Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Wrz 2013 18:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam kilka pytań dotyczących linii lotniczych i lotnisk na Filipinach.
1. Czy po kupieniu biletu na stronie Cebu i Philippines Airlines jedyna opłata która nie jest uwzględniona to podatek turystyczny płatny na lotnisku?
2. Czy przy połączeniu z przesiadką muszę płacić w/w podatek na lotnisku przesiadkowym?
3. Jeśli kupię dwa bilety na osobnych rezerwacjach (X-Y i Y-Z) czy mogę przejść w strefie tranzytowej (o ile taka jest na lotnisku) i nie płacić podatku turystycznego?
4. W przypadku opisanym w pkt. 3 czy agent może i będzie chciał mi nadać bagaż z X do Y?
5. Czy ktoś zna może jakąś stronę na której jest wypisana wartość podatku turystycznego płatnego na lotniskach? Znalazłem, że w MNL to jest ~550 PHP.
6. Czy do wymagań bagażowych podchodzą restrykcyjnie?
 Profil Relacje PM off  

Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN Jesienny relaks na Korfu 🏝️ 3* hotel z all inclusive przy dwóch plażach od 2299 PLN
Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍 Relaks na Costa del Sol 🌞🏝️ 4* hotel w Benalmadenie za 2069 PLN 😍
#2 PostWysłany: 08 Wrz 2013 19:28 

Zbanowany
ad.1 Tak. Ściślej, to opłata wylotowa.
ad.2. Tak, chyba, że nie opuszczasz strefy tranzytowej.
ad.5 W mojej relacji z podróży znajdziesz co nieco http://pilipinas.geoblog.pl/podroz/2055 ... g-filipiny
ad.6 Zależy od człowieka na którego trafisz. Jeden nawet nie spojrzy na wagę, a drugi będzie ci ważył bagaż co do grama.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Wrz 2013 10:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za odpowiedzi. Z tego co widzę w Twojej relacji to te opłaty na mniejszych lotniskach są dużo niższe niż w MNL więc nie jest tak źle.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Wrz 2013 16:22 

mam pytanie co do linii CEBU i TIGER na filipinach. Niektóre loty wyskakują jako loty łączone z przesiadką w danym mieście. czy ktoś orientuje się czy takie rezerwacje działają jak w normalnych liniach, jako przelot na jednym bilecie i w razie opóźnień będzie można polecieć następnym lotem w ramach biletu? oraz czy bagaż jest automatycznie nadawany dalej czy musze go odebrac i nadac jeszcze raz? w wynikach pokazuje 2 godzinną przesiadkę, co przy tylko 75% lotach na czas, moze byc nierealne do wykonania.

#5 PostWysłany: 27 Wrz 2013 23:42 

W marcu będę w HKG. Kiedy najlepiej kupic bilty na Filipiny oraz wewnętrzne przeloty?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Wrz 2013 23:47 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
gruzin napisał(a):
W marcu będę w HKG. Kiedy najlepiej kupic bilty na Filipiny oraz wewnętrzne przeloty?

najlepiej jak będą tanie :lol:

#7 PostWysłany: 28 Wrz 2013 00:24 

złoty
gruzin napisał(a):

Non stop są jakieś promocje, zresztą często nie trzeba żadnej promocji, żeby dostać bilet w dobrej cenie. Śledź strony Cebu, Air Asia i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Paź 2013 10:23 

Wystarczy 1 miesieczne wyprzedzenie!
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Paź 2013 21:31 
Awatar użytkownika

ja kupiłem kilka dni temu bilety na listopad z manili do tagbilaran ktore placilem 70zl ow, teraz sie okazuje ze sa one po 40 zł:)

#10 PostWysłany: 14 Lis 2014 17:22 

srebrny
bimberon napisał(a):
mam pytanie co do linii CEBU i TIGER na filipinach. Niektóre loty wyskakują jako loty łączone z przesiadką w danym mieście. czy ktoś orientuje się czy takie rezerwacje działają jak w normalnych liniach, jako przelot na jednym bilecie i w razie opóźnień będzie można polecieć następnym lotem w ramach biletu? oraz czy bagaż jest automatycznie nadawany dalej czy musze go odebrac i nadac jeszcze raz? w wynikach pokazuje 2 godzinną przesiadkę, co przy tylko 75% lotach na czas, moze byc nierealne do wykonania.

Jezeli sprzedaja jako jeden lot, to biora odpowiedzialnosc za dostarczenie Cie do miejsca docelowego.

-- 14 Lis 2014 17:25 --

mordek napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi. Z tego co widzę w Twojej relacji to te opłaty na mniejszych lotniskach są dużo niższe niż w MNL więc nie jest tak źle.

Z tymi oplatami lotniskowymi, to jak z wyplata z aklamio. Nie wiadomo o co chodzi.
Mnie nie pobrali oplaty, ani w Manilii, ani w Cebu, natomiast skasowali w Kalibo,zobaczymy jak dalej bedzie :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Lis 2014 17:44 

złoty
jacek96 napisał(a):
Z tymi oplatami lotniskowymi, to jak z wyplata z aklamio. Nie wiadomo o co chodzi.
Mnie nie pobrali oplaty, ani w Manilii, ani w Cebu, natomiast skasowali w Kalibo,zobaczymy jak dalej bedzie :)

A wszędzie tymi samymi liniami leciałeś?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Lis 2014 18:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Bo akurat tylko Manila i Cebu przeniosły opłatę wylotową do ceny biletu.
Na wszystkich innych lotniskach płacisz to gotówką przy wylocie.
wiza-na-filipiny-pilne,1134,42073&p=459248#p459248
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Lis 2014 12:57 

srebrny
Mar77 napisał(a):
jacek96 napisał(a):

A wszędzie tymi samymi liniami leciałeś?

tak, zawsze Cebu.

-- 15 Lis 2014 12:59 --

jobi napisał(a):

Pewien jestes? Bo pozycji na bilecie takiej nie mam, a ceny z Manillii i Cebu nawet nizsze zaplacilem.
Poza tym widzialem w Manilii okienka do oplaty wylotowej, przy ktorych stalo sporo osob.
Dobrze wiedziec ile zostawic, by starczylo na wylot ;)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Cze 2015 20:10 
Awatar użytkownika

niebieski
z góry przepraszam, bo wydaje mi się, że gdzieś już o tym mowa była, ale nie mogę się doszukać - takie pytanie:

mam krajówkę Cebu: MNL-PPS i PPS-MNL jako jedną rezerwację;
jak nie polecę MNL-PPS to mogę polecieć z powrotem czy powrotny anulują?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 15 Cze 2015 08:23 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 337 738
niebieski
lagor napisał(a):
z góry przepraszam, bo wydaje mi się, że gdzieś już o tym mowa była, ale nie mogę się doszukać - takie pytanie:

mam krajówkę Cebu: MNL-PPS i PPS-MNL jako jedną rezerwację;
jak nie polecę MNL-PPS to mogę polecieć z powrotem czy powrotny anulują?

Cześć,
Jeżeli masz to na jednej rezerwacji to musisz polecieć bo inaczej niestety Ci anulują.

Śledźcie mnie na instagramie: https://www.instagram.com/travelela/
 Profil Relacje PM off
lagor uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 15 Cze 2015 09:14 

niebieski
Na pewno? Wydaje mi się, że Cebu to linie point-to-point i bez problemu można wykorzystać lot RT jako OW.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Cze 2015 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 337 738
niebieski
Zgadza się,linie point to point ale jak masz na oddzielnych rezerwacjach.Przerobilam tą samą sytuację jakieś 3 lata temu.

Śledźcie mnie na instagramie: https://www.instagram.com/travelela/
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:40 
Awatar użytkownika

Witajcie!

Mam do Was pytanie - może ktoś miał poodbną sytuację.
Mam rezerwację w Cebu Pacific na loty z Manili do Puerto Princesa w obie strony - niestety plany mi się zmieniły i nie wykorzystam 1 odninka lotu (już kupiłem bilet w kolejnej promo na dzień później) - czy nie będzie zatem problemu z wykorzystaniem 2 odcinka tej rezerwacji? To tanie linie więc nie powinny mi skasować całej rezerwacji jak nie pojawie się na 1 odcinku?

#19 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:51 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 539
Ale kasują jeśli nie pojawiliśmy się na wcześniejszych odcinkach.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 17 Lip 2015 08:51 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Cytuj:
jobi napisał(a):

Pewien jestes? Bo pozycji na bilecie takiej nie mam, a ceny z Manillii i Cebu nawet nizsze zaplacilem.
Poza tym widzialem w Manilii okienka do oplaty wylotowej, przy ktorych stalo sporo osob.
Dobrze wiedziec ile zostawic, by starczylo na wylot ;)

Informacje z VI/VII.2015:
- loty krajowe, wyloty z cebu i manili - brak opłat lotniskowych,
- loty krajowe, wyloty z davao - 200 PHP,
- loty krajowe, wyloty z puerto princessa - 200 PHP,
- loty międzynarodowe, wyloty z Manili - 550 PHP.
 Profil Relacje PM off
elwirka uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości