Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Cze 2013 11:24 

niebieski
Będę jutro w Gdańsku. Gdzie najlepiej podjechać na ładną plażę?

Wysiadam na dworcu głównym i zawsze jeździłem tramwajem na Stogi Plaża. Czy jest coś bliżej? Albo może jakieś ładniejsze miejsce?
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
 Temat postu: Re: Gdańsk
#2 PostWysłany: 09 Cze 2013 11:40 

Na Stogach jest najładniejsza plaża w Gdańsku.Z dworca podobna odległosc jest tez do Brzeźna,troche dalej do Jelitkowa.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Cze 2013 12:09 

kosa napisał(a):
Będę jutro w Gdańsku. Gdzie najlepiej podjechać na ładną plażę?

Wysiadam na dworcu głównym i zawsze jeździłem tramwajem na Stogi Plaża. Czy jest coś bliżej? Albo może jakieś ładniejsze miejsce?

Nic bym nie zmieniał, tramwajem na plażę w Stogach
 PM off  

#4 PostWysłany: 09 Cze 2013 12:36 

niebieski
Dzięki za odpowiedzi. W przypadku brzydkiej pogody co polecacie zobaczyć? Będę aż 17 godzin w Gdańsku, więc będę miał czas.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Cze 2013 12:42 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
niebieski
stadion i stare miasto

#6 PostWysłany: 03 Lip 2013 11:36 

niebieski
Witam,

Mam do Gdańska około 400 km. Zastanawiam się czy jechać na wakacje samochodem czy pociągiem. Czas podróży i koszty porównywalne. Czy warto mieć na miejscu auto czy lepiej korzystać z komunikacji publicznej? Proszę o porady.

#7 PostWysłany: 14 Lip 2013 21:45 

niebieski
Komunikacja miejska jest bardzo dobra.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Lip 2013 22:29 

niebieski
Tylko nie jedź na sopocką plażę: mnóstwo glonów, wali jajem i rybami. Relacja z dziś.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Lip 2013 22:27 

niebieski
Chyba nikt tego nie powiedział Rihannie, która właśnie wybrała tę plażę :twisted:

Wróciłem już z Trójmiasta, jechałem pociągiem i w sumie jestem zadowolony. Komunikacja w Trójmieście znakomita. Pociągi SKM kursują co 10-15 minut, podobnie tramwaje w Gdańsku i to wystarcza w zupełności do zwiedzania.

Jeśli chodzi o plażę, to byłem na wszystkich trzech w Gdańsku. Brzeźno i Jelitkowo podobne, skromne, dosyć wąskie, ale czyste i ciepła woda 8-) W Brzeźnie jest darmowe molo, ale obecnie od połowy jest remontowane. Najlepsza plaża to chyba Stogi - bardzo szeroka, z widokiem na port :P i dużą ilością bursztynów, na które trafiłem po burzy.

Poza tym, zdecydowanie polecam plażę na cyplu Półwyspu Helskiego. Można się poczuć jak na zagranicznych wakacjach. Czyściutka lazurowa woda, morze dookoła, wydmy, itp. Polecam :!:

#10 PostWysłany: 13 Maj 2014 11:48 

My zawsze bywamy na plaży Jelitkowo. Mieszkamy naprzeciwko tego słynnego falowca, mamy tylko przejść na drugą stronę, kilka kroków przez park i jest plaża.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Cze 2014 12:25 

Na Stogach plaża jest rzeczywiście ładna. Polecam także plażę na wyspie sobieszewskiej. To samo co na Stogach tylko mniej ludzi. A z Gdańska ładny jest Park Oliwski. Jeden z przyjemniejszych parków.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Wrz 2014 12:29 

niebieski
W takim razie i ja wybiorę się na plaże na Stogach, tylko pytanie do osób znających komunikację miejską w Gdańsku.

Znalazłem na jakdojadę że najwygodniej chyba autobusem T8 na pętle na ul. Nowotnej, tylko na ztm.gda.pl nie ma informacji czy to jakaś specjalna linia turystyczna inaczej płatna, czy moge śmiało kupić od razu zapas biletów jednorazowych w automacie na lotnisku?

Linia 210 też nie zaznaczona jakoś specjalnie, więc zakładam że również "zwykła".

Z góry dzięki za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Wrz 2014 12:46 

Odnośnie samej linii nie powiem, ale może nie warto robić zapasów biletów gdy można zapłacić kartą bzwbk i mieć zwrot na konto, albo w wydaniu tradycyjnym kupić bilet u kierowcy. Wtedy wiesz, ze nie zostaniesz z latającymi po kieszeniach biletami:) Stogi fajne ale najpiękniejsza Wyspa Sobieszewska z rezerwatem Ptasi Raj.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Wrz 2014 12:49 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
Tramwaj 8 będzie najlepszą opcją, to zwykła linia: bilet normalny na 1 przejazd 3zł, kupiony u motorniczego 3,60 zł i zamienia się w 1h bilet z możliwością przesiadek :)
Tylko mała uwaga: obecnie trwa remont torowiska w stronę plaży Stogi i po kilku przystankach konieczna jest przesiadka na zastępczy autobus (na tym samym bilecie). Ostatni przystanek to plaża.

Ja osobiście polecam jednak Jelitkowo - tramwaj 8 ale w przeciwną stronę niż Stogi :) Z Jelitkowa już kawałek do Sopotu, spacer plażą wskazany :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Wrz 2014 13:00 

marcino123 napisał(a):
Tramwaj 8 będzie najlepszą opcją, to zwykła linia: bilet normalny na 1 przejazd 3zł, kupiony u motorniczego 3,60 zł i zamienia się w 1h bilet z możliwością przesiadek :)
Tylko mała uwaga: obecnie trwa remont torowiska w stronę plaży Stogi i po kilku przystankach konieczna jest przesiadka na zastępczy autobus (na tym samym bilecie). Ostatni przystanek to plaża.

Ja osobiście polecam jednak Jelitkowo - tramwaj 8 ale w przeciwną stronę niż Stogi :) Z Jelitkowa już kawałek do Sopotu, spacer plażą wskazany :)

Zgadza się kierunek Stogi czy Wyspa to wiecej czasu,przyrody ale nieporownalnie mniej ludzi.
Jelitkowo graniczy z parkiem oliwskiem niemalże, (jakieś 2 km spaceru)fakt że tam-po drodze w kierunku katedry i parku oliwskiego, są najbardziej zielone miejsca Gdasnka. np..a nad morzem wlasciwie wzdluz -juz poblizu Jelitkowa jest Park Reagana. Stamtad do Sopotu bliziutko i do Orlowa gdzie molo i piekny Klif
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 12 Wrz 2014 13:05 

niebieski
@ solinka

Dzięki za odpowiedź, pominąłem kupno u kierowcy, a faktycznie to może być dobre rozwiązanie. Wyspa Sobieszewska mnie kusi, właśnie więcej przyrody niż ludzi ( ;) ) tam dojazd widzę 112 także też postaram się odwiedzić, szczególnie że weekend zapowiada się słonecznie. Żegluga Gdańska zakończyłą połączenia promowe Gdańsk - Hel więc pozostaje zwiedzać okolice Gdańska.

@ marcino123

Odrobinę się zgubiłem -na stronie ztm.gda.pl jest osobno tramwaj 8 (pętla Jelitkowo), a osobno autobus T8 (pętla Stogi). Dzięki za wspomnienie o Jelitkowie, jeśli prognozy się sprawdzą może uda się i tą plażę odwiedzić.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Wrz 2014 10:45 

niebieski
Dodane po powrocie:

Skorzystaliśmy z obu otrzymanych tu wskazówek i odwiedziliśmy zarówno Wyspę Sobieszewską jak i plażę Stogi. Innym forumowiczom mogę śmiało polecić oba miejsca, dostępne bezpośrednim połączeniem spod Bramy Wyżynnej.

Szczególnie Wyspa Sobieszewska nas urzekła, dzięki małej ilości odwiedzających, ciekawie zrobiona trasa piesza w rezerwacie Ptasi Raj oraz równie interesująca 10 km trasa przez całą szerokość wyspy, aż do rezerwatu przyrody Mewia Łacha, gdzie dla pasjonatów jest okazja podziwiania jedynego w Polsce miejsca występowania pewnego gatunku rybitw.

Stogi to z kolei miejska plaża, jednak zarazem coś znacznie większego także nie ma obawy o ścisk z jakim często kojarzą się miejskie plaże w Polsce.

Raz jeszcze dziękuję za podpowiedzi z których ja skorzystałem i mam nadzieję, że mój opis przyda się kolejnym forumowiczom.

@marcino123
marcino123 napisał(a):
jeżeli robiłeś te 10km wczoraj, zielonym szlakiem przez całą wyspę, to zapewne się minęliśmy gdzieś po drodze :D

Te 10 km przeszliśmy w sobotę, mijaliśmy dosłownie jedną rodzinkę i jednego grzybiarza, a wczoraj relaksowaliśmy się na plaży Stogi. ;)

Ostatnio edytowany przez Marecki, 15 Wrz 2014 11:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 15 Wrz 2014 10:50 
Awatar użytkownika

platynowy
Marecki napisał(a):
Dodane po powrocie:

równie interesująca 10 km trasa przez całą szerokość wyspy, aż do rezerwatu przyrody Mewia Łacha, gdzie dla pasjonatów jest okazja podziwiania jedynego w Polsce miejsca występowania pewnego gatunku rybitw.

jeżeli robiłeś te 10km wczoraj, zielonym szlakiem przez całą wyspę, to zapewne się minęliśmy gdzieś po drodze :D

Image
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 30 Cze 2015 17:22 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Jeśli chodzi o jednodniówkę w Gdańsku, przylot o 8:35, powrót 21:00 - na którą plażę polecacie wybrać się w sobotę? :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 30 Cze 2015 17:25 
Awatar użytkownika

platynowy
Brzeźno, Jelitkowo, Sopot :D najłatwiej osiągalne z lotniska.

trafiłeś Panie pogodę !! :)

Image
 Profil Relacje PM off
ciacho_majonez lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości