Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 01 Sty 2015 23:41 

Czy mógł byś coś napisać o wydatkach ? Ile kosztowały cię loty z milami/ile kosztowały by bez mil? Koszty wynajęcia samochodu, hoteli ? Chciał bym podobną podróż odbyć i zastanawiam się jakiego rzędu kosztów się spodziewać.

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#22 PostWysłany: 02 Sty 2015 01:12 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 285 616
niebieski
silazak, wielkie dzięki! Nawet nie wiesz jakie takie wpisy zachęcają do dalszego pisania :) Super! Podziel się trasą! :)

maci3q, skoro jesteśmy przy tym to podzielę się z Wami moim plikiem w excelu, którego zawsze używam do planowania. Są tam dwa arkusze - planowanie całego wyjazdu zaczyna się od pierwszego - rozpisuję liczbę dni i planuję gdzie je spędzić. Później szukam lotów i tak ten arkusz rozbudowuje się w prawo z uwzględnieniem każdego dnia w każdym wierszu. W tym wypadku pojawiło się ile mil danego sojuszu potrzebuję, czy mam auto i z której wypożyczalni, czy muszę dopłacać do bagażu na danym locie i ile zapłaciłem za lot (czy to normalnie, czy to podatków). Jest jeszcze kwota ile normalnie dany lot kosztował (to tylko z ciekawości, bo gdybym nie kupował lotów za mile szukałbym pewnie w tańszych liniach jak Southwest, Jetblue lub Spirit) i na końcu info dla mnie odnośnie cen hoteli w tysiącach punktów IHG. Istotne też są kolory - żółty oznacza, że to finalna opcja, a zielony że zrobiłem i opłaciłem rezerwację - na lot (zielony wiersz), na samochód (zielona komórka z nazwą firmy), na hotel (zielona komórka w kolumnie dotyczącej hoteli) ;-)
Następnie jak jest już ramowy plan to przenoszę się do drugiego arkusza i wypełniam po kolei kolejne dni wraz z kosztami, które sumują się na górze. Wpisuję tu też godziny danych rzeczy i ewentualnie kody lub numery rezerwacji (które pousuwałem dla Was z wiadomych względów ;) ). Na zielono zaznaczam rzeczy opłacone z góry przez Internet. Excel sam konwertuje waluty i na górze sumuje całość. I tak oto uzupełniam sobie plan - na koniec drukuję całość i mam zawsze ze sobą, więc wiem na miejscu co robić ;) Może komuś się przyda:
https://www.dropbox.com/s/vo7c5b20t0vec ... .xlsx?dl=0
szymonpoznan1 lubi ten post.

#23 PostWysłany: 02 Sty 2015 13:14 

Relacja prześwietna.. urzekły mnie zdjęcia :) Opisane wszystko genialnie. Uwielbiam Twoje relacje tygrysm! Czekam na więcej :))

Jeszcze się zapytam, jakim sprzętem robisz zdjęcia (aparat+obiektyw) ? :)

pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#24 PostWysłany: 02 Sty 2015 14:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Arthiem, wielkie dzięki za miłe słowa! :)

Zdjęcia były robione zestawem:
Cytuj:
- Pentax K-5IIs
- Pentax DA 10-17 f3.5-4.5 fisheye
- Pentax DA 12-24 f4 (chyba większość zdjęć)
- Sigma DC EX 17-50 f2.8 HSM (ale go popsułem w Banff, więc wiele zdjęć nim nie narobiłem, a w normalnych warunkach jest to mój podstawowy obiektyw)
- Pentax FA 50 f1.7
- Tamron 70-200 f2.8

#25 PostWysłany: 03 Sty 2015 00:26 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
niebieski
Świetna wyprawa, super relacja i rewelacyjne zdjęcia.
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#26 PostWysłany: 03 Sty 2015 14:05 

niebieski
Cóż, współczuję innym relacjom, które będą kandydowały do miana relacji miesiąca ;)
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#27 PostWysłany: 03 Sty 2015 16:22 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
niebieski
RE-WE-LA-CJA :D strasznie mi się podobała relacja, przeczytałem "od deski do deski" - robi ogromne wrażenie. Strasznie zazdroszczę takiej wyprawy, mam nadzieje, ze kiedyś się w taką udam.

Pozdrawiam. Tyle samo startów co lądowań, miękkich lądowań! :)
tygrysm lubi ten post.

#28 PostWysłany: 12 Sty 2015 22:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Rozłożyłeś mnie na łopatki tą relacją. Mistrzostwo Świata! Ile Ci zajęło pisanie jej? Gratuluje wyprawy i mega szacun za opisanie wszystkiego ze szczegółami. A zdjęcia wodospadu to po prostu bajka.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 12 Sty 2015 22:27 

srebrny
Znakomita relacja :)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 12 Sty 2015 22:44 

Loty: 85
Kilometry: 156 693
niebieski
Na mnie relacja wywarła chyba podobne wrażenie jak na wszystkich - bardzo dużo konkretów, świetne zdjęcia, świetny plan. Wiem z jakiego źródła będę korzystać, jeśli sam będę wybierać się w te strony.

Głos w konkursie poleciał :)
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Sty 2015 23:20 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
tygrysm to już sprawdzona firma :) Cudowne zdjęcia, ciekawe opisy, relację czyta się świetnie. Jeszcze, jak człowiek był w niektórych miejscach to sobie można przypomnieć i skonfrontować własne zwiedzanie z czyimś.

Mogę tylko jedną rzecz doprecyzować, bo napisałeś, że na krawędziach fontann-pomnika ofiar zamachów 9/11 wypisane są nazwiska strażaków (rzuciło mi się w oczy ;). Tam są wypisane nazwiska wszystkich ofiar zamachów 9/11 (także tych z Pentagonu i lotu 93) oraz 6 ofiar z zamachu bombowego z 1993 roku. Dodatkowo jest duże prawdopodobieństwo, że zobaczycie przy niektórych nazwiskach białą różę. Ta osoba miała tego dnia urodziny (wpis na blogu 9/11 memorial)
W muzeum niestety nie byłem, ponieważ otwarli je miesiąc później.

Image
Nazwiska pasażerów lotu 93
 Profil Relacje PM off
tygrysm lubi ten post.

#32 PostWysłany: 13 Sty 2015 00:50 
Awatar użytkownika

niebieski
kevin, wielkie dzięki za doprecyzowanie! :)
kevin lubi ten post.

#33 PostWysłany: 13 Sty 2015 02:33 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 60 209
Fantastyczna relacja! świetne zdjęcia, bardzo dobrze zaplanowany wyjazd i rewelacyjnie przekazana treść. Gratulacje! Pomimo tego że jest bardzo długa chętnie przeczytam jeszcze raz! :D

#34 PostWysłany: 13 Sty 2015 03:01 

niebieski
Relacja doskonała i podróż też świetna. Żałuj, że tak mało czasu poświęciłeś na Zion i Bryce. O ile w Bryce amfiteatr jako całość robi rzeczywiście największe wrażenie, choć na dole też jest fajnie, to w przypadku Zionu przegapiłeś najlepsze miejsca.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 17 Lut 2015 15:27 

Świetna relacja! Normalnie nie mogłem się oderwać od czytania :) Gratuluję podróży i wrażeń, a przy okazji pozwolę sobie zaczerpnąć kilka wskazówek i pomysłów do mojego planu ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości