Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Sty 2015 17:04 

Loty: 87
Kilometry: 133 780
Witam

Rzadko sie udzielam, ale bardzo czesto wpadam na forum I czytam relacje, czy tez szukam odpowiedzi na pytania. Tym razem (w przyszlym tygodniu) wybieram sie do Barcelony I Montserrat (zalozylam osobny topic). Laduje o 15:55 na Elprat w czwartek I wracam o 15:30 w niedziele.

Jako ze jestem osoba dosc zogranizowana I chcaca jak najwiecej zobaczyc przeczytalam juz wszystkie posty na forum zwiazane z Barcelona I zwiedzaniem za dnia. Wyjatek stanowi post El prat – na to tez znajde czas

I tutaj potrzebuje waszej pomocy.

Tak jak mowilam jeden dzien spedze w Montserrat. Tak wiec zostaje mi 2 wieczory, 1 rano i 1 caly dzien w Barcelonie. Obowiazkowym punktem jest stadion Barcelony. Tak wiec troche czasu tez mi odpada. A teraz moje pytanie. Co najlepiej ogladac wieczorem. Wiadomo ciemno kolo 18:30 a ja mam az 3 i chce wykorzystac czas na maksa. I jeszcze jedno pytanie czy sa rzeczy ktore noca/wieczorem wygladaja lepiej niz za dnia? A moze w okolicach Barcelony jest cos co warto zobaczyc noca?

Pozdrawiam I dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Ostatnio edytowany przez moniaklb, 21 Sty 2015 17:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#2 PostWysłany: 21 Sty 2015 17:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
* magiczna fontanna to punkt obowiązkowy więc zakładam że już to wiesz.
Mod - w świetle dalszych postów MF nieczynna w tym czasie
możesz sobie wjechać na tibidabo i pooglądać miasto po zmroku. tylko pamiętaj, że potem trzeba czymś wrócić.
i tak szczerze mówiąc to nie wiem co jeszcze wiec sam poczekam na inne pomysły :)
no i pamiętaj, że w zimie jest zimno ;)

#3 PostWysłany: 21 Sty 2015 17:16 

Loty: 18
Kilometry: 25 110
Cześć monia, niedawno wróciłem ze swojej już trzeciej podróży do stolicy Katalonii, więc coś mogę polecić :). Jeśli jesteś fanką piłki nożnej to polecam stadion - Camp Nou Experience, choć najlepsza byłaby opcja z meczem na żywo.
Na Montserrat jeszcze nie byłem, ale poświęć na tę wycieczkę cały dzień.
W kwestii nocnej poleciłbym Ci zachód słońca z perspektywy Turo de la rovira, jedź wcześniej, wchodzi się długo, ale warto. Po zmierzchu udaj się na La Ramblę, która szczególnie podczas weekendu tętni życiem, zabłądź w wąskich uliczkach Barii Gothic. Zobacz jak ładnie zmieniają się barwy fontanny na Placa de Catalunya, przejdź stamtąd na Passeig de Gracia i zobacz jak podświetlone nocą są Casa Milla i Casa Battlo. Nie wiem kiedy lecisz dokładnie, ale kolejny wieczór poświęć na pokaz Font Magica przy MNACu. Zerknij tylko czy jest czynna, jak ja leciałem była restaurowana.
Jeśli masz jakieś pytania to wal na pw albo tutaj się pytaj, mam sporo swoich ulubionych miejsc, lokali czy nietypowych muzeów :)
Ps. Tibidabo może dać świetny widok, ale dość długo się tam jedzie. I wcale nie było tam tak zimno, minimalna temperatura w nocy spadła mi w ciągu tygodnia do 6 stopni chyba a w ciągu dnia max 16 stopni, więc taka zima może być :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Sty 2015 17:24 
Moderator forum

Wydaje mi sie ze byl watek o zwiedzaniu w ciagu (1) nocy. Wiekszosc z obiektow jest oswietlona do polnocy, duzo mozna zobaczyc z zewnatrz
Barri Gotic?.. nie wiem na ile max jest twoj max... PlaZa pozno w nocy chyba nie

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Sty 2015 17:37 

Niestety fontanna dalej bedzie restaurowana. A jesli chodzi o nia to czy jest ona calkiem nieczynna (czytaj nie ma wody ani nic) czy tylko nie ma pokazow z muzyka I swiatlem? Nigdy nie bylam w Barcelonie I nie wiem jak to wyglada.

Co do Tibidabo napewno rozwaze :)

Irie86 na stadion napewno pojde na tour. Ja az taka fanka nie jest. Chociaz interesuje sie pilka wiecej niz przecietna dziewczyna ale osoba towarzyszaca jest. Chcialam isc na mecz. Ale terminarz opublikowali 2 tygodnie przed I mecz jest w Dzien wylotu :(

Z Montserrat dlugo myslalam ale jesli pogoda sie nie zmini raczej na 100% pojade.

O Turo de la rovira nigdy nie slyszalam, napewno poczytam.

A co do muzeow moze jakies sa dluzej czynne (po 18) I nie za drogie. Szczerze mowiac galerie mnie srednio interesuja.

A co do tych lokali cos urokliwego z sangria albo koktajlami?

ABcn masz racje byl topic co zobaczyc w jedna noc, ale tam bylo polecane wszystko (nawet nieoswietlone parki) gdyz ta osoba byla w barcelonie tylko w nocy. Ja az tak zdesperowana nie jestem bo bede tam tez w dzien. Max znaczy tyle zeby nie byc wykonczonym nastepnego dnia. Powiedzmy polnoc.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Sty 2015 17:40 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
namteH napisał(a):
magiczna fontanna to punkt obowiązkowy więc zakładam że już to wiesz.
możesz sobie wjechać na tibidabo i pooglądać miasto po zmroku. tylko pamiętaj, że potem trzeba czymś wrócić.
i tak szczerze mówiąc to nie wiem co jeszcze wiec sam poczekam na inne pomysły :)
no i pamiętaj, że w zimie jest zimno ;)

Wczoraj wróciłem z Barcelony.

Fontanna jest w remoncie (z tego co czytałem jak zawsze zimą) - jest wyłączona i ogrodzona siatką.

Woda spływająca kaskadami spod Palau Nacional też jest wyłączona, a sam pałac oświetlony skromnie.

Ale warto podjechać pod "ogórka" (Torre Agbar) i zrobić mu fotki z bliska (stacja metra Glories)

Casa Mila jest już po remoncie i ładnie wygląda nocą.

Fontanna na Gracii zmienia ładnie kolory.

Na Catalunii jest aktualnie zadaszone lodowisko i plac nie wygląda przez to pięknie.

Nie działa funikular na Montjuic ze stacji Paral.lel - jak chcesz stamtąd robić fotki to trzeba pojechać autobusem z Espanii.

Kościół na Tibidabo jest ładnie oświetlony.

Rambla - polecam od 19-tej bo wcześniej mały ruch (wręcz pusto)

Załączniki:
fontanna.jpg
fontanna.jpg [ 156.5 KiB | Obejrzany 5990 razy ]
palau.jpg
palau.jpg [ 152.74 KiB | Obejrzany 6009 razy ]
agbar.jpg
agbar.jpg [ 192.77 KiB | Obejrzany 6009 razy ]
plac.jpg
plac.jpg [ 155.3 KiB | Obejrzany 6009 razy ]
casa.jpg
casa.jpg [ 242.73 KiB | Obejrzany 6009 razy ]

"Podróżować to żyć..."

Ostatnio edytowany przez Tomo14 21 Sty 2015 17:52, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Sty 2015 17:42 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
co to jest to na 3. zdjęciu?

#8 PostWysłany: 21 Sty 2015 17:45 
Awatar użytkownika

platynowy
namteH napisał(a):
co to jest to na 3. zdjęciu?

To kawałek placyku koło "ogórka" - obok niego poniżej jest jakaś taka nowoczesna fontanna.
Te listwy ledowe zmieniają losowo kolory - ogólnie fajowo to wygląda.
Obok jest jakaś chyba hala wystawowa.
A to co jest w tle to nie wiem - ten dach wyglądał jak lustro i odbijał widoki ze środka, ale co to jest to nie wiem.

GPS 41.402129, 2.187615

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 21 Sty 2015 18:10 

Loty: 18
Kilometry: 25 110
Tomo14 może zaskoczę Cię. Te zmiany kolorów nie są losowe. Mieszkałem 500m od Glories tym razem, więc odwiedzałem ten placyk codziennie. Otóż na początku tegoż placyku są takie 4 rury jak w łodzi podwodnej tyle, że z ziemi. Każdy dźwięk, który dostaje się do tej rury zmieniany jest na fale jak i kolory pojawiające się na tym ledach. Można pośpiewać, podrzeć się czy generalnie pohałasować patrząc sobie na zmieniające się kolory. Ps. Świetny efekt kolorystyczny na ledach daje niski męski złowieszczy śmiech :)
Tym samym mamy kolejną obok Torre Agbar atrakcję nocną przy Glories.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 21 Sty 2015 22:57 
Awatar użytkownika

platynowy
irie86 napisał(a):
Tomo14 może zaskoczę Cię. Te zmiany kolorów nie są losowe. Mieszkałem 500m od Glories tym razem, więc odwiedzałem ten placyk codziennie. Otóż na początku tegoż placyku są takie 4 rury jak w łodzi podwodnej tyle, że z ziemi. Każdy dźwięk, który dostaje się do tej rury zmieniany jest na fale jak i kolory pojawiające się na tym ledach. Można pośpiewać, podrzeć się czy generalnie pohałasować patrząc sobie na zmieniające się kolory. Ps. Świetny efekt kolorystyczny na ledach daje niski męski złowieszczy śmiech :)
Tym samym mamy kolejną obok Torre Agbar atrakcję nocną przy Glories.

I to jest argument, żeby znowu wyszukać tanie loty i wrócić do Barcelony :D

Kwiecień-maj - musowo...

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Sty 2015 23:20 

niebieski
ze wzgórza Montjuic jest też b. piękny widok na panoramę miasta, ja wjeżdżałam samochodem więc nie wiem czym można jeszcze dojechać, ale na pewno coś kursuje
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Sty 2015 11:42 

irie86 I wlasnie o takie miejsca mi chodzi :) napewno odwiedze

lia wzgorze juz tez jest na mojej liscie, a dojazd jakos zaplanuje
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Sty 2015 17:14 
Awatar użytkownika

platynowy
lia napisał(a):
ze wzgórza Montjuic jest też b. piękny widok na panoramę miasta, ja wjeżdżałam samochodem więc nie wiem czym można jeszcze dojechać, ale na pewno coś kursuje

Autobusy z Espanii, bo funikular z Paral-lel zamknięty.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość