Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:20 

Witam wszystkich,

Przez nieuwagę kupiłem dwa bilety na moje nazwisko w Ryanair - wiem, upadłem na głowę, byłem w śpiączce, nie wiedziałem co robię.
Zmiana nazwiska nie wchodzi w grę, koszt wielokrotnie większy niż nowy bilet.
Bilety były kupione z bagażem rejestrowanym.
Mam taki plan aby kupić trzeci bilet bez bagażu rejestrowanego, natomiast skoro już mam dwa bilety na mnie to bagaże podam jako moje.
Jak myślicie, mogą być z tym jakieś problemy?
Czy jedna osoba może polecieć na dwóch biletach?

Z góry dziękuję za rady i sugestie
Paweł
 Profil Relacje PM off  

Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐 Neapol na przedłużony weekend za 679 PLN 🏛️🍕 Loty + hotel ze śniadaniami ☕🥐
#2 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:32 
Awatar użytkownika

srebrny
nie przejdzie :)

#3 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:37 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
szymonpoznan1 napisał(a):
nie przejdzie :)

Raz podchodzi z bagazem, za chwile drugi raz, najlepiej do innej osoby :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Potem raz wsiada do samolotu i którędy ma wysiąść żeby wsiąść drugi raz? Jeśli nie wsiądzie druga osoba, której bagaż został nadany samolot nie wystartuje, będą go wywoływać a jak się nie uda to znajdą bagaż, wyrzucą i poleci ale z opóźnieniem. Było już to przerabiane na forum.

Nie wspomnę już o tym że nie odprawi się dwa razy na ten sam paszport, ale nawet gdyby chciał zrobić coś w stylu, że jedna odprawa na niego, a druga na niby kogoś z rodziny kto ma takie samo imię i nazwisko to nie przejdzie z powodu opisanego powyżej. Po prostu bagaż sam nie poleci :]

#5 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:40 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
szymonpoznan1 napisał(a):
Potem raz wsiada do samolotu i którędy ma wysiąść żeby wsiąść drugi raz? Jeśli nie wsiądzie druga osoba, której bagaż został nadany samolot nie wystartuje, będą go wywoływać a jak się nie uda to znajdą bagaż, wyrzucą i poleci ale z opóźnieniem. Było już to przerabiane na forum.

Przeciez zartowalem ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:47 

Dzięki za odpowiedź.
Czyli nic tylko kupić nowy bilet z bagażem? Innej opcji nie ma?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Kwi 2012 13:53 
Awatar użytkownika

srebrny
pawelz napisał(a):
Dzięki za odpowiedź.
Czyli nic tylko kupić nowy bilet z bagażem? Innej opcji nie ma?

dokładnie :)

#8 PostWysłany: 22 Kwi 2012 14:37 

niebieski
Może spróbuj zadzwonić na infolinię, że chciałeś dokupić 2 bagaże i zrobiłeś oddzielne rezerwacje. Może Ci połączą ten drugi bagaż na jedną rezerwację. W końcu za to zapłaciłeś, więc warto spróbować.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 25 Kwi 2012 22:25 

Finał sprawy.
Zadzwoniłem na infolinię Ryanair (koszt 2.08 PLN/min) po około 2 minutach słuchania różnych informacji zgłosił się konsultant mówiący prawie perfekcyjnie po polsku. Okazało się, że w przypadku podwójnej rezerwacji mogą anulować jeden bilet i zwrócić pieniądze. Możliwa była jeszcze opcja zmiany nazwiska podróżnego, ale oczywiście za opłatą. Wybrałem anulowanie i zwrot pieniędzy. Mail potwierdzający miał przyjść po kilku minutach, przyszedł po 3 dniach. Z opóźnieniem ale wszystko dobrze się skończyło, prośba została pozytywnie rozpatrzona. Cała kwota zostanie zwrócona w przeciągu 5-7 dni. Przyznam szczerze, że nie miałem nadziei na zwrot całej kwoty, co najwyżej części. Za taką samą kwotę kupiłem bilet, tym razem z prawidłowymi danymi, więc obyło się bez kosztów (nie licząc telefonu) związanych z moją wpadką, pewnie byłbym skasowany za obsługę płatności, ale mam kartę Mastercard Prepaid z Fly4free.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 14 Wrz 2014 14:23 

Super ;)
właśnie mam podobną sytuację - uff... mam nadzieję że to standard u nich.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
niemiec lubi ten post.
niemiec uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 14 Wrz 2014 17:32 

Dodam jedynie, że w Ryanair z dwóch rezerwacji na to samo nazwisko na ten sam lot zawsze zlikwidują i zwrócą całą kwotę za druga w kolejności rezerwację, oczywiście tak jak napisano wcześniej trzeba zadzwonić na ich infolinię:
telefon na infolinię Ryanair nr.tel. 703-303-033 za 2,08 zł/minuta, nie z każdego komórkowego i stacjonarnego się dodzwonisz, ja dzwoniłem z nr. telefonu w Orange Pop
- Linia czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 19:00 CET , Sobota 10:00–17:00 CET
- przygotuj dane rezerwacji, dane karty którą płacono
 PM off  

#12 PostWysłany: 15 Wrz 2014 12:40 

Tak, załatwione. Dzięki ;)
Najadłam się strachu!
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Wrz 2014 12:45 

Loty: 2
Kilometry: 3 770
pawelz napisał(a):
Finał sprawy.
Zadzwoniłem na infolinię Ryanair (koszt 2.08 PLN/min) po około 2 minutach słuchania różnych informacji zgłosił się konsultant mówiący prawie perfekcyjnie po polsku. Okazało się, że w przypadku podwójnej rezerwacji mogą anulować jeden bilet i zwrócić pieniądze. Możliwa była jeszcze opcja zmiany nazwiska podróżnego, ale oczywiście za opłatą. Wybrałem anulowanie i zwrot pieniędzy. Mail potwierdzający miał przyjść po kilku minutach, przyszedł po 3 dniach. Z opóźnieniem ale wszystko dobrze się skończyło, prośba została pozytywnie rozpatrzona. Cała kwota zostanie zwrócona w przeciągu 5-7 dni. Przyznam szczerze, że nie miałem nadziei na zwrot całej kwoty, co najwyżej części. Za taką samą kwotę kupiłem bilet, tym razem z prawidłowymi danymi, więc obyło się bez kosztów (nie licząc telefonu) związanych z moją wpadką, pewnie byłbym skasowany za obsługę płatności, ale mam kartę Mastercard Prepaid z Fly4free.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

jak widać te tanie linie lotnicze, jeszcze potrafią wyciągnąć rękę do klienta :D
 Profil Relacje PM off
niemiec lubi ten post.
niemiec uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości