Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 686 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 24 Cze 2014 14:56 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Wintermute napisał(a):
Autobusy jeżdżą jak im się podoba w zasadzie nie trzymając się rozkładu nawet przy starcie z pętli (o busach to już w ogóle lepiej nie wspominać...)

Dlatego przy koszcie 5EUR/dzien (+ oczywiscie paliwo) warto wziac auto.
 Profil Relacje PM off  

Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞 Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞
Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
#62 PostWysłany: 24 Cze 2014 14:57 

srebrny
No cóż, co więcej chcecie? W krajach południowych tak po prostu jest. Grecja, Włochy, Hiszpania, południe Francji... Zdobycie jasnej informacji, co jak jeździ, czy w ogóle jeździ, o której godzinie itd. Godziny studiowania stron internetowych, ulotek, rozkładów, porównywania ich i ustalania prawdopodobnej wersji.
Dzięki temu południowizmowi poczułem się jak w dawnych czasach, gdy nie było internetu i jako młody miłośnik komunikacji jeździłem po miastach, próbując skompletować choćby wiedzę o przebiegu tras. Moi "faworyci" to były zawsze PKS-y - człowiek na przykład przeszedł pieszo wzdłuż i wszerz całe Pieniny, spisał rozkład z każdego przystanku i wiedział z tego wszystkiego mniej niż pierwotnie.
Teraz te same "doznania" miałem na Krecie - i pomyśleć, że to niby kolebka cywilizacji...
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 26 Cze 2014 18:46 

niebieski
Jestem tutaj 6 dni - mogę jedynie potwierdzić, że autobusy z dworca autobusowego w Bugibbie odjeżdżają plonowo tzn. zgodnie z inf.na tablicach - natomiast żaden nie przyjechał do celu punktualnie ze względu na korki. Czekając na przystankach pośrednich trzeba być cierpliwym i czekać. Jeżeli planujecie coś ważnego np. wylot czy prom to wyjeżdżajcie znacznie wcześniej. Wczoraj z Bugibba wyjechałem planowo a do Valetty dojechałem z 40 min. opóźnieniem !
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 26 Cze 2014 19:00 

niebieski
miki3475 napisał(a):
ale pozostaje sfera moralna czy na pewno jest sens oszukiwać dla 1.3E

Ciekawa ta Twoja moralność. Od jakiej kwoty moralność pozwala oszukiwać? Bo rozumiem, że ca 5 złotych to za mało.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 29 Cze 2014 16:55 

Loty: 4
Kilometry: 7 486
a w necie można dorwać jakąś rozpiskę kursowania autobusów?
Prawdą jest że nie ma bezpośrednich połączeń miedzy miastami? Wszystkie są przez Vallettę?
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 01 Lip 2014 13:42 

srebrny
Po co Ci rozpiska skoro autobusy nie trzymają się jej? :-)
Nie wszystkie połączenia są przez Valettę, w niektórych przypadkach byłoby to bez sensu...
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 01 Lip 2014 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
leon85 napisał(a):
a w necie można dorwać jakąś rozpiskę kursowania autobusów?
Prawdą jest że nie ma bezpośrednich połączeń miedzy miastami? Wszystkie są przez Vallettę?

Pisaliśmy wcześniej, że te mapki nie do końca są aktualne, raczej powinny dać Ci ogólny obraz tras, a czy autobusy o danych numerkach na tej trasie jeszcze kursują to już nie jest takie pewne.
Ogólnie trzeba się wyluzować, zabrać książkę i nigdzie nie planować przyjazdu/powrotu na styk.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 01 Lip 2014 14:34 

niebieski
Kilka informacji z 7 dniowego pobytu w czerwcu na Malcie:
1, Atobus z lotniska X3 po napełnieniu 3/4 odj żeby mieć miejsce na zabranie pasażerów z kolejnych przystanków, pozostałe autobusy jak są pełne nie zatrzymują się na przystankach.

2. Jeżeli ktoś planuje wycieczkę na Goozo i jest zaintereswany odkrytym autobusem,w porcie w Cirkewwa jest agent (Polak) pan Łukasz - daje duże zniżki - w naszym przypadku bilety warte 146EUR kupiliśmy za 55EUR(6 dorosłych+4 dzieci)
Rówież za rejs na Comino od pana Łukasza dostaliśmy zniżkę zapłaciliśmy po 8 EUR za dorosłych a dzieci free.

W ciągu 7 dniowego pobytu zaliczyliśmy: Gozzo Comino Blue Lagun Popay Village
(10EUR wstep- w cenie pocztówka lampka wina rejs z atrakcjami motorówką ok 15min)
Mdina Rabat Klify Dingli Blue Groto Marsaxlokk (obiad ok 15 EUR dla 2 osób zupa,ryba.owoce morza,grzanki,frytki,mix sałatek butelka wina,cola)
Valeta Bugiba
Przemieszczanie się po wyspie komunikacją miejska.
Bilety za komunikację normalny 6,5EUR ulgowy 2,30EUR za 7 dniowy dostępne w automacie na lotnisku na przystanku X3 i w Bugibbie, Valecie na dworcu
Ceny w markecie Troless w Bugibba: Bułki 0,20EUR, pomidory 1,3EUR/kg, ser zółty, wędlina w plastrach pakowane ok 1,5EUR arbuz 1,5EUR/kg. woda 2EUR/5litrów, piwo Cisk 0.80EUR, wino 2-3EUR,
Kebab 4,5Euro w bułce 7EUR MAXI talerzowiec.
Piwo w knajpie 2-2,5EUR.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 02 Lip 2014 15:28, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 01 Lip 2014 14:49 

srebrny
mashacra napisał(a):
Pisaliśmy wcześniej, że te mapki nie do końca są aktualne, raczej powinny dać Ci ogólny obraz tras, a czy autobusy o danych numerkach na tej trasie jeszcze kursują to już nie jest takie pewne.
Ogólnie trzeba się wyluzować, zabrać książkę i nigdzie nie planować przyjazdu/powrotu na styk.

Słowem: maniana.
Chociaż muszę powiedzieć, że jak się poleci do takich Aten, na Kretę czy na Cypr, to na pierwszy rzut oka też nic nie wiadomo, nigdzie nie ma rozkładów itd., ale jak już człowiek bo przeprowadzeniu wielomiesięcznego śledztwa zdobędzie wiedzę tajemną, co gdzie jeździ, to wszystko jeździ zadziwiająco niezawodnie i punktualnie.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 01 Lip 2014 16:20 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Byłem 10 dni w tamtym roku i tak jak piszesz, jak chwilę pobędziesz na miejscu to będziesz wiedział, że na mapie nie ma jakieś linii, a jedzi tam gdzie chcesz.
W Polsce też tak jest z PKS w małych miejscowościach gdzie z rozkładu został tylko słup, a w Zakopanem busy jeżdżą jak chcą.
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 01 Lip 2014 16:32 

srebrny
mashacra napisał(a):
Byłem 10 dni w tamtym roku i tak jak piszesz, jak chwilę pobędziesz na miejscu to będziesz wiedział, że na mapie nie ma jakieś linii, a jedzi tam gdzie chcesz.
W Polsce też tak jest z PKS w małych miejscowościach gdzie z rozkładu został tylko słup, a w Zakopanem busy jeżdżą jak chcą.

Ja chciałem się wybrać w Pieniny, bo mam sentyment. Po długich poszukiwaniach nawet znalazłem na stronie organu wydającego zezwolenie rozkłady jazdy, które mają być aktualne. Fakt, że merytorycznie sprawiają wrażenie, jakby je pisał mieszkaniec jakiegoś zoo, ale właśnie zawsze mówię, że z krajów "trzeciego świata" to ja znam tylko Polskę...
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 12 Lip 2014 22:41 

Jak ktos chce plynac na comino/blue lagoon moze plynac za 10 euro z co-op ferries punkt maja jeden przystanek przed cirkewa. Plywaja co godzine jak dobrze pamietam wiec mozna sobie dowolnie wyplynac i wrocic. Powrot kolo jaskin, wiec chyba nie ma sensu placic 20-25 euro za cpt morgan i tym podobne. To samo z gozo, z cirkewa plywa duzy prom za niecale 5 euro w 2 strony. Po wyjsciu z autobusu zaczepil nas polak i sprzedal nam bilety na zwiedzanie gozo z autobusu z otwartym dachem za 10 zamiast 17 euro od osoby przy 2 zakupionych biletach. Na gozo najbardziej polecam azure window, miejsce niesamowite, a dodatkowo po lewo fajne miejsce do plywania/ nurkowania, a po prawo jakby jeziorko do ktorego woda wplywa z morza przez jaskinie. Kupowanie wina czy wody polecam w supermarkecie, ceny 2x nizsze niz w malych sklepach. Bylismy w santa maria(chyba maria..) Hotel z blue sea. Obsluga bardzo mila i pomocna, pokoje bez szalu, sprzatane co 2 dni, przy czym nasz pokoj raz zostal pominiety.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 18 Sie 2014 13:35 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
niebieski
A może ktoś zrobił zdjęcie tej mapki na przystanku i mógłby tutaj wstawić?
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 20 Sie 2014 16:19 

niebieski
Aktualny plan komunikacji autobusowej na Malcie i Gozo

Image
kliknij aby powiększyć.

inna wersja obrazka:
http://i59.tinypic.com/2gxe4n9.jpg

Ostatnio edytowany przez Roku, 20 Sie 2014 16:28, edytowano w sumie 1 raz
zmniejszenie obrazka
 Profil Relacje PM off
orchidea04 lubi ten post.

Temat postu: Re: [Malta] Luqa
#75 PostWysłany: 05 Lis 2014 11:51 

Witam,
czy ktoś orientuje się od kiedy obowiązuje zimowy rozkład jazdy? Na stronie http://www.publictransport.com.mt/ nie znalazłem tej informacji.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 05 Lis 2014 12:35 

Loty: 55
Kilometry: 66 321
Tutaj jest taka informacja : http://www.timesofmalta.com/articles/vi ... ble.541080
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 06 Lis 2014 10:38 

srebrny
Ta informacja to na chwilę obecną jedyne, co jest dostępne, bo po wejściu w rozkłady zimowe otwiera się (wcześniej się nie otwierała) niby strona z zimowymi (ale z informacją, że aktualizacja w październiku 2013), ale ona tak czy inaczej otwiera te same linki, które jak dla mnie nie są niczym innym, jak rozkładem letnim. Różnic żadnych nie ma, rozkłady zlikwidowanych linii (3A, 37A) wciąż są.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 01 Gru 2014 21:44 

srebrny
Alternatywne mapki (z wszystkimi liniami) znajdziecie tu:
http://www.maltabybus.com/
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 05 Sty 2015 23:56 
Awatar użytkownika

Loty: 30
Kilometry: 37 700
niebieski
Mam pytanie o bilet 7 dniowy. Działa od momentu skasowania przez 24hx7 czy do północy?
Chodzi mi o to, czy jeśli kupię i skasuję np. 1go o 12 w południe to jest ważny do 7go do północy czy do 8go do południa?
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 06 Sty 2015 00:04 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
To jest taka zdrapka, zdrapują 7 dni razem z pierwszym dniem korzystania, nawet jak pierwszy kurs masz o 21. Na ostatni (albo lepiej pierwszy, jeśli przylatujesz wieczorem) dzień trzeba kupić osobny bilet.
Moya uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 686 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość