Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 670 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 16 Lis 2014 18:34 

Mam takie pytanie. Mam PNR i działa na stronie LH i LOT. Natomiast na stronie Jet Airways wypisuje że jest niepoprawny bo powinien się składać tylko z liter. O co tu biega?
 Profil Relacje PM off  

W😲W❗ Loty do Apulii w supercenie 168 PLN 🔥 Mnóstwo dostępnych terminów 💚🤍❤️ W😲W❗ Loty do Apulii w supercenie 168 PLN 🔥 Mnóstwo dostępnych terminów 💚🤍❤️
Wietnam na bogato 💎🤩 8 dni w Da Nang w luksusowym 5* Wyndham Golden Bay ze złotym basenem za 3762 PLN💛😱 Wietnam na bogato 💎🤩 8 dni w Da Nang w luksusowym 5* Wyndham Golden Bay ze złotym basenem za 3762 PLN💛😱
#502 PostWysłany: 16 Lis 2014 18:47 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
powinny być dwa pnr'y jeden do lo i lh a drugi z samych liter do jetairways. Sprawdź czy nie masz tego drugiego gdzieś obok.
 Profil Relacje PM off  

#503 PostWysłany: 16 Lis 2014 21:45 
Awatar użytkownika

srebrny
A tak swoją drogą to dostałem już zwrot całości kwoty za bilety więc trzeba przyznać że wyjątkowo szybko. Po zwrocie całości w moim przypadku nie ma straty a nawet jest delikatnie do przodu (płacone kartę w PLN).
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 16 Lis 2014 21:54 

Loty: 213
Kilometry: 278 320
niebieski
Ile czekałeś od otrzymania emaila o anulacji?
 Profil Relacje PM off  

#505 PostWysłany: 16 Lis 2014 22:11 
Awatar użytkownika

srebrny
Kilka dni. Niby miałem termin (skasowania) do 12 listopada ale anulowali mi bilety 11 wieczorem a zwrot przyszedł 14 listopada ale dopiero zauważyłem.

Załączniki:
zwrot.jpg
zwrot.jpg [ 124.06 KiB | Obejrzany 662 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#506 PostWysłany: 16 Lis 2014 22:17 
Awatar użytkownika

niebieski
smieci napisał(a):
Kilka dni. Niby miałem termin (skasowania) do 12 listopada ale anulowali mi bilety 11 wieczorem a zwrot przyszedł 14 listopada ale dopiero zauważyłem.

No to zarobiony jesteś 8-)
Widzę, ze w PEKAO SA rzecz ma miejsce... ;)

#507 PostWysłany: 16 Lis 2014 22:18 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
A z jakiego banku kartą płaciłeś?

#508 PostWysłany: 16 Lis 2014 22:19 
Awatar użytkownika

srebrny
jacekwoj16 napisał(a):
A z jakiego banku kartą płaciłeś?

Pekao SA korzystam od wielu lat za granicą i jestem bardzo zadowolony, choć w zwykle lepiej przelicza Mastercard niż Visa (mam obie)
 Profil Relacje PM off  

#509 PostWysłany: 16 Lis 2014 22:28 

Loty: 127
Kilometry: 271 716
Mni co prawda nie anulowali, ale jak płaciłem to korzystałem z dwóch kart, Wizz city i Wizz Raiffeisen i za identyczne bilety Citi pobrał 100 zł. więcej.

#510 PostWysłany: 16 Lis 2014 22:31 
Awatar użytkownika

srebrny
jacekwoj16 napisał(a):
Mnie co prawda nie anulowali, ale jak płaciłem to korzystałem z dwóch kart, Wizz city i Wizz Raiffeisen i za identyczne bilety Citi pobrał 100 zł. więcej.

Mam też Citi i ta generalnie jako walutowa karta to kicha.
 Profil Relacje PM off  

#511 PostWysłany: 16 Lis 2014 23:00 

Loty: 53
Kilometry: 102 387
niebieski
ja właśnie wróciłem. Było świetnie zobaczyć Indie południowe :)
Dzięki F4F!
 Profil Relacje PM off  

#512 PostWysłany: 16 Lis 2014 23:02 
Awatar użytkownika

srebrny
jacula napisał(a):
ja właśnie wróciłem. Było świetnie zobaczyć Indie południowe :)
Dzięki F4F!

Który pośrednik wystawiał bilety?
 Profil Relacje PM off  

#513 PostWysłany: 16 Lis 2014 23:20 

Mi właśnie wpłynęły zwroty

Kupowałem bilety za: 928,87 zł
Zwrócono mi za: 859,17 zł

-69,7 zł * 4 bilety = -278,8 zł

Strata na prowizji też 32,68 zł, także jestem w tyłek -311,48 zł.

Ciekawe, że koledzy wyżej płacili w PLN a mają wyższe zwroty, mimo, że np. w Inteligo spread jest ogromny, w Pekao SA to samo - w tej chwili różnica w kupnie i sprzedaży euro to niemal 30 gr, jakim cudem zwrócono Wam kwotę po innej cenie niż ta z kursów wymiany banków? Nie wiem czy mój bank dał dupy (Alior Sync) czy w Waszych jest coś nie tak :>
 Profil Relacje PM off  

#514 PostWysłany: 17 Lis 2014 00:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Było o tym. To tylko dobra (lub niedobra) wola banku, czy zaliczą Ci zwrot w tą samą stronę, kiedy Cię obciążyli za bilet, czy też w odwrotną.
Jeśli potraktują to jako typowy zwrot, odzyskasz swoje złotówki po kursie sprzedaży Euro.
Jeśli jednak bank postanowi Cię skroić, policzą wpływ odwrotnie, czyli przeliczą otrzymane euro na złotówki po kursie sprzedaży zł.

W pierwszym przypadku o tym, czy zarobisz, czy stracisz, decyduje jedynie aktualna siła złotówki.
W drugim, musisz zapłacić podwójnie za przewalutowanie po kursie banku, to musi wyjść 2x kilka %, czyli około 10%.

Ostatnio edytowany przez jobi, 17 Lis 2014 00:41, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#515 PostWysłany: 17 Lis 2014 00:38 

srebrny
archivedb napisał(a):

Ciekawe, że koledzy wyżej płacili w PLN a mają wyższe zwroty, mimo, że np. w Inteligo spread jest ogromny, w Pekao SA to samo - w tej chwili różnica w kupnie i sprzedaży euro to niemal 30 gr, jakim cudem zwrócono Wam kwotę po innej cenie niż ta z kursów wymiany banków? Nie wiem czy mój bank dał dupy (Alior Sync) czy w Waszych jest coś nie tak :>

Im banki zapewne, tej transakcji nie potraktowaly, jako sprzedazy, a nastepnie kupna waluty, tylko dokonaly anulacji transakcji.
Natomiast zysk maja ze wzgledu na roznice kursowe miedzy dniem transakcji,a jej anulowaniem.

Troche dziwne,bo jesli transakcja zostala "cofnieta", to rowniez z dniem jej dokonania-czyli z dnia zakupu biletu, kurs wymiany waluty powinien byc uwzgledniony. Zwrot powinien byc taki sam,jak platnosc.
Jednak i tak niektore banki robia, by sie zabezpieczyc przez duzymi wahaniami kursow.
 Profil Relacje PM off  

#516 PostWysłany: 17 Lis 2014 00:45 
Awatar użytkownika

srebrny
jacek96 napisał(a):
archivedb napisał(a):

Im banki zapewne, tej transakcji nie potraktowaly, jako sprzedazy, a nastepnie kupna waluty, tylko dokonaly anulacji transakcji.
Natomiast zysk maja ze wzgledu na roznice kursowe miedzy dniem transakcji,a jej anulowaniem.

Troche dziwne,bo jesli transakcja zostala "cofnieta", to rowniez z dniem jej dokonania-czyli z dnia zakupu biletu, kurs wymiany waluty powinien byc uwzgledniony. Zwrot powinien byc taki sam,jak platnosc.
Jednak i tak niektore banki robia, by sie zabezpieczyc przez duzymi wahaniami kursow.

Nie to nie wygląda jak anulacja transakcji. Tak działają akurat te karty że wszystko jest liczone po jednym kursie (poza tym nie ma przewalutowania).
 Profil Relacje PM off  

#517 PostWysłany: 17 Lis 2014 00:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Księgowanie transakcji przychodzących z zagranicy odbywa się "ręcznie" - to chyba oczywiste.
A księgowy to władza, jak mu zlecili, żeby zarabiał, to zarabia.
Kiedyś w Mbanku zwroty ślicznie wracały w tę samą stronę, czyli po kursie sprzedaży euro.
Dzisiaj trzeba się wykłócić albo zapłacić grube frycowe.
A prezesi banku dodają po 100.000 co kwartał do swojej pensji, bo jest z czego.

Ostatnio edytowany przez jobi, 17 Lis 2014 00:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#518 PostWysłany: 17 Lis 2014 00:49 

srebrny
@smieci
Oswiec mnie, jacy wystawcy kart sa hojniejsi od Sw.Mikolaja :?: :o
Chetnie taka karte sobie wyrobie.
Btw, gdyby nie bylo przewalutowania, to by nie bylo roznicy miedzy kwota zaplacona, a otrzymana! Chyba, ze znasz jakas inna odpowiedz,skad wynika roznica?!
 Profil Relacje PM off  

#519 PostWysłany: 17 Lis 2014 01:00 
Awatar użytkownika

srebrny
jacek96 napisał(a):
@smieci
Btw, gdyby nie bylo przewalutowania, to by nie bylo roznicy miedzy kwota zaplacona, a otrzymana! Chyba, ze znasz jakas inna odpowiedz,skad wynika roznica?!

Pekao SA, mam te karty (mastercard i visa) już od ok 15 lat. nie są to kredytówki tylko z odroczonym terminem płatności (charge back) no i nie są darmowe (i nie mają zwrotów), natomiast w porównaniu do wizz citi którą też posiadam to przeliczniki na walutach są o niebo lepsze. Właściwie to nie zwykłem przed wyjazdem kupować walut bo zawsze nimi płacę i kurs jest jak dla mnie super. No i jak jest np. zwrot to mnie nie łupią jak w innych bankach.
 Profil Relacje PM off  

#520 PostWysłany: 17 Lis 2014 01:32 

srebrny
smieci napisał(a):
jacek96 napisał(a):
@smieci

Pekao SA, mam te karty (mastercard i visa) już od ok 15 lat. nie są to kredytówki tylko z odroczonym terminem płatności (charge back) no i nie są darmowe (i nie mają zwrotów), natomiast w porównaniu do wizz citi którą też posiadam to przeliczniki na walutach są o niebo lepsze. Właściwie to nie zwykłem przed wyjazdem kupować walut bo zawsze nimi płacę i kurs jest jak dla mnie super. No i jak jest np. zwrot to mnie nie łupią jak w innych bankach.

Ok, ale ze zwrotami jest tak,jak pisalem wczesniej.

Btw; Jesli Tobie odpowiada to ok,ale nie wiem skad bierzesz te super kursy,bo na stronie twojego banku jest roznica kursowa ~30groszy na €.

Jesli liczy po kursie ogranizacji, to dobrze, ale widze,ze na oplatach sobie odbijaja, wiec oplacalna przy bardzo duzej ilosci transakcji za granica. Ale wtedy chyba lepiej walutowa zalozyc.

Ostatnio edytowany przez jacek96 17 Lis 2014 01:58, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 670 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości