Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 795 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 21 Wrz 2014 16:10 

Ma ktoś z Was jakiś pomysł czym dostać się na lotnisko tak by być o godzinie 4:30 - 5:00? Terravision jest niestety trochę za późno bo 5:30.
 Profil Relacje PM off  

Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️ Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️
Korfu na bogato w świetnej cenie od 1999 PLN ✨💎 Luksusowe ⭐⭐⭐⭐⭐ all inclusive 🥂😎 Korfu na bogato w świetnej cenie od 1999 PLN ✨💎 Luksusowe ⭐⭐⭐⭐⭐ all inclusive 🥂😎
#182 PostWysłany: 21 Wrz 2014 17:15 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Taxi, ncc lub inny prywatny transport.
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 27 Wrz 2014 11:27 

kredka napisał(a):

Nie ma innej możliwości dostania się w nocy na Fiumicino? Żadnych busów, shuttle itp.?
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 27 Wrz 2014 15:10 

niebieski
Cruz napisał(a):
kredka napisał(a):

Nie ma innej możliwości dostania się w nocy na Fiumicino? Żadnych busów, shuttle itp.?

Autobus Cotral ze stacji Termini oraz ze stacji Tiburtina rzadko bo rzadko ale jeździ w nocy na lotnisko. Tu masz link do rozkładu jazdy:

http://www.cotralspa.it/PDF_Orari_Comun ... micino.pdf

Strona 9 rozkładu na dole strony. Z Tiburtiny jest np. odjazd o 3.45, potem zahacza o Termini o godzinie 3.50 i jedzie na lotnisko. Przy Termini przystanek jest na Piazza dei Cinquecento przy Narodowym Muzeum Rzymskim (Museo Nazionale Romano).
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 01 Paź 2014 19:48 

Jeżeli ktoś w przyszłości chciałby jechać w nocy z Termini na Fiumicino to rzeczywiście jedną z opcji (tak jak pisał Grzegorz40) jest autobus firmy Cotral odjeżdżający o godzinie 3:50 z Piazza dei Cinquecento (przystanek znajduje się po lewej stronie placu patrząc od dworca). Innym alternatywnym i nawet lepszym połączeniem (mają tańsze bilety i nowszy autobus) jest autobus firmy TAM odjeżdżający o godzinie 4.30 (zalecają być 15 minut wcześniej) z boku budynku Dworca Termini (ulica via Giovanni Giolitti).

Oba miejsca są wyraźnie oznaczone (wraz z godzinami odjazdów).
Cena za zakup biletu na miejscu u kierowcy Cotral 7 euro, natomiast w TAM wg kartki za szybą autokaru - 4 euro.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 28 Paź 2014 11:45 

Właśnie jestem dopiero jeden dzień po powrocie więc odświeżę temat, może ktoś aktualnie się wybiera i też ma wątpliwości.

Lądowanie na Fiumicino w godzinach popołudniowych, bilet kupiony online terravision. Po wyjściu z terminala przy którym kończy Wizz udajemy się w prawą stronę. Gdy wydaje nam się że to już tu, to jeszcze trzeba i tak przejść kawałek w prawo ;) Terravision ma zarezerwowane stanowisko odjazdowe nr 5 i z niego tylko odjeżdża autokar do centrum Rzymu. Nie zdążyliśmy na właściwy kurs, lecz nie przeszkodziło to w wejściu jako pierwsi do następnego autokaru. Pani nie zwracała kompletnie uwagi na godzinę odjazdu na bilecie. Kurs około 15.00 trwał ponad godzinę do Termini Station. Mimo, że w autokarze pozostało kilka miejsc wolnych to pani w pewnym momencie powiedziała - stop - i około 10osób pozostało na następny kurs.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 01 Lis 2014 15:46 

niebieski
Droższe sposoby na podróż (lotnisko FCO - centrum Rzymu) ale może komuś taka wiedza się przyda:

* POCIĄG (lotnisko FCO - centrum Rzymu (stacja Termini)) - koszt 14 EUR.
Bilet przy zakupie w kasie +1 EUR - dodatkowa opłata.
Czas przejazdu około 25 minut.

* VAN na 6 osób - koszt 20 EUR / osoba.
Przed lotniskiem stoją czarne vany, które oferują przejazd pod wskazany adres za w/w opłatą.
Minus - van rusza, gdy jest komplet pasażerów (ja czekałem 15 minut).
Czas przejazdu z lotniska do Watykanu około 45 minut, godz. 15.00.

* TAXI - koszt około 50 EUR za kurs do Centrum
Opcja korzystniejsza i szybsza niż w/w van gdy ilość pasażerów > 3.
 Profil Relacje PM off  

#188 PostWysłany: 27 Lis 2014 23:17 
Awatar użytkownika

Jak kupić bilet online na Leonardo Express?

Wymagana jest rejestracja na stronie oraz podanie włoskiego adresu zamieszkania.
Ktoś wie jak to obejść?
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 02 Gru 2014 17:41 

Kiedyś było to możliwe bez logowania, teraz zajrzałam i każe się logować. Nie wiem czy jest możliwość obejścia tego.
W każdym razie z biletami na Leonardo nie ma problemów, na Fiumicino bez problemu kupisz je w kasie stacji lub w kasach automatycznych (dostępna również opcja płatności kartą). Na Termini w drodze powrotnej to samo.
 Profil Relacje PM off  

#190 PostWysłany: 17 Gru 2014 22:28 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Teraz kilka uwag dla osób, które chcą pojechać wariantem przez Lido di Ostia w drodze powrotnej, czyli z Rzymu na lotnisko Fiumicino (opcja ćwiczona dziś). Z wariantem metro+kolejka na jednym bilecie BIT może być ciężko, ponieważ jak mi powiedziano, bramki metra "zjedzą" bilet przy skasowaniu i nie będzie można kontynuować na nim jazdy kolejką. Dlatego do stacji kolejki (np. Porta S. Paolo) lepiej się dostać autobusem/tramwajem/pieszo. Wówczas całą trasę przejedziemy na jednym bilecie za 1,5€.
W Lido di Ostia autobusy CoTraL na lotnisko FCO ruszają spod dworca Lido di Centro. Przystanek ten nie jest oznaczony w żaden sposób i musieliśmy się pytać miejscowych. Dla potomności poniżej zaznaczam jego lokalizację:
Załącznik:
lido_di_ostia.jpeg
lido_di_ostia.jpeg [ 249.09 KiB | Obejrzany 2541 razy ]

Godziny odjazdów spod stacji Lido Centro na dzień dzisiejszy przedstawiają się następująco. Czas przejazdu to około pół godziny:
Załącznik:
lido_di_ostia2.jpeg
lido_di_ostia2.jpeg [ 143.08 KiB | Obejrzany 2541 razy ]

Po odjeździe ze stacji Lido Centro autobus trochę krąży po mieście, zatrzymując się w punktach zaznaczonych na niebiesko:
Załącznik:
lido_di_ostia3.jpeg
lido_di_ostia3.jpeg [ 234.71 KiB | Obejrzany 2541 razy ]

Bilety na przejazd na lotnisko należy kupić na strefę 2 (Tratta Tariffa 2) za 1,3€. U kierowcy ten sam bilet kosztuje 7€, więc warto się w niego zaopatrzyć wcześniej, kupując w kiosku-"tabakierni" w Lido. Ja kupowałem w Derby Bar w tym miejscu: http://goo.gl/h0YFDz.
 Profil Relacje PM off
jack.strong lubi ten post.
jack.strong uważa post za pomocny.

#191 PostWysłany: 18 Gru 2014 01:01 

srebrny
krasnal napisał(a):
Teraz kilka uwag dla osób, które chcą pojechać wariantem przez Lido di Ostia w drodze powrotnej, czyli z Rzymu na lotnisko Fiumicino (opcja ćwiczona dziś). Z wariantem metro+kolejka na jednym bilecie BIT może być ciężko, ponieważ jak mi powiedziano, bramki metra "zjedzą" bilet przy skasowaniu i nie będzie można kontynuować na nim jazdy kolejką.

Kurde, to mnie zadziwiłeś. Nigdzie o tym nie wyczytałem (choć oczywiście na włoskich stronach znalezienie JAKIEJKOLWIEK informacji to droga przez mękę - było tylko, że to jest bilet czasowy, ważny 100 minut, jak sama jego nazwa wskazuje. Ale teraz faktycznie widzę w opisie, że metrem z przesiadką, ale bez przekraczania bramek. No i pytanie, co to znaczy, że "zje". Nie próbowałem go używać po skasowaniu w metrze. Za to jechałem autobus+metro oraz kolejka do Giardinetti (z bramkami)+metro+autobus. Za każdym razem tylko pierwszym razem drukowało docelową godzinę, potem grzecznie akceptowało.

Cytuj:
W Lido di Ostia autobusy CoTraL na lotnisko FCO ruszają spod dworca Lido di Centro. Przystanek ten nie jest oznaczony w żaden sposób i musieliśmy się pytać miejscowych.

Pierwszym razem byłem tam w kierunku z lotniska, więc mnie zdziwiło, że przystanek jest nieoznaczony i ruszały tak po prostu. Jak to we Włoszech - nic nie wiadomo, ale jakoś działa.

Cytuj:
Bilety na przejazd na lotnisko należy kupić na strefę 2 (Tratta Tariffa 2) za 1,3€. U kierowcy ten sam bilet kosztuje 7€, więc warto się w niego zaopatrzyć wcześniej, kupując w kiosku-"tabakierni" w Lido. Ja kupowałem w Derby Bar w tym miejscu: http://goo.gl/h0YFDz.

To ja tylko słyszałem od pań kierowców, że nie sprzedają i trzeba iść do kiosku (znaczy to się działo za każdym razem na lotnisku).

Natomiast inny problem: kierowcy mają typowo włoskie podejście do przestawiania wyświetlaczy. Często nie zmieniają kierunku itd. No więc ostatnim razem (tydzień temu) beztrosko wsiadłem do autobusu z wyświetlaczem "Ostia - Fiumicino - Aeroporto", podczas gdy właściwy autobus do Ostii miał dla odmiany wyświetlacz wygaszony. No i choć na komunikacji zęby zjadłem, to zachowałem się jak nowicjusz, więc dopiero w centrum Fiumicino zajarzyłem, że autobus nie skręcił na most, tylko pojechał przez las. I tym sposobem zamiast do Lido, dotarłem do EUR Magliany, w dodatku częściowo na gapę. Przez to straciłem wizytę na plaży, ale za to zdążyłem zaliczyć bazylikę San Clementę.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 18 Gru 2014 01:44 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
krasnal napisał(a):
Teraz kilka uwag dla osób, które chcą pojechać wariantem przez Lido di Ostia w drodze powrotnej, czyli z Rzymu na lotnisko Fiumicino (opcja ćwiczona dziś). Z wariantem metro+kolejka na jednym bilecie BIT może być ciężko, ponieważ jak mi powiedziano, bramki metra "zjedzą" bilet przy skasowaniu i nie będzie można kontynuować na nim jazdy kolejką. Dlatego do stacji kolejki (np. Porta S. Paolo) lepiej się dostać autobusem/tramwajem/pieszo. Wówczas całą trasę przejedziemy na jednym bilecie za 1,5€.

Ostatnio jechałam tą trasą, właśnie metro-pociąg na jednym bilecie (z lotniska i na lotnisko). Pomiędzy stacjami metra i kolejki nie ma bramek, więc biletu nie zje i nie wychodzi się poza strefę ograniczoną bramkami. Chociaż też do końca nie byłam pewna czy jadę "legalnie".

Za to na autobus Cotral pan kierowca nie chciał nam sprzedać biletu, więc na lotnisko pojechaliśmy na gapę. Była niedziela i wszystko pozamykane w okolicy, a następnym autobusem już byśmy na samolot nie zdążyli.
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 19 Gru 2014 17:03 

srebrny
Co ciekawe, tylko przy metrze (przy kolejkach już nie) piszą o nieprzekraczaniu bramek. Ja się przesiadałem z kolejki do metra na stacji Tobagi, a tam kolejka nie ma bramek. W każdym razie metro mnie wpuściło.
 Profil Relacje PM off  

#194 PostWysłany: 19 Gru 2014 20:38 

Bramki nie "jedzą" biletów. W życiu się z tym nie spotkałam. Jedyne co może zrobić bramka z nieważnym biletem, to zrobić głośne piiiiip, zaświecić się na czerwono i po prostu nie przepuścić.
Natomiast przy stacji Piramide/Porta S. Paolo nie ma takiego problemu, ponieważ wysiadając z metra nie przechodzimy przez bramki, tylko wewnętrznym przejściem przechodzimy do stacji kolejki do Ostii. Wewnątrz stacji jest odpowiednie oznakowanie, wystarczy podążać za wskazówkami.
Tak więc opcja metro+kolejka na jednym bilecie jest jak najbardziej wykonalna, ważne tylko, aby nie przekroczyć 100 minut oczywiście.
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 20 Gru 2014 12:56 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Ok, nie przeczę, że tak jest - po prostu zostałem źle poinformowany, a utwierdziłem się wpisem na tym forum (3 od góry): http://forum.virtualtourist.com/Rome-14 ... ntica.html
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 20 Gru 2014 14:53 

srebrny
kredka napisał(a):
Bramki nie "jedzą" biletów. W życiu się z tym nie spotkałam. Jedyne co może zrobić bramka z nieważnym biletem, to zrobić głośne piiiiip, zaświecić się na czerwono i po prostu nie przepuścić.
Natomiast przy stacji Piramide/Porta S. Paolo nie ma takiego problemu, ponieważ wysiadając z metra nie przechodzimy przez bramki, tylko wewnętrznym przejściem przechodzimy do stacji kolejki do Ostii. Wewnątrz stacji jest odpowiednie oznakowanie, wystarczy podążać za wskazówkami.
Tak więc opcja metro+kolejka na jednym bilecie jest jak najbardziej wykonalna, ważne tylko, aby nie przekroczyć 100 minut oczywiście.

Ale tam nie chodziło o "jedzenie" w sensie, że musisz czekać na proces wydalania, ale o to, że po przepuszczeniu przez bramkę nie będzie już ważny w następnym... no czym - metrze czy czymkolwiek? I faktycznie opis biletu mówi, że na przejazd metrem, różnymi liniami, ale bez przekraczania bramek.
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 13 Sty 2015 14:19 

Witam.

Proszę o pomoc w sprawie dojazdu z lotniska Fiumicino do via delle Colonnella. Przylot na terminal nr 1.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 13 Sty 2015 15:32 

niebieski
rosa2 napisał(a):
Witam.

Proszę o pomoc w sprawie dojazdu z lotniska Fiumicino do via delle Colonnella. Przylot na terminal nr 1.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

http://viaggiacon.atac.roma.it/?service ... o=1&tipo=1

- na mapie szukasz lotniska; klikasz go prawym klawiszem myszki wybierając Calcola Percorso i potem Indirizzo Iniziale
- potem na mapie szukasz Via delle Colonnelle; klikasz go prawym klawiszem myszki wybierając Calcola Percorso i potem Indirizzo Finale

wyskoczy propozycja połączenia z samego lotniska,

lub

dojeżdżasz pociągiem do Termini lub Trastevere, względnie autobusem do Termini

https://www.adr.it/web/aeroporti-di-rom ... -fco-train
https://www.adr.it/web/aeroporti-di-rom ... ax-fco-bus

i robisz to co wyżej, tylko jako Indirizzo Iniziale zaznaczasz Termini, a jako Indirizzo Finale - Via delle Colonnelle ;-)
 Profil Relacje PM off  

#199 PostWysłany: 14 Sty 2015 13:59 

Witaj Grzegorz40.

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#200 PostWysłany: 15 Sty 2015 11:58 

Witam. Czy ktoś może wie czy kupując bilet na Terravision Bus na daną godz. można pojechać wcześniejszym busem niż godzina z biletu jak uda się na niego zdążyć? Chodzi mi o odjazd z Fiumicino na Termini. Oczywiście wiem że warunkiem są wolne miejsca w busie ale czy w ogóle oni dopuszczają taką możliwość (jak np. EasyBus). Z tego co doczytałam to nie ma problemów z pojechaniem busem późniejszym niż godzina na bilecie (np. w przypadku opóźnienia samolotu)

Będę wdzięczna za informację najlepiej od kogoś kto już miał doczynienia z tym przejazdem.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 795 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość