Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Gru 2014 18:30 

Tez sie kiedys nad tym zastanawialem no i czasem sie zdarza ze ksiezyc jest wiekszy ale nieznacznie, wg mnie to jest kwestia zrobienia fotki z dobrym zoomem optycznym tak ze obiekty w sa oddalone od fotografa tak bardzo ze sa 'wielkosci widzialnej' ksiezyca :) Spojrz ponizej gdzie ten typ trzyma ksiezyc na plecach.. fotograf musi byc dobre kilkanacie metrow od niego zeby uzyskac taki efekt.

Image
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

Ferie w Omanie 😎⛱️🌊 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 4141 PLN Ferie w Omanie 😎⛱️🌊 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 4141 PLN
All inclusive w ⭐⭐⭐⭐ resorcie w Egipcie za 1599 PLN 😎🥂👙🌊 All inclusive w ⭐⭐⭐⭐ resorcie w Egipcie za 1599 PLN 😎🥂👙🌊
#2 PostWysłany: 30 Gru 2014 19:51 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
Im bliżej równika, tym wszystko większe ;) Poza tym odległość księżyca wobec ziemi się zmienia i gdy jest najbliżej widać różnicę gołym okiem.
No i trzeba mieć albo umiejętności albo szczęście ;) Idiotkamera SX30IS z zoomem x35 we wrześniu na Santorini i moje wielkie szczęście :lol:
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Gru 2014 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 152 863
niebieski
http://cybermoon.pl/kalen/apog.html
Tu jest kalendarz perygeum księżyca, najbliższe 21 stycznia. I nie mówię o siedzeniu na równiku tylko, że im bliżej tym lepiej ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Gru 2014 20:46 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
niebieski
to kwestia perspektywy. Wymagana jest długa ogniskowa aparatu.
Tu np. inne zastosowanie, Tatry na tle Krakowa: http://tatromaniak.pl/sites/default/fil ... _krzan.jpg
a tu jeszcze trochę zabawy z księżycem: http://www.mymodernmet.com/profiles/blo ... oon-photos

oraz instrukcja: http://www.digital-photo-secrets.com/ti ... -the-moon/

#5 PostWysłany: 31 Gru 2014 10:18 

Loty: 76
Kilometry: 175 290
Z tarczą słońca czy też księżyca, występuje jeszcze jedno ciekawe zjawisko. Mianowicie, gdy np. księżyc jest nisko nad horyzontem, wielkość jego tarczy jest wyraźnie większa niż gdy świeci wysoko na niebie. Jeśli będziemy natomiast robić zdjęcia co 15 minut rejestrując wędrówkę księżyca po niebie, nie obserwujemy tego zjawiska. Wielkość kątowa tarczy jest cały czas taka sama. Okazuje się że to nasz mózg płata nam figla, gdy patrzymy na księżyc święcący tuż nad horyzontem wydaje się nam o wiele większy. Ot taka ciekawostka :)
namteH lubi ten post.

#6 PostWysłany: 02 Sty 2015 22:13 
Awatar użytkownika

Image

Pierwsza i jedyna moja próba robienia zdjęcia księżyca, czekałem na autobus w Portugalii i mi się nudziło :D . Foto z ręki, to nie lustrzanka :) . Wystarczy ręczny focus i balans bieli.

#7 PostWysłany: 04 Sty 2015 08:22 

Należy pamiętać o zjawisku supermoon a ten Kraków na tle tatr to prawie jak na igrzyskach olimpijskich [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH]
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Sty 2015 11:24 

Czy ten widok Tatr z centrum Krakowa można zobaczyć gołym okiem?
Czy to jakaś sztuczka?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Sty 2015 14:49 

Loty: 90
Kilometry: 171 903
niebieski
Przy odpowiednim oddaleniu jest to możliwe, w połączeniu ze sprzętem. Trzeba tylko znaleźć dobre miejsce, raczej nie w centrum ;)

Sam obserwowałem kilkukrotnie Tatry z linii kolejowej Kraków - Warszawa.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Sty 2015 14:55 

bartas8891 napisał(a):
Moze mam troche glupie pytanie , ale bylem tu i owdzie i nigdy takich wielkosci sloncza badz ksiezyca nie widzialem.
Czy w ogole te zdjecia ponizej sa realne czy takie wielkosci wystepuja tylko w amerykanskich bajkach ?

Zdjęcia są realne ale wielkości nie. Człowiek potrafi ocenić odległość zwierzęcia, czy jakiegoś przedmiotu np. drzewa na podstawie wielkości jaką widzimy. Z księżycem tego nie potrafimy, bo taka umiejętność była nieprzydatna. Zwierzaka można było zjeść, a księżyca nie.

-- 04 Sty 2015 15:42 --

Higflyer napisał(a):
bartas8891 napisał(a):
Moze mam troche glupie pytanie , ale bylem tu i owdzie i nigdy takich wielkosci sloncza badz ksiezyca nie widzialem.
Czy w ogole te zdjecia ponizej sa realne czy takie wielkosci wystepuja tylko w amerykanskich bajkach ?

Zdjęcia są realne ale wielkości nie. Człowiek potrafi ocenić odległość zwierzęcia, czy jakiegoś przedmiotu np. drzewa na podstawie wielkości jaką widzimy. Z księżycem tego nie potrafimy, bo taka umiejętność była nieprzydatna. Zwierzaka można było zjeść, a księżyca nie.

PS. Pytanie jest bardzo dobre i na czasie, bo 2014 roku przyznano Nobla za umiejętność orientacji człowieka w przestrzeni.
 PM off  

#11 PostWysłany: 04 Sty 2015 16:08 
Awatar użytkownika

niebieski
To ja dodam mój kenijski zachód słońca :)

Załączniki:
Kenia 1095.jpg
Kenia 1095.jpg [ 50.77 KiB | Obejrzany 1175 razy ]

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości