Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 118 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 16 Sie 2011 21:59 
Awatar użytkownika

niebieski
@mucha

Wróciłem do tego tematu i zainteresowałem się tą kartą polbanku.

Czyli jest to karta kredytowa w €?
Jak Mastercard czy tez Polbank wymuszają swoje kursy?
Zgłaszają żadającemu transferu waluty, że waluta naszego konta jest już taka jak żąda żądający ;p?

Załaduję netellera tą kredytówką np te 100€ (ściąga 101,75€) i teraz jak spłacam to 101,75€?
loguję się na jakieś konto i tam mi pokazuje w PLN, wg tego sławnego niskiego kursu prosto z mastercard, ile mam spłacić Polbankowi jakims przelewem z polskiego banku (np banku śląskiego) na konto kredytówki polbankowej w PLN?

Którą kartę masz? Ile kosztuje utrzymanie karty? Trzeba mieć rachunek bankowy w polbanku?
http://www.polbank.pl/karty-kredytowe/index.html

Czy tylko kredytówki Polbanku tak mają? Czy innych banków tez?

Doszły nowe opcje wpaty kasy na netellera, ale dalej nie widzę u siebie wpłaty debetówką lub kredytową :(
Co jest? Może ktoś wrzucić screena lub sprawdzić na swoim koncie netellera w EURO?
Kilka postów wyżej jest screen z możliwością wpłaty kartami, ale z rachunku neteller w ZŁOTÓWKACH.

Image

Ciekawostka:
Płacąc w € lepiej mieć kartę kredytową MASTERCARD niż VISA.
Dlaczego? Poniważ podstawową walutą transakcji międzynarodowych dla mastercard może być €, a dla VISA tylko $.
Dlatego płacąc w Europie, w euro, kartą VISA, mamy przewalutowanie najpierw z € na $, a potem dopiero na PLN.
Płacąc mastercard w €, mamy od razu € na PLN.

źródło: http://www.swiatpl.com/home/art.php?id=2509

Kuwa... czy to musi być takie zamotane?
Update do ciekawostki:
Jeszcze kilka lat temu obowiązywała zasada, że karty Visa rozliczane są w dolarach, a plastiki MasterCard - w euro. Więcej mogło kosztować płacenie kartą Visa w strefie euro, bo po drodze waluta zmieniała się dwa razy (z euro na dolary i z dolarów na złote), a na każdym przewalutowaniu zarabiają organizacja płatnicza i bank. Z kolei Visę opłacało się zabrać w podróż po Stanach Zjednoczonych. Dzisiaj taki prosty podział nie istnieje. Każdy bank sam ustala swoje reguły. Większość banków przyjęła jako walutę rozliczeniową euro. W banku BPH obowiązuje historyczny podział (Visa - dolar, MasterCard - euro), podobnie jest w Raiffeisen Banku, ale tylko w przypadku kart kredytowych, bo karty debetowe rozliczane są w dolarach. W Pekao płatności kartami kredytowymi przeliczane są bezpośrednio na złote, jeśli walutę, w której dokonano transakcji, bank ma w ofercie (można ją w banku kupić). A jeśli nie, bank korzysta z pomocy organizacji płatniczej, która przeliczy płatność na dolary, a potem na złote. W Getin Noble Banku czy Polbanku jest z kolei tak, że transakcje w walucie obcej przeliczane są od razu na złote bezpośrednio przez organizację Visa, bez potrzeby posiłkowania się euro lub dolarem.
źródło: http://konto.lokat.pl/karty-platnicze-na-wakacje
Przy tym Polbanku na koncu cytatu piszą o VISA, ale zapewne dla mastercard tez analogicznie.
 Profil Relacje PM off  

City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹 City break we Włoszech 🍝 Loty do Bari i hotel za 609 PLN 🇮🇹
Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
#62 PostWysłany: 16 Sie 2011 23:10 

platynowy
Viktor44 napisał(a):
@mucha
Którą kartę masz?

http://www.polbankera.pl

Karta jest rozliczana w PLN, każda waluta świata jest przeliczana bezpośrednio na PLN wg kursu MC, mniej-więcej takiego samego jak na tej stronie: https://www.mastercard.com/global/curre ... index.html

Karta działa jak każda inna kredytówka, raz w miesiącu dostajesz wyciąg, jeśli spłacisz całą kwotę do dnia podanego na wyciągu to nie płacisz żadnych odsetek.
Na wyciągu również jest odjęta kwota cashback (1% wszystkich transakcji bezgotówkowych).

Cytuj:
Doszły nowe opcje wpaty kasy na netellera, ale dalej nie widzę u siebie wpłaty debetówką lub kredytową :(

Może masz konto nie do końca zweryfikowane? Najlepiej do nich napisz i zapytaj dlaczego nie możesz ładować konta kartą płatniczą.

#63 PostWysłany: 16 Sie 2011 23:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Na początek do Kamila: nie kasuj tego posta jest on jak najbardziej na temat, a dygresja o karcie polbanku pokazuje ze jest to prawdopodobnie najlepszy sposób na zasilanie konta netellera w euro.

Wracając do tematu.
Mam zweryfikowane konto na 100%, podejrzewam, że może coś popieprzyli przy zamykaniu starego i otwieraniu nowego, dzwoniłem w tej sprawie na infolinie netellera, niestety rozmowa byla po angielsku i dosyc trzeszczało w sluchwace a miła pani nie do konca kumała o co chodzi, na koniec powiedziała mi, ze ok juz wszystko powinno byc ok, no i nie jest ok ;)
Chyba zadzwonie tam raz jeszcze.

Wracając do karty, to o ile dobrze wyczytałem jest to zajebista karta (najlepsza do płacenia za granicą na całym świecie):
- nie trzeba mieć konta w polbanku
- bezpośrednie przeliczanie walut przez mastercard (troche sie poszarpaliśmy o ten temat, hehe :))
- BEZPŁATNE smsy informacyjne (o dlugu i o transakcjach), wczesniej gdzies pisało ze banki biorą za to ok 5-8 zł miesiecznie
- cashback 1% (chociaz sa plotki ze 1% dla starych klientow, a dla nowych 0,5% lub mniej) to jeszcez musze sprawdzić.
- ubezpieczenie na życie
- wydanie bezpłatne w placówce? (lub 10zł jak chcesz pocztą)
- pierwszy rok bezpłatny, kolejne płatne (20 lub 39zł) lub bezpłatne po spełnieniu pewnych warunków
- zmiany limitów bezpłatne

Jaki jest koszt takiej karty? i jakie są haczyki? :)
Zastanowię się nad jej wyrobieniem.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 16 Sie 2011 23:55 

platynowy
Viktor44 napisał(a):
Jaki jest koszt takiej karty? i jakie są haczyki? :)

Właśnie nie ma haczyków. Sam się dziwię że tak dobra karta jest w ich ofercie, zdecydowanie nie ma lepszej na rynku. A tak słabo ją reklamują, jakby im nie zależało na klientach.

Co do kosztów to wszystko masz na stronie w TOiP.

#65 PostWysłany: 17 Sie 2011 00:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie przeglądam :)

Zrobiłem też na szybko zestawienie zasilenia netellera po różnych kursach z dzisiaj , kilka minut przed północa, dla 100€.
Trochę nietypowa pora na takie porównanie, ale nie chciało mi się czekać do jutra.

1. Neteller przelew z banku lokalnego w PLN
Kurs netellera za 100€: 426,31 zł (+opłata za przewalutowanie ok 2,6% = pobranie od nas )
437,52 zł

2. Kredytówka z Polbanku
Wg kursu bezpośrednio z mastercard za 100€: 416,154 zł (+opłata za zasilenie kredytówka 1.75 % - cashback 1%)
419,28 zł

3. Przelew międzynarodowy z mojego ING Bank Śląski
Wg kursu Banku ING za 100€: 425,69 (+ 5zł za przelew międzynarodowy)
430,69zł

Wychodzi na to, że przy 100€, różnica pomiędzy netellerem zasilanym z konta lokalnego w PL, a credytówki polbanku to
18,24 zł,

Przy 100€ to niecałe 20zł, jendak jak ktoś używa tej karty często za granicą i często ją zasila, różnica taka może okazać się dla niego istotna lub gdy podrozuje z samą kartą kredytową po różnych krajach i chce płacić bezgotówkowo.

Moze mieć wtedy jedno bezpłatne przewalutowanie po atrakcyjnym kursie lub kilka przewalutowań + opłaty manipulacyjne.
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 17 Sie 2011 09:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Trochę źle policzyłeś kwotę odnośnie Polbanku.
Przede wszystkim cashback po odliczeniu obowiązkowego ubezpieczenia wynosi 0,9%.

Co do kolejnej kwestii, zasilając netellera z banku lokalnego nie płaci się za przelew międzynarodowy, bo podawane jest konto w Polskim banku.

#67 PostWysłany: 17 Sie 2011 10:24 

platynowy
kerad85 napisał(a):
Przede wszystkim cashback po odliczeniu obowiązkowego ubezpieczenia wynosi 0,9%.

W karcie Polbank-ERA ubezpieczenie jest bezpłatne (a jeśli jakieś jest płatne, to napewno można je wyłączyć).

#68 PostWysłany: 17 Sie 2011 10:29 
Awatar użytkownika

niebieski
kerad85 napisał(a):
Trochę źle policzyłeś kwotę odnośnie Polbanku.

Jest to gdzieś napisane?
Ja na stronie polbanku spotkałem się tylko z info, że jest cashback 1% i darmowe ubezpieczenie.
Ograniczenie Cashback to max 750 zł rocznie, czyli po przekroczeniu 75 000 zł już nie dostajemy zwrotu.

kerad85 napisał(a):
Co do kolejnej kwestii, zasilając netellera z banku lokalnego nie płaci się za przelew międzynarodowy, bo podawane jest konto w Polskim banku.

Napisałem poprawnie. W pierwszej opcji zasilamy z banku lokalnego i nie płaci się tam za przelew międzynarodowy, natomiast w 3ciej opcji wykonujemy przelew miedzynarodowy i oczywiście ze się płaci za niego, w zaleznosci od banku (u mnie 5zł)

PS. Dziwi mnie sławne 2,59% opłaty netellera, nie raz jak robiłem symulacje wpłaty, było napisane że pobierze np 2,61%, 2,64%. itp.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 17 Sie 2011 16:39 
Awatar użytkownika

niebieski
W takim razie źle zrozumiałem kwestię przelewu w EUR.

Co do Polbanku to jest to napisane w regulaminie. Ubezpieczenie jest obowiązkowe i byłem się już pytać czy można z niego zrezygnować. Być może dla karty Ery robią wyjątek. Ze względu na tragiczny system Polbanku zrezygnowałem i lada dzień będę miał kartę Citibank Wizz Air.

#70 PostWysłany: 10 Lis 2011 18:12 

Słuchajcie podpowiedzcie mi bo teraz to juz kompletnie nic nie rozumiem.
Zalozylem sobie konto w tym neteller, jeszcze go nie zweryfikowałem ALE nie ma czegos takiego teraz jak extended account! Mawet nie ma tego menu o ktorym pisaliscie jak to zrobic. Mozna wybrac co najwyzej Net+ cards (czyli Net+PrepaidMasterCard) albo dodac NET+ Prepaid card to your account.
Nie bardzo to w tej chwili kumam z czym to się wiąże

2.Pytanie NAJWAZNIEJSZE czy nadal mozna tym placic za bilety Rynair zeby uniknąć tej cholernej prowizji/

3.Pytanie 3 czy jest jakis inny jeszcze sposob?

bardzo dziekuje i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 11 Lis 2011 16:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Neteller zmienił już chyba ze 2 razy swoją stronkę, stąd różnice.

Karta Net+ to właśnie ta karta, którą musisz mieć, żeby płacić z netellera bez prowizji :)

ad.2 Tak*
*tzn u nas, ponieważ w UK chyba dołożyli prowizję i tam zwalnia tylko specjalna karta Ryanaira.

ad.3
Inny sposób na co? Na płatność bez haraczu?
Jesli tak to jest - chodźby nasza forumowa karta (prepaidówka mastercard z bzwbk)

ps.
teraz zamiast konta extended, wystarczy, że jest napisane "Zweryfikowano" przy twoim nazwisku na górze.

Pamiętaj też, że płacąc net+ za bilety w PLN następuje przewalutowanie.

Teraz sprawdzałem i gdybym chciał sobie NET+ doładować najtańszym sposobem, bez prowizji, to by mieć 100€ na koncie muszę przelać 458.55 PLN :/ drażni trochę ten kurs i opłata za przewalutowanie.
W dobrym kantorze kupisz za 442-446 PLN.
Przy średnim kursie z NBP na chwilę obecną: 438 PLN :)
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 22 Lis 2011 19:00 
Awatar użytkownika

niebieski
[*]

http://www.fly4free.pl/zmiany-w-ryanair ... wpisz-kod/

edit1:
Na razie prawdopodobnie nie zwalnia już z opłat za wyloty z UK, niedługo inne kraje....
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 25 Lis 2011 02:41 

jako iz szukałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi, to mam pytanko:

orientujecie się jak zamknac konto NETELLER i czy wiąże się to z opłatami?

no i jeszcze jak to zrobic? :)

.
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 25 Lis 2011 02:59 
Moderator forum

kronopio , Kamil podal link w komentarzach do artykułu o zmianach w Ryan-i wizz-air na str głównej

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 25 Lis 2011 10:51 

Abcn napisał(a):
kronopio , Kamil podal link w komentarzach do artykułu o zmianach w Ryan-i wizz-air na str głównej

dzięki :)

pomocne byłoby (również dla przyszłych "wyszukiwaczy" owej informacji) wstawienie samego linka do posta lub przynajmniej do artykułu, jeśli wiesz gdzie to jest :)

.

Zatem podaję to o czym pisał Abcn:

"Zamykanie konta NET+: należy przez formularz zamówić rozmowę na numer podany w danych konta

https://help.neteller.com/app/answers/d ... NHNMSms%3D"
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 17 Gru 2011 12:44 

Czy ktoś już zamykał konto Netellera?

Zastanawia mnie jak mogę zamówić tę rozmowę, bo nigdzie nie mogę znaleźć przycisku "call me now" o którym piszą w FAQ.

będę wdzięczny za pomoc

.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 17 Gru 2011 18:23 
Moderator forum

niewiel pomogę zapewne - nie zamykałem - podzielę się tylko tym że ja też nie widzę takiego przycisku , a coś mi śita że mogli go jakiś czas temu już usunąć. Może w takim razie próbuj kontaktu Emailem.
Nawiasem - ja nie zamykam, Net+ może kiedyś się przydać , a jedną transakcję kartą na rok zrobię.

Co do wcześniejszej sytuacji 3 posty wyzej, to była prawie godzina druga w nocy, i przed pójściem spać napisałem to coś co mi świtało w związku z pytaniem,
widać powstrzymało to innych od udziału szerszego czy głębszego. :?

A.

Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 30 Gru 2011 12:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Wie ktoś czy na loty poza UK i Włochami karta jeszcze zwalnia z opłaty w Ryanie?

#79 PostWysłany: 30 Gru 2011 12:12 
Moderator forum

kerad85 napisał(a):
czy na loty poza UK i Włochami karta jeszcze zwalnia z opłaty w Ryanie?

kerad85 , Net+ zwalnia -jeszcze- od haraczu tak jak zwalniała gdy powstał ten wątek,
dodam że w Hiszpanii R jeszcze nie wprowadził swego CashPass mimo zapowiedzi P. K. Gaborec cyt. w artykule na str głównej f4f
(kwestia czasu ... ale póki co, zwykłe MC prep działają)

Dodam że napisałem o N+ i innej MCpp wydanej "na Hiszpanię" ,
(ostatnie płatności odpowiednio 16go i 22go grudnia)

Nie wiem jak z tymi wydanymi w UK ...

A.

Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 17 Lut 2012 19:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzisiaj wyjątkowo bandycki kurs w neteller widzę...

Ok 441,6 PLN za 100€, przy spadającym euro, przy kursie sprzedaży w kantorach 420-423 PLN za 100€ i średnim kursie NBP 418,4 PLN...
Szkoda, że nie ma symulatora ile by zjadło PLN gdyby płacić kartą płatniczą z ing bank śląski prowadzoną w PLN.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 118 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: scomin oraz 5 gości