Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 05 Sie 2013 14:37 

Loty: 30
Kilometry: 37 264
Super relacja:)
 Profil Relacje PM off  

Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍 Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍
#22 PostWysłany: 08 Sie 2013 14:31 

Zbanowany
O ja cię....uwielbiam połączenie gór i morza!
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 08 Sie 2013 15:40 

Świetna relacja! A wynurzająca się z wody góra Olstinden... coś pięknego :shock:
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 18 Sty 2014 11:15 
Awatar użytkownika

W końcu udało mi się umieścić pełną relację z Lofotów na mojej stronie.
Dużo tekstu, około 450 zdjęć, informacje praktyczne.
Zapraszam do lektury i oglądactwa

http://www.wedrowki.com

Image

Przy okazji znajdziecie artykuł o jednodniówce w Sandefjord i kilka innych.

Ostatnio edytowany przez Lucass 18 Sty 2014 12:15, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
Alasse lubi ten post.

#25 PostWysłany: 18 Sty 2014 11:46 

Loty: 163
Kilometry: 188 335
Dodam tylko że można polecieć również do Torp-Sandefjord i z stąd wyruszyć pociągiem, cena minipris do Bodoe zaczyna sioę od 299 NOK.

#26 PostWysłany: 18 Sty 2014 12:02 
Awatar użytkownika

A udało Ci się znaleźć w takiej?
Bo mnie najtańsze wychodzą na tej trasie 399.
Norwegowie się trochę wycwanili z długodystansowymi miniprisami i już nie jest tak lekko jak jeszcze rok temu. :cry:

#27 PostWysłany: 18 Sty 2014 18:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki Lucass za relację na blogu, w który widać, że włożyłeś kawał pracy. Jak kiedyś się tam wybiorę to wiem gdzie szukać "gotowca". Panoramiczne zdjęcia ze szczytów są niesamowite, dobrze że trafiliście te kilka przerw w deszczu :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 18 Sty 2014 22:42 

Loty: 163
Kilometry: 188 335
Lucass napisał(a):
A udało Ci się znaleźć w takiej?
Bo mnie najtańsze wychodzą na tej trasie 399.
Norwegowie się trochę wycwanili z długodystansowymi miniprisami i już nie jest tak lekko jak jeszcze rok temu. :cry:

Spojrzałem na ceny - rzeczywiście podskoczyły,
cz czasami wizdzę nawet 500-900NOK!

Spojrzałem w zaległe rezerwację i widzę średnią cenę od osoby za odcinek 299 i 349 NOK (dla 2 różnych rezerwacji, 2012 i 2013)

Wspomniałem o Torp, ponieważ przelotu można uzyskać niższe niż ta w pierwszym poście.

#29 PostWysłany: 01 Lut 2014 00:45 

Bardzo zabawnie napisane. Uśmiałam się czytając wstawkę o poziomym deszczu:-) Pozazdrościć wyprawy w góry i pięknych widoków.

#30 PostWysłany: 01 Lut 2014 09:05 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
Norwegia jest jednak magiczna!
extra foty

#31 PostWysłany: 01 Lut 2014 12:43 

Ale jesteście twardzielami. Podziwiam i pozdrawiam :-)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 05 Lut 2014 19:38 
Awatar użytkownika

Dzięki wszystkim za miłe słowa. To dobra motywacja do dalszego opisywania podróży.

Swoją drogą zaraz po powrocie sprawa wyglądała jasno: żadnej kwa więcej Norwegii. Opinia byla zgodna.
Mnie już przeszło i zaczynam kombinować kolejny wyjazd. Bo Norwegia jest jak narkotyk.
Uzależnia jak hera. Po jednokrotnym użyciu.

#33 PostWysłany: 14 Sty 2015 18:35 

Świetna relacja, plus super zdjęcia.
Planuję 9 dniowy wypad w sierpniu na Lofoty pod kątem chodzenia po górach i fotograficznym. Pytanie: lądujemy w Harstad/Narvik czy warto wypożyczać samochód ( drogo !! ) bo będzie niezbędny aby podjechać w miejsca wyjścia na szlaki, czy raczej te miejsca są dostępne pieszo lub autobusem z miejsc zakwaterowań ? I w związku z tym: gdzie dobrze by było znaleźć noclegi ( jakie miejscowości ) aby było nie za daleko do tras górskich ? Może warto spać po kilka dni w różnych miejscowościach ? Jakich ? Jak jest na Lofotach z Netem ? Jakieś publiczne WiFI ? Skąd zdobyć dobre mapy gór ? Pozdrawiam Maciek62
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 14 Sty 2015 21:33 
Awatar użytkownika

Map kupować nie ma sensu. Drogie (~100 zł/arkusz) i niepraktyczne ze względu na skalę i wielkość arkuszy.
Swoje drukowałem na kartkach A4 po zrobieniu screenów potrzebnych fragmentów stąd http://www.ut.no/kart/ i stąd http://www.visitnorway.com/pl/VN/Map/?aid=3&articlex=null&articley=null&source=arti
Z netu nie korzystaliśmy, więc nie mam pojęcia.
Moja wiedza ogranicza się w praktyce do wyspy Moskenesoya (to ta ostatnia). Co do noclegów wszystko zależy jakie macie plany. Generalnie najlepiej wybierać miejsca/miejscowości blisko szlaków. To upraszcza logistykę. Po wyspach jeżdżą autobusy Boreala. W 2013 za bilet z Narviku np do Moskenes trzeba było zapłacić 310 NOK. Samochód to wygoda, ale i koszt. Tu też sam musisz policzyć rentowność.
Oprócz okolic Moskenes, które mam jako tako rozpoznane pod względem szlakowym, planowaliśmy jeszcze odwiedzić Ramberg, choć tu raczej z uwagi na plażę.
Z moich obserwacji wynika, że niemal na każdą górę jest możliwość wejścia. Co wszakże nie oznacza, że jest tam oznakowany szlak. Najczęściej jest wąziutka i ledwie widoczna ścieżka. Czasem na stoku który z dołu kompletnie nie wygląda na dostępny. Sztuka polega na jej odnalezieniu, a tego Norwegowie nie ułatwiają.
Myślę, że najpierw trzeba wybrać co konkretnie chce się zobaczyć i do tego dobierać miejsca noclegowe.
Moskenesoya i jej szlaki jak najbardziej polecam, choć doskonale zdaję sobie w sprawę, że inne części Lofotów też pewnie są piękne i jest tam co oglądać i fotografować.

#35 PostWysłany: 17 Sty 2015 18:47 

Dzięki za odpowiedź. Mapy ( ut.no.cart ) są znakomite. Można posługując się nimi dokładnie planować trasy górskie. Zdam relację po powrocie. Maciek
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 17 Sty 2015 20:34 

jeśli chodzi o Lofoty to istną skarbnicą informacji jest stronka amerykańskiego fotografa Cody'ego Duncan'a - http://www.68north.com - nie znajdziesz lepszego przewodnika po Lofotach jeśli chodzi o góry i najpiękniejsze plaże. W zakładce 'Outdoors' znajdziesz świetnie opisane szlaki na najpopularniejsze szczyty, do tego informacje jak dojechać i bardzo dokładne mapki z zaznaczony szlakiem (polecam wydrukować i zabrać ze sobą).

Ja podczas tegorocznego road-tripa po Norwegii, około tygodnia spędziłem na Lofotach, kierując się praktycznie tylko informacjami z 68north.com

Samochód na Lofotach jest baaardzo przydatnym narzędziem, wiadomo wynajem na miejscu jest pewnie kosztowny, ale warto przemyśleć ten temat.

Co do noclegów, nie wiem czy planujesz zabrać namiot, ale na Lofotach nie ma lepszej opcji niż namiot. Obudzić się na wzgórzu z widokiem na ocean i wyłaniające się z niego zielone wyspy albo 3 metry od białej plaży - bezcenne.

Co do internetu często można złapać w super marketach typu coop czy kiwi.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 18 Sty 2015 13:30 
Awatar użytkownika

srebrny
PM20110100 napisał(a):
jeśli chodzi o Lofoty to istną skarbnicą informacji jest stronka amerykańskiego fotografa Cody'ego Duncan'a - http://www.68north.com - nie znajdziesz lepszego przewodnika po Lofotach jeśli chodzi o góry i najpiękniejsze plaże.

Powiem tylko tyle - WOW, stronka naprawdę mega przydatna ...
... oczywiście informacje od Lucass-a też sporo pomagają :)
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 19 Sty 2015 10:58 
Awatar użytkownika

PM20110100 napisał(a):
na Lofotach nie ma lepszej opcji niż namiot.
Tu się muszę zgodzić wszakże z jednym zastrzeżeniem. Jeżeli jest w miarę sucha pogoda, albo jeżeli spaczowi nie przeszkadza, że wszystko ma lekko wilgotne i że znalezienie jako tako suchego miejsca do rozbicia tegoż namiotu bywa czasochłonne. Bo jak na Lofotach pada to nie ma przeproś :wink:
Niemniej jednak przy jako takiej pogodzie jest to opcja najlepsza z możliwych. Darmowa (chyba że korzystamy z kempingów, które swoją drogą i tak nie rujnują jak rorbuery), dająca możliwość noclegu w miejscach ograniczonych jedynie wyobraźnią i poczucie wolności - nie musisz codziennie wracać na kwaterę.

#39 PostWysłany: 01 Sie 2016 15:07 

Relacja - rewelacja. A wzmianka, że Norwegia jest jak narkotyk - uzależnia - jak najbardziej trafna. Dwa lata temu byliśmy w Norwegii i cały czas o tym kraju myślałam. Rok temu byliśmy gdzie indziej, ale już w tym roku znowu się tam wybieramy. Gdzieś w podświadomości utkwiły te krajobrazy. Tym razem na Lofoty. Wyjazd wkrótce, samochodem, z namiotem, przez Litwę, Łotwę, Estonię, Finlandię - do Narwiku. Potem - zobaczymy. Koszty, jak na razie spore, głównie na paliwo i prom z Tallina do Helsinek. Jedzenie spakowane w skrzynkach + kuchenka gazowa już w samochodzie.
Twoja relacja tylko wzmocniła w nas chęć wyprawy. Spróbuję po powrocie zamieścić opis, ale pewnie nie będzie tak uporządkowany jak Twój.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości