Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Paź 2014 21:43 

Witam.
Wracam z Rio de Janeiro Iberią do Madrytu (odpuszczam ostatni odcinek Madryt-Paryż). Czy mogę nadać bagaż w Rio do Madrytu, czy mam obowiązek nadać go tam, gdzie jest mój port docelowy? Ważne, jutro wylot!
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN
Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍 Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍
#2 PostWysłany: 12 Paź 2014 21:50 

Loty: 48
Kilometry: 101 952
Poproś o nadanie do Madrytu tłumacząc, że potrzebujesz rzeczy z bagażu - jak długą masz przesiadkę?

#3 PostWysłany: 12 Paź 2014 22:08 

2 godziny. W Madrycie odpuszczam ostatni odcinek i wracam do Modlina francą:) Czy ktoś robił podobny "numer"?
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Paź 2014 22:14 

Nie raz, nie dwa. Osobiście przy przesiadce 5 h. Zależy od agenta u którego będziesz nadawał bagaż. Zmusić Cię nie zmuszą, a bagaż sam nie poleci. O której lot FR?

#5 PostWysłany: 12 Paź 2014 22:29 

Przylot o 10:15 do Madrtu,
[IBERIA] 11.55 Odlot do Paryża
[FR] 15.45 Odlot do Modlina
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Paź 2014 23:00 
Site Admin

Jw
Ładnie poproś, przygotuj na podorędziu jakąś ściemę na wszelki wypadek (ale sam z siebie się nie tłumacz) i tyle ;)

#7 PostWysłany: 12 Paź 2014 23:12 

platynowy
Kilka dni temu lecieliśmy tak większą ekipą, żadnego problemu z nadaniem bagażu tylko do Madrytu.

#8 PostWysłany: 13 Paź 2014 04:14 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, za kilka godzin ruszam.
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Paź 2014 05:28 

Powodzenia. Daj znać. :)

#10 PostWysłany: 13 Paź 2014 10:11 

A ja mam takie pytanko, jak sie ma takie pominiecie ostatniego odcinka, do kar, ktore teoretycznie za to grożą. Zwykle przwoźnik pisze, ze przy zakupie promocyjnego biletu, wszystkie odcinki na trasie musza byc pokonane, a jesli z ktoregos zrezygnujemy to musimy zaplacic pelna kwotę za bilet. Czy jest to w praktyce jakos pozniej egzekwowane?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Paź 2014 23:50 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
jaki przewoźnik ma taki zapis? o.O co najwyżej może skasować następne odcinki ale jeśli to ostatni to zero konsekwencji..
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Paź 2014 01:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Bardzo wielu. W większości wypadków pracownicy o tym nie wiedzą, albo przymykają oko, ale takie zapisy istnieją.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Paź 2014 01:36 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 608 868
Potwierdzam. Też zrezygnowaliśmy z ostatniego odcinka. Po co pchać się na Orly, skoro z Madrytu leci Ryanair do Krakowa? Pani w Rio powiedziałem, że bagaż tylko do MAD. Zero problemów.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Paź 2014 03:05 

niebieski
luxyfer napisał(a):
jaki przewoźnik ma taki zapis? o.O co najwyżej może skasować następne odcinki ale jeśli to ostatni to zero konsekwencji..

Większość, w warunkach taryfy albo/i ogólnych warunkach przewozu.

Odpowiedni artykuł z warunków LH:

3.3.3. Jeśli wybraliście Państwo Taryfę, która wymaga odbycia poszczególnych lotów zgodnie z podaną w Bilecie kolejnością, prosimy pamiętać, że jeśli nie wykorzystacie przewozu na poszczególnych odcinkach lub też jeśli odbędziecie rejsy w kolejności innej niż podana w Bilecie nie zmieniając przy tym innych danych podróży, dokonamy kalkulacji ceny biletu w oparciu o zmienioną trasę podróży. Opłata za przewóz zostanie wówczas wyliczona dla faktycznie przebytej trasy w danej grupie cenowej w dniu dokonania rezerwacji i Cena ta może być wyższa lub niższa niż opłata za przewóz, która została uiszczona zgodnie z pierwotnie zastosowaną taryfą.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Paź 2014 11:48 

Do tego dochodzą przypadki losowe, o których mogliśmy nie wiedzieć w czasie kupowania biletu. Nikt nie może nas zmusić do odbycia kolejnego odcinka loty, bądź płatności - chyba, że robimy to z premedytacją. :)

#16 PostWysłany: 19 Paź 2014 11:59 

srebrny
st3f4n00 napisał(a):
Do tego dochodzą przypadki losowe, o których mogliśmy nie wiedzieć w czasie kupowania biletu. Nikt nie może nas zmusić do odbycia kolejnego odcinka loty, bądź płatności - chyba, że robimy to z premedytacją. :)

Nikt Cie do niczego nie zmusi, to bezsprzeczne. Jednak Ty tez nie zmusisz przewoznika od odstapienia od zapisow umowy, jesli zechce je wyegzekwowac, wiec bez napinki.

Lecac z Kolumbii Iberia przez Madryt nie mialem problemu z ominieciem ostatniego odcinka, ale lecac z Brazylii mialem ogromne problemy. Trzy osoby byly zaangazowane w proces decyzyjny, ostatecznie skonczylo sie na anulowaniu w calosci ostatniego odcinka podrozy, co moglo miec dla mnie konsekwencje finansowe, ale skonczylo sie dobrze. Nadac bagazu do Madrytu mi nie chciano, a z 20 kg do samolotu ciezko sie przesliznac ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 19 Paź 2014 12:25 

Bardziej chodziło mi o to, że jeżeli podamy "logiczny" powód dlaczego chcemy ominąć ostatni odcinek lotu, to nikt nam problemów nie powinien robić - w sensie przypadek losowy.

#18 PostWysłany: 19 Paź 2014 12:43 

srebrny
st3f4n00 napisał(a):
Bardziej chodziło mi o to, że jeżeli podamy "logiczny" powód dlaczego chcemy ominąć ostatni odcinek lotu, to nikt nam problemów nie powinien robić - w sensie przypadek losowy.

myslisz, ze wygadywalem glupoty przy checkinie?
Problemy jednak byly mimo wszystko.

Wiele zalezy, na kogo sie trafi.
Generalnie nie ma problemu, ale jak swiadcza doswiadczenia nie tylko moje, najwiecej problemow mozemy spotkac wlasnie w Brazylii, wiec dobrze by wypowiadaly sie osoby, ktore nadawaly bagaz w Brazylli, a nie np.w Kanadzie ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Paź 2014 13:18 

Nie sądzę. Napiszesz jak wyglądała Twoja sytuacja? Jak się skończyła?

#20 PostWysłany: 19 Paź 2014 14:32 

niebieski
jacek96 napisał(a):
st3f4n00 napisał(a):

myslisz, ze wygadywalem glupoty przy checkinie?
Problemy jednak byly mimo wszystko.

Wiele zalezy, na kogo sie trafi.
Generalnie nie ma problemu, ale jak swiadcza doswiadczenia nie tylko moje, najwiecej problemow mozemy spotkac wlasnie w Brazylii, wiec dobrze by wypowiadaly sie osoby, ktore nadawaly bagaz w Brazylli, a nie np.w Kanadzie ;)

Mój znajomy za odbiór bagażu na CDG zamiast w WAW musiał dopłacić 200 EUR (lot AF z NYC do WAW przez CDG). Jeśli nie nadajemy bagażu to nie ma sensu nikomu mówić o nagłej zmianie planów. Nie słyszałem, żeby ktoś w Europie miał z tego powodu problemu. Jeżeli chcemy nadać bagaż to jest to inna sytuacja i zawsze musimy liczyć się z ryzykiem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości