Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 03 Cze 2014 19:56 

na kilka ostatnich lotów w easyjet pracownicy gate niczym poza kartami i dokumentami się nie interesowali, chyba, że loty o dużym obłożeniu wtedy idąc od końca oznaczali bagaże podręczne do luku bagażowego - tyle z mojej strony, poza tym napisałem, że jak jednak będą sprawdzać to trzeba być gotowym na zapakowanie torebki do bagażu podręcznego
 PM off  

Jarmark świąteczny w Pradze 🎄🍻 Weekend w stolicy Czech za 879 PLN Jarmark świąteczny w Pradze 🎄🍻 Weekend w stolicy Czech za 879 PLN
City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍 City break w Wiecznym Mieście za 689 PLN 🏛️🍕 Loty i 3 noclegi w hotelu 😍
#22 PostWysłany: 17 Cze 2014 16:54 

Pytanie odnośnie bagażu podręcznego.
2 razy spotkałem się już z sytuacją. Lece EasyJetem z SXF pochodze do odprawy leci nas 3 osoby każdy ma podręczny a że nie chce nam się go pilnowac pytam panią czy mogę oddac podręczne do luku... odp... ja klar... oddajemy 3 szt i po klopocie. w drodze powrotnej taka sama sytuacja (na teneryfie i Gran Canaria) ale odpowiedz pani brzmi że mogę oddać tyle podręcznych ile mam bagaży głownych. Dlaczego nie przymują bagażów podręcznych w drodze powrotnej to sie domyslam każdy turysta coś tam sobie kupi i albo zapłaci za duży bagaż albo karzą mu to wyrzucić.... sprawa byla by prosta ale regulamin easyjeta który dostaje przed każdą podróżą mówi:

GWARANTOWANY BAGAŻ PODRĘCZNY
Na pokład możesz zabrać ze sobą JEDNĄ sztukę bagażu podręcznego. Nie może ona przekraczać wymiarów 50 x 40 x 20 cm razem z uchwytami i kółkami. Jeśli o to zadbasz, gwarantujemy przewóz w do kabinie - w schowku nad głową lub, jeśli to konieczne, pod siedzeniem z przodu. Możesz zabrać bezpłatnie JEDNĄ sztukę trochę większej torby podręcznej, nie przekraczającej wymiarów 56 x 45 x 25 cm wraz z rączkami i kółkami. Na niektórych popularnych połączeniach, bagaż o tych rozmiarach będzie musiał lecieć w luku bagażowym.

jak to rozumieć?? regulamin i niemcy mówią że spoko.... a kraje "turystyczne" karzą sobie wykupić duży bagaż...
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 17 Cze 2014 17:05 

wystarczyło przestudiować zapisy regulaminu easyjet dotyczące bagażu i wszystko było by jasne:
- bagaż podręczny ma dwa bagaże, oba darmowe, ale przy lotach o dużym obłożeniu część bagaży podręcznych i tak trafia do luku bagażowego bo po prostu nie ma tyle miejsca na pokładzie
- to że "Niemcy pozwolili wynikało zapewne z sprawdzenia przez obsługę obłożenia i zapobiegliwości, by max. skrócić boarding,
- skoro masz możliwość wykupienia bagażu rejestrowanego to logiczne jest, iż nikt nie zagwarantuje, by na tych samych zasadach przewozić za free podręczny
 PM off  

#24 PostWysłany: 18 Cze 2014 20:43 

Anonymous napisał(a):
wystarczyło przestudiować zapisy regulaminu easyjet dotyczące bagażu i wszystko było by jasne:
- bagaż podręczny ma dwa bagaże, oba darmowe, ale przy lotach o dużym obłożeniu część bagaży podręcznych i tak trafia do luku bagażowego bo po prostu nie ma tyle miejsca na pokładzie
- to że "Niemcy pozwolili wynikało zapewne z sprawdzenia przez obsługę obłożenia i zapobiegliwości, by max. skrócić boarding,
- skoro masz możliwość wykupienia bagażu rejestrowanego to logiczne jest, iż nikt nie zagwarantuje, by na tych samych zasadach przewozić za free podręczny

Dokładnie, najgorsze, co Cię może spotkać, to oddanie walizki do luku bagażowego BEZPŁATNIE :)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 22 Cze 2014 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Lecąc dziś z Bergamo zauwazylem że kobieta miała bagaz zdecydowanie przekreczajacy dopuszczalny wymiar. Obsługa Ryan Air zauważyła to i nakleila jej na torbe żółtą opaskę Free Bag Gate czy coś w tym stylu. Co to oznacza? Nie widziałem żeby tak pasażerka musiała coś dopłacać a walizka była naprawdę spora.

Wysłane z mojego ZP800H przy użyciu Tapatalka

#26 PostWysłany: 22 Cze 2014 20:23 

Shaq napisał(a):
Lecąc dziś z Bergamo zauwazylem że kobieta miała bagaz zdecydowanie przekreczajacy dopuszczalny wymiar. Obsługa Ryan Air zauważyła to i nakleila jej na torbe żółtą opaskę Free Bag Gate czy coś w tym stylu. Co to oznacza? Nie widziałem żeby tak pasażerka musiała coś dopłacać a walizka była naprawdę spora.

Zapewne był to lot o dużym obłożeniu i z powodu braku wystarczającej liczby miejsc na bagaż podręczny na pokładzie samolotu częśc wskazana na gate przez obsługę za darmo trafia do luku bagażowego
 PM off  

#27 PostWysłany: 22 Cze 2014 20:35 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Anonymous napisał(a):
Shaq napisał(a):

Zapewne był to lot o dużym obłożeniu i z powodu braku wystarczającej liczby miejsc na bagaż podręczny na pokładzie samolotu częśc wskazana na gate przez obsługę za darmo trafia do luku bagażowego

no tak właśnie myślałem bo samolot był pełny. Ale wydawało się że skoro walizka za duża to będą żądać opłaty ale nic z tych rzeczy

#28 PostWysłany: 12 Gru 2014 16:02 

Witam mam mega proźbę podpowiedzcie mi czy przejdzie walizka w rayanair o wymiarach 52\42\21 niestety z raczkami i małopotrzebnymi bocznymi nóżkami tak wychodzi lot z bergamo we włoszech...
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 12 Gru 2014 16:11 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
na to pytanie nie da sie udzielic jednoznacznej odpowiedzi.

albo TAK (jesli nikt nie bedzie sprawdzal bagazy) albo 'Nie' jesli beda skrupulatni i sie okaze ze jednak te 2cm na szerowkosci to za duzo i w sizer walizka sie nie zmiesci... i wtedy podroz sie moze okazac bardzo kosztowna.
Nie chcesz sie stresowac to spakuj sie w inna walizke, ktorej wymiary na 100% spelnia wymogi lini, albo podjedz na dzien/kilka dni przed podroza na lotnisko i sprawdz bo moze sie okazac, ze sizer ma na tyle duzy zapas, ze Twoja walizka do niego wejdzie...
opcja 3- ryzyko...
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 13 Gru 2014 04:41 

wazne pytanie.
ile w British Airways mozna miec bagazu podrecznego? Nie bedzie problemu, gdy bede mial plecak i mala walizke?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 13 Gru 2014 04:50 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
http://www.britishairways.com/en-gb/inf ... allowances

Nie wiem skąd wziąłeś limit 6 kg, z linku powyżej wynika absurdalne 23 kilo i że musisz być w stanie go podnieść samemu do schowka. Prawda jest taka że w normalnych liniach raczej tego nie ważą i a rozmiary jak sprawdzają to na oko. Nie wiem jaki chcesz plecak brać, ale taki zwykłej wielkości jak się do szkoły nosi bez problemu razem z walizką przejdzie. Z 60-litrowym już może być problem.

Wymiary przez nich podane masz takie: 56cm x 45cm x 25cm i ta mniejsza 45cm x 36cm x 20cm

BTW czytamy forum zanim zapytamy: viewtopic.php?p=319863#p319863
no i czytamy na stronie przewoźnika...
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 16 Gru 2014 22:31 

Loty: 40
Kilometry: 33 710
niebieski
proszę o pomoc , mam walizkę odpowiadającą wymiarom ryanair , na stronie www jest napisane iż musi być to torba podrózna czyli co walizka nie przejdzie???
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 16 Gru 2014 22:56 

oczywiście, że przejdzie, a nawet walizka jest wskazana (nawet worek foliowy przejdzie) o ile mieści się w wymiarach maksymalnych 55cmx40x20cm oraz mały o wym.35cmx20cmx20cm

wskazane w pierwszej kolejności kliknięcie na "szukaj" i zadanie nurtującego nas pytania
 PM off
mezo23 uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 26 Gru 2014 01:39 

Czytam odpowiedzi na moje pytanie, ale jednoznacznie nie znalazlem odpowiedzi. Czy bede mogl zabrac na samolot plecak i mala walizke? Nie bedzie problemu gdy te dwa bagaze bede mial? Pytanie moze iblache, ale nie mam zamiaru na odprawie kombinowac co zrobic z rzeczami, gdy nie pozwola plecaka i walizki wniesc.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 26 Gru 2014 03:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Przede wszystkim nie odpowiedziałeś na przykład na moje pytanie jakiej wielkości jest Twój plecak.

Taki:
Image

Taki:
Image

Czy taki:
Image
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 26 Gru 2014 04:43 

zwykly szkolny plecak cos takiego: http://alejka.pl/plecak-l.html
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 26 Gru 2014 04:51 
Awatar użytkownika

srebrny
No to teraz mi powiedz czy go mierzyłeś i czy mieści się w tych wymiarach: 45cm x 36cm x 20cm

Jeżeli tak to nie wiem w czym problem, British Airways oficjalnie pozwala na wzięcie takiego na pokład, razem z walizką.

A jeżeli nieznacznie odbiega to patrz co pisałem wyżej:
Cytuj:
Nie wiem jaki chcesz plecak brać, ale taki zwykłej wielkości jak się do szkoły nosi bez problemu razem z walizką przejdzie.

Na 99.9995% nikt się nim nie zainteresuje. To nie wizzair żeby mierzyć ludziom bagaże i kasować 50€ jak jest za duży. Ta linia sprzedaje bilety za grubsze pieniądze i nie chcą żeby klient się zraził i poszedł do konkurencji bo mu raz nie pozwolą wziąć plecaka. Wizzem ludzie latają bo muszą/ich nie stać na lepsze. Klient BA może zawsze przesiąść się do Lufthansy czy Air France jak mu coś nie będzie odpowiadało.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 26 Gru 2014 13:02 

Loty: 72
Kilometry: 141 891
Lecę z Porto przez Paryż do Gdańska. Porto-Paryż Ryanair, przesiadka z 7godzin, Paryż-Gdańsk Wizzair, tylko bagaż podręczny. Czy jest jakaś możliwość przetransportowania wina z Porto do Gdańska? Że do podręcznego nie wrzucę to wiem, zakupię wino na lotnisku i do Paryża się dostanę, ale co dalej? Czy nie opuszczając lotniska uda mi się dalej przejść z tym winem w opakowania z lotniska. Jakieś przechowalnie bagażu? Czy opuszczając lotnisko jest taka opcja? Czy najlepiej odpuścić sobie zakup trunków? :(
(pierwszy raz w życiu mam przesiadkę i nie wiem jak to funkcjonuje)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 26 Gru 2014 13:22 

Loty: 4
Kilometry: 3 825
niebieski
Musisz odpuścić albo dokupić rejestrowany do Wizzaira ...
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 26 Gru 2014 13:27 

Loty: 72
Kilometry: 141 891
Ehhh, takie pyszności. No nic, trzeba będzie w Portugalii nadrobić :)
Ale może ktoś jeszcze na jakiś cudny pomysł wpadnie :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 3 gości