Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Gru 2011 10:36 

Latałem juz wcz ensiej do usa i nigdy hwczesniej nie musiałem czegos takiekgo wypełniać

"W USA nastąpiło zaostrzenie przepisów wjazdowych. Przed wylotem - w celu przekazania urzędnikom amerykańskim - prosimy o podanie nazwy kraju Twojego stałego zameldowania oraz pierwszego adresu zatrzymania się w USA. W przeciwnym wypadku nie będzie możliwe przekroczenie granicy. Z tej przyczyny prosimy o uzupełnienie rezerwacji online. Przepis ten nie dotyczy osób posiadających prawo stałego pobytu lub podróżujących tranzytem."

W przypadku rejsów do USA linie lotnicze są prawnie zobowiązane do przekazywania danych osobowych pasażerów władzom amerykańskim za pomocą systemu rejestracji danych osobowych pasażera (Advance Passenger Information System - APIS). Poza danymi z paszportu, należy podać również następujące informacje:
Kraj stałego pobytu
Adres pierwszego miejsca pobytu po przylocie do USA:
Numer
Ulica
Miasto
Stan
Kod pocztowy

Mieliscie takie cuś o co kaman?
 Profil Relacje PM off  

Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥 Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥
🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️ 🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️
#2 PostWysłany: 04 Gru 2011 12:26 

http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_P ... ion_System

Lufthansa wymaga tych danych, które i tak musisz wypełnić na druczku I-94 na pokładzie samolotu.

#3 PostWysłany: 04 Gru 2011 15:02 

dyzu napisał(a):
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Passenger_Information_System

Lufthansa wymaga tych danych, które i tak musisz wypełnić na druczku I-94 na pokładzie samolotu.

czyli musze to wypełniac czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Gru 2011 15:12 

Ja wypełniam - bo to nic nie kosztuje. No i po co ryzykować, że nie wpuszczą Cię na pokład? W czym Ci to przeszkadza, jeśli i tak to wypełniasz w samolocie. Służby chcą wiedzieć, kto leci w samolocie i już. Dotyczy to także pasażerów korzystających z ruchu bezwizowego tzw. Visa Waiver.
Masz jakiś problem z wypełnieniem tych danych?

#5 PostWysłany: 04 Gru 2011 18:19 

dyzu napisał(a):
Masz jakiś problem z wypełnieniem tych danych?

mam tzn
wchodzę w dane do uzupełnienia na bilecie elekrtonicznym mam do wypelnienia pare rubryczek zwiazanych adress w usa itd i potem mam nastepne rubryki zwiazane z wiazą i tak jak pisałem

Proszę podać dane wizowe

rodzaj dokumentu, paszport
numer, *********
kraj wystawienia Polska
kraj mam tylko do wyboru usa/niemcy ? i tu nie wiem o co tu chodzi o kraj do ktorego lece czy co? co mam wybrac?

Aha no i takie jeszcze pytanko jezeli oni mnie pytaja o adress (w usa) gdzie bede przebywał to chodzi im o moja pierwsza noc czy gdzie bede najdłuzej bo Ja bede po pare dni w roznych miejscach
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Gru 2011 23:44 

pomozecie?? bo juz nie mam za duzo czasu :(
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Gru 2011 01:11 

Ja nie wypełniłam tych rubryk (robiłam 3 podejścia dla naszej 4 osobowej rodziny i za każdym razem wywalało mi na koniec, że sesja się skończyła, spróbuj ponownie :-()
Leciałam w sierpniu 2011 przez USA wracając z Meksyku.
Swoją droga juz nigdy nie wybiorę jako tranzytu USA. Ilość czasu, kontroli, nerwów (czy aby zdążę na przesiadkę) była bez sensu. No i pomimo, że był to tranzyt, walizki trzeba było odebrać :-(
Zadzwoń rano do Lufthansy. Upewnij się, czy na pewno musisz to wypełniać skoro i tak w samolocie musisz wypełnić deklaracje.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Gru 2011 10:06 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
To "zaostrzenie" nastąpiło już całe lata temu. Wiele osób nie ma o tym pojęcia. Przepisy wymagają by linia lotnicza podała te dodatkowe dane. Dopisanie ich do rezerwacji do uproszczenie sobie i innym pracy, jeśli ich tam nie będzie i tak przy odprawie ktoś o nie poprosi. Nie ma się czym stresowac.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Gru 2011 21:51 

Mariano_85 napisał(a):
Zadzwoń rano do Lufthansy. Upewnij się, czy na pewno musisz to wypełniać skoro i tak w samolocie musisz wypełnić deklaracje.

Wystarczyło zadzwonić do Lufy ..ale sam bym na to nie wpadł Dzieki za pomoc tak zrobiłem dzisiaj!!

rob_sad napisał(a):
To "zaostrzenie" nastąpiło już całe lata temu. Wiele osób nie ma o tym pojęcia. Przepisy wymagają by linia lotnicza podała te dodatkowe dane. Dopisanie ich do rezerwacji do uproszczenie sobie i innym pracy, jeśli ich tam nie będzie i tak przy odprawie ktoś o nie poprosi. Nie ma się czym stresowac.

Masz racje Pani powiedziała ze nie am sie co stresowac jak cos to moge to zrobic na lotnisku przy odprawie tylko po co mi tam zcas tracic jak mozna teraz ale dziki za pomoc!!

A co do odpowiedzi na moje pytanie wiec:
Trezba zaznaczyczyć USA bo tu chodzi o to ze do jakiego kraju potrzebuje ta wize!
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości