Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Blackall napisał(a):
Jeśli przy gate nikt nie zwróci uwagi, to przejdzie i 50 litrowy, więc takie pytanie jest trochę bez sensu...

Natomiast maksymalna pojemność zgodna z wytycznymi to 40 cm x 20 cm x 25 cm = 20 litrów. A że plecaki zazwyczaj nie są idealnie dopasowane do sizera, to realnie jeszcze mniej. Zupełnie inną kwestią jest natomiast to, że ludzie w większości przypadków mają nieco za duże plecaki bo nikt tego aż tak mocno nie kontroluje (choć to zależy od dnia / lotniska / obsługi / szczęścia itp). Plecak można też ugnieść, a walizkę - niekoniecznie.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 106  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 10 Sty 2012 20:54 

koziakaka napisał(a):
plecak forclaz 50 (...) zmeczenie oczywiscie dalo sie we znaki, bolaly barki, ale to nieuniknione przy bagazu tego typu

Przy plecaku tego typu. Wydałem trochę kasy na plecak deutera. Mogę go zapakować do 10-15kg i barki wcale się nie męczą. Cały ciężar spoczywa na biodrach. Górne szelki tylko trzymają równowagę. Można chodzić z nim cały dzień. Oczywiście to też jest męczące, bo w końcu mówimy o dodatkowym ciężarze. Ale jeśli komuś często dokuczają plecy tak jak mi, uważam że nie ma sensu katować się tanimi plecakami.
 Profil Relacje PM off  

Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭 Gorące last minute❗ Tylko 1299 PLN za tygodniowe all inclusive na Riwierze Tureckiej 🍸🏖️🤭
Majowy relaks w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel z 2 posiłkami na Costa Dorada za 2399 PLN Majowy relaks w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel z 2 posiłkami na Costa Dorada za 2399 PLN
#422 PostWysłany: 10 Sty 2012 22:02 

dam glowe, ze z twoim deuterem paru godzinach ciaglego chodzenia po miescie zwiedzajac rowniez zaczelyby mnie bolec barki :) nie wiem jak deuter zagina prawa fizyki, zmieniajac kierunek grawitacji z pionowego na poziomy (z barkow na biodra), nie slyszalem o czyms takim.
forum jest o budzetowym lataniu i spedzaniu wakacji, watpie ze ktos bedzie wydawal 600zl na plecak, gdy za to moze spedzic 2 weekendy za granica.
aha, zeby nie bylo - sam uzywam deutera, z tym ze rowerowego.
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 11 Sty 2012 16:34 

jestem blondynka i potrzebuję plecak jako bagaż podręczny .Wyszukałam taki;:
Plecak Taktyczny COMBO ATV ASG 40l

Wymiary ma idealne no i opis jaki taki - ale czy warto.
Prosze profesjonalistów o pomoc.
Latam tanimi liniami ok 10 razy do roku .
Nie pokonuje szlaków trudnych .Jedynie wypady terenowe do 5km i tp kilka razy do roku .
Z góry bardzo dziękuję .
Kupię również plecak używany ale w dobrej cenie .Pozdrawiam wszystkich
 Profil Relacje PM off  

#424 PostWysłany: 11 Sty 2012 16:51 

ja bym wzial forclaza 40, wyglada o wiele ladniej i jak opisywalem wyzej - system rozpinania go po dlugosci jest super. w tym co dalas pas biodrowy to jakis zart.
wpisz na stronie decathlonu forclaz 40. do tego jest tanszy, a i opinie w temacie sa raczej przekonujace.
 Profil Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 11 Sty 2012 17:02 

To nie lepiej forclaz 50? Tez się podobno mieści a 10l to dość sporo.
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 11 Sty 2012 18:20 

forclaz 40 jest sporo pewniejszy przy odprawie. a kobieta jak wiadomo, jak ma miejsce to wezmie wszystko co nieporzebne :P ja dla swojej bede polecal 40'tke mimo ze sam nabylem 50'tke.
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 11 Sty 2012 20:03 

dzięki za poradę - jednak ten forclaz 40 jest w idealnych wymiarach a i po pieniądzach. Wiedziałam ze mozna na was liczyć . A co do tego ze kobieta weźmie wszystko -to świeta racja. Dlatego boję sie kup[ić forclaz 50.

Macie jakiś punkt nabycia tego plecaczka po dobrej cenie - znów dziękuje ale jestem na etapie przygotowania do wyjazdu i nie wiem co mam zabrać / roztargnienie/ - z góry dziękuję . Powiadomie was jak kupie i foto wysle ppapapa czekam
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 11 Sty 2012 20:12 

jedyny punkt jak pisalem i jak latwo sie domyslic to decathlon. jak nie masz u siebie w miescie popros znajomego jakiegos zeby ci kupil. mozesz zobaczyc na allegro czy ktos nie sprzedaje.
 Profil Relacje PM off  

#429 PostWysłany: 11 Sty 2012 21:33 

szukam i piszaze w deckatlonie nie ma nie ma też na allegro . Na wszelki wypadek znajomi sprawdza w Krakowie

Będę szukała do spodu - bo już sie na niego napaliłam po opisach na różnych forach.

Dzięki za pomoc ale jakby ktoś znalazł to proszę o info
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 11 Sty 2012 23:06 
Awatar użytkownika

srebrny
magurycz napisał(a):
szukam i piszaze w deckatlonie nie ma nie ma też na allegro . Na wszelki wypadek znajomi sprawdza w Krakowie

Będę szukała do spodu - bo już sie na niego napaliłam po opisach na różnych forach.

Dzięki za pomoc ale jakby ktoś znalazł to proszę o info

Potwierdzam, Forclaz40 jest idealny. Kupowałem w promocji w decatlonie - akurat tylko w jednym w Bydgoszczy była promocja - 29.99zł
 Profil Relacje PM off  

#431 PostWysłany: 11 Sty 2012 23:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Chciałem poruszyć temat plecaków "nieco" droższych, z powiedzmy górnej półki, ale spełniających kryteria tanich przewozników, lub jeżeli nie spełniających to takich, w których można by zaryzykować latanie (wiadomo, że na plecaki inaczj się patrzy przy kontorli i różne cuda przechodzą ;p, po za tym można je "kompaktować" / ściskać itp )

Nie wiem czy zakładać osobny temat czy pisać tutaj, na raize piszę tutaj.

Nie chodzi mi o plecaki "nie do zdarcia" "z super kosmicznymi fukncjami" czy specjalistyczne do biegania z nimi po himalajach ;).

Chodzi mi o porządne plecaki, do podróżowania turystycznego, gdzie zwykłe rzeczy/bagaż można sprawnie i zgrabnie poupychać.
Nie czekany, siekiery, raki, kijki, camel bagi, saperki itp :)

Dobrze żeby się wygodnie w nich podróżowało, wygodnie pakowało i rozpakowywało, głównie odzież, buty, jedzenie, picie, aparat, kosmetyki, jakies telefony, od biedy lapka, ładowarki, czy tam jakieś przedmioty typowe na wyjazd turystyczny. Od biedy jakąś karmiatę, śpiwór czy czos.

Zauważyłem, prawie wszystkie plecaki to... parówy.. :) w sensie wąski, długi tunel.
Szukam czegoś jak Forclaz 50, tylko wyższej klasy. Najlepiej dla osób wysokich 190-200cm .. i tu dupa, bo większość nawet najlepszych i najdrozszych systemów nośnych i konstrukcji plecaka, zakłada mały i standardowy rozmiar, i źle leżą u osoby wysokiej.

Na pierwszy ogień wrzucam - The North Face Alteo 50 - sprawia dobre wrażenie, z tym że nie wiem czy da się go ścisnąć/skompaktować do wymiarów, które nie wprawią nas w nerwy przy kontroli.

The North Face Alteo 50
http://8a.pl/plecaki-turystyczne/the-no ... e-alteo-50

Co sądzicie? miał ktoś z nim do czynienia?

+ istnieje możliwość rozpięcia przedniego panelu, co daje nam dostęp do całej komory
+ podobno spradza się w upały, dobry system nośny i jakieś tam siateczki czy coś przy plecach, ze niby nie ma styku bezpośrednio
+ ładny, matowy, nie rzuca się w oczy, a nie każdy chce mega oczojebny plecak w 4 kolorach (mówię o tym czarnym)
+ jakość wykonania
+ pokrowiec

- cena
- wymiary (nie wiadomo czy uda się go niedopakowanego ścisnąć i skompaktować do wymiarów kosza :/)

Ostatnio edytowany przez Viktor44, 11 Sty 2012 23:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#432 PostWysłany: 11 Sty 2012 23:37 

magurycz napisał(a):

jak nie ma w decathlonie jak sam z 6 dni temu kupilem? wpisz plecak forclaz w pole wyszukiwarki, wybierz 40 odpowiadajacy kolor i sprawdz dostepnosc w wybranym sklepie.
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 11 Sty 2012 23:51 
Awatar użytkownika

niebieski
może ludzie/forumowicze się rzucają i co chwilę wykupują asortyment ;D na ogól nie trzyma się po 10 plecaków, więc wystarczy, ze ktoś kupi 1-2 i po sprawie, 3cia osoba odejdzie z kwitkiem.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: FORCLAZ 40
#434 PostWysłany: 12 Sty 2012 07:13 

WŁAŚNIE ZNALAZŁAM W KRAKOWIE ZA CENE 116 ZŁ FORCLAZ 40 A ZA CENĘ 199 ZŁ FORCLAZ 40 AIR

O co tu chodzi bo z fotki ani z inernetu nie dowiem sie i który wybrać?pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: FORCLAZ 40
#435 PostWysłany: 12 Sty 2012 07:56 

niebieski
"plecaki z certyfikatem "Air Cooling" zostały poddane testom laboratoryjnym, mierzącym skuteczność wentylacji systemu nośnego: manekin naśladujący ruchy wykonywane podczas marszu i wydzielający naturalną wilgoć pozwala obiektywnie zmierzyć właściwości wentylacyjne plecaka. Ten certyfikat jest przyznawany tylko tym modelom, których właściwości wentylacyjne znacznie przekraczają możliwości podstawowego modelu danej gamy."

Czyli ten Air ma jakieś tak lepsze własności wentylacyjne, różnice są też w użytym materiale.

FORCALAZ 40 - Tkanina zewnętrzna: 100% poliester powleczony poliuretanem, tkanina wewnętrzna: 100% poliamid powleczony poliuretanem, wyściółka: 100% pianka EVA.

FORCALAZ 40 Air - Tkanina zewnętrzna: 100% poliester, podszewka: 100% poliamid, wyściółka: 100% polietylen.

źródło: http://www.decathlon.com.pl

Temat postu: Re: FORCLAZ 40
#436 PostWysłany: 12 Sty 2012 08:13 

magurycz napisał(a):
WŁAŚNIE ZNALAZŁAM W KRAKOWIE ZA CENE 116 ZŁ FORCLAZ 40 A ZA CENĘ 199 ZŁ FORCLAZ 40 AIR

O co tu chodzi bo z fotki ani z inernetu nie dowiem sie i który wybrać?pozdrawiam

Wg mnie kup ten tańszy - mam takie dwa i jestem bardzo zadowolony.
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 14 Sty 2012 01:35 

Czy wy piszecie cały czas o tej zwykłej 50. forclaz, czy ultralight, co to po długości się rozpina? ;)
 Profil Relacje PM off  

#438 PostWysłany: 14 Sty 2012 03:26 

wielkie dzieki kupiłam ,
Rewelacja- nic dodac nic ująć
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 14 Sty 2012 13:20 
Awatar użytkownika

niebieski
@anderson
kurcze nie rób zamętu.... to zwykłe forclaz 40 i 50 nie rozpinają się w taki sposób??
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 14 Sty 2012 18:55 

tak, zwykle forclazy tez rozpinaja sie po dlugosci.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2108 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 106  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość