Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Amsterdam
#21 PostWysłany: 08 Maj 2014 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 323 307
niebieski
Mają, a dokładnie Albert Hejin. Stosunkowo drogo. Polecam poszukać na mapie Lidlów. W samym centrum chyba ich raczej nie ma lub ja nie natrafiłem.
 Profil Relacje PM off  

W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem
Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN
#22 PostWysłany: 09 Maj 2014 15:32 

E, wcale nie takie drogie. Jak jesteśmy w Amsterdamie, kupujemy na kolacje pod koniec dnia sałatki (tanieją zwykle) z serem czy kurczakiem i jakieś małe piwo i jemy na ławce. Warunek - dobrze mieć plastykowy widelczyk bo w sklepie przy kontenerze z salatkami czasem są, czasem brak.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Czy może ktoś był niedawno w Amsterdamie i może napisać kilka przykładowych cen.
Nie wiem jak kieszonkowe mam wyliczyć, gdyż dużą cześć funduszy na pewno pochłoną mi bilety wstępu do rożnych atrakcji.

ps. troszkę nie w temacie, ale za ile wypożyczę rower na dzień?

#24 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Porcja frytek z sosem to koszt około 2-3 euro (za dość porą porcję) a za rower koło 10 euro za dzień.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wielkie dzięki.
To jeszcze takie pytanie od czapy. Czy można w Amsterdamie pić piwo na ulicy, czy trzeba mieć papierową torbę?

#26 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:24 
Awatar użytkownika

Hej!

Ja byłam jesienią zeszłego roku. Ceny nie odbiegają od średniej zachodnioeuropejskiej.
Jeśli planujesz dużo zwiedzać to proponuję Ci jednak zaopatrzyć się w IAMsterdam card.
Bardzo się opłaca jeśli chodzi o muzea, a dodatkowo masz transport po mieście i - co ciekawsze jeden rejs kanałami (za dopłatą). Ja byłam na nocnym rejsie i było super.

Z muzeów gorąco polecam przede wszystkim Tropenmuseum, Rembrandt House Museum, Amsterdam Museum i National Maritime Museum. W pierwszym się wręcz zakochałam, drugie prowadzi genialne warsztaty dla uczestników, trzecie bardzo nowoczesne, czwarte bardzo ciekawe ;)

Jakbyś była ciekawa atrakcji to polecam tutaj:
http://travelingilove.com/?p=1116
W sumie to moje subiektywne wrażenia, ale może akurat coś ciekawego się trafi ;)

Pozdrawiam!

-- 12 Cze 2014 08:25 --

Japonka76 napisał(a):
Wielkie dzięki.
To jeszcze takie pytanie od czapy. Czy można w Amsterdamie pić piwo na ulicy, czy trzeba mieć papierową torbę?

:)) To jest Amsterdam. Tam się nadal jara na ulicy, a co dopiero pije ;)

#27 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:29 
Awatar użytkownika

srebrny
travelingilove napisał(a):
Hej!
Jeśli planujesz dużo zwiedzać to proponuję Ci jednak zaopatrzyć się w IAMsterdam card.
Bardzo się opłaca jeśli chodzi o muzea, a dodatkowo masz transport po mieście i - co ciekawsze jeden rejs kanałami (za dopłatą). Ja byłam na nocnym rejsie i było super.

Zwykły dzienny rejs kanałami jest bez żadnej dopłaty.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:29 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Kiedyś było zakazu picia na ulicy, ale mogliśmy pić normalnie w parku albo na ławeczce. :)
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 12 Cze 2014 09:47 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
Ja byłem 2 tygodnie temu i w zeszły weekend.

Ceny w Amsterdamie wyższe niż np. w Niemczech.

Obiad €10-15 na osobę, bilet na komunikację ważny 1h €2.8, zakupy w supermarkecie w zwykłych europejskich cenach. Jedynie noclegi w Amsterdamie są koszmarnie drogie w porównaniu do innych krajów, bo łóżko w wieloosobowym dormie kosztuje zwykle €30-35. Popieram kupno karty Iamsterdam, jak już było wspomniane. Średnio w każdym muzeum za wejście trzeba zapłacić ok. €15, więc karta zwraca się po 3-4 wizytach.

Z piciem to oficjalnie nie można, ale jeśli jest spokojnie to nikt się krzywo nawet nie spojrzy.

#30 PostWysłany: 12 Cze 2014 14:06 
Awatar użytkownika

mmroofka napisał(a):
Istnieje sieć sklepów w Holandii o nazwie Hema (coś trochę jak nasza Ikea, ale większy misz-masz) i w większości z nich można trafić na zupełnie przyzwoity posiłek w dobrej cenie, ale jedna Hema jest szczególna.
Adres: Nieuwendijk 174, 1012 MT Amsterdam, Holandia - może 5 minut od dworca piechotą.
Należy wejść do marketu, pojechać ruchomymi schodami na piętro i tam zlokalizować bufet. Hitem są śniadania wydawane od poniedziałku do soboty między 9:00 a 10:00 za 1euro, w skład którego wchodzą: kawałek bagietki z jajem i bekonem, croissant z dżemem i kawka/herbata. Można oczywiście za niewiele wyższą cenę dobrać sobie i inne rzeczy, można też przyjść w porze obiadowej i znaleźć coś dobrego za 3-5euro.

ojtam napisał(a):
Mateusz napisał(a):
Czy śniadanie za 1E nadal jest aktywne?

2 tygodnie temu widziałam tylko ofertę za 2 euro ważną 9-10:00 od poniedziałku do soboty

Będę wdzięczna za info, jak wygląda obecnie sytuacja w Hema ze śniadaniami oraz posiłkami w porze obiadowej
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 12 Cze 2014 15:13 

travelingilove napisał(a):
:)) To jest Amsterdam. Tam się nadal jara na ulicy, a co dopiero pije ;)

Nie jara się na ulicy. Chyba że chcemy pokazac jak bardzo jestesmy niewychowani. Pamietajcie że mieszkają tam zwykli ludzie, którzy idą rano do pracy, lunch i zakupy. To że marihuana jest zdekryminalizowana, nie znaczy ze przeciętny mieszkaniec amsterdamu chce miec bandę żuli pod oknem smrodzących mu dymem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 12 Cze 2014 15:28 
Awatar użytkownika

niebieski
W Holandii (Amsterdam) jest zakaz spożywania alkoholu w miejscach publicznych. Co do narkotyków to są one legalne tylko w prywatnych lokalach (dom, coffeeshop - właściciel ustalił takie zasady). Ale publicznie palić nie wolno i radziłbym, żeby nikt z policji Was nie spotkał jeśli już planujecie.
Co do dormu to różnie, czasem i za 10E udaje się znaleźć noc ;)

#33 PostWysłany: 13 Cze 2014 11:23 
Awatar użytkownika

maczala1 napisał(a):
Zwykły dzienny rejs kanałami jest bez żadnej dopłaty.

Racja, zapomniałam! :)

#34 PostWysłany: 17 Cze 2014 15:23 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Dzięki wszystkim za tak liczny odzew :D
Reasumując:
- 25 euroasów na dzień wystarczy na życie
- pić i jarać na ulicy nie można, ale w parku da się piwo wypić
- jak chcę zwiedzać i biegać po muzeach to powinnam wykupić sobie I amsterdam card

A jak ze sklepami spożywczymi? Czy te w centrum są bardzo drobie i trzeba na przedmieścia podjechać aby jakiegoś Lidla namierzyć? Cena piwa w pubie powala, czy da się przeżyć? czy lepiej w sklepie kupić zgrzewkę?

#35 PostWysłany: 21 Wrz 2014 11:11 

Spróbujcie poffertjes - tradycyjnie z cukrem pudrem, masłem i syropem:)
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 06 Paź 2014 09:37 

niebieski
Na podstawie TripAdvisora i własnego doświadczenia mogę polecić:

Vlaams Friteshuis Vleminckx - smaczne frytki, koniecznie z "Dutch mayonnaise". Nie zrażajcie się kolejką, bardzo sprawnie im to idzie. Cena za porcję około 3 EUR (http://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant ... vince.html)

Lombardo`s - burgerownia. Nie jest to opcja bardzo budżetowa, ale jako jeden konkretny posiłek w ciągu dnia perfekcyjny i dający moc do dalszego zwiedzania. Lokal mały i w środku gorąco, więc polecam opcję na wynos i zjedzenie nad kanałem. Cena burgera 8 EUR. (http://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant ... vince.html)

Jedyny Lidl sensownie położony względem szlaku turystycznego znajduje się tutaj: http://goo.gl/maps/6dQCe Jest to blisko Vondelparku, polecam tam zjeść i wypić piwko (w Lidlu mały wybór piw jak coś, ale są).

Kwestia Coffeeshopów nie bardzo łapie się pod temat "jedzenie", ale widzę że był już tutaj poruszony. Większość z nich nie ma zbyt atrakcyjnego wnętrza i nie zachęca do dłuższego siedzenia, co nie znaczy, że tak jest wszędzie.
Polecam Abraxas Coffeeshop, niedaleko placu Dam. Fajne wnętrze, duży wybór i dobra jakość. Dla dużo chodzących backapersów (czyli nas) polecam jointa z odmiany "Haze" (4,5 EUR). Powoduje miłe uczucie euforii i zmęczenie znika.
Co do palenia na ulicach, to zakaz nie jest przestrzegany. Palą i lokalsi i turyści. Jeżeli bardzo chcecie zapalić, to nie róbcie tego ostentacyjnie na placach, tylko usiądźcie sobie nad kanałem, lub w parku (we wspomnianym wcześniej Vondelparku wręcz ciężko jest znaleźć kogoś, kto nie pali).
 Profil Relacje PM off
trubul lubi ten post.

#37 PostWysłany: 06 Paź 2014 10:10 
Awatar użytkownika

srebrny
maciek napisał(a):
Na podstawie TripAdvisora i własnego doświadczenia mogę polecić:
Vlaams Friteshuis Vleminckx - smaczne frytki, koniecznie z "Dutch mayonnaise". Nie zrażajcie się kolejką, bardzo sprawnie im to idzie. Cena za porcję około 3 EUR (http://www.tripadvisor.co.uk/Restaurant ... vince.html)

Potwierdzam, że faktycznie bardzo dobre fryteczki. Drugim obleganym miejscem jest Manneken Pis w samym centrum na ulicy Damrak 41. Tutaj mała uwaga, porcje w Manneken Pis są MEGA wielkie (dużo większe niż we Vleminckx). Zamówiliśmy z żonką po dużej porcji, bo byliśmy bardzo głodni. Ja zjadłem nieco ponad połowę i więcej nie byłem w stanie, żona oczywiście jeszcze mniej. Proponuję brać małe lub średnie porcje, no chyba że ktoś nie jadł przez tydzień :)
https://maps.google.pl/maps?hl=pl&gbv=2 ... CBYQtgMwAA
http://www.mannekenpis.nl/

maciek napisał(a):
Jedyny Lidl sensownie położony względem szlaku turystycznego znajduje się tutaj: http://goo.gl/maps/6dQCe Jest to blisko Vondelparku, polecam tam zjeść i wypić piwko (w Lidlu mały wybór piw jak coś, ale są).

Nie do końca jedyny. Jest jeszcze drugi Lidl położony mniej więcej w takiej samej odległości od turystycznych szlaków (punkt "B" na mapie, Hemonylaan 25A). Korzystaliśmy z niego codziennie z uwagi na bliskość hotelu oraz wyśmienite i tanie bułeczki (lepsze niż w Albert Heijn). Najfajniejsze było to, że również późnym popołudniem bułki były świeżutkie, w sam raz na kolację :)
https://maps.google.pl/maps?hl=pl&gbv=2 ... d=0CCUQtgM
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 03 Lut 2015 16:10 
Awatar użytkownika

Loty: 10
Kilometry: 13 740
Śniadanie w Hemie za 1 euro - herbata (4 rodzaje do wyboru: English tea, rooibos, green lemon tea i jeszcze jedna, ale na wypasie - w jedwabnych torebeczkach) albo kawa, rogalik i chrupiąca bagietka z omleto-jajecznicą (dobra!).
Polecam jeszcze (i ogólnie) kapsalona w cenie 9-14 euro, są z kurczakiem, mięskiem kebabowym albo jagnięciną, wszystkie zapiekane z serem, frytkami i sałatą. Nie da się samemu pochłonąć całej porcji, chyba, że ktoś ma wielki żołądek.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 14 Lut 2015 00:26 

Tak, jak zostalo to juz napisane wczesniej: Amsterdam do najtanszych nie nalezy.

Ja za to szczerze polecam restauracje Szmulewicz na jednej z prostopadlych uliczek do Rembrands Platz (dojazd tramwajem 4 z dworca centralnego i terenow targowych). Absolutnie genialne surinamskie pom w cenie 18 eurasow i pare innych genialnie przyrzadzonych dan. Musicie sie uzbroic w cierpliwosc jesli chodzi o stolik.mja czekalem pol godziny zanim sie jakikolwiek zwolnil.

Rembrant Platz, to przy okazji swietny coffeshop Smokey, kupa knajp i swietna komunikacja z dworcem centralnym i terenami targowymi (RAI).
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 13 Lip 2015 15:29 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
Podbijam, moze cos wartego uwagi wlasnie pojawilo sie na mapie Amsterdamu, najlepiej lokalne jedzenie? :> O frytkach juz wiem :P

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości