Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Sty 2015 10:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam do Was pytanie.
Mam kartę kredytową Mastercard i konto w BZ WBK.
Za pomocą tej karty kupiłem kilka biletów w Ryanairze w Euro i zarezerwowałem hotel także w Euro.

Kwoty za bilety i za hotel bank przeliczył z Euro na złotówki po kursie 4.44 zł., [opcja zagwarantowania zachowania stałego kursu Euro podczas kupowania biletów w Ryanairze oczywiście WYŁĄCZONA] czyli zapłaciłem za bilety i za hotel więcej niż powinienem. Dodatkowo za każdy bilet i rezerwację hotelu bank pobrał po kilka złotych dodatkowych opłat, które noszą nazwę 'Opłaty za przewalutowanie transakcji', czyli za każdy bilet i hotel zapłaciłem jeszcze więcej.

Czy tak wysoki kurs Euro i pobieranie dodatkowych 'opłat za przewalutowanie' transakcji ma miejsce w każdym banku, czy Ci oszuści z BZ WBK wykorzystują mnie ? :)

Poniżej umieszczam zrzut ekranu z transakcji rezerwacji hotelu [płatność za hotel + dodatkowa płatność za przewalutowanie tej transakcji].
Transakcje kupna biletów wyglądają tak samo.

Image

Ostatnio edytowany przez ELBE 23 Sty 2015 10:25, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute Loty Etihad Airways do Singapuru z Warszawy od 2556 PLN ✈️🧳 Oferta first minute
Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌 Wakacje w sercu południowej Transylwanii 🦇🏰 Wycieczka już od 497 PLN ✈️🛌
#2 PostWysłany: 23 Sty 2015 10:24 
Awatar użytkownika

platynowy
eur = 4,5645 ogółem
wysoko, ale nie razaco wysoko wzg. innych bankow

maestro millennium = rozliczyli mi po 4,50
diners = 4,49
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 23 Sty 2015 10:25 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
srebrny
Niestety, nie zajrzałeś do Tabeli Opłat i Prowizji (TOiP), w której pewnie opłata za przewalutowanie jest wyszczególniona. Dodatkowo banki stosują swoje tabele kursów walut oraz stosują dość duży spread. Niestety jest to domena większości banków (chociaż niektóre nie pobierają prowizji za przewalutowanie). Polecam wyrobić kartę debetową do konta w euro lub dolarach.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Sty 2015 10:25 
Awatar użytkownika

Loty: 90
Kilometry: 159 207
niebieski
ELBE napisał(a):
Czy tak wysoki kurs Euro i pobieranie dodatkowych 'opłat za przewalutowanie' transakcji ma miejsce w każdym banku

Nie w każdym. Szczegóły przewalutowań i opłat z nim związanych w umowie i regulaminie konkretnego rachunku bankowego. W jednych bankach jest kurs bandycki, w innych (np Reiff) bezpośrednie przewalutowanie z waluty transakcji na PLN po kursie Mastercard bez dodatkowych opłat.
Zalecam przeczytać tematy w tym dziale platnosci-w-liniach-lotniczych,forum,181

Ostatnio edytowany przez Tomek Zien 23 Sty 2015 12:05, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Sty 2015 10:26 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
Co do kursu EUR to standard, że banki mają wyższy. Opłata za przewalutowanie 2,8% jest specyficzna dla BZ WBK, w innych bankach często jej nie ma.
Może warto pomyśleć nad kontem walutowym i EUR kupić w jakimś kantorze online?

#6 PostWysłany: 23 Sty 2015 10:28 
Awatar użytkownika

platynowy
zgadzam sie, ze obecnie takie transakcje robic Raiff Wizz, badz kartami chocby alior kantor

ale czasem jestes zmuszony wykonac transakcje karta o niegodziwym kursie rozliczenia waluty
z roznych osobistych /ekonomicznych/ przyczyn ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Sty 2015 10:29 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Tak jak przedmówcy; opłata za przewalutowaie pojawiła się w lipcu zeszłego roku, też dowiedziałem się o niej dopiero sprawdzając wyciąg z konta. Generalnie BZWBK się psuje :P
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Sty 2015 10:31 
Awatar użytkownika

niebieski
ELBE napisał(a):
.....czy Ci oszuści z BZ WBK wykorzystują mnie ? :)...

Kupiłeś pakiet usług w banku podpisałeś / czytałeś warunki - gdzie oszustwo?
tabela Nr1 pkt. 6 http://www.bzwbk.pl/_items/bzwbk.pl/pdf ... ciebie.pdf
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Sty 2015 10:41 
Awatar użytkownika

niebieski
dodam że od 1.02.2015 bzwbk wprowadza opłaty za konta walutowe w wysokości 2 jednostek danej waluty o ile średnie miesięczne saldo na tych kontach nie przekroczyło 20 jednostek ;)
także
ciacho_majonez napisał(a):
BZWBK się psuje
niestety coraz bardziej :evil:
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 23 Sty 2015 11:09 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 313 106
Nie zgodziłbym się ze stwierdzeniem, że bank oszukuje, wszystkie informacje o zmianach warunków podawane są w korespondencji w bzwbk24

Zgadza się natomiast, że BZWBK się psuje.
Samcik na swoim blogu zapowiadał, że BZWBK po wykupieniu przez Santandra będzie stopniowo windował opłaty i tak się dzieje. A to opłata za przewalutowanie, to znów opłata za prowadzenie rachunków walutowych (o czym pisał lagor), a od 1.02 także opłata 7 zł za kartę MC Omnia do darmowego do tej pory Konta Godnego Polecenia, które tym samym przestaje już być "godnym polecenia" (Informują, że można wymienić kartę MC Omnia na jakąś VISA Sol, która jest darmowa, ogranicza wypłaty bezprowizyjne wyłącznie do bankomatów BZWBK, tyle że np. w moim oddziale nikt o niej nie słyszał)

Rozwiązaniem problemu może być owszem karta dołączona do rachunku walutowego, tylko że:
- to rozwiązanie ograniczone jest terytorialnie praktycznie do niecałej Europy i Stanów
- trzeba mieć walutę na koncie więc nie da się skredytować wydatków np. tych "nieprzewidzianych".

Więc lepiej rozejrzeć się za inną kredytówką.

#11 PostWysłany: 23 Sty 2015 11:50 
Redaktor F4F

lagor napisał(a):
dodam że od 1.02.2015 bzwbk wprowadza opłaty za konta walutowe w wysokości 2 jednostek danej waluty o ile średnie miesięczne saldo na tych kontach nie przekroczyło 20 jednostek ;)
także
BZWBK się psuje
niestety coraz bardziej :evil:

Czy ja dobrze słyszę? Konto walutowe, do którego karta rocznie kosztuje mnie teraz 10 eur (co nie jest aż taką złą opcją) będzie jeszcze kosztowało 2 eur/mies. jeżeli nie będę tam trzymał co najmniej 20 eur? Przyznam szczerze, że nie czytam regularnie komunikatów, które wysyłają drogą elektroniczną, ale byłem ostatnio w banku zapytać o WSZYSTKIE podwyżki, które mogą mnie dotyczyć, o tym jak widać zapomnieli.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Sty 2015 12:01 

karta kredytowa BZ WBK a platnosc w euro... ja jakis czas temu zaplacilam o ~65 zl wiecej niz wszyscy moi znajomi na rzecz transakcji na 227 euro. od tamtej pory raczej unikam płacenia tą kartą w obcej walucie.

i chyba fakt - trzeba się rozejrzeć za inną kredytówką. na przykład taką, która się świetnie sprawdza dalekich podróżach z dziwnymi walutami :) Ma ktoś coś faktycznie godnego polecenia?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 23 Sty 2015 12:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ja dobrze słyszę? Konto walutowe, do którego karta rocznie kosztuje mnie teraz 10 eur (co nie jest aż taką złą opcją) będzie jeszcze kosztowało 2 eur/mies. jeżeli nie będę tam trzymał co najmniej 20 eur? Przyznam szczerze, że nie czytam regularnie komunikatów, które wysyłają drogą elektroniczną, ale byłem ostatnio w banku zapytać o WSZYSTKIE podwyżki, które mogą mnie dotyczyć, o tym jak widać zapomnieli.

no niestety...
ja w przyszłym tygodniu idę zamknąć wszystkie konta walutowe i karty do tych kont w bzwbk
w kwestii wymiany walut i płacenia nimi przechodzę w całości do kantoru aliora 8-)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Sty 2015 12:26 
Redaktor F4F

To ja chyba skoczę nawet dzisiaj w przerwie w pracy...
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 23 Sty 2015 13:04 
Awatar użytkownika

platynowy
jezeli nie masz na tej karcie transakcji "odroczonych w czasie" ktore w razie anulowania moge wrocic
i troche skomplikowac ci odebranie gotowki, pozamykaj karty

ilekroc bank zmienia reguły gry, podnosi sie lament po jakims czasie opada i tak sie to kreci

bankowcy doskonale znaja zasade, ze owce mozna strzyc regularnie ale tylko raz obedrzec ze skory
wiec beda dalej drobnymi kroczkami podnosic opłaty to tu to tam :)
 Profil Relacje PM off
krasnal lubi ten post.

#16 PostWysłany: 27 Sty 2015 10:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki wszystkim za odpowiedzi !
Widzę, że czas by zmienić BZ WBK na bank, który nie dolicza opłaty dodatkowej za przewalutowanie na złotówki zakupów robionych w Euro.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 27 Sty 2015 11:00 

Jeszcze więcej BZWBK zedrze jak wypłacisz ich kredytówką inną walutę jak PLN czy Eur z bankomatu zagranicznego. Oprócz swojego kursu i przewalutowania np.x2 doliczy jeszcze z kredytówki 20 zł za wypłatę. Przekonałem się niedawno będąc w Czechach ,ale musiałem i symboliczne 500 koron z bankomatu kosztowało mnie niecałe 104 zł
 PM off  

#18 PostWysłany: 27 Sty 2015 11:03 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
ELBE napisał(a):
Dzięki wszystkim za odpowiedzi !
Widzę, że czas by zmienić BZ WBK na bank, który nie dolicza opłaty dodatkowej za przewalutowanie na złotówki zakupów robionych w Euro.

Wiele banków dolicza właśnie takie opłaty jedynie za transakcje przeprowadzane w innej walucie niż EUR (czasem też USD, zależnie od waluty rozliczeniowej dla transakcji zagranicznych). Warto sprawdzić kilka zanim podejmie się decyzję.
Ja osobiście zmieniłem z powodu tych 2,8% BZ WBK na T-mobile - zero prowizji, w tym za wypłaty, ale też mnie skubią, bo rozliczają transakcje w USD po dość podłym kursie, ale chyba wszystkie banki tak już z kursem mają. Alternatywa wtedy to konto walutowe.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 27 Sty 2015 11:17 
Awatar użytkownika

niebieski
bonieq2 napisał(a):
ale też mnie skubią, bo rozliczają transakcje w USD po dość podłym kursie, ale chyba wszystkie banki tak już z kursem mają. Alternatywa wtedy to konto walutowe.

Nie wszystkie, karta Raiff Wizz ma korzystne kursy przeliczeniowe i do tego umożliwia zbieranie sporych środków bonusowych na koncie myWizz.
Poza pewnymi niedomaganiami ich bankowego systemu internetowego (do których można się przyzwyczaić) karta ma jak na razie same zalety.
 Profil Relacje PM off
bonieq2 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 27 Sty 2015 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Dzięki za wrzutkę, po przeanalizowaniu w moim akurat przypadku odpada, ale ogólnie wygląda ciekawie. Jesteś w stanie mniej więcej podać co oznaczają korzystne kursy przeliczeniowe? Porównując kurs walut na stronach BZ WBK i Raiff, to WBK wygląda korzystniej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość