Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Kierowcy busów (np 46 czy N17) nie sprzedają biletów jednorazowych, w czerwonych (46) można zapłacić jednorazowy bezdotykową kartą płatniczą
W T1 można zrobić test antygenowy po zamówieniu poprzedniego dnia

Dojazd z lotniska Barcelona Prat (BCN) do Barcelony (centrum) miasta

Ryanair i Wizzair tj najpopularniejsze tanie linie, korzystają z terminala T2 i ten przyjmuję za miejsce startu,
jakkolwiek największy przewoźnik tu latający tj. Vueling ( i np LOT) korzysta z terminala T1 .
Transport między terminalami zapewnia bezpłatny zielony autobus (shuttle bus/lanzadera), także nocą.
:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywaniem dojazdów.

-autobus miejski 46 (czerwony)
kursuje między T1 i T2 a Pl. Espanya - od 5:30 do 23:50, z częstotliwością co ok. 20 min; czas przejazdu ok. 30 min.
bilet: u kierowcy- jednorazowy 2,40 € (tylko kartą); lub uprzednio kupiona karta na np 8 przejazdów T-Familiar lub indywidualna* T-Casual: 11,30 € ( zona 1)
- *-> nowe-bilety-karty-komunikacji-publicz-w-barcelonie,1435,147267
przy terminalu T2 na stacji kolejowej w automatach , płatności kartą, monetami i banknotami <50€) godziny otwarcia 4:30-23:55
Lub -może- przy terminalu T1 - w kiosku z wyrobami tytoniowymi Tabac, (info w 1-m poscie) !ale tylko w godzinach pracy, tj 7:30-23:00 !

-autobusy nocne (żółte)
[ Uwaga - w sezonie nitbus może zapełnić się na pierwszych przystankach i na następnych nie zabiera pasażerów ]
N16 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i miastem Castelldefels i zatrzymuje sie przy terminalu T2
N17 - kursuje miedzy Pl. Catalunya i terminalem 1
N18 - Pl. Catalunya - T2 i T1 (przystaje w granicach Barcelony,
nie w miejscowościach L'H ani El Prat de LL po drodze)
bilety: jw.

-Aerobus (niebieski)
autobus 'expres' kursujący między lotniskiem i Pl. Catalunya z przystankami na: Pl. Espanya, w pobliżu stacji metra Urgell
i (tylko w kierunku miasta) na Pl. Universitat .
Są 2 trasy: A1 i A2 - odpowiednio z/na terminal 1 i terminal 2.
bilet w 1 str: 5,90€, w dwie 10,20 € (15dni)- kupno przy wejściu do autobusu za gotówkę (lub w automatach na przystanku początkowym i końcowym - płatność kartą).
czas przejazdu ok 30 min, kursuje co 5-10 min http://www.aerobusbcn.com/en :?:

-pociąg
wszystkie pociągi odjeżdżające ze stacji Aeroport zatrzymują się na stacjach: El Prat de Llobregat, Bellvitge, Barcelona Sants (dworzec główny), Passeig de Gracia, El Clot -Arago...
cała trasa i stacje na trasie pociągu R2 Nord odjeżdżającego ze stacji na Lotnisko Barcelona El Prat na stronie:
http://www.barcelonas.com/rodalies-r2-nord.html
bilet: kupno w automatach przy stacji przy T2.
Zalecany bilet na 8 przejazdów T-Familia* lub T-Casual ( 10 ...11,35€ ,1 zona ATM)
jednorazowy ponad 4€ , 4-a strefa Renfe.
http://rodalies.gencat.cat/en/index.html

:idea: Wyszukiwarka przejazdów z Google Maps bardzo dobrze sobie radzi ze wskazywanie dojazdów.

-Metro: niedawno otwarty odcinek L9 sud , linia wije się przez miejscowosci-satelity ok. 30 minut do Zona Universitaria (okolice stadionu Camp Nou) , zatem raczej dobra tylko dla zmierzających w okolice jej przebiegu, bo nie jest ani szybko ani tanio -
do centrum konieczna przesiadka
bilet jednorazowy 5,15 € z/do Aeroport T1 i T2 ,
!!T-C i T-F nie działają!! , inne wieloprzejazdowe tak , np T-Grup lub HolaBcn , o ile 'się opłacają'
nieco info w wymianie na bieżąco i 1-ym poscie

- taxi
Oficjalna, orientacyjna cena przejazdu między lotniskiem a centrum miasta to ok 30 €
Zależna od czasu przejazdu , do tego dochodzą kwoty rzędu 1€ za każdy bagaż.
Porównaj ceny z app Cabify lub MyTaxi
czy http://www.UnicTransfers.com
Uber nie działa.

-pieszo
Lotnisko jest oddalone o około 10km od granic miasta, kilkanaście km od centrum. Dojście jest proste jeśli przestrzega się poniższego planu:
- z T2 trzeba się skierować w prawo i za blokiem C terminala dojść do Av. Pepa Colomer,
- następnie skierować się w stronę rzeki Llobregat i przejść mostem, który znajduje się na przedłużeniu Av. Onze Setembre.
( mostu, patrząc w lewo, będzie widać w oddali górę Montserrat. Rzeka Llobregat przez wiele lat stanowiła oś przemysłu w tej części Katalonii. Dziś urozmaica przemysłowy, nadbrzeżny krajobraz oraz jest obszarem ważnym ekologicznie)
- za mostem skręcić w prawo i iść wzdłuż drogi aż do ronda. Przy standardowej pogodzie będziemy podziwiać samoloty schodzące do lądowania.
- na rondzie skręcić w lewo, w carrer A (nad drogą będą szły tory metra (L10s w budowie)). W drugiej części tej drogi będzie widać wzgórze Montjuic i obecny na nim cmentarz.
- dochodzimy do carrer Dos (2) i idziemy tą drogą do końca. Będzie tam rondo i po prawej przejście pod torami,
- w tym punkcie kończy się cześć obowiązkowa. Można kontynuować prosto do Gran Via (droga główna) lub udać się w prawo w kierunku wzgórza Montjuic.
Jeśli ktoś nie lubi biegać między samochodami po autostradzie to radzę nie eksperymentować. Na całej długości tej trasy jest chodnik lub miejsce, którym można spokojnie przejść. (c) namteH

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 925 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 47  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 04 Wrz 2014 16:30 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
na max 3 godziny to nawet nie ma po co się pchać do centrum. no chyba, że chcesz sobie fotke na rambli z pajacem strzelić to owszem.
przejdź się na plażę w el prat lub na inną plażę przy parku krajobrazowym. ewentualnie udaj się na jedną i wróć drugą(taka pętla to ok 15km, zakładając początek na T2 i powrót na T1).

Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐 Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐
#402 PostWysłany: 04 Wrz 2014 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 817
Kilometry: 1 168 137
Chyba macie rację, w Barcelonie już byłem a ryzykować nie ma co dla 2 godzin przyjemności na Rambli.
Połazimy sobie po okolicy ;)
Dzięki za ukierunkowanie.

#403 PostWysłany: 05 Wrz 2014 21:47 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
1) Jeżeli ktoś przybywa na Terminal 1 to udajemy się shuttle busem na terminal T2C, czyli ostatnią cześć tego terminalu (widoczne loga easyjet'a)

2) Znajdujemy na ulicy namalowaną ścieżkę rowerową, która idzie wzdłuż chodnika. Kierujemy się tak jakbyśmy mieli dalej prosto jechać autobusem i idziemy wzdłuż tej ścieżki

3) Po około 10 minutach docieramy do miejsca gdzie można dalej kontynuować prosto (linia czerwona) lub kontynuować wzdłuż ścieżki rowerowej do rzeczki/kanału (linia niebieska).
Idąc dalej prosto, czerwoną będziemy iść poboczem drogi, z której oprócz lotniska nic nie widać. Dlatego ciekawsza wydaje się opcja niebieska, która prowadzi deptakiem wzdłuż rzeczki/kanału. Idąc cały czas wzdłuż linii czerwonej czy niebieskiej i tak dotrzemy do tej samej ścieżki, która prowadzi na plażę.
W opcji niebieskiej idziemy aż się rzeczka skończy i wtedy skręcamy w prawo i już mamy ścieżkę na plażę (Platja El Prat). W miejscu gdzie wchodzimy na te ścieżkę jest kran z wodą. Przez najbliższy kilometr będą takie 2 +/-. To ważne bo potem nie będzie gdzie jej dostać.
W opcji czerwonej idziemy wzdłuż drogi tak jak wskazuje mapa. Dojedziemy w ten sposób do w/w ścieżki na plażę.

4) Przy ścieżce znajdują się w/w wodopoje.
Zielonymi kropkami na mapie zaznaczyłem miejsca, z których można obserwować samoloty.
zielone + białe - lądujące, widok z ziemi
zielone + czarne - lądujące, widok z balkoniku
zielone + żółte - w momencie startu. zatoczka przy rondzie, rzut beretem od plaży.

5) Część drogi wzdłuż plaży można pokonać chodnikiem (do żółtej kropki na czerwonej linii) a potem trzeba wejść w bliższy kontakt z naturą.

6) Idąc po plaży docierany do wąskiego strumyka, który wpada do morza. Jest nad nim zbudowana kładka więc nie ma problemu z przejściem nad nim.

7) Następnie docieramy do rzeczki, która wpada do morza. Znajduje się w tym miejscu drewniana wieżyczka obserwacyjna (zielona kropka na mapie), na którą można wejść. W tym punkcie żegnamy się z plażą i idziemy ścieżką wzdłuż rzeczki, w głąb parku.

8) Po ok 500m docieramy do asfaltowej drogi i idziemy wzdłuż niej aż do końca. Jeśli ktoś się interesuje ornitologią to na pewno znajdzie coś ciekawego idąc po tym asfalcie.

9) Na końcu drogi będzie rondo i cywilizacja. Kierujemy się wtedy w prawo, tak jak wskazują znaki na Terminal 1/2 i idziemy chodnikiem do kolejnego ronda.

10) Na kolejnym, większym rondzie po prawej stronie znajdujemy ścieżkę rowerową. Idąc cały czas wzdłuż niej przejdziemy pod tą szeroką drogą tunelem i wychodzimy na parkingu przed Terminalem 1.

Trasa ma ok 14 km.
Tylko w pierwszej części można spotkać krany z wodą. Nie ma sklepów ani pakistańskich handlowców. Tylko w sezonie można na plaży znaleźć jakiś otwarty bar.
Większość trasy można prześledzić na google street view

Załączniki:
EP.jpg
EP.jpg [ 242.46 KiB | Obejrzany 2705 razy ]
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#404 PostWysłany: 05 Wrz 2014 22:50 
Awatar użytkownika

Wielkie dzięki ;)

#405 PostWysłany: 10 Wrz 2014 19:42 
Awatar użytkownika

Skorzystałem ze wskazówek, jednak poszedłem w drugą stronę czyli z buta z T1 prosto nad morze. Do podanych przez namteH informacji dodam, że idąc z tej strony wejście na ścieżkę rowerową znajduje się trochę ukryte za samochodami parkującymi w rzędzie 9 (czerwony asfalt schodzący w dół). Spacerek bardzo przyjemny, dojście do plaży zajmuje ok.45-50 minut.
namteH lubi ten post.

#406 PostWysłany: 17 Wrz 2014 22:18 

niebieski
Przymierzam się do wyprawy do Barcelony, przejrzałem różne wpisy zarówno na forum jak i w necie na stronie transportu w Barcelonie i potwierdźcie / skorygujcie czy dobrze kombinuję.
Przylatuję na El Prat, planuję mieszkać 3 noce w Molins de Rei (2 zona) i codziennie dojeżdżać do Barcelony aby troszkę pozwiedzać.
Czy jadąc w dwie osoby najkorzystniej będzie kupić mi bilet T-10 na 1 strefę (do przyjechania z lotniska do miasta, poruszania się po mieście przez kolejne dni gdzie chyba 1 strefa wystarczy - pewnie finalnie ze dwa bilety wyjdą, każdy po 10,3e), a na dojazdy do Molins de Rei kupić tylko na suburban bilet bonotren na 2 strefy (14,35e)?
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 17 Wrz 2014 22:53 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
JJ2010 napisał(a):
Przymierzam się do wyprawy do Barcelony, przejrzałem różne wpisy zarówno na forum jak i w necie na stronie transportu w Barcelonie i potwierdźcie / skorygujcie czy dobrze kombinuję.
Przylatuję na El Prat, planuję mieszkać 3 noce w Molins de Rei (2 zona) i codziennie dojeżdżać do Barcelony aby troszkę pozwiedzać.
Czy jadąc w dwie osoby najkorzystniej będzie kupić mi bilet T-10 na 1 strefę (do przyjechania z lotniska do miasta, poruszania się po mieście przez kolejne dni gdzie chyba 1 strefa wystarczy - pewnie finalnie ze dwa bilety wyjdą , każdy po 10,3e), a na dojazdy do Molins de Rei kupić tylko na suburban bilet bonotren na 2 strefy (14,35e)?

tak, dobry plan. :)

#408 PostWysłany: 18 Wrz 2014 09:42 

niebieski
Witam,
Wysyłam moich rodziców na zwiedzanie Barcelony. Lecą z bagażem rejestrowanym, a z językiem obcym u nich kiepsko. Czy orientujecie się ile czasu przed wylotem można nadawać rejestrowany bagaż na BCN? Wolałbym żeby byli godzine wcześniej, niż 5 minut za późno :)

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#409 PostWysłany: 18 Wrz 2014 10:33 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
myca007 napisał(a):
Witam,
Wysyłam moich rodziców na zwiedzanie Barcelony. Lecą z bagażem rejestrowanym, a z językiem obcym u nich kiepsko. Czy orientujecie się ile czasu przed wylotem można nadawać rejestrowany bagaż na BCN? Wolałbym żeby byli godzine wcześniej, niż 5 minut za późno :)

Pozdrawiam!

to chyba zależy od linii ale +/- 2 godziny to jest standard.
niech przyjdą 3 godziny przed odlotem a na pewno nie będą się stresować ;)
myca007 lubi ten post.

#410 PostWysłany: 14 Paź 2014 22:38 

Mam krótkie pytanie bo czegoś nie rozumiem na stronie lotniska jest taka informacja:

There are six fare zones, and prices depend on which zones you pass through. The airport is in fare zone 2.

http://www.aena-aeropuertos.es/csee/Sat ... 7554338487

Tymczasem wszyscy mówią, ze z lotniska można dojechać linią R2NORD na bilecie T10 na pierwszą strefę?
 Profil Relacje PM off  

#411 PostWysłany: 14 Paź 2014 22:57 
Moderator forum

kibek napisał(a):
Mam krótkie pytanie bo czegoś nie rozumiem na stronie lotniska jest taka informacja:

There are six fare zones, and prices depend on which zones you pass through. The airport is in fare zone 2.

http://www.aena-aeropuertos.es/csee/Sat ... 7554338487

Tymczasem wszyscy mówią, ze z lotniska można dojechać linią R2NORD na bilecie T10 na pierwszą strefę?

Też nie rozumiem czemu podają "zone 2". Może ''błąd w druku'' (w 3 językach?) , może planują zmianę żeby zarabiać na podróżnych? Na razie Aeroport był w strefie 1 tmb (lub 4 renfe ).

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#412 PostWysłany: 15 Paź 2014 10:18 

niebieski
Bez problemu dojedziesz na T10 na zona 1. Jechałem tak 4krotnie w przeciągu ostatniego tygodnia.

#413 PostWysłany: 15 Paź 2014 21:49 

Loty: 57
Kilometry: 112 912
niebieski
Czy z jednego T10 moga korzystac dwie osoby?

EDIT: TAK, nawet 10 osob moze skorzystac - sam sobie odpowiedzialem :)

#414 PostWysłany: 15 Paź 2014 21:53 

niebieski
Oczywiście o ile są dwa wolne przejazdy do wykorzystania ;)
Pierwszy pasażer odbija bilet, podaje drugiemu i ten ponownie odbija. Analogicznie trzeba zrobić jak będziecie np. wychodzić przez bramki.
 Profil Relacje PM off  

#415 PostWysłany: 27 Paź 2014 10:11 

Witam wszystkich, właśnie wróciłem z Barcelony i mam kilka uwag dot. biletów.

Na stacji Renfe na lotnisku można kupić bilet T10 (w automacie lub kasie). Taki bilet upoważnia do jazdy zarówno kolejką, jak i metrem czy autobusami. Może być użyty przez 2 osoby (tj. pisali poprzednicy - kasujesz bilet na bramce 2 razy). Bilet aktualnie kosztuje 10,30 EUR.
Normalny pojedynczy bilet na metro kosztuje 2,15 EUR, ale uwaga!! - bilet nie upoważnia do przejazdu na trasie miasto-lotnisko zestawem metro+kolejka!!!
Po wyjściu z metra np. na stacji Sants (przesiadka na kolejkę) musicie kupić kolejny bilet na Renfe, który kosztuje 4,15 EUR!!!

Natomiast bilet T10 skasowany w metrze - obowiązuje także w kolejce!

Dla 2 osób lepiej więc kupić bilet t10 nawet w przypadku jednego kursu powrotnego miasto-lotnisko bo koszt wyniesie 10,30 EUR, a w przypadku pojedynczych biletów 2x2,15 + 2x4,15 = 12,60!

Oczywiście jeśli ktoś wybierze dojazd autobusem linii 46 wtedy wystarczy tylko bilet za 2,15 co w tym wypadku jest dużo bardziej sensowne...
 Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 27 Paź 2014 10:42 

niebieski
Mam pytanie odnośnie T10. Potrzebuję bilet przy moim następnym wyjeździe, ale nie będę miał czasu żeby szukać automatu do jego kupna.

Mój znajomy jedzie do BCN i chciałem go poprosić, żeby mi przywiózł (oczywiście nowy, niekasowany). Czy te bilety mają jakąś datę ważności, bo chciałem go użyć w 07.2015?
 Profil Relacje PM off  

#417 PostWysłany: 27 Paź 2014 11:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
myca007 napisał(a):
Mam pytanie odnośnie T10. Potrzebuję bilet przy moim następnym wyjeździe, ale nie będę miał czasu żeby szukać automatu do jego kupna.

Mój znajomy jedzie do BCN i chciałem go poprosić, żeby mi przywiózł (oczywiście nowy, niekasowany). Czy te bilety mają jakąś datę ważności, bo chciałem go użyć w 07.2015?

do końca lutego 2015...

Ostatnio edytowany przez namteH, 27 Paź 2014 13:53, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
myca007 lubi ten post.

#418 PostWysłany: 27 Paź 2014 11:29 

niebieski
Dzięki, czyli pewnie szykują się od marca podwyżki T10
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 27 Paź 2014 11:32 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
myca007 napisał(a):
Dzięki, czyli pewnie szykują się od marca podwyżki T10

nie, od 1. stycznia, jak co roku.

#420 PostWysłany: 27 Paź 2014 16:22 

Loty: 70
Kilometry: 143 287
myca007 napisał(a):

Automat jest idealnie po drodze z T2 na kolejkę Renfe, przed wejsciem na stację. Kupno zajmuje ok 30 sekund, jest bardzo intuicyjne...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 925 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 47  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości