Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Sty 2015 23:54 

Tak jak w temacie.
Planuje od dłuższego czasu wylot do Londynu - początek lutego i pytanie czy jest sens?
Według prognoz (które się pewnie nie sprawdzają) ma być 10 stopni na plusie.

Chciałbym zawrzeć swoje pytania w jednym temacie, więc proszę o wyrozumiałość moderatorów.
Na lotnisko muszę być 2 godziny przed wylotem tak? Jeżeli będę miał odprawę poprzez internet to ten czas mogę sobie skrócić?
Jaki transport polecacie od lotniska Stansted do centrum?
Było pełno tematów, ale to forum jest tak ogromne, że wielu rzeczy jeszcze nie zdążyłem przejrzeć.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 15 Sty 2015 23:55 

srebrny
Wszystko zależy od tego co się chce tam robić. ;)
 Profil Relacje PM off
realdreams lubi ten post.

#3 PostWysłany: 15 Sty 2015 23:58 

srebrny
Bardzo duzo zalezy od specyfiki Twojej podrozy. Jezeli jestes typem muzealnika to pogoda ma male znaczenie. Jezeli bardziej biegasz po miescie to moze miec duzy wplyw.
Jak jestes odprawiony to godzina przed, ale realnie na malych lotniskach w PL wystarczy mniej. W Londynie policz sobie 1,5 h przed odlotem bys juz byl na miejscu ( dolicz wydluzony czas przejazdu ).
A transport to EasyBus najtaniej ( pamietaj o zapasie czasu w trakcie jazdy na lotnisko przed wylotem).
 Profil Relacje PM off
realdreams uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 16 Sty 2015 00:01 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Moze byc piekna pogoda, a moga byc wichury. Nie przewidzisz. Rok temu 14 lutego byly wichury i samoloty byly opoznione (pamietam, bo czekalam ekstra 3h na lotnisku).

#5 PostWysłany: 16 Sty 2015 00:07 

Głównie zwiedzanie i jakiś browarek :D
Duże poślizgi ma EasyBus?
Czytałem, że potrafią się spóźnić nawet 2 godziny, ale nie jestem pewien czy to było odnośnie EasyBusa.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Sty 2015 00:14 

srebrny
Calkiem mozliwe, wszystko zalezy od panujacych na drodze warunkow. Jesli easy jest stosunkowo drogi to rozwaz opcje pociagu ( jest z pewnoscia drozszy, ale pewniejszy ).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Sty 2015 00:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Misiatek napisał(a):
Wszystko zależy od tego co się chce tam robić. ;)

no na plażę raczej nie pójdzie... :lol:
ja jeszcze nie byłem w londynie ale też planuje na wiosnę tego roku. mi w lutym przeszkadzałby krótki dzień, bo pogody to nikt nigdy nie zagwarantuje.

#8 PostWysłany: 16 Sty 2015 00:22 

Bus w dwie strony wyszedł mi 70 zł :?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Sty 2015 00:35 
Awatar użytkownika

Loty: 293
Kilometry: 468 924
terravision.eu wyjdzie trochę taniej, niż te 70zł w przypadku podróży do Stratford. Punktualność niestety równie zła, jak nie gorsza niż Easybus. Najlepszą ma nationalexpress i oczywiście Stansted Express. Za tą punktualność trzeba jednak sporo dopłacić. Jest jeszcze możliwość podróży Stansted Express jedna stację na Stansted Mountfitchet i przesiadka na zwykły pociąg w kierunku Liverpool St.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Sty 2015 01:29 

srebrny
Sprawdź sobie na trasie zwiedzania gdzie są bezpłatne muzea i galerie. Przyda się jak zacznie padać, wiać lub zmarzniesz. Bo z siadaniem na kawę lub piwo (coby się zagrzać) jest w zimie ten problem, że potem trzeba szukać zaraz toalet. :D
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Sty 2015 02:47 

realdreams napisał(a):
Bus w dwie strony wyszedł mi 70 zł :?

To wbrew pozorom jest na prawde tanio, £6 za bilet w jedna strobe, inne busy kosztuja of £15 w jedna strone, pociag chyba z £30 tez w jedna.. One sie spozniaja bo sa korki, jezeli masz lot tak ze bedziesz w busie w godzinach 8-11 badz 16-19 to spodziewaj sie jazdy nawet do 3h, pociag nie ma takiego problemu, no ale za niego mozesz zaplacic wiele wiecej. Londyn jest jednym z drozszych miast na swiecie, wynajem pokoju to koszt conajmniej 3000zl na miesiac, piwo srednio 25zl, drinki po 50zl, bilet miesieczny z 600zl itd..
No ale z punktu widzenia turysty mozna sporo zaoszczedzic np korzystajac z harvester, weatherspoon, lokalnych kebabow, jezdzac autobusem a nie metrem (staly koszt £1.45)
Co do lutego jak ktos wspomnial, nie da sie przewidziec, moze byc 20 stopni a moze byc 0.. Ale tak samo w kazdym innym miesiacu ;) w 2011 padal snieg, w 2010 bylo prawie 20 stopni I sie w morzu kapalem. Osobiscie uwazam ze war to, tansze bilety, za powrotny mozesz zaplacic 150zl gdy na wakacjach 400zl+, takze do Anglii sie chyba przyjezdza zmoknac I zmarznac niz poopalac :)
 PM off
dj3500 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 16 Sty 2015 09:28 

srebrny
Zgadzam się z tym wszystkim co powyżej, dlatego nie warto oszczędzać na locie kilku groszy, jeżeli na miejscu i tak się wyda majątek (vide wybór pomiędzy gorszymi godzinami odlotu czy tańszego lotu + droższego easybusa ).
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 16 Sty 2015 12:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
One sie spozniaja bo sa korki, jezeli masz lot tak ze bedziesz w busie w godzinach 8-11 badz 16-19 to spodziewaj sie jazdy nawet do 3h, pociag nie ma takiego problemu

A jak wyglądają drogi w niedzielę?

#14 PostWysłany: 16 Sty 2015 12:42 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
W zaleznosci od godzin, rowniez moga byc korki. Ludzie jada zwykle przed poludniem w strone centrum, a potem wracaja z zakupow, gdy zamykaja sklepy o 18.00. Takze od 16.00 masz juz ruch wylotowy z miasta.

#15 PostWysłany: 16 Sty 2015 12:53 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
niebieski
Ja jadac easybusem w któryś piątek o 18-19, czekałem 20 min tylko na busa więc do zaakceptowania, a droga powrotna poniedziałek ok. 11:00 bus był przed czasem i na nas czekał. A co do zwiedzania, w muzeach zawsze jest ciepło a pogoda w Londynie często jest lepsza niż w Polsce, w listopadzie w Polsce było -5 a w Londynie jak byłem 12 stopni, co też było miłym zdziwieniem.

#16 PostWysłany: 16 Sty 2015 13:43 

@realdreams, jest sens, jeśli nie zamierzasz zwiedzać "tylko z wierzchu" albo głównie biegać po parkach. W razie niepogody polecam - oprócz wspomnianych wcześniej muzeów - także piętrowe autobusy, klimatyzowane tramwaje wodne (Thames Clippers) albo miejsca z dobrym widokiem, gdzie można się napić kawy/ herbaty za sensowną cenę (np. 7. piętro Tate Modern czy kafejka przy tarasie National Theatre).

Przy podroży z centrum do Stansted zostaw sobie jednak margines czasu. Dwa najlepsze rozwiązania transportowe - moim zdaniem - to: 1) zazwyczaj droższe - pociąg z/ na Liverpool Street Station (albo bezpośredni Stansted Express, albo kombinowane połączenie z przesiadką w Stansted Montfichet), 2) zazwyczaj tańsze - autobus ze Stratford (ze wskazaniem na National Express).
 Profil Relacje PM off
realdreams uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 16 Sty 2015 13:57 

LaVarsovienne napisał(a):
A jak wyglądają drogi w niedzielę?

Ciezko powiedziec, najlepiej sprawdz sobie na googlu na zywo czas jazdy (jest uaktualniany w oparciu o korki):
http://goo.gl/l6T1Ia
To jest z Victori na Stansted, National Express tak jezdzi, Easy Bus jedzie krocej bo zaczyna z obrzezy wschodniego Londynu - ale to kwestia minut.
 PM off  

#18 PostWysłany: 16 Sty 2015 22:56 

Kara, pociąg w porównaniu do EasyBusa jest strasznie drogi, jeszcze został mi nocleg do znalezienia - coś polecacie?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Sty 2015 23:35 

Zerknij może na http://www.budgetplaces.com .
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 17 Sty 2015 10:39 

Oczywiste jest, że pogody nie przewidzisz, ja w zeszłym roku spędziłam 3 dni w Londynie pod koniec lutego i było ciepło (10 stopni powyżej zera), słonecznie i przyjemnie :) Ale Londyn obfituje w tyle atrakcji, że nawet ja będzie padało to jest co robić.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości