Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przewodnik po Peru
#1 PostWysłany: 23 Sie 2014 10:48 

W pażdzierniku wybieram się na 3 tygodnie do Peru. Z tego co wyczytałem najlepsze na Peru są przewodnik Footprint, tyle że najnowsza edycja jest z 2011roku. Zastanawiam się więc nad Lonely Planet, które jest z kwietnia 2013. Generalnie jak jeżdżę to staram się nie korzystać z internetu (ewentualnie do rezerwowania noclegów/transportu czy potwierdzenia jakiś informacji) i polegać głównie na przewodniku.W przewdoniku chodzi mi o treść, żadne zdjęcia i "ładne opakowanie" mnie nie interesują. Na Lonely planet jeszcze ani razu się nie zawidołem (azja, bałkany, nowa zelandia).
Generalnie wolałbym Footprint, boje się tylko że część informacji będzie już nieaktualna.
Jeżeli ktoś korzystał niedawno z tych przewodników to proszę o opinie.
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
 Temat postu: Re: Przewodnik po Peru
#2 PostWysłany: 25 Sty 2015 11:47 

na stronie www.holaperu.pl opislama skad czerpalismy informacje praktyczne a takze liste dostepnych w Polsce przewodnikow i blogow o Peru

Przed wyjazdem zaopatrzyliśmy się w przewodnik „Peru i Boliwia” wydawnictwa Bezdroża. Rok wydania nie musi być bieżący, najważniejsze informacje dotyczące tras podróży, zabytków, miejsc godnych odwiedzenia nie zmieniają się. Pozostałe informacje można uzyskać w każdym hostelu, w większych miastach przy każdym hostelu działają biura agencji turystycznych, w każdym odwiedzonym przez nas, działał bezpłatny internet bezprzewodowy. Innym świetnym źródłem informacji są przewodnicy free walking tours. Skorzystaliśmy z tego sposobu zwiedzania miasta w Limie, Cusco i Arequipie. Zarówno pracowników hosteli, jak i przewodników free walking tours warto pytać o to, czy mogą polecić podobnych usługodawców w innych miastach. Często hostele mają zaprzyjaźnione hostele o podobnym standardzie w innych miastach, które później oferują zniżkę za powołanie się na pierwszy hostel. W taki właśnie sposób trafiliśmy do mojego ulubionego hostelu w Cusco

To najświeższe PRZEWODNIKI po Peru:

Peru i Boliwia. U podnóża Andów. Przewodnik // Opracowanie zbiorowe // Bezdroża
Peru // Opracowanie zbiorowe // Hachette Polska
Peru. Przewodnik Lonely Planet // Opracowanie zbiorowe // Lonely Planet
Peru // Katarzyna Firlej-Adamczak, Sławomir Adamczak // Pascal
Blondynka w Peru // Beata Pawlikowska // Burda NG Polska
Peru. Od turystyki do magii // Joanna Ulaczyk // Zysk i S-ka
Podróże życia (Tanzania, Peru, Turcja…) // Opracowanie zbiorowe // National Geographic
Odkrycie Machu Picchu // Jacek Walczak // Novae Res
Machu Picchu. Sto lat po godzinie zero // Roman Warszewski, Arkadiusz Paul // FitoHerb
Cuzco. Rzym Nowego Świata // Roman Warszewski, Arkadiusz Paul // FitoHerb
The Rough Guide to Peru // Dilwyn Jenkins // Rough Guides Ltd
Dorling Kindersley: Peru // Opracowanie zbiorowe // Dorling Kindersley Limited
Amazon Peru Ecuador Colombia Brazil // Roger Harris // Bradt

Wiecej porad praktycznych o wakacjach na wlasna reke w Peru na www.holaperu.pl
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Cze 2017 02:20 

-- 16 Cze 2017 02:16 --

Odnawiam watek:
Czy ktoś korzysta (i jakie ma opinie) z przewodnika Lonely Planet??
Widziałem na stronie obecnie dwa : "Peru travel guide" i "Best of Peru travel guide".
- Ktos wie czym się one różnią? który jest "lepszejszy" ?

i tak przy okazji info od f4f : na Lonely Planet trwa promocja do 19.06. 45% przeceny na przewodniki ;) 8-) ;)

-- 16 Cze 2017 02:20 --

BTW.: - może jeszcze ktoś poleci dobra mapę :?: :?:
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Cze 2017 09:49 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
@arsen11 Moge polecic ta mape: https://ksiegarnia-geograf.pl/p/283/471 ... borch-maps

Co do przewodnikow to nic ze soba nie bralismy, studiowalam jakies biblioteczne przed wyjazdem, ale najwiecej pozytku przyszlo i tak z czytania forum i rozniastych blogow.

#5 PostWysłany: 16 Cze 2017 10:31 

Jako mapy można używać aplikacji maps.me z mapami offline, dawała radę + można pozaznaczać sobie noclegi i inne punkty.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Cze 2017 13:59 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
Ja jestem starodawna i zawsze lubie miec papierowa mape:) Ale aplikacja zawsze tez przydatna.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości