na Ala-Kul Lake.
 PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 12 Lut 2015 17:13 

niebieski
Jaka Ala Kul to Ozero, a nie Lake :) Przy większej ilości czasu na miejscu można zrobić fajną objazdówkę po Azji Środkowej.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Lut 2015 17:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja biletu nie kupiłem, ale o tym myślałem - poczekam na koljne promocje. Też dla mnie pewniak to byłby przejazd do Biszkeku.
Nurtuje mnie tylko kwestia wizy, mianowicie jeśli przylot i wylot byłby do Kazachstanu, a odwiedzi się Biszkek. To potrzebna jest wiza na dwa wjazdy (pierwszy to przylot do Kazachstanu, a drugi to przy powrocie z Kirgistanu). Gdzieś wyczytałem, że przy wizie jednowjazdowej nie trzeba mieć poparcia wizowego, a przy dwuwjazdowej już tak - oczywiście dodatkowe koszty i formalności. Ktoś mógłby się wypowiedzieć ile w tym prawdy i jak wygląda ewentualnie sprawa z poparciem wizowym ?

#4 PostWysłany: 14 Lut 2015 11:54 

Jest tak jak piszesz - wszędzie gdzie czytam, do wizy dwukrotnej potrzebne jest wsparcie wizowe. Ja natomiast jestem coraz mniej przekonany by zahaczać o Kirgistan. Mam tydzień czasu i po krótkim przejrzeniu internetu te miejsca:
Altyn Emel
Kosai Lake
Charyn Canyon
sprawiają, że mniej mi się chce załatwiać wizę podwójną :)

Ktoś może był i wypowie się jak z dojazdem? W necie co chwile wyskakują mi oferty agencji turystycznych z Almaty ale 500 USD i więcej za wycieczkę to coś czego unikam.
 PM off  

#5 PostWysłany: 14 Lut 2015 12:07 
Site Admin

Przeniosłem wątek w bardziej odpowiednie miejsce.

Również lecę z tej promocji, nieco wcześniej, w lipcu. Planowałem potraktować Kazachstan jako punkt wypadowy do Kirgistanu - myślałem nad dwoma wizami tranzytowymi - co prawda wychodzi to drożej niż dwukrotna turystyczna ale może łatwiej formalnie? Jeszcze nie miałem czasu zorientować się dokładnie w temacie

#6 PostWysłany: 14 Lut 2015 12:31 

Loty: 29
Kilometry: 41 921
Hej, ja też na lipiec mam bilety i podobnie myślę o kółeczku Biszkek i jezioro + park narodowy. Wizę dwukrotną będę wyrabiac.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Lut 2015 12:44 

Kama - jak planujesz się przemieszczać?
 PM off  

#8 PostWysłany: 14 Lut 2015 12:48 

Chyba marszrutami, jeszcze to nie jest rozkminione, bilety wczoraj zakupione...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Lut 2015 14:36 

niebieski
Wybieramy się w 4 osoby od 9 do 21 sierpnia do Kazachstanu i Kirgistanu, jak ktoś jest chętny się przyłączyć to zapraszamy :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Lut 2015 19:01 

Do mnie jak ktoś chce się dołączyć to również zapraszam. W planie na pewno Kolsai Lakes + coś jeszcze na co będzie opcja bez pośrednictwa agencji turystycznej. W przypadku Kolsai Lakes wyprawa oznacza 2 dniowy trekking, konieczne będzie zatem nocowanie w namiocie (wolę zaznaczyć, gdyby ktoś preferował wyłącznie hotele).

Mam 31 lat, ale wiek (i płeć) współtowarzysza obojętny. Jedynie co jest ważne to żeby dobrze czuł się w górach i na dłuższych spacerach.

Lecę 05-12 września.

Załącznik:
8145009888_38bacf0ee1_b.jpg
8145009888_38bacf0ee1_b.jpg [ 237.76 KiB | Obejrzany 2727 razy ]
 PM off  

#11 PostWysłany: 15 Lut 2015 19:22 

niebieski
Radziłbym jeszcze poczekać do połowy kwietnia z konkretnymi decyzjami angażującymi wydatki (oczywiście w miarę możliwości - kwestia terminu wylotu). Sytuacja VV jest kiepska, ale jeśli do kwietnia nie zbankrutuje, to powinien pociągnąć przynajmniej do sierpnia - w końcu to najlepszy okres w roku dla linii lotniczych.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Lut 2015 13:04 

Witam,
jakby co to ja też lecę z Lwowa 2lipca, powrót 31 lipca. Dodatkowo dwie osoby: jedna z Wilna te same terminy i kolejna z Kijowa. Trasa: Kazachstan Altyn Emel, Kanion Szaryński, myśleliśmy też na jeziorem Bałchasz (jedyne na świecie jezioro które w połowie jest słone i w połowie słodkie) później Kirgistan: Issyk-kul i song-kul, Karakol, Osh, następnie Pamir Highway aż do Dushanbe. Głównie nastawiamy się na stopa, marszrutki, spanie głównie w namiotach i jurtach. Na sam koniec Uzbekistan: głównie jedwabny szlak i miejsca w którym są pozostałości po armii Andersa :) To tak w skrócie, Kazachstan chcemy objechać szybko dosłownie na 3-4dni i na ten okres wynająć auto terenowe. Koszt na Kazachstańskich stronach z tego co sprawdzałem to około 170zł/dzień.
W razie czego link:
http://kolesa.kz/uslugi/prokat-arenda/almaty/
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Lut 2015 14:02 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
bardzo ambitny plan jak na taką mała liczbę dni. Weź pod uwagę, że prędkość przemieszczania się praktycznie 2 razy wolniejsza niż u nas. Warto pomyśleć też o locie np. pomiędzy Biszkekiem, a Osz (np. pegasus)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Lut 2015 14:21 

Też mi się wydaje, że to dość napięty plan. Dwa lata temu trasa Taszkent - Mujnak - Chiwa - Buchara - Samarkanda - dolina Fergany - Osz - Biszkek - Issyk Kul - Song Kul - Ałmaty, wszystkie miejsca max po 2-3 dni, zajęła miesiąc. Przejazdu zajmują dużo czasu. Można to usprawniać samolotami, a w Uzbekistanie nocnymi pociągami, ale po prostu to są naprawdę duże odległości. No i koszty wizowe nie są małe.
W kwestii stopa - w Kirgistanie, Uzbekistanie i Kazachstanie nie istnieje autostop w europejskim pojęciu i za przejazd w ten sposób się płaci, chociaż mniejsze pieniądze niż za taką samą trasę marszrutką.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Lut 2015 04:49 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Jak się umiesz dogadać to się nie płaci. Cały czas jeździliśmy na stopa i nie płaciliśmy. Mówisz na początku, że jeździsz bez pieniędzy i tyle. Czasami powiedzą, że nie, ale zaraz podjedzie drugi samochód, który Cie weźmie. Nie ma najmniejszego problemu.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Lut 2015 00:34 

Loty: 94
Kilometry: 182 398
A ktoś się orientuje jak z wydatkami na miejscu? bilet jeszcze nie kupiłem, ale zastanawiam się nad koniec lipca na 10 dni. Ile dziennie potrzeba pieniędzy, żeby przeżyć?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Lut 2015 00:49 

stówka pln na dzień i lecisz grubo....
 Profil Relacje PM off
HanDanielZhao lubi ten post.

#18 PostWysłany: 17 Kwi 2015 13:57 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
niebieski
Kama87 napisał(a):
stówka pln na dzień i lecisz grubo....

Liczylem ok. 50 - 80 ale masz racje. 100PLN i lecisz grubo :)
Ja tez lece w sierpniu na 2 tyg. Przez Kazachstan. Chce zwiedzic Almaty, jezioro Balkhash, Tamgaly Tas (Budda), Bolshoe Almatinskoe Lake, Jezioro Kapshagay, Otrar (najstarsze starozytne miasto w Azji Centralnej), Mauzoleum Arystan-Bab , Necropolis Begazy, kolejne pictogramy (http://www.panoramio.com/photo/25797147), Turkestan, Sairam-su Canon, Bishkek, Burana, jezioro Issyk Kul, inne ;)
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 17 Kwi 2015 19:41 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
niebieski
Byłem w tamtym roku w Kirgizji. Gdybyście mieli jakieś pytania....

#20 PostWysłany: 17 Kwi 2015 20:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Dajcie spokój z tym -Lake. To jest Ozjero oczywiście.
Gollum lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości