Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Sty 2015 16:26 

niebieski
Witam Was!
W lutym jadę z córką na tyg. wypad na Gran Canarię.Zarezerwowałam samochód na cały tydzień.Chcemy spędzać czas aktywnie,coś zobaczyć.Leżenie na plaży jest drugoplanowe.
I tu pojawia się mały (?)problem.
Młoda cierpi na chorobę lokomocyjną i doskwiera jej lęk wysokości.
Samolot jakoś znosi będąc ,,na prochach,, ale trudno,żeby zwiedzała Kanary ciągle przymulona po Aviomarinie.
W relacjach czytałam o niektórych wyjątkowo krętych,górskich drogach na Gran Canarii.
Mam zatem pytanie: które trasy sobie odpuścić,a dokąd pojechać nie narażając córki na dodatkowe ,,atrakcje,,
Z własnego doświadczenia wiem,że np na Teneryfie droga do Maski i dalej do Buenavista byłaby dla niej nieciekawa,ale przejazd z północy Teneryfy na południe koło Teide już byłby chyba ok.
Podpowiedzcie dokąd pojechać i co zobaczyć ,żeby nie wspominała tego pobytu jako koszmaru.
A my oboje z mężem i tak nadrobimy kiedyś te ,,odpuszczone,, atrakcje.
 Profil Relacje PM off  

Oman tanio 🕌🐪 Loty z Warszawy i 8 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1866 PLN Oman tanio 🕌🐪 Loty z Warszawy i 8 nocy w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1866 PLN
Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏 Kraj Basków okołoweekendowo za 919 PLN 😍☀️ Bezpośrednio z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel IHG 👏
#2 PostWysłany: 10 Sty 2015 16:58 

Loty: 372
Kilometry: 907 939
niebieski
Na pewno nie bierzcie córki na wydmy między Maspalomas a Playa de Ingles z wiadomych powodów ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 10 Sty 2015 17:28 

Loty: 4
Kilometry: 18 116
Moim zdaniem warto jechać do Palmitos Park. Jest tak duży że można tam spokojnie spędzić cały dzień. I jest to niedaleko Maspalomas. Myslę że młodej się spodoba :)
Skoro chcecie uniknąć krętych dróg nie polecam wybierać się na zachód wyspy powyżej miasteczka Mogan. Tam zaczynają się naprawdę kręte drogi które później prowadzą nad samymi urwiskami.
Centrum wyspy również jest górzyste więc nie wiem czy to dobry pomysł.
Możecie wschodem wyspy skoczyć na jeden dzień do Las Palmas. Droga jest całkiem przyjemna bo jedziesz prawie cały czas autostradą.
Ogólnie podsumowując południe, północ i wschód wyspy są raczej mało górzyste więc tam możecie jeździć, natomiast zachód i centrum wyspy to dużo krętych i wąski dróg, jednak widoki są tam najlepsze :)
 Profil Relacje PM off
Smierz uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 10 Sty 2015 17:31 

Generalnie nie powinien to być większy problem. Od Las Palmas,aż po Puerto de Mogan jest autostrada. Wszystkie główne atrakcje są zatem w zasięgu- odległości też nie są duże. Wystarczy sobie odpuścić wyjazd w góry do Terror i powinno być dobrze.
 PM off  

#5 PostWysłany: 10 Sty 2015 17:44 

niebieski
Droga do Cruz de Tejeda i dalej do Tejeda raczej nie dla cierpiących na chorobę lokomocyjną . Nawet ja (niby jej nie mam ;) )
niezbyt się czułam...Ale widokowo fantastyczna
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Sty 2015 18:04 

niebieski
Dziękuję Wam za konkretne kierunki.
Zatem pomimo tych pięknych widoków, z zachodnią stroną wyspy damy sobie spokój.
Poszukam więc fajnych miejsc we wschodniej i północnej części.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Sty 2015 18:48 

srebrny
savoj napisał(a):
Na pewno nie bierzcie córki na wydmy między Maspalomas a Playa de Ingles z wiadomych powodów ;)

z jakich powodow ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Sty 2015 18:58 

golasów psujących widoki.

Zawsze zostaje - Patrz córuś jaka ładna mewa o tam ;)
 PM off  

#9 PostWysłany: 10 Sty 2015 19:00 

niebieski
Ja byłem z córką nieświadomy, chociaż mogła popatrzeć na golasów. Nie musiałem tłumaczyć czym różni się kobieta od faceta ;).

#10 PostWysłany: 10 Sty 2015 19:20 

niebieski
widokowo najpiękniejszy jest środek wyspy, niestety górzysty.
Skonsultujcie się z lekarzem może dobierze dziecku jakieś leki, które umożliwią jazdę w góry, szkoda sobie odpuścić, bo jest tam b. pięknie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Sty 2015 19:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
bylem 2 razy na GC: raz na południu tylko i raz w las palmas.
południe, czyli maspalomas, to generalnie relaks, plaza itp. latania jest ładna i można się przejść deptakiem ale raczej w prawo a nie w lewo (powód masz powyżej).
mi bardzo przypadła starsza cześć las palmas, czyli la isleta. klimat minionej epoki... nie wiem w jakim wieku córka ale możesz powiedzieć, że za wymarcie przemysłu w tamtym rejonie odpowiadają lodówki ;)

w ogóle to na GC albo plaża albo parki takie jak wspomniano palomito. ciężko o coś ciekawszego dla dzieci...
pewnie już wiesz ale jeśli nie to w niech Ci nawet nie przejdzie przez myśl płynąć wieloryby oglądać...

#12 PostWysłany: 10 Sty 2015 19:47 

srebrny
Anonymous napisał(a):
golasów psujących widoki.
przesadzasz. mozesz podziwiac plaze a nie gapic sie na gole doopy.
zacofani Polacy nigdy tego nie zrozumieją
Żyj i daj żyć innym
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Sty 2015 19:57 

niebieski
Dziękuję za rady.Daruję sobie jednak ten wyjazd w góry. Zaliczymy to innym razem,sami.
A był ktoś może w parku botanicznym niedaleko Las Palmas? Wart uwagi ? Jest podobno z darmowym wstępem.
I jeszcze pytanie co do samego Las Palmas.Jakieś sugestie odnośnie zaparkowania samochodu ?
Dzięki informacjom z forum ,na Teneryfie , w Santa Cruz zaparkowaliśmy za darmo auto na parkingu przy budynku opery. Może tu też coś podpowiecie.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Sty 2015 20:23 

niebieski
Jesli będziesz w Las Palmas, koniecznie podjedź aż na koniec półwyspu La Isleta. Widoki fantastyczne! I kolorowe domy, spokój przedmieścia. Po drodze panorama sporej części wybrzeża, gór na horyzoncie, plaży de Las Centeras :)
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#15 PostWysłany: 14 Sty 2015 21:09 

niebieski
ewaolivka napisał(a):
Jesli będziesz w Las Palmas, koniecznie podjedź aż na koniec półwyspu La Isleta. Widoki fantastyczne! I kolorowe domy, spokój przedmieścia. Po drodze panorama sporej części wybrzeża, gór na horyzoncie, plaży de Las Centeras :)

O, super !
Ale patrzyłam na mapę i nie bardzo wiem gdzie jest dostępny ten koniec półwyspu La Isleta,bo droga w pewnym momencie się kończy i potem na mapie tylko dużo ,,zielonego,,
Czy tam można dojechać autem / dojść ?
Czy po prostu zostawić samochód i się posnuć ?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 14 Sty 2015 22:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
idź z buta.
pokręć się po tych uliczkach, może zgub nawet ;)

#17 PostWysłany: 29 Kwi 2015 22:52 

Cytuj:
Dziękuję za rady.Daruję sobie jednak ten wyjazd w góry. Zaliczymy to innym razem,sami.
A był ktoś może w parku botanicznym niedaleko Las Palmas? Wart uwagi ? Jest podobno z darmowym wstępem.
I jeszcze pytanie co do samego Las Palmas.Jakieś sugestie odnośnie zaparkowania samochodu ?
Dzięki informacjom z forum ,na Teneryfie , w Santa Cruz zaparkowaliśmy za darmo auto na parkingu przy budynku opery. Może tu też coś podpowiecie.

Właśnie jakies dobre rady na temat parkingu w Las Palmas ?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 29 Kwi 2015 23:55 

Loty: 169
Kilometry: 441 450
niebieski
askala napisał(a):
Cytuj:

Właśnie jakies dobre rady na temat parkingu w Las Palmas ?

Fakt, że było to kilka lat temu ale nie przypominam sobie żebyśmy mieli tam jakiś większy problem z parkowaniem ani, żeby były to jakieś duże koszty.
Mogę poradzić tylko, że jeśli chodzi o GC to lepiej stanąć gdzieś i zapłacić niż ryzykować na zasadzie "tutaj chyba mogę zaparkować za darmo".

W naszym przypadku powyższa zasada o mało nie skończyła się odholowaniem auta a i tak jeśli mnie pamięć nie myli 100 euro mandatu musieliśmy zapłacić.
wojtek71 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości